Дружина Процюка та родичі п'ятьохох інших загиблих у Іраку журналістів звернулись до Конгресу СШАІМІ

8 Квітня 2004
860
8 Квітня 2004
13:10

Дружина Процюка та родичі п'ятьохох інших загиблих у Іраку журналістів звернулись до Конгресу СШАІМІ

860
Дружина Процюка та родичі п'ятьохох інших загиблих у Іраку журналістів звернулись до Конгресу СШАІМІ
Рідні шістьох загиблих в Іраку журналістів звернулися в четвер з офіційним листом до американського Конгресу. У листі, ініційованому “Репортерами без кордонів”, вони “висловлюють свій біль, спричинений мовчанкою та суперечливими висловлюваннями з боку американської адміністрації стосовно загибелі їхніх рідних” та вимагають нових розслідувань загибелі журналістів. До сьогодні американська сторона наполягає на версіях нещасних випадків, а яких помилка з боку американських військових нібито відсутня.

Лист підписали діти та вдови загиблих журналістів, серед яких – Лідія Литвинчук, вдова Тараса Процюка. Вони вимагають додаткової інформації про те, що сталося з їхніми близькими в період загалом між 22 березня та 17 серпня 2003 року, коли ті загинули.

Журналісти Фред Нерак та Хусейн Отман оголошені такими, що зникли безвісти 22 березня 2003 року, після того, як вони потрапили під перехресний вогонь між іракськими та американськими військами.

Рівно рік тому, 8 квітня 2003 року, в готелі “Палестина” в Багдаді загинули український журналіст Тарас Процюк та його іспанський колега Хосе Коусо. У той же день потрапив під бомбардування арабський телеканал Аль-Джазіра.

Діти та вдови загиблих журналістів написали до Конгресу: “Для нас смерть Тарека, Мазена, Террі, Фреда, Хусейна та Тараса є набагато більше, ніж “прикрий інцидент”. Так звані розслідування, що роблять висновок, ніби американська армія діяла “за правилами”, прийнятними під час війни, і що не йшлося ні про що інше, як про “законну самооборону”, нас не задовольняють”.

”Навпаки, ці висновки сповнюють нас гіркотою і скорботним болем. Невже ми марно сподівались, що велика демократична держава, котра називає себе захисником свободи скрізь у світі, таки визнає свою відповідальність?” - йдеться далі у листі. “Час зупинився для нас, і незважаючи на вашу мовчанку, ми не дозволимо забути про загибель наших рідних. Ми просимо вас повідомити нам додаткову інформацію, розпочати нові розслідування, які, на нашу думку, завершились зашвидко, а також просимо зробити все можливе, щоб подібні трагедії більше не траплялися.” Лист підписали: - Діма Тахбуд-Айуб, вдова кореспондента каналу “Аль-Джазіра” Тарека Айуба, убитого 8 квітня 2003 року в Багдаді; - Сюзан Дана, вдова оператора агентства “Ройтерс” Мазена Дана, убитого 17 серпня 2003 року в Багдаді; - Чеслі Ллорд, дочка репортера британського каналу ITN Террі Ллойда, убитого 22 березня поблизу міста Бассорах (Південь Іраку); - Фабьєна Нерак, вдова французького оператора Фреда Нерака, зниклого 22 березня поблизу міста Бассорах; - Саміра Кадері-Отман, вдова ліванського перекладача Хусейна Отмана, зниклого 22 березня біля міста Бассорах; - Лідія Литвинчук, вдова Тараса Процюка, оператора агентства “Ройтерс”, убитого в Багдаді 8 квітня 2003.

За повідомленням “Репортерів без кордонів”, ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду