"Золоту пальмову гілку" каннського фестивалю одержав американський фільм "Слон"УНІАН

26 Травня 2003
852
26 Травня 2003
13:20

"Золоту пальмову гілку" каннського фестивалю одержав американський фільм "Слон"УНІАН

852
"Золоту пальмову гілку" каннського фестивалю одержав американський фільм "Слон"УНІАН
Найвищу нагороду 56-го Міжнародного кінофестивалю в Каннах - "Золоту пальмову гілку" - отримав фільм "Слон" американського режисера Гаса Ван СЕНТА. Це рішення під не дуже стрункі аплодисменти публіки було оголошено на урочистій церемонії, що відбулася у неділю ввечері в Палаці фестивалів на каннській набережній Круазетт.

Для більшості тих, хто зібрався у залі, рішення жюрі, яке очолював відомий французький кінорежисер Патріс ШЕРО, виявилося несподіванкою. Ще напередодні в числі головних фаворитів досвідчені критики згадували картину "Догвіль" датського режисера Ларса фон ТРІЄРА, а симпатії публіки схилялися до "Нашестя варварів", поставленого канадцем Денісом АРКАНОМ.

На думку спостерігачів, жюрі, обираючи переможця, керувалося не стільки творчими, скільки політичними мотивами. На фоні спроб Франції поновити відносини зі США, що помітно охолонули через розбіжності з приводу війни в Іраку, присудження головної нагороди американському фільму стало своєрідним реверансом у бік Сполучених Штатів, відзначає РІА «Новости».

Щоправда, ті, хто передбачав "політизований" варіант, мали на увазі зовсім іншого представника американського кінематографа - Клінта ІСТВУДА, чий фільм "Містична ріка" був загалом добре сприйнятий і критиками, і публікою. Щодо "Слона", заснованого на реальній трагедії, яка сталася в одній з американських шкіл, то ця картина після показу заслужила непогані оцінки, але потім якось випала з поля зору на фоні інших робіт.

Не менш несподіваними виявилися й рішення з приводу інших призів. Безумовним лідером у спорі за звання кращої актриси вважалася Ніколь КІДМАН, називали також імена француженок Емманюель БЕАР і Людівін САН’Є. Але в результаті нагорода дісталася Марі-Жозе КРОЗ за роль у картині "Нашестя варварів".

Серед акторів головним фаворитом всі вважали американця Шона ПЕННА, що зіграв одну з головних ролей в "Містичній річці". Але жюрі обійшло його увагою і присудило нагороди за краще виконання чоловічої ролі Музаферу ОЗДЕМИРУ і Мехмету Еміну ТОПРАКУ (турецький фільм "Далеко").

Ця ж картина, поставлена режисером Нурі ДЖЕЙЛАНОМ, одержала Гран-при - другу по значенню нагороду конкурсу. Приз за кращу режисуру вручений Гасу Ван СЕНТУ, а за кращий сценарій - "Нашестю варварів".

УНІАН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду