Медіасрач тижня. «А то Мендель нападе»

Медіасрач тижня. «А то Мендель нападе»

28 Вересня 2019
1242
28 Вересня 2019
11:15

Медіасрач тижня. «А то Мендель нападе»

ІМІ
1242
Журналістська спільнота знову про своє. Медійники підривають фейсбук своїми постами про професійне. Цього разу приводом стала поведінка прессекретарки Президента Юлії Мендель.
Медіасрач тижня. «А то Мендель нападе»
Медіасрач тижня. «А то Мендель нападе»

Інститут масової інформації

У розслідуванні проєкту «Схеми» про звання та нагороди Андрія Богдана є епізод, коли автор Сергій Андрушко намагається взяти коментар у героя свого матеріалу та Володимира Зеленського. Цього журналісту не вдається: ті ігнорують запитання.

Але водночас стався інцидент, який і обурив медійників. Прессекретарка двічі фізично намагалася перешкодити журналісту поставити питання посадовцям.

Декілька дописів мали жартівливий характер.

Так, головний редактор проєкту «Ісландія» Сергій Грішин нагадав, що за освітою Андрушко – ветеринар.

Редактор журналу «Новое время» Андрій Смірнов поцікавився, звідки такі навички у прессекретарки Президента? Чи не займалася вона раніше регбі? Чи не забагато їздила в маршрутках у годину пік.

Пожартував на тему інциденту і журналіст Денис Бігус. Також він припустив, що Мендель може очолити Управління держохорони.

Дії Мендель з охоронцями президентів Януковича та Каддафі порівняли відповідно журналістка Громадського телебачення Настя Станко та продюсер новин 4 каналу Владислав Майструк.

А от на думку журналіста проєкту «Слідство.Інфо» Дмитра Реплянчука та вже згаданого Сергія Грішина, в діях Мендель є ознаки порушення 171-ї статті кримінального кодексу «перешкоджання журналістській діяльності». Нагадаємо, що ця стаття передбачає до трьох років позбавлення волі.

Перешкоджання журналістській діяльності в діях Мендель побачили й колеги Андрушка по проєкту «Схеми» – журналістка Надія Бурдєй та ведуча Наталя Седлецька.

Про інші випадки фізичного перешкоджання журналістам прессекретаркою Зеленського журналісти написали під постом Михайла Ткача.

Зокрема, в обговоренні брали участь журналісти «Української правди» Роман Кравець, ТСН Ольга Кошеленко, Анна Стешенко із сайту «Лівий берег», Христина Бердинських з журналу «Новое время» та Анна Цуканова з агенства France Presse.

Сам допис журналіста проєкту «Схеми» Михайла Ткача зібрав 2,5 тисячі лайків та понад 700 коментарів. Він нагадав про створену в Офісі Президента Раду з питань захисту свободи слова. Проте, написав Ткач, Президент має «своїм прикладом демонструвати, як потрібно ставитися до ЗМІ».

Про Раду з питань захисту свободи слова при Президентові згадала і виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк. Вона вважає, що інцидент Мендель-Андрушко має стати кейсом для розгляду цієї ради.

Прокоментувала інцидент і сама Мендель. Вона пояснила, що в США після слова «ні» не можна підходити до першої особи, інакше журналіста можуть заарештувати. Андрушка вона назвала «ненайгалантнішим джентльменом». А щодо своїх дій, то Мендель зазначила, що вона «не штовхала і не кидалася, а зупиняла».

Коротше. Як пожартував із цієї історії автор цієї статті: «Друзі журналісти, не розхитуйте човен! А то Мендель нападе)».

P.S. На момент написання тексту у фейсбуці не з’явилися дописи голови парламентського комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича, голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, Володимира Зеленського, Андрія Богдана та Кирила Тимошенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1242
Читайте також
02.10.2019 12:59
Катерина Рещук, «Українська правда»
3 045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду