«Танці з ботами» Оксани Марченко – StopFake.org

27 Серпня 2018
1576
27 Серпня 2018
13:26

«Танці з ботами» Оксани Марченко – StopFake.org

StopFake.org
1576
У новому випуску програми Stop Fake News ми розберемося хто стоїть за популярним хештегом #ОксанаТанцюй та чи дійсно українці настільки активно підтримують дружину Віктора Медведчука. На цьому тема шоу-бізнесу не закінчується: нещодавно ворогом номер один у Росії стала латвійська співачка Лайма Вайкуле після слів, що не поїде виступати до Криму ні за які гроші. Ми підготували добірку реакцій російських пропагандистів. Наостанок поговоримо з Олександрою Матвійчук, керівницею “Центру громадянських свобод” про українських політв’язнів у Росії та про те, що кожен з нас може зробити для їх звільнення.
«Танці з ботами» Оксани Марченко – StopFake.org

StopFake.org

Доброго дня!

Ви дивитеся програму “СтопФейк”, в якій ми розповідаємо про дезінформацію у мас медіа, аналізуємо хто і навіщо намагається обманути вас в засобах масової інформації і як від цього уберегтися. Мене звуть Катерина Крук.

Попри літню спеку, не вщухають фейсбук суперечки та баталії. Нещодавно мережу сколихнула новина, що телеведуча Оксана Марченко буде брати участь у телепроекті «Танці з зірками». Контроверсія навколо її постаті викликана тим, що приватно вона є дружиною одіозного політика Віктора Меведчука та кумою російського президента владіміра путіна. Багатьох українців обурив саме етичний аспект її участі у проекті.

Отож новина про те, що Оксана Марченко буде приймати участь у танцювальному проекті зустрілася з серйозною хвилею критики. Журналісти Телевізійної Служби Новин на 1+1 навіть написали відкритого листа з критикою рішення каналу. Цікаво, що тільки скандал навколо Марченко набув доволі великих масштабів, у «Фейсбуці» з’явилася сторінка «Оксана Танцюй» на підтримку телеведучої. Починаючи з 10 серпня на ній опублікували низку відеодописів під однойменним хештегом від нібито її прихильників. Серед них опинився навіть російський співак Філіпа Кіркорова. Усі учасники відео танцюють, демонструючи у такий спосіб солідарність з дружиною Віктора Медведчука.

Під кожним з постів є чимало коментарів, переважна більшість з яких позитивного характеру. Висловлювання противників Марченко під цими записами майже не зустріти. Натомість можна побачити, як від імені її офіційної сторінки тут дякують тим, хто сипле компліментами на адресу телеведучої. При більш детальному аналізі сторінки дехто з фахівців робить висновок: ця аудиторія може бути штучно накрученою, а відгуки, ймовірно, активно цензуруються модераторами сторінки.

«Коли пішла гнівна хвиля у «Фейсбуці», піарщики Марченко пішли у наступ: створили сторінку-підтримки і нагнали туди ботів. Але коли рейтинг сторінки за півдоби упав до 2 балів з 5, його закрили, а коментарі почали активно чиститись (за кілька хвилин зникали десятки коментарів). Повалили антилайки – людей почали блокувати. Це – неймовірний кейс по замилюванню очей», – констатуєменеджер соціального контенту Надія Потоцька.

«За останню добу #оксанатанцуй натанцювала 19 тисяч підписників. В часи мого активнішого користування рекламою «Фейсбуку», кожна тисяча підписників тянула приблизно 100 доларів рекламного бюджету (і це якщо трохи свого креативу, контенту і часу), а якщо швидко, мабуть, дорожче. Ну хіба ботів купують за оптовими цінами зі знижкою. Плюс активність в коментах треба імітувати, а це теж коштує», – пише PR-менеджер Олена Кулигіна.

Отож, на думку спеціалістів, команда Марченко використовує проплачених ботів для того, щоб імітувати свою активну підтримку серед українців. Таким чином ми маємо справу із створенням штучної популярності і намаганням відбілити скандальну репутацію не просто публічної особи, а й близько пов’язаної із путіним.

«За сказане доведеться відповідати», «слово не горобець» та «Бог їй суддя»: такими виразами представники російської влади і діячі мистецтв зустріли висловлювання латвійської співачки Лайми Вайкуле щодо анексованого Криму. Відома артистка 10 серпня дала в Одесі концерт, напередодні якого повідомила місцевому виданню «Думская», що не збирається їхати на півострів з гастролями. «Ні. Нам заборонено. Нам, європейцям. Я туди не поїду, який би гонорар мені не пропонували», – підкреслила Вайкуле.

Латвійська співачка також повідомила, що не відчуває ностальгії за СРСР і радіє, що Радянський Союз розпався. Інтерв’ю Лайми Вайкуле миттєво розлетілося  російськими засобами масової інформації і посіло топове місце в порядку денному пропагандистів.Медіа одне за іншим видавали матеріали, в яких громили латвійську артистку за її небажання їхати до Криму: в діло пішли образи, зневага та навіть погрози.

Одним з перших на офіційному рівні прокоментував слова Вайкуле перший заступник голови комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Франц Клінцевич. В інтерв’ю Regnum російський чиновник заявив, що артистка «стала на шлях Вахтанга Кікабідзе». Клінцевіч, ймовірно, мав на увазі погрози життю, що надходили 2014 року проукраїнськи налаштованому грузинському співакові і кіноакторові від бойовиків угруповання «ДНР».

Чиновники окупованого Криму взагалі погрожують внести Вайкуле у список «кримоненависників» – так зване «кримське досьє», до якого місцева російська влада вносить усіх незгодних з анексією. Підконтрольний Кремлю голова громадської палати півострова Григорій Іоффе заявив, що «душевні якості артистів не вимірюються у срібниках». А глава комітету нинішнього кримського парламенту з питань санаторно-курортного комплексу і туризму Олексій Черняк запевнив, що своїми висловлюваннями Вайкуле позбавила себе можливості «помилуватися красою Криму та його інфраструктурними змінами». 

Підтвердження намірів ігнорувати анексований Крим від латвійської артистки обурило голову Комісії Ради Федерації з інформаційної політики Олександра Пушкова. У своєму Твіттері російський політик написав, що «жодних заборон на відвідини півострова немає» і взагалі, нехай Вайкуле перестане виступати в Росії і почне співати «на напівпорожніх пляжах Юрмали для європейців».

У Державній Думі Росії Лайму Вайкуле взагалі назвали «жертвою антиросійської пропаганди». На думку члена комітету Держдуми з фізичної культури, спорту, туризму Дмитра Свищева, «такі висловлювання щодо Криму навряд чи дозволила б собі людина з об’єктивним поглядом на ситуацію». Також слова про Крим Лайми Вайкуле негативно сприйняли письменник Захар Прилепінактор Станіслав Садальський, продюсер Йосип Пригожин та інші росіяни, які опинилися під різними санкціями за підтримку анексії Росією Криму.

Користувачі соціальних мереж жартують: критикувати латвійку Вайкуле за її «європейський вибір» почали саме ті виконавці, які після введення антиросійських обмежень самі опинилися серед нев’їзних до країн ЄС і України.

На сьогодні це все. А ми продовжимо слідкувати за пропагандистами та їхніми намаганнями маніпулювати вашою точкою зору. Якщо ви побачили інформацію, правдивість якої викликає ваші сумніви, поділіться з нами і ми її перевіримо. Висилайте новини на перевірку на нашу поштову адресу, або через форму “Повідомити про фейк” на сторінці стопфейк. орг. На цьому ж сайті ви знайдете більше аналітики та розвінчаних фейків. До зустрічі через тиждень!

StopFake.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
StopFake.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду