28 березня – прес-конференція «Кому із кандидатів підігрують українські ЗМІ: результати медіа моніторингу»

21 Березня 2019
869
21 Березня 2019
16:25

28 березня – прес-конференція «Кому із кандидатів підігрують українські ЗМІ: результати медіа моніторингу»

869
28 березня – прес-конференція «Кому із кандидатів підігрують українські ЗМІ: результати медіа моніторингу»

У четвер, 28 березня 2019 року, об 11:00 в ІА «Укрінформ» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького 8/16, перший поверх), коаліція громадських організацій «Комісія з журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та StopFake за підтримки проектів Ради Європи* проведуть прес-конференцію щодо результатів другої частини незалежного моніторингу висвітлення в медіа президентських перегонів в Україні.

Під час прес-конференції будуть оприлюднені результати моніторингу з 4 лютого по 17 березня, які включатимуть наступні дані: 

  • як висвітлювалася президентська кампанія в новинах 10-ти загальнонаціональних каналів та 8-ми онлайн-видань;
  • що відбувалося у основних ток-шоу загальнонаціональних телеканалів;
  • чи присутні ознаки російського інформаційного впливу в українському інформаційному полі;
  • чи дотримувались українські медіа ґендерного паритету;
  • як висвітлювалася виборча кампанія в соціальній мережі Facebook. 

У прес-конференції візьмуть участь:

Світлана Остапа, членкиня ГО «Комісія журналістської етики», заступниця шеф-редактора «Детектора медіа»;

Діана Дуцик, медіа-експертка, виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації»;

Олександр Бурмагін, медіа-юрист, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини»;

Ольга Юркова, медіа-експертка, співзасновниця StopFake;

Расто Кужель, міжнародний експерт Ради Європи (Словацька Республіка);

Єлизавета Кузьменко, координаторка медіамоніторингу.

Моніторинг здійснюється із січня 2019 року за спеціально розробленою методологією. Команда незалежних спеціалістів з моніторингу проводить кількісний і якісний аналіз медіависвітлення президентських перегонів.

Що моніториться:

  • Випуски новин у вечірній прайм-тайм на 10 національних телеканалах: UA: Перший, 1+1, Інтер, Україна, ICTV, СТБ, 112 канал, Прямий, 5 канал,  NewsOne.
  • Ток-шоу/ дебати (кожен випуск) на 8 національних телеканалах: 112 канал, Прямий, ICTV, 1+1,  Espresso TV, NewsOne, ZIK,  UA: Перший (з 18 березня)
  • Онлайн-ЗМІ (моніториться контент стрічки новин): obozrevatel.comsegodnya.uastrana.uakorrespondent.netpravda.com.uagordonua.comhromadske.uanv.ua.
  • Cоціальні мережі:
  • Facebook сторінки 10-ти найпопулярніших кандидатів: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Шевченко, Олександр Вілкул, Андрій Садовий (до моменту зняття з виборів) та Євген Мураєв (до моменту зняття з виборів)
  • Facebook-сторінки ЗМІ та окремих програм, що моніторяться: «Факти» (ICTV), «Вікна» (СТБ), «Подробности» (Інтер), ТСН (1+1), «Прямий», UA: Перший, 5 канал, NewsOne, 112 канал, «Україна»; obozrevatel.comsegodnya.uastrana.uakorrespondent.netpravda.com.uagordonua.comhromadske.uanv.ua);
  • сторінки 10-ти лідерів громадської думки у Facebook: Дмитро Чекалкін, Дмитро Гордон, Віталій Портніков, Юрій Бутусов, Олександр Мочанов, Олег Пономар, Сергій Іванов, Роман Шрайк, Соня Кошкіна, Вахтанг Кіпіані.

Перший звіт українською та англійською мовами, а також методологію моніторингу можна переглянути на сайті Комісії з журналістської етики. 

*Моніторинг проводиться коаліцією громадських організацій – «Комісія з журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake» за підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні», що імплементуються у рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.

Під час прес-конференції буде забезпечено синхронний переклад на англійську мову.

Реєстрація - обов’язкова на e-mail: monitorelections2019@gmail.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду