Порошенко йде шляхом цензури

28 Лютого 2019
1315
28 Лютого 2019
17:52

Порошенко йде шляхом цензури

Олексій Братущак, «Українська правда. Блоги»
1315
Сьогодні я повернув ZIKу своє журналістське посвідчення. 15 місяців я працював у тижневику "Деталі". І працював би далі. Якби на канал не зайшов Порошенко. А за ним – цензура та маніпуляції.
Порошенко йде шляхом цензури

Олексій Братущак, "Українська правда. Блоги"

Сьогодні я повернув ZIKу своє журналістське посвідчення. 15 місяців я працював у тижневику "Деталі". І працював би далі. Якби на канал не зайшов Порошенко. А за ним – цензура та маніпуляції.



Усе почалось десь у серпні-вересні 2018-го.

Одного дня в токінгах (гостьові студії) я побачив Юрія Гудименка. І здивувався. Що робить ведучий проекту "Блогпост" з "5 каналу" на ZIKу?

Поясню. Гудименко є одним з відомих порохоботів (або порохоЛОМів/порохоЛСД, як інакше називають розумних порохоботів). Довгий час подібні люди на ZIKу не з'являлися.

Чому? Бо одна посадова особа в Адміністрації президента довгий час називала ZIK "сєпарським телеканалом". І саме ця особа відповідальна в АП за те, хто з президентських спікерів, коли і на який канал ходить. Моїм колегам з ZIKу ця особа прямо казала: "я зроблю все, щоб до вас наші спікери не ходили".

І тут – порохобот. І майже одразу за ним – голова фракції БПП Артур Герасимов. Останній вважається VIP-спікером, особливо спілкуватись з журналістами не любить, без вказівки в ефір не піде.

Що ж тоді сталося?

З різних джерел мені стало відомо: власник ZIKу Петро Димінський домовився з людьми Порошенка про інформаційну співпрацю. Сам Димінський відверто розповідав про це людям, які відвідували його за кордоном.

Що входило в цю співпрацю? А ось про це інформації не було. Ці домовленості довелося виявляти на практиці. У полі (ефірі) перевіряти, на яку територію розповсюджується вплив президентських медійників.

Перше, що проявилося – це ось ці спікери в ефірі. Останнім часом вони стали завсідниками токінгів.

Друге – це збільшення трансляцій "діяльності" Порошенка. Так-так, трансляції тривалих виступів Порошенка різними інформаційними телеканалами (тут можна згадати і 5-й, і 112-й, і Прямий) це частина пакету домовленостей.

Третє, що вдалося дізнатися про співпрацю АП з ZIKом, це домовленість, що на каналі не буде відвертої "чорнухи" щодо Порошенка. Раніше її дійсно було забагато. Згадайте ток-шоу Саакашвілі, наприклад.

Насправді, ці три пункти не такі вже погані для ZIKа. Бо весною-літом минулого року існувала загроза, що телеканал візьме під повний контроль Медведчук. Альтернатива з Порошенком виглядала значно краще за перетворення на чергове РашаЗМІ.

З іншого боку, на канал зайшли гроші. Великі гроші. Як для ZIKа. "Ніхто з такими грошима не приходив", – відверто раділи ті, хто дотичний до комерційної діяльності телеканалу. Це на фоні того, що першу половину року на каналі відчувалися проблеми з фінансуванням.

А потім прийшов Семочко...

Тут варто трохи розкрити "кухню" тижневика "Деталі". Ми виходили в ефір в суботу. А в понеділок збиралися на планьорку, визначали наступні теми сюжетів. От тільки в мене найчастіше визначення теми затягувалося) Іноді навіть до ранку четверга.

Так було і того тижня. "Слідкую за розвитком подій", – традиційно визначили плани на тиждень для мене.

Коли вийшов Семочко, то тема мого сюжету була одразу визначена. І це той випадок, коли на практиці можна перевірити: чи зайшли медійники Порошенка на територію редакції. Ми не знали, як після "шедеврального інтерв'ю" Семочка керівництво каналу поставиться до журналістського матеріалу про "видатного розвідника". Чи існує в умовах співпраці ZIKа з АП пункт про блок на подібні теми.

Тоді вперше з колегами ми вимовили: якщо заборонять видавати сюжет, ми звільнимося. Один молодий колега поділився настроями в редакції новин: усі встануть на захист. Днями він визнав: помилявся...

Мій сюжет про Семочка вийшов. Без будь яких втручань "зверху". За цей сюжет не соромно. І він був прикладом для інших журналістів: кожен з вас може обирати чи ганьбитися з Семочком, чи чесно робити свою справу.



Це була невеличка, але перемога. "Ворог" не заліз на нашу територію, територію тижневика та новин, ще попрацюємо.

А потім почалися вибори. А з ними і цензура.

Про цензуру я заявив після з'їзду "Батьківщини", на якому Юлія Тимошенко оголосила про участь у президентських виборах. Про цю подію не було сюжету у новинах. Натомість був замовний сюжет, або, як називають подібні матеріали, "комерційний сюжет". Ось він:



У новинах (до яких я не мав жодного стосунку, працював в іншій редакції) з цензурою не погодилися. Проте визнали, що не їхати на з'їзд до Тимошенко було помилкою.

Ну, буває, кожен може помилитися...

Але далі про цензуру почали говорити інші журналісти. Не відкрито, а так, між своїми. Пропоновані ними теми, в яких БПП або особисто Порошенко могли фігурувати у негативних історіях, виявлялися менш цікавими за якісь інші. "Ворог" на нашій території, і з ним вже нічого не можна зробити. Хто висловить незгоду буде швидко замінений на іншу особу, яка з завзяттям комсомольців буде гнути лінію партії в редакції.

Також про цензуру говорять люди, які приходять на токінги. Діляться інформацією, як їх просять не викривати соратників Порошенка.

Останнє "інтерв'ю" Олега Гладковського – абсолютна маніпуляція. Для нього навіть "говорящую голову" під виглядом журналіста вирішили не шукати. Щоб раптом у прямому ефірі не сталося якихось непередбачуваних моментів. Щоб зайвий раз не перетинатися з журналістами заходив і виходив Гладковський через чорний вхід...

І тут варто зрозуміти дві речі.

Перша. Чому ZIK в обличчі Димінського та керівництва телеканалу пішли на подібне?

Відповідь дуже чітко мені дав один знайомий медійник з величезним досвідом роботи на різних телеканалах. "Адміністрація президента з телеканалами працює системно і наполегливо. І їй вдається знаходити підходи до власників".

Справа ж не лише в ZIKу. Свій "підхід" АП знайшла до багатьох телеканалів. Хіба що група каналів Ігоря Коломойського тримається в стороні. Але там свої "таргани", які нічим не кращі.

На жаль, ZIK використали для найбільш брудних зашкварів. Які навіть для "Прямого" вважаються перебором. "Інтерв'ю" Семочка та Гладковського – найяскравіші приклади. Це ті випадки, коли навіть непричетні до цих "інтерв'ю" журналісти відчувають, наче в лайні скупалися. Від якого просто так не відмежуєшся, не відмиєшся.

Друге. Чому мовчать журналісти?

Причини у кожного можуть бути свої. У когось кредит, у когось діти, у когось мати хвора.

Але єднає одне: страх втратити роботу з розумінням, що кращих умов особливо не знайдеш. І справа не в грошах. На який телеканал не подивись – у кожного свої "умови". "Умови", з якими або одразу не погодишся, або які довго не зможеш терпіти.

Ми опинилися в ситуації, коли професія тележурналіста перетворюється на професію телеповії. Слухняного працівника без позиції та принципів.

Хтось порівнює це з 2013-м і "співпрацею" телеканалів з Януковичем. Хто старший – з 2003-м і впливом на телеканали Кучми-Медведчука.

А я бачу російську історію. Де тележурналістику знищили під нуль. Медіапрацівники федеральних телеканалів є, а журналісти – лише назва місця роботи у посвідченнях "Пресса". І я не хочу такого для своєї країни, для своєї професії, для себе.

І миритися з цим, робити вигляд, що все гаразд, то все не я, більше не хочу. Не можу.

І тому просто пішов. Шлях до цензури – не для мене.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Олексій Братущак, «Українська правда. Блоги»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду