Телеведучий чи журналіст – питання правового статусу

20 Листопада 2019
1240
20 Листопада 2019
16:59

Телеведучий чи журналіст – питання правового статусу

Алі СафаровІМІ
1240
Телеведучий чи журналіст – питання правового статусу

Визначення тої чи іншої особи саме як журналіста, виокремлення його статусу, вже тривалий час є проблемою. Адже журналіст, відповідно до законодавства, має велику кількість додаткових прав і можливостей, порівнюючи зі звичайним громадянином. Зокрема, він має право на вогнепальну зброю – нехай не бойову, а лише травматичну, однак це право є дуже привабливим. Журналіст має право бути присутнім на виборчих дільницях, зокрема під час підрахунку голосів, – нехай навіть не має права втручатись у перебіг подій. Журналіст має право відвідувати органи державної влади й органи місцевого самоврядування і бути прийнятим їхніми посадовими особами. Журналістське посвідчення дозволяє перебувати в місцях аварій і катастроф – куди звичайні перехожі не допускаються. Тож отримати журналістський статус прагне багато людей, це дозволяє посилатися згодом на свій статус журналіста, навіть якщо таке посилання не дуже доречне.

Наприклад, Андрій Портнов, звертаючись до Офісу Президента України щодо скарг журналістів на його дії, називає себе "адвокат і журналіст". Але чи коректно називати Андрія Портнова журналістом? Чи може взагалі існувати таке поєднання, як "адвокат і журналіст"? Андрій Портнов посилається на те, що він веде передачу на телебаченні і в нього є "редакційне завдання". Проте варто розуміти, що наявність лише певних зовнішніх ознак, лише певних документів, виданих без будь-якого контролю і відповідальності, лише виступів на телеекрані тощо ще не робить особу журналістом.

Законодавство України містить декілька визначень поняття "журналіст". Зокрема, стаття 1 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації і соціальний захист журналістів" визначає:

"Журналіст – творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для засобів масової інформації, виконує редакційно-посадові службові обов'язки в засобі масової інформації (в штаті або на позаштатних засадах) відповідно до професійних назв посад (роботи) журналіста, які зазначаються в державному класифікаторі професій України";

Стаття 21 Закону України "Про інформаційні агентства" каже:

"Журналіст інформаційного агентства – це творчий працівник, який збирає, одержує, створює та готує інформацію для інформаційного агентства і діє від його імені на підставі трудових чи інших договірних відносин з ним або за його уповноваженням".

Закон "Про телебачення і радіомовлення" у статті 1 визначає телерадіожурналіста як штатного або позаштатного творчого працівника телерадіоорганізації, який професійно збирає, одержує, створює і готує інформацію для поширення.

Закон України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" у статті 25 зараховує до журналістів:

"Журналістом редакції друкованого засобу масової інформації, відповідно до цього Закону, є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням, що підтверджується редакційним посвідченням чи іншим документом, виданим йому редакцією цього друкованого засобу масової інформації".

Кримінальний кодекс України у примітці до статті 345-1 визначає:

"Під професійною діяльністю журналіста у цій статті та статтях 171, 347-1, 348-1 цього Кодексу слід розуміти систематичну діяльність особи, пов’язану із збиранням, одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Статус журналіста або його належність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів".

Як бачимо, визначення журналіста в українському законодавстві є різним – залежно від засобу масової інформації, від цілі правового регулювання законом тощо. Але в усіх визначеннях є спільні ознаки. Журналіст – це насамперед той, хто на постійній і професійній основі збирає, обробляє і поширює інформацію. Ведучий телевізійного шоу не буде журналістом тільки через те, що його показують по телевізору. Також недостатньо мати "корочку", отриману від НСЖУ. Головною ознакою журналіста, головною його відмінністю від інших учасників інформаційних відносин є саме робота з інформацією. Передусім збір інформації про суспільно важливі події для подальшого поширення такої інформації на необмежене коло осіб. Саме це визнається журналістською діяльністю в судовій практиці Європейського суду з прав людини, в резолюціях Ради Європи тощо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Алі СафаровІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду