#вимкниВВС: У Британії набирає обертів флешмоб незадоволених тим, як ВВС подають новини

#вимкниВВС: У Британії набирає обертів флешмоб незадоволених тим, як ВВС подають новини

17 Серпня 2018
938
17 Серпня 2018
16:15

#вимкниВВС: У Британії набирає обертів флешмоб незадоволених тим, як ВВС подають новини

938
Через баланс BBC віддаляється від своїх прихильників – саме тоді, коли потребує їх найбільше. Прагнення до рівноваги зазнає краху, якщо застосовувати його до людей, які не зацікавлені розповідати правду і хочуть зумисне ввести в оману.
#вимкниВВС: У Британії набирає обертів флешмоб незадоволених тим, як ВВС подають новини
#вимкниВВС: У Британії набирає обертів флешмоб незадоволених тим, як ВВС подають новини

Переклад статті Texty.org.ua, оригінал на сайті New Stateman

ВВС багато критикували минулого тижня. Кульмінацією стала кампанія у Твіттері #вимкниВВС, яка спонукала людей, що мають занепокоєння щодо неупередженості з низки питань, вимкнути теле- і радіопрограми мовника. Як колишній журналіст BBC, хочу дещо розповісти невдоволеним глядачам і слухачам. Утім, як непримиренний противник Брексіту, я хотів би також сказати кілька речей і для BBC.

Я залишив корпорацію в 2014 році, після 25-річної кар'єри, в якій керував бюро в Багдаді з 2004 по 2009 рік. BBC була єдиною інформаційною організацією в країні, яка залишалася в Іраку на весь період участі Британії. Не називаю себе видатним представником журналістики BBC, але ось коротка історія.

У 2006 році, коли стався вибух у гробниці Аскарії, і де-факто почалася громадянська війна, ми звинувачували владу у брехні про кількість загиблих під час хвилі насильства. Ми ризикували життям: проїхали через контрольно-пропускні пункти міліції крізь заблоковане місто і пішли в морг, де я рахував тіла (їх виявилося набагато, набагато більше, ніж нам казали).

Ми не працювали бездоганно в Іраку, але в великій небезпеці розповідали цю історію якомога чіткіше і точніше. І це те, що роблять журналісти BBC - кожен день, по всьому світу.

Але BBC має проблеми у всіх аспектах висвітлення новин, зокрема в прагненні до "балансу".

Уперше мої підозри з’явилися, коли Сара Волластон із Консервативної партії змінила позицію під час референдуму за вихід із ЄС. Вона обурилася через "350 мільйонів фунтів стерлінгів" і пішла на радіо та телебачення, щоб пояснити, чому вона вирішує не "піти", а "залишитися".

(Прихильники Брексіту стверджували, що вихід з ЄС заощадить 350 мільйонів фунтів стерлінгів на тиждень для системи охорони здоров'я. Коли Волластон дізналася, що це твердження брехливе, вирішила, що Британія повинна залишитися в ЄС – Тексти.).

Тоді під час оприлюднення новин на BBC – Radio 4 глядачі почули: вона стверджувала, що претензія у розмірі 350 мільйонів є брехнею - відразу після цього виступив Джон Редвуд, який заявив, що це не так. Це був класичний баланс BBC в дії.

Коли є люди доброї волі та хороші наміри обговорювати проблему з різних боків, баланс може бути корисним інструментом: ви розповідаєте про обидві сторони і дозволяєте аудиторії вирішувати. Проте баланс зазнає поразки, коли застосовується до людей, які не зацікавлені казати правду, а намагаються зумисне ввести в оману. Розповідь у дусі «він каже це, але вона каже те» є фальшивкою, суцільною брехнею.

Візьмімо за приклад зміни клімату. Переважна більшість вчених, що працюють у цій галузі, - 97 відсотків - думають, що клімат змінюється, і це відбувається через штучне виробництво. Лорд Лоусон - колишній політичний діяч, який не має наукового підґрунтя, але має сильні, пронизливі погляди - вважає по-іншому. Його запрошують на передачу «задля балансу» - і в результаті аудиторія не стає більш обізнаною, лише залишається з уявленням про те, що в цій полеміці є дві сторони. Коли насправді нема.

Правда не є чимось середнім між добром і злом, або правильним і неправильним, але BBC часто відступає на позицію балансу, коли відчуває себе під загрозою або має кризу лідерства (ці речі найчастіше збігаються). Однак цього разу йдеться про проблеми, які розділяють націю зсередини, і недоліки балансу очевидні.

Нещодавно, в ім'я балансу, у нас був крайній правий екстремістський Рахем Кассам, запрошений поговорити про Томмі Робінсона. Тоді як інші серйозні програми, як ось Channel 4 News, вирішили взяти інтерв'ю з експертами, які могли б фактично пояснити правові подробиці справи.

Нинішні журналісти BBC висловлюють занепокоєння щодо програми Today. "Люди приголомшені, - сказав один. – Їх ніби вдарили сковорідками. Нам не дозволяють ні в чому сумніватися».

Мені розповідали, що існує настійна вимога знайти респондентів з організацій та підприємств, які позитивно ставляться до Брексіту, а історії, що висвітлюють труднощі, повністю ігноруються.

«Серед менеджерів є установка про обережність. На рівні програми це означає, що BBC не береться вирішувати важкі питання, - заявив один колишній колега. - Просто подивіться на наших конкурентів (Sky, The Guardian, Channel 4 News та Buzzfeed), які досягають хороших результатів, пишучи про вплив Брексіту, зокрема, про його підозріле фінансування та російські зв’язки. BBC зазнає невдачі в такому адекватному інформуванні, а навіть якщо й повідомляє, то не приділяє цим новинам належної уваги.

У всьому світі люди, які найбільше стурбовані напрямком BBC після референдуму 2016 року, є його природними прихильниками. Тепер багато хто з них почуває себе кинутими. Вони є серед 800 000 осіб, які торік перестали слухати програму Today.

Втративши BBC, ми втратимо незамінний національний скарб, нас очікує невпинне культурне збіднення. Мій найбільший страх полягає в тому, що процес, можливо, почався. І коли BBC оглянеться на своїх прихильників, всі вони будуть занадто зайнятими, дивлячись Channel 4 News.

Патрік Хауз, поет і колишній журналіст BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
938
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду