Випуск №30. Гарячі теми російської дези: «Хотелось бы чтобы коронавирус привел к гибели украинского государства»

8 Квітня 2020
695
8 Квітня 2020
09:15

Випуск №30. Гарячі теми російської дези: «Хотелось бы чтобы коронавирус привел к гибели украинского государства»

695
Коронавірус продовжує домінувати в медіапросторі. Він визначає майже всі теми, але часто дезінформатори користуються ним, щоб просувати свої повідомлення. Вони продовжують сіяти паніку та зневіру через пандемію, а деякі закликають до збройного “бунту”. Особливо емоційно дезінформатори описують нерівність доступу до медицини, перебільшують і грають на народній нелюбові до “еліти”.
Випуск №30. Гарячі теми російської дези: «Хотелось бы чтобы коронавирус привел к гибели украинского государства»

Також цього тижня писали про можливість дефолту, проросійські виступи в Раді, про російську “допомогу” Італії, “хитрі плани” МВФ, та намагалися роздмухувати тему “сепаратизму” в регіонах.

Період: 23—29 березня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 березня 2020 року

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 23—29 березня 2020 року

Кількість хворих на коронавірус зростає, а економіка падає

Кількість виявлених випадків коронавірусу в Україні зростає, а разом з цим зростає умовний градус емоційності текстів про нього. Минулого тижня українські маніпулятивні видання вкотре повторювали, що “Людей мордуют, отключив метро, ​​ограничив общественный транспорт, пугают потерей работы и возможности кормить семью”. І хоч економічна криза поступово охоплює весь світ, маніпулятори цю інформацію використовують як лякалку: “люди не получат зарплат ни за март, ни даже за апрель — и это только начало” та фантазують, що “в ближайшие месяцы наиболее защищенной группой людей будут пенсионеры и бюджетники, хоть там деньги, как всегда будут небольшие, но зато платить будут вовремя, даже если их просто будут печатать”.

На цьому підґрунті маніпулятори разом з російськими виданнями, орієнтованими на українську тематику, пропонують “докупить боеприпасов”, доходять висновку, що “временная диктатура практически неизбежна” та закликають “слить в унитаз это государство бездарей и ублюдков”. Російські дезінформатори такі заклики доповнюють плітками “о будущем голоде” та про те, що Київ, “отрезанный от снабжения, может остаться без продовольствия и лекарств”.

“Может ли эпидемия и вызванные ею карантин и финансово-экономический кризис породить революционные волнения, которые приведут к гибели нашего государства? Да, могут. Более того, хотелось бы, чтобы привели”.

Коронавірус: віп-палати, звільнення лікарів і медичний туризм

Українські маніпулятори та російські сайти, орієнтовані на українську тематику, для опису стану медицини в Україні та неготовності до швидкого збільшення кількості пацієнтів використовували майже однаковий набір тез. Найбільш емоційно писали про нерівність доступу до медичних послуг та про медичний туризм чиновників і депутатів до Києва в пошуках кращої медицини.

І хоч ми також вважаємо нерівність доступу до медицини в Україні серйозною проблемою — у великих містах умови кращі, ніж у маленьких, — проте маніпулятори грали на емоціях та перекручували проблему, продукуючи цитати на кшталт “У нас даже изнасилованная и убитая медицина, работающая на последнем издыхании, все равно обслуживает только элиту” або “Конча-Заспа обречена. Обречена впервые за многие годы на собственной шкуре испытать государственное украинское здравоохранение”. Одночасно закликаючи читачів “ополчиться против "нечуванных реформаторов", сделав так, чтобы они, их жены, дети и любовницы лечились в простых украинских больницах, а не в VIP-палатах”. Насправді в Україні немає окремих дорогих ”інфекційних лікарень” — всі хворі на коронавірус, незалежно від статків і статусу, направляються в звичайні наявні лікарні.

Сайти-клікбейти маніпулювали інформацією про окремі випадки звільнення медперсоналу (“Двое тяжело заболели сами, еще столько же уволились. К тому же, один специалист пенсионного возраста ушла именно "из-за страха заражения"). А російські дезінформатори формулювали свої тези сильними емоційними виразами, згадуючи “нацистские патрули”, “правящую Хунту” та навіть висміюючи “идиотскую инициативу” зі створення масок українськими ательє та ЗСУ. “И теперь буйные «залётчики» и вечно пьяные «аватары» из ВСУ последовали примеру тёток-вышивальщиц и усердно изготавливают медицинские маски для своих сослуживцев”.

“В больницах отсутствует специальное оборудование для оказания помощи тяжелым больным, прекращен ряд поставок лекарственных средств из России, в частности вакцин от многих тяжелых заболеваний, аптеки переполнены импортными медикаментами сомнительного качества, медработники массово покидают страну”.

МВФ: “приложение к ноге” і “союз” з олігархами

Останнім часом дезінформатори розганяють тему неминучого дефолту як способу позбутися “зовнішнього управління”. Зазначимо, що це роблять і публічні особи, пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським. Цей тиждень не став винятком, сайти-клікбейти торочать: “Международный валютный фонд осуществляет прямое внешнее управление Украиной привычными для него циничными методами”. Натомість вони запевняють, що “вести такие переговоры власть должна с Российской Федерацией, Китаем”.

Російські сайти, орієнтовані на українську аудиторію, також звинувачують МВФ у всіх гріхах і несподівано ставлять фонд в одну команду з олігархами: “Президент Зеленский все же решился положить страну к ногам МВФ – по совету Ахметова-Пинчука”. Зазначимо, що олігархи і МВФ мають дуже різні інтереси.

Головна причина, чому МВФ намагається “приложить к ноге” Україну — це, звісно ж, земля: “МВФ уже прямым текстом заявляет, что деньги (в долг, под процент) выделит только в обмен на украинские черноземы”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також вклонилися в бік Китаю: “Страны НАТО и Евросоюза забыли об Украине... При этом, коммунистический Китай не отказал в помощи официальному Киеву”.

“Рука дружбы”. Допомога Італії від Росії

Щодо поведінки Росії на міжнародній арені, сайти-клікбейти написали коротко і вичерпно: “судьба России — помогать человечеству и спасать его во время различных бед”. Розбір, чим саме "допомогли", читайте тут.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, розповідають про “руку дружбы” Росії в Італії. І разом з Росією активно піарять Китай: “Пекин — и в некоторой степени Москва — действуют быстро и умело, чтобы извлечь выгоду из ошибок США, заполняя образовавшийся вакуум, чтобы занять позицию глобальных лидеров в битве с пандемией”.

Взагалі основна увага російських сайтів у цій темі зосереджена на Китаї та бажанні розсварити країни Заходу. Наприклад, “итальянцы чувствуют, что «Европа их бросила в беде. Германия в том числе”. І взагалі: “И Вашингтон, и Европейский союз колеблются и никак не могут скоординировать свои действия и возглавить международные усилия против коронавируса”. Дезінформатори завжди намагаються сіяти хаос і зневіру серед геополітичних опонентів, возвеличуючи Росію та її авторитарних союзників.

Наостанок, російські мейнстрімні сайти присвятили трохи уваги іншим європейським країнам: “Как сегодня греки и болгары забывают о том, кто освободил их от османского ига, как поляки забывают о том, кто спас их от нацистов”.

Рада: "союз" олігархів із Соросом і "захист" російської мови

Майже весь минулий тиждень Раду лихоманило спочатку через депутатів, що захворіли на коронавірус, а потім — через “антиколомой”-закон (про неповернення націоналізованих банків — Тексти). Дезінформатори намагалися просувати тезу, що цей закон допоможе “рейдерам”: “Этот закон позволяет НБУ уничтожать любой банк, который ему не понравится. И никто, ни кредиторы, ни акционеры, ни вкладчики не имеет права оспаривать эту процедуру”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, також писали про Верхову Раду. Але їх більше цікавили дві інші теми: коли Аваков “здійснить переворот”. “Непонятно, как далеко простираются амбиции и горизонт планирования Авакова”, але він цілком може мати певні плани: “человек, который приложил руку к падению трех президентов — Януковича, Порошенко и… Зеленского”. Вони також повторюють параноїдальну тезу про союз між українськими олігархами і західними фінансистами: “Олигархат, который представляет Аваков, это в том числе и внешние игроки вроде Джорджа Сороса, американского финансиста, имеющего влияние на Украину”.

Дезінформатори підтримували спробу непомітно внести в законопроект про боротьбу проти коронавірусу скасування мовних квот для телеканалів. Аргументують таке рішення підтримкою вітчизняних каналів: “Указанные меры позволят каналам сэкономить денег в кризисное время … и ставить в эфир более рейтинговые русскоязычные фильмы и шоу”.

І, звісно, не обійшлося без порівнянь з Гітлером та нацистськими злочинами. Щодо петиції про “вільне використання російської мови”, яку за 2 тижні підписали 111 людей (станом на 15:00 2 квітня), російські ЗМІ писали так: “Это как если бы в 1940-х «прогрессивная германская общественность» требовала от Гитлера гарантировать свободное развитие еврейской культуры в пределах Аушвица, Бухенвальда, Дахау и т.п. мест компактного расселения указанного национального меньшинства”. Тут маються на увазі електронні петиції до Зеленського щодо закону про шкільну освіту, який передбачає обов’язкове викладання українською.

“Феодальный марш” в Україні

Після сварки Кернеса з Харківським губернатором минулого тижня, дезінформатори знову роздмухують тему про “феодальний марш”. Клікбейтери пишуть: “новая власть полностью проиграла борьбу старым кадрам, попутно отдав крупнейшие города страны в управление олигархам”.

Тут ідеться про рішення Зеленського доручити українським олігархам займатися боротьбою з епідемією в різних українських регіонах. За власні гроші, звісно ж. Клікбейтери переконують, розплачуватися доведеться: “уже на ближайших местных выборах и LIFT [гра слів з назвою проекту “соціальних ліфтів” від команди Володимира Зеленського — Тексти] там заработает для нужных людей”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, охоче користуються середньовічними метафорами: “Киевская власть «раздает» четырнадцать из 24 областей Украины (без Крыма), оставляя себе десять в качестве «королевского домена»”. Особливу увагу вони присвятили протистоянню Дніпровського міського голови місцевому голові ОДА. “Если настроения в Харьковской и Днепропетровской областях столь схожи, то следует ожидать их быстрого распространения по остальным региональным элитам Украины”. Розпад України — давня теза російської дезінформації. Особливо активно вона експлуатувалася в 2014-му році, коли почався збройний напад РФ на Україну. Тому не дивно, що будь-які конфлікти в демократичному політичному житті країни використовують для створення ілюзії штучності України та її близького розпаду.

Російські провідні сайти теж старанно намагаються розгледіти в Україні сепаратизм: “принуждать президента к чему-либо, это конечно, не сепаратизм де-юре, но сепаратизм де-факто”, коментуючи конфлікт Кернеса з головою Харківської ОДА. Крім політики, вони пишуть також про людей. А точніше, про «чернь», «подло рожденных», «третье сословие». Йдеться про те, що влада ніби-то збирається скасувати місцеві вибори восени 2020 року і залишити в регіонах при владі старі еліти. Які ніби й будуть керувати “чернью”.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

  • з маніпулятивних новин в російських інтернет-виданнях, які пишуть на українську тематику, для населення окупованих територій
  • з маніпулятивних новин на українських сайтах, де виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.
  • з усіх новин провідних українських видань
  • з усіх матеріалів на провідних російських новинних сайтах

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Кількість хворих на коронавірус зростає, а економіка падає

Пандемия, голод, нацисты: новая реальность «карантинной» Украины | naspravdi.info

Киев использует карантин, чтобы отказаться от празднования юбилея Победы | front-novorossii.ru

ЗЕ-власть несет угрозу для здоровья миллионов украинцев: нужно докупить боеприпасов, - Семенченко | ua24ua.net

Кличко незаконно закрыл рынки в угоду крупным сетям | finoboz.net

Власть сама создает революционную ситуацию: Украине нужна временная диктатура - А.Кочетков | ua24ua.net

Аваков не исключил, что пандемия коронавируса обернется для украинцев голодом | nahnews.org

Коронавірус: віп-палати, звільнення лікарів і медичний туризм

Медтуризм в Киев: богачи, чиновники и их жены съезжаются в столичные больницы из регионов | antikor.com.ua

«Свидомитские намордники»: на Украине шьют безумные нацистские маски-вышиванки из-за коронавируса (ФОТО) | rusvesna.su

Украинцы восстали против лидеров Майдана. Новая революция набирает оборотов | akcenty.com.ua

Чиновники годами "строили" и обворовывали Украину – а теперь придётся на собственной шкуре испытать государственное здравоохранение | antikor.com.ua

Они понимают, что обречены: жить и лечиться придётся в той Украине, которую строили для нас, — мнение киевлянина (ФОТО) | rusvesna.su

МВФ: “приложение к ноге” і “союз” з олігархами

Западные «партнеры» отвернулись от Украины в разгар эпидемии | politnavigator.net

«И страну разошьют по линии Керзона». Политолог сделал мрачное пророчество для Украины в связи с коронавирусом | antifashist.com

Савченко назвала транш от МВФ «глотком воздуха перед смертью» украинцев | riafan.ru

На Украине дали неутешительный прогноз по поводу будущего экономики страны | riafan.ru

Медведчук считает, что нужно вести переговоры не с МВФ, а с Россией и Китаем | znaj.ua

Допомога Росії: солдати, мотлох і дешевий піар

Почему Запад ищет подвох в российской помощи зараженной Италии | e-news.su

Россия помогла стране, которую МВФ и Запад бросили с коронавирусом один на один | rusvesna.su

Польша – вирус политический вдобавок к коронавирусу | naspravdi.info

Макрон посоветовал итальянцам "не пьянеть" от помощи России и Китая | life.ru

Белый дом политизирует пандемию в антикитайском духе | naspravdi.info

Рада: "союз" олігархів з Соросом і "захист" російської мови

Коронавирус косит Верховную Раду. Третий зараженный | bbcccnn.com.ua

"Легализация рейдерства для НБУ и ФГВФЛ" - Дубинский раскрыл глаза украинцам на закон "О банках" | znaj.ua

В борьбе с коронавирусом Вятрович обнаружил антиукраинский заговор | politnavigator.net

Зеленский вступил в войну с русскими Украины | e-news.su

Бывший депутат Рады рассказал о панических настроениях в парламенте Украины | regnum.ru

"Феодальный марш” в Україні

Днепровский гамбит. Как, борясь с коронавирусом, Филатов схлестнулся с Пинчуком | expres.life

Царев описал, как именно коронавирус приведет к «ползучей федерализации» Украины | pravdanews.info

Украина превратилась в сервис по обслуживанию олигархов | politnavigator.net

Кернес проверяет Зеленского на дееспособность | pravda.ru

Методологія

Ми шукали теми у 12 745 матеріалах російською мовою з:

  • 68 російських сайтів (лише маніпулятивні матеріали), орієнтованих на українську тематику: 3652.ru, 3654.ru, 8692.ru, anna-news.info, antifashist.com, antimaydan.info, c-inform.info, comitet.su, crisis.in.ua, delovoydonbass.ru, dnr-lnr.info, dnr-pravda.ru, dnr24.com, dnr24.su, donbasstoday.ru, doneck-news.com, dontimes.ru, dosie.su, e-gorlovka.com.ua, e-news.su, evening-crimea.com, free-news.su, fresh.org.ua, fromdonetsk.net, front-novorossii.ru, gorlovka.today, jankoy.org.ua, kafanews.com, komtv.org, kv-journal.su, lgt.su, luga1news.ru, lugansk1.info, meridian.in.ua, metayogg.com, miaistok.su, mir-lug.info, mnyug.com, mozaika.dn.ua, nahnews.org, naspravdi.info, newc.info, news-front.info, newsland.com, nk.org.ua, novorosinform.org, novorossiy.info, novosti.icu, on-line.lg.ua, patriot-donetsk.ru, pohnews.org, politnavigator.net, pravdanews.info, ruinformer.com, rusdnepr.ru, rusnext.ru, russian-vesna.ru, rusvesna.su, sevastopol.su, sevnews.info, sobytiya.info, svodki24.ru, time-news.net, ukraina.ru, voenkor.info, voskhodinfo.su, vsednr.ru, xvesti.ru
  • 70 українських онлайн-видань, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від усіх новин про Україну або відомих проросійською позицією (лише маніпулятивні матеріали): 112.ua, agrimpasa.com, aif.ua, akcenty.com.ua, antikor.com.ua, baza-pravda.in.ua, bbcccnn.com.ua, begemot.media, bessarabiainform.com, censoru.net, dialog.ua, expres.life, finoboz.net, fraza.ua, from-ua.com, glavcom.life, glavk.info, glavred.info, glavred.life, golos.ua, hpib.life, hyser.com.ua, inforesist.org, inform-ua.info, informator.news, ivasi.news, jizn.info, khersonline.net, kompromat1.info, kompromat1.news, kordon.org.ua, korr.com.ua, kyiv.press, lifedon.com.ua, mignews.com.ua, newnews.in.ua, news247.com.ua, newsmir.info, onpress.info, podrobnosti.ua, politeka.net, politica.com.ua, pravda.rv.ua, prioritet.org, proua.com.ua, replyua.net, rupor.info, sharij.net, skelet-info.org, spektrnews.in.ua, spichka.news, spzh.news, strana.ua, t.ks.ua, timer-odessa.net, ua24ua.net, ukr.life, ukrainianwall.com, ukranews.com, ukranews.life, ukrrudprom.ua, vesti-ukr.com, vesti.ua, voi.com.ua, vremya.com.ua, vybor.ua, vz.ua, xn--j1aidcn.org, zik.ua, znaj.ua
  • 17 великих українських онлайн-видань (всі матеріали): 24tv.ua, bykvu.com, censor.net.ua, fakty.com.ua, fakty.ua, gordonua.com, interfax.com.ua, lb.ua, liga.net, nv.ua, pravda.com.ua, rbc.ua, segodnya.ua, tsn.ua, ukrinform.ru, unian.net, zn.ua
  • 16 великих російських видань (всі матеріали): aif.ru, dni.ru, kommersant.ru, kp.ru, lenta.ru, lentainform.com, life.ru, newsru.com, pravda.ru, regnum.ru, riafan.ru, russian.rt.com, slovodel.com, svpressa.ru, tass.ru, vz.ru

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду