До 2 вересня – прийом заявок на конкурс міні-грантів «Я не вірю на слово»

28 Серпня 2019
782
28 Серпня 2019
15:41

До 2 вересня – прийом заявок на конкурс міні-грантів «Я не вірю на слово»

782
Громадська організація «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) оголосила конкурс міні-грантів «Я не вірю на слово», проєкт спрямований на підвищення рівня медіаграмотності аудиторії всіх видів медіа в південних та східних регіонах України. Заявки для участі в конкурсі приймають до 2 вересня.
До 2 вересня – прийом заявок на конкурс міні-грантів «Я не вірю на слово»

Про це повідомляється на сайті організації.

Команда ІРРП пропонує журналістам з південних та східних областей України взяти участь в проєкті. До участі запрошують медійників, блогерів і громадських активісти з Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Матеріали переможців отримають грошову винагороду в розмірі від 4 000 до 5 000 грн. у залежності від складності матеріалу і лише після його публікації/виходу в ефір.

Цілі конкурсу:

  • стимулювати журналістів/блогерів/громадянських журналістів на створення матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності аудиторії (розпізнавати фейки, пропаганду та маніпуляції у ЗМІ, критично ставитися до неперевіреної інформації та ненадійних джерел);
  • підвищити якість журналістських матеріалів шляхом консультування журналістів, блогерів та громадянських журналістів під час роботи над матеріалами;
  • підвищити обізнаність громадськості про вплив ЗМІ на суспільні процеси та стимулювати громадян до самостійного розвитку критичного сприйняття інформації, яку вони отримують із медіа.

«Конкурс передбачає створення  та оприлюднення в усіх видах медіа не менше 20 журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності в різних форматах і жанрах (усі види текстів, інтерактивні формати, інфографіка, фотопроекти, відеосюжети, теле- і радіопрограми). Створені матеріали повинні стимулювати читача аналізувати інформацію в медіа-просторі, формувати навички критичного мислення, що необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди та вміти розпізнавати фейки», – йдеться в повідомленні.

Теми матеріалів (можна обрати свою або із запропонованих):

  1. Розвінчання фейкової новини (маніпуляції) у своєму регіоні з поясненням технології і мети створення і поширення такої інформації.
  2. Тести (у тому числі інтерактивні) «Правда чи брехня», «Новина чи вигадка».
  3. Інтерв`ю з експертом про те, як розпізнавати маніпуляції і фейки, як відрізнити якісні медіа від неякісних (ви можете запропонувати своїх експертів або звернутися за допомогою у їх пошуку до ІРРП).
  4. Обговорення з жителями регіону теми довіри до новин, медіаспоживання та критичного мислення (дискусія, опитування, влог).
  5. Слідкуйте за словами! Топ-5 (7,10) способів викривлення інформації в медіа, що найчастіше сьогодні використовуються.
  6. Дискусія про загрозу фейків і маніпуляцій у медіа за участі експертів (для теле- і радіоформатів).
  7. Що таке «джинса» і способи її розпізнати.
  8. 3 (5,7,10) способів перевірити правдивість інформації в інтернеті – інструкція для медіаюзерів (для онлайну).
  9. 3 (5,7,10) способів обдурити виборців, якими користуються українські політики
  10. Не вір, не лайкай, не ділись. Правила інформаційної гігієни в соцмережах (на локальних прикладах).
  11. Подивитися, які матеріали було опубліковано в межах минулорічного конкурсу «Я не вірю на слово», можна тут.

Умови конкурсу:

  • заявку можна подати як на рівні ідеї створення матеріалу, так і на рівні готового, але неопублікованого матеріалу;
  • відбір заявок відбуватиметься на конкурсній основі;
  • буде відібрано щонайменше 20 кращих заявок;
  • переможці (автори/авторки цих заявок) мають створити та опублікувати свої журналістські матеріали до 30 листопада 2019 року.

«З авторами заявок, що пройдуть відбір працюватимуть редактори-ментори. Створені матеріали мають бути надіслані на допублікаційну редакторську експертизу та допрацьовані, якщо на цьому наполягатиме редактор-ментор», – наголошують організатори.

Заявки приймаються до 02 вересня 2019 року. Результати відбору буде повідомлено заявникам до 10 вересня 2019 року.

Анкету-заявку необхідно заповнити за посиланням.

Контакти: адреса irrp@ukr.net  або координаторка проєкту Оксана Євтушенко, тел.: +38 067 234 42 16.

ГО «Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП» в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), Лейпциг,  за підтримки  Міністерства закордонних справ Німеччини. Конкурс проводиться в рамках реалізації проекту «re:start democratic discourse-2».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду