Як забезпечується доступ до публічної інформації в Україні? (результати моніторингу ЦЕДЕМ)

9 Жовтня 2017
1399
9 Жовтня 2017
11:02

Як забезпечується доступ до публічної інформації в Україні? (результати моніторингу ЦЕДЕМ)

ЦЕДЕМ
1399
Чи відкрита влада для громадян та чи виконують посадовці законодавство про доступ до публічної інформації – цим питанням був присвячений всеукраїнський моніторинг відкритості державних органів та органів місцевого самоврядування. Дослідження провели громадські організації в рамках Платформи “Омбудсман+”, до якої входить і Центр демократії та верховенства права.
Як забезпечується доступ до публічної інформації в Україні? (результати моніторингу ЦЕДЕМ)

Свої результати громадські організації презентували 29 вересня 2017р. на конференції до Дня права знати.

Моніторинг в регіонах

У ході моніторингу громадські експерти оцінили рівень доступу до інформації в обласних державних адміністраціях, обласних радах та міських радах обласних центрів по всій Україні. Зокрема, монітори проекту перевіряли відповідність офіційних документів органів влади Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також оприлюднення необхідної інформації на веб-сайтах і якість роботи з інформаційними запитами громадян – цю частину дослідження провів Центр «ЕЙДОС». Монітори Центру демократії та верховенства права оцінювали організацію спеціального місця для роботи запитувачів з документами, можливість запитувачів особисто подати запит, а у місцевих радах – ще й чи відкритий доступ усіх громадян на сесійні засідання.

Дослідивши роботу розпорядників за цими критеріями за Методологією, затвердженою офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини, громадські організації змогли вивести «рівень відкритості» кожного розпорядника інформації.

Так, найбільш відкритими (високий рівень) серед обласних державних адміністрацій є Донецька, Харківська, Вінницька та Херсонська ОДА. Решта ж адміністрацій мають середній або задовільний бал, тож критичних проблем з доступом монітори не виявили.

Натомість моніторинг облрад показав, що жодна з них не забезпечує доступ до інформації на високому рівні. Найкращою тут є Тернопільська обласна рада, однак вона отримала лише середню оцінку. А от рівень доступу в Київській обласній раді експерти оцінили як низький.

Рейтинг відкритості серед міських рад очолив Херсон – лише тут монітори поставили високу оцінку за рівень доступу. Решта ж міський рад мають середній та задовільний бал.

Детальніше про особливості та результати моніторингу ЦЕДЕМ місцевих органів влади тут


Моніторинг центральних та вищих органів влади

Окрім розпорядників у регіонах, монітори ЦЕДЕМ дослідили діяльність Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, Генеральної прокуратури України, Національного банку України, Державного управління справами, Центральної виборчої комісії, ЦУ Служби безпеки України та 65 центральних органів виконавчої влади.

Оцінювали діяльність цих державних органів за такими ж критеріями:

  • організація спеціального місця для роботи запитувачів з документами та їх копіями
  • прийом особистих запитів на інформацію
  • доступ до засідань (у колегіальних органів)


Дослідження цих органів за такими критеріями проводилось вперше в Україні. Не зважаючи на це, результати моніторингу виявились досить хорошими: 30 ЦОВВ організували свою роботу у цій сфері на високому рівні та ще 30 ЦОВВ мають середній рівень. Також високий рівень доступу до інформації запитувачам забезпечують у Адміністрації Президента України та ЦУ Служби Безпеки України.

Серед центральних органів виконавчої влади найвищу оцінку отримали Державне космічне агентство України, Держгеокадастр, Нацкомфінпослуг та НКРЕКП, найскладніша ж ситуація з доступом – у Державному управління справами, ЦВК, Міністерстві інфраструктури та Державній службі геології та надр.

ЦЕДЕМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ЦЕДЕМ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1399
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду