Чиновники, що порушують закони, не мають права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи

6 Липня 2018
890
6 Липня 2018
11:51

Чиновники, що порушують закони, не мають права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи

890
«Чиновники, які самі порушують закони, не мають морального права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи», - про це заявила Голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна під час прес-конференції щодо невиконання певними Міністерствами Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».
Чиновники, що порушують закони,  не мають права вимагати у підприємців виконувати їхні приписи

Закон був прийнятий рік тому з метою розвитку інформаційного суспільства і встановлення правових механізмів обґрунтування власниками інфраструктури розміру плати провайдерів за користування кабельною каналізацією, елементами будинків, ліній електропередачі, тощо. 

Однак Міністерство інфраструктури України https://mtu.gov.ua, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України  http://mpe.kmu.gov.ua/ та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України  http://minregion.gov.ua на виконання Закону досі не прийняли відповідні нормативно-правові акти, а їхні «підпорядковані» компанії – Обленерго, ОСББ, ЖЕКи, управителі, посилаючись на відсутність нормативної бази профільних Міністерств, продовжують «викручувати руки» провайдерам телекомунікацій на місцях, вимагаючи надмірні і нічим не обґрунтовані платежі за користування інфраструктурою. 

Голова Інтернет Асоцації України Олександр Федієнко розповів про переговори  його особисто, як представника ТОВ «ІМК», з представником керуючої компанії, яка вимагала  за доступ до однієї  будівлі 100 тисяч гривень.

Такі дії представників виконавчої гілки влади, управителів житла, енергетиків, перетворюються на проблеми  для  користувачів кабельного телебачення і послуг доступу до мережі Інтернет. За словами Дмитра Онищенка, члена Громадської ради при Київській Держадміністрації,  «тарифи на телекомунікаційні послуги зростають «як гриби».  

Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко, посилаючись на те, що він працював в телекомунікаційній галузі, зазначив, що  «кількість користувачів послуг фіксованого доступу до Інтернету в Україні більше 5 млн. ARPU (авт. - середній дохід провайдера на одного користувача) складає близько 150 грн.  Витрати провайдерів на доступ до інфраструктури складає 5- 10%  від доходу».  «Кожен може розрахувати про які гроші йде мова», - каже пан Данченко.

За останніми даними Держкомстату http://ukrstat.gov.ua, за перший квартал 2018 року середня абонентська плата за кабельне телебачення склала близько 72 грн., а за широкосмуговий фіксований доступ до Інтернету близько 124 грн. на місяць. «Це на 20 гривень більше середніх покажчиків абонплати 2016 року по кожній позиції. Імплементація Міністерствами норм Закону про доступ уповільнила б зростання тарифів на телекомунікаційні послуги»,  -  вважає Наталія Клітна.

Водночас профільні асоціації провайдерів - Телекомунікаційна палата України, Інтернет  Асоціація України, АППК вбачають у гальмуванні чиновниками прийняття  відповідних Методик і Правил щодо доступу провайдерів до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики ознаки корупції, про що вони повідомили в Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції, інші державні установи.  

Прес-конференція керівників бізнес-асоціацій, які об’єднують телеком-операторів та провайдерів, за участі Голови Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, відбулась 4 липня цього року в прес-центрі УНІАН, організатор заходу – ТПУ.

Прес-служба АППК

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба АППК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду