Синдром покритки. Чому ми не писали про дванадцятирічну маму

Синдром покритки. Чому ми не писали про дванадцятирічну маму

26 Жовтня 2017
1183
26 Жовтня 2017
16:33

Синдром покритки. Чому ми не писали про дванадцятирічну маму

tvoemisto.tv
1183
Єдине, що має цікавити в історії зґвалтованої дівчинки зі Львівщини – коли покарають усіх, хто порушив її права. А це не лише ґвалтівники.
Синдром покритки. Чому ми не писали про дванадцятирічну маму
Синдром покритки. Чому ми не писали про дванадцятирічну маму

Незалежна медійна рада – експертний орган, що оцінює дотримання стандартів у медіа – визнала неправомірними дії телеканалу «Інтер», який перетворив на шоу в програмі «Стосується кожного» історію дванадцятирічної породіллі з Борислава на Львівщині. Член ради Отар Довженко пояснює, чому відповідальних журналістів повинно цікавити в цій історії тільки одне.

Я не хотів би знати, як звати дівчинку. Не хотів би бачити її обличчя на екрані. У консервативному, просякнутому ханжеством суспільстві, де ти ризикуєш наразитись на суспільний осуд із будь-якого приводу, дівчинку, яка народила у дванадцять, узагалі нікому не можна було показувати. Її шансом було би щось на зразок програми захисту свідків – нове місце і нове життя. Вона, перш за все, дитина. І в неї є ще одна дитина, і обидві мають права, а держава і закон мають обов’язок їх захищати.

У цивілізованих країнах у таких випадках заборонено розголошувати буквально все – навіть назву населеного пункту, з якого походить дитина. Говорять лише про розслідування злочину.

Я навіть якраз збирався спитати колег-журналістів, які писали про цю історію як про курйоз чи надзвичайну подію, чи брали вони дозвіл у батьків дівчинки на використання її зображення та імені… Але дізнався про те, що її мати вигідно (напевно) продала свою дочку телеканалу «Інтер».

Тепер уся країна не тільки знає ім’я і бачила обличчя дівчинки та її дочки – яку, до речі, теж не можна було показувати. Уся країна (себто її частина, якій дозволяє совість) має можливість смакувати деталі та комбінувати в уяві різних персонажів цієї історії, уявляючи, з ким, як і чому.

«Скільки тобі було років, коли ви почали спілкуватися як дорослі люди? Він тобі подобався? Це вдома сталося? Він почав що робити? Отже, вдома нікого не було? І навіть твого брата не було? Що він робив? Він тебе бив? Умовляв? Ти взагалі розуміла, що могла стати мамою? Ти в цей момент мовчала? Можливо, ти звала на допомогу? Після того, що сталося, він ще раз приходив? Це повторювалося?»,– питає в ефірі дівчинку ведучий програми «Стосується кожного» Андрій Данилевич. Ніхто з присутніх дорослих людей не поривається закрити йому рота. Дівчинка відповідає.

Звиродніла мати, яка дозволила тепер уже морально зґвалтувати свою фізично зґвалтовану дитину на очах у мільйонів людей, пояснюючи це тим, що публічність допоможе їй «добитися справедливості», вже не перша на нашій пам’яті – всі пригадують згорьовану й розбагатілу маму Оксани Макар, яка робила шоу з останніх днів своєї дочки.

Як багатодітна мама з Борислава довела до того, що таке сталося, й чому їй дозволено торгувати своєю дочкою зараз? Палкий привіт мракобісам, які свого часу ходили хресними ходами та розклеювали наліпки, протестуючи проти ювенальної юстиції. Держава воліє не втручатися в життя таких маргінальних родин, де нові й нові діти, народжені задля отримання «дитячих грошей», стають жертвами для старших родичів або для кого завгодно. Держава якщо втручається, то рендомно – наприклад, можна забрати дітей у родини вегетаріанців під приводом того, що вони не дають своїм дітям м’яса. Зґвалтування ж – це справи сімейні.

Що я хотів би побачити, то це сухе й лаконічне повідомлення правоохоронних органів про те, що громадянин, який зґвалтував дванадцятирічну дитину, затриманий, заарештований, його справа розслідувана й передана до суду. А потім – що суд виніс заслужений вирок.

Але з’ясувалося, що в нашому суспільстві навіть не знають про те, що статеві стосунки з неповнолітньою дитиною (навіть без насилля, якщо дитині ще немає шістнадцяти років) – карний злочин. І для журналістів, які, за влучним формулюванням Ольги Герасим’юк, перемололи долю дівчинки на фарш і посмажили з нього котлети, це не факт. «Идет ли речь в этой истории о раннем созревании или же о преступлении против несовершеннолетней?», – запитує на початку ефіру ведучий програми на «Інтері». Тобто для нього, а відтак і для аудиторії, яка не має в тому плані ні чітких орієнтирів, ні достатньої правової грамотності, ЦЕ – не обов’язково злочин.

Шоу огидне. До того ж, сам факт шоу також став своєрідним «шоу» для частини суспільства, інтелектуально вищої за «Інтер»: вона отримала нові підстави цокати язиком, закочувати очі й констатувати, що з народом нам таки не поталанило. Напевно, так робили й освічені народники-хлопомани, спостерігаючи за тим, як селяни стрижуть коси покритці. Була така традиція в українського народу.

Тим часом дискусія про те, можна чи не можна ґвалтувати дітей, легітимізована. Дехто вважає й навіть доводить, що за певними біологічними показниками «зрілості» – можна. Або, принаймні, що «не все так однозначно».

Можливо, по завершенні шоу, коли зберуть урожай рейтингів, і буде якесь зразково-показове покарання. Для того чоловіка, який це зробив із дівчинкою, або когось із тих чоловіків, які це робили, якщо це правда. Але не буде ніякого покарання для людей, які знущалися з уже зґвалтованої дитини і використовували її, і не буде, бо не може бути, ніякої компенсації для дівчинки.

Скоріш за все, не буде й ніякого захисту – дитина залишиться в тому самому середовищі, в якому це сталося, з якого, хіба що, можливо, висмикнуть на пару років пару людей, причетних до її ще не усвідомленого лиха. І де, за словами її ж власного вітчима, на неї всі показуватимуть пальцями.

Якщо заґуґлити її ім’я та прізвище, можна знайти сотні публікацій про те, «как живёт скандальная двенадцатилетняя мать». Із фото явно з сімейного архіву, кимось, напевно, наданими, публікація яких ніким не опротестована.

Дівчинка на екрані тримає сповиту дитину і усміхається, не розуміючи, що з нею зараз роблять.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Отар Довженко, tvoemisto.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
tvoemisto.tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду