Бойкот чемпіонату світу з футболу – 2018, але не в українських інтернет-новинах

Бойкот чемпіонату світу з футболу – 2018, але не в українських інтернет-новинах

22 Червня 2018
1859
22 Червня 2018
21:41

Бойкот чемпіонату світу з футболу – 2018, але не в українських інтернет-новинах

ІМІ
Олена Чуранова
для Інституту масової інформації
1859
Дивитися чи бойкотувати чемпіонат світу з футболу 2018, який проводиться в Росії? Поки українці роблять цей вибір, найпопулярніші новинні сайти вже визначилися, що оминути увагою таку міжнародну спортивну подію вони не можуть.
Бойкот чемпіонату світу з футболу – 2018, але не в українських інтернет-новинах
Бойкот чемпіонату світу з футболу – 2018, але не в українських інтернет-новинах

ІМІ

Експерти ІМІ промоніторили 10 онлайн-медіа* за 2 дні від початку чемпіонату та зафіксували майже 400 новин, присвячених цій темі. Повідомлення про трансляції матчів, відео голів, прогнози букмекерів, розклади чемпіонату на кожен день, а також численні розважальні новини на тему футболу за кількістю переважили новини про бойкот ЧС-2018 у світі, політичних бранців, акції протесту та резолюцію Європарламенту (56,3% новин довкола футболу проти 22,1% новин про бойкот та Олега Сенцова). Чи футболу на російському полі бути в українському інформаційному інтернет-просторі?  

Загалом українські онлайн-медіа присвятили цьогорічному чемпіонату світу з футболу 384 новин, і це за тільки два перших дні ЧС-2018 (14-15 червня). З них найбільше про цю подію писали «Обозреватель» (74 публікації), «Сегодня» (72 публікації), 24 канал (60 публікацій). Найменше писали новинні сайти «Новое время» (16 публікацій), ICTV (13 публікацій), РБК-Україна (12 публікацій).

З усіх сайтів саме ТСН.ua відзначився найбільшою кількістю новин про бойкот чемпіонату, згадуваннями про бранців Кремля, відзначенням, які країни, політичні лідери не відвідали відкриття заходу і планують бойкотувати його взагалі, а також про затримання, побиття чи обманювання фанатів у Москві (з 46 новин – 34 були присвячені цьому). Порівняно з іншими медіа ТСН.ua подавав найзбалансованішу інформацію про ЧС-2018, зважаючи на обставини, у яких сьогодні перебуває Україна.

24 канал, «Обозреватель», «Сегодня», «Страна» віддали перевагу саме футбольним та розважальним новинам на тему ЧС-2018, давали пряму трансляцію матчів, анонси ігор тощо. Причому «Страна» відзначилась найбільшою кількістю компліментарних новин на честь чемпіонату в Росії та російської збірної, відправила власного кореспондента на ЧС-2018.

Інші сайти, які потрапили до моніторингу («Гордон», «РБК-Україна», УНІАН, «Новое время» та ICTV), практично рівномірно висвітлювали ЧС-2018, розказуючи як про акції протесту, бойкот Мундіалю, так і про сам футбол, перемоги й голи.  

Хто бойкотував і згадував про політичних в’язнів?

Бойкотували і згадували про політичних в’язнів найбільше за всіх сайти ТСН.ua, «Обозреватель» та «Гордон». Втім, ТСН.ua став єдиним сайтом, який у перші дні ЧС-2018 сконцентрувався на висвітленні саме таких новин, а не повідомлень про забиті голи. Сайт розказав як про акцію протесту під посольством РФ із закликом бойкотувати ЧС-2018 («Країна на кістках. У Києві під посольством РФ закликали бойкотувати чемпіонат світу – 2018»), так і детально описав, хто і як бойкотує чемпіонат («Ни один лидер Запада не посетит открытие чемпионата мира по футболу в России»«Євродепутат закликала їхати до Росії не на футбол, а для зустрічі з Сенцовим»«К бойкоту чемпионата мира по футболу в России присоединилось уже 9 стран»«Депутаты немецкого правительства советуют воздержаться от поездок на чемпионат мира по футболу»). Крім того, ТСН.ua розмістив і відео програми каналу «1+1» «Секретные материалы», у якій аналізується, «що очікує вболівальників за порєбриком», розказується, як відбувалася підготовка чемпіонату та які історії розпилу держбюджету супроводжували будівництво спортивних об’єктів («Что нужно знать о чемпионате мира по футболу 2018 – Секретные материалы»).

Практично всі сайти повідомили про випуск поштової марки у Нідерландах із ілюстрацією українського художника Андрія Єрмоленка, який виступає за бойкот ЧС-2018 («Футбол на крови»: в Нидерландах выпустили марку с бойкотом ЧМ-2018 в России», «Обозреватель»; «В Нидерландах выпустили почтовую марку с MH17 к Мундиалю в России», ТСН.ua; «У Нідерландах пошкодували через випуск поштових марок з бойкотом ЧС», 24 канал). Також розказали і про викладення у соцмережі фотографії родини загиблого льотчика Костянтина Могилка («ЧС-2018 у РФ. Фото сім’ї льотчика збитого над Слов’янськом АН-30Б з його мундиром», ICTV; «До чого тут футбол? – мережу вразило щемливе фото родини загиблого українського льотчика», 24 канал).

Також було чимало новин, присвячених політичним в’язням у Росії, – 10,4% з усіх відібраних під час моніторингу публікацій («В Европарламенте прошли дебаты по резолюциям с призывом освободить украинских политзаключенных», «Гордон»; «Европарламент призвали осовбодить всех заложников Кремля и бойкотировать чемпионат мира по футболу», ТСН.ua; «Климкин: Давление на РФ нужно продолжать для освобождения украинских заложников», «Сегодня»). Популярним інформаційним приводом стала заява письменника Стівена Кінга на підтримку Олега Сенцова («Времени остается все меньше: Стивен Кинг сделал заявление по Сенцову», «Сегодня»; «Время заканчивается, и он может умереть. Стивен Кинг в Twitter просит присоединиться к призыву освободить Сенцова», ТСН.ua).

Повністю оминув тему політв’язнів сайт «Страна.ua», натомість розмістивши новину «Наши народы не должны воевать». Болельщик с украинским флагом объяснил почему он приехал на ЧМ-2018 в Москву». «По его словам, обычные жители двух стран не решают, быть ли войне, поэтому она не может стать поводом для вражды между ними», – пише видання. А завершує «Страна.ua» цей текст реченням: «Это эпохальное для Москвы событие вызвало споры в Украине. Пока власти раздумывали над тем, запрещать или нет трансляцию матчей чемпионата, тысячи украинцев поехали в Россию смотреть футбол – а миллионы намерены сделать это дома».

Хто вболівав і співав дифірамби?

Майже всі новинні сайти, які підпали під моніторинг, розказували вболівальникам, де треба дивитися трансляцію матчів, подавали найяскравіші відео, коментарі футболістів тощо. Так, «Обозреватель», «Страна.ua» взагалі зробили онлайн-трансляцію відкриття ЧС-2018 («Открытие ЧМ-2018: онлайн дня»«Открытие ЧМ-2018 в России. Как это было. Репортаж «Страны». Разом з тим «Сегодня» опублікувало новину «Открытие ЧМ в России напоминает Олимпийские игры в нацистской Германии 1936 года». Сайти «Сегодня», ТСН.ua, ICTV та  «Гордон» також проводили онлайн-трансляцію матчу Португалія – Іспанія. 24 канал подавав відео голів та кращих моментів матчів ЧС-2018, а також ставив анонси матчів.

«Страна.ua», яка відправила в Росію свого кореспондента, крім звичайних новин, подає і щоденні відеорепортажі з Мундіалю. Окремо необхідно відзначити матеріал з відкриття чемпіонату, який наповнений маніпулятивними оціночними судженнями, як-от: «Украинский сегмент интернета тоже лихорадит. Несмотря на призывы лояльных к власти активистов бойкотировать чемпионат, он уже второй день подряд выходит на первое место в тренды Google по Украине. Это означает, что миллионы простых украинцев интересуются ЧМ-2018 несмотря на бойкоты». Також у статті вибірково подаються коментарі із соцмереж, наприклад проросійського коментатора Олександра Охріменка, про те, що начебто вся Україна дивилася футбольний матч Росії. Бойкот ЧС-2018 журналістка характеризує «істерією»: «Из Берлина в Москву прибыл «поезд дружбы» с шестью десятками болельщиков-немцев. Они прибыли действительно на поезде. Они говорят, что не согласны с истерией вокруг чемпионата в своих СМИ – и решили показать это своим коллективным визитом».

Перемогу Росії в першому матчі чемпіонату журналісти «Страна.ua», «Сегодня» описували із захватом: «Россия разгромила Саудовскую Аравию в первом матче ЧМ-2018»«Сборная России крупно выиграла первый матч чемпионата мира по футболу».

Що розказали про Росію, яка готувала ЧС-2018?

Крім суто футбольних новин, онлайн-медіа намагалися розказати і про організацію ЧС-2018 у Росії, резонансні події за участю як вболівальників, так і футболістів, меми, висміювання Путіна тощо. «Обозреватель» розповів про креатив благоустрою до ЧС-2018: «Фальш и разруха: СМИ показали позор городов ЧМ-2018». «Сегодня» пише: «Чемпионат мира в России не пользуется такой популярностью, как об этом рассказывали различные спикеры до старта турнира» («Болельщики побоялись прийти на опасный стадион ЧМ-2018 – есть первый антирекорд посещаемости»). Також «Сегодня» збирало коментарі із соцмереж під заголовком «Чемпионат по репрессиям: в соцсетях бурно обсуждают начало ЧМ-2018».

ТСН.ua розповіли про те, що «Российский таксист заставил туристку из Мексики заплатить 100 евро за короткую поездку», що «В России избили двух болельщиков-геев из Франции», а також, як і інші ЗМІ, повідомили, що «ЧМ-2018 охраняют «казаки», воевавшие на стороне террористов на Донбассе и в Сирии – Reuters». 24 канал пише: «Уже почалось: китайського фаната пограбували у Москві на кругленьку суму».

Про побиття вболівальників у Росії писали й інші ЗМІ. Хоча у деяких новинах журналісти робили акцент на сексуальній орієнтації фанатів: «Пятеро на одного: английского болельщика избили в Москве», «Сегодня»; «У Росії побили пару геїв, які приїхали на чемпіонат світу з футболу», 24 канал; «У Росії побили фаната-гея, він залишиться інвалідом – ЗМІ», ICTV; «Перелом щелепи та травма мозку: у Росії напали на фаната-гея з Франції», УНІАН.

Крім іншого, ICTV зазначили, що «у зв’язку з проведенням у Росії чемпіонату світу з футболу, сили Чорноморського флоту РФ перебувають у стані підвищеної бойової готовності» («ЧС-2018. Чорноморський флот РФ приведено в підвищену бойову готовність – Reuters»).

Яку позицію українців транслювали?

Окремим блоком новин йшли повідомлення про українців, які все ж таки вирішили відвідати ЧС-2018 у Росії. Онлайн-ЗМІ писали про відомих людей, розказували, за кого вони вболіватимуть чи хто з них осоромився через таку поїздку («Тренер сборной Украины похвастался поездкой в Россию на ЧМ-2018», «Обозреватель»; «Воронин вещает из Москвы: «Четыре года ждали футбольного праздника», «Сегодня»; «Я росіянин і пишаюся цим!»: український продюсер оскандалився через ЧС-2018 в Росії», УНІАН).

«Страна.ua» закцентувала на тому, що «ЧМ-2018 на первом месте среди запросов украинских пользователей Google». Щоправда в тексті вже уточнюють, що «судя по статистике из регионов, активнее всего о ЧМ-2018 гуглят в Крыму, затем следуют Луганская, Харьковская и Донецкая области». Також «Страна.ua» повідомила, що «в Украине матч открытия ЧМ-2018 посмотрели 4 млн зрителей» з посиланнями на дані телеканалу «Інтер». Втім, таку інформацію спростовує експерт Орест Білоскурський.

Проводили сайти і опитування, чи будуть українці дивитися Мундіаль у Росії («Обозреватель»), а також за кого будуть вболівати українці – за Росію чи Саудівську Аравію, які зіграли один проти одного («Сегодня»).

Серед інших саме 24 канал присвятив увагу інформаційно-корисним матеріалам для українських вболівальників, які поїхали до Росії, розказавши, як себе поводити, якщо їх затримають («Правозахисниця розповіла, як поводитись українським фанатам, якщо їх затримають в Росії», 24 канал), але загалом сайт просував повідомлення, що безпечніше все ж таки на ЧС-2018 не їхати. Крім того, сайт «РБК-Україна» чи не єдиним зробив новину про те, що «Украина усилила консульскую составляющую в России на время ЧМ-2018».

Сексизм і футбол

Не обійшлося і без сексистських тем під час висвітлення подій ЧС-2018 в Росії. Так, найбільш гучною стала заява російської депутатки Тамари Плєтнєвої про те, що росіянки мають відмовитися від інтимних зв’язків із іноземними вболівальниками. «Хорошо, если еще одной расы, а если другой расы, то вовсе. Мы своих детей должны рожать. Я не националист, но тем не менее», – сказала Плетнева («Своих должны рожать». Россиянок попросили не вступать в близость с иностранными гостями ЧМ-2018», «Новое время»). Втім, пізніше була опублікована і реакція інших російських політиків про те, що російські жінки самі розберуться із цими питаннями («Сами разберутся». Песков прокомментировал призыв к россиянкам избегать интима с иностранцами во время футбольного чемпионата», «Гордон»).

Варто зазначити, що жінки в цій темі щодо ЧС-2018 серед новин практично не фігурували, а якщо і з’являлися, то супроводжувалися відвертими фотосесіями, неважливо, чи це була історія про співачку, яка присвятила пісню чемпіонату («Сексуальная Наталия Орейро – звезда сериалов 90-х и исполнительница неофициального гимна ЧМ-2018», «Сегодня»), чи про співачку, яка відкривала ЧС-2018 («Горячие фото певицы, которая откроет чемпионат мира», «Сегодня»), чи про дівчину футболіста «Реала» Марко Асенсіо («Сексапильная Марина помогла Марко Асенсио попасть на чемпионат мира», «Сегодня»).

*До моніторингу увійшли новини, присвячені першим дням з відкриття чемпіонату світу з футболу – 2018, який проводиться в Російській Федерації, – 14 та 15 червня в наступних десяти інтернет-ЗМІ: «Сегодня», «Обозреватель», УНІАН, «Страна.ua», ТСН.ua, «24 канал», «Гордон», «Новое время», «ICTV», РБК-Україна, у рамках проекту «У-Медіа» за підтримки «Інтерньюз-Нетворк». Вибірка становить 384 матеріали.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду