«Расплескалась синева»

«Расплескалась синева»

6 Серпня 2017
1725
6 Серпня 2017
12:29

«Расплескалась синева»

Ігор Яковенко, для газети «День»
1725
Довгоочікувана зустріч НТВ із продуктом своєї життєдіяльності відбулася
«Расплескалась синева»
«Расплескалась синева»

В телекомпанії НТВ 2.08.17 відбувся грандіозний успіх. Кореспондент Микита Развозжаєв вів репортаж з парку Горького про день ВДВ. Це був цілком рутинний репортаж, і ніщо не віщувало тріумфу. Співробітник НТВ, звично удаючи радісного дебіла, розповідав про звитягу «елітних військ». На словах «ніхто, крім них, так не відзначає своє свято», в кадр уплило тіло, обтягнуте майкою з написом «Оплот», що, мабуть, повинно було означати, що власник тіла або належить, або симпатизує відповідному бандформуванню донецьких сепаратистів. Тіло негайно заявило про свій намір спілкуватися з аудиторією НТВ на звичній для цієї аудиторії мові, тобто матом. Після чого повідомило, що «захопить Україну». Цілком можливо, що за інших обставин, співробітник НТВ поставився б до цієї ідеї з симпатією, але тут тіло явно ламало затверджений сценарій, і тому Развозжаєв, не повернувши голови, порекомендував тілу помовчати. У відповідь співробітник НТВ миттєво отримав у щелепу. Після чого тіло неквапливо віддалилося, але незабаром повернулося і поцікавилося у співробітника НТВ, чи не хоче він ще. Співробітник не хотів, а ведуча НТВ повідомила глядачам, які все це спостерігали, що «у нас якісь проблеми», і висловила надію, що «у Микити Развозжаєва все добре».

Довгоочікувана зустріч НТВ з продуктом своєї життєдіяльності відбулася. До цього успіху колектив НТВ ішов упродовж довгих років, співробітники телеканалу поступово спускалися донизу сходинками Ламарка і наполегливо вели за собою свою аудиторію. Цілком можливо, що організм в майці з написом «Оплот» не дивиться НТВ цілодобово. Можна навіть передбачити, що він взагалі не дивиться телевізор, хоча навряд чи. Але фактом є те, що і «Оплот» і все це ОРДЛО і бидло, що римується з ним, на вулицях російських міст, є продуктом тієї суспільної атмосфери, яка сформована в значній мірі НТВ. Микита Развозжаєв працює в редакції «Надзвичайний випадок». Це найтемніший і найбрудніший підвал у всій темній і брудній будівлі НТВ. Саме тут ось вже півтора десятки років виробляються найбрехливіші і найогидніші вироби, які перетворили НТВ на найбільш ганебне місце на російському медіапросторі.

Якщо в цілому путінські інформаційні війська це армія рейху, то редакція «Надзвичайного випадку» — це гестапо. 2004 року «НВ» випустило фільм під назвою «Теракт з передоплатою», в якому стверджувалося, що компанії Михайла Ходорковського ЮКОС і Менатеп платили гроші за теракти сепаратистам у Чечні. Путіну було необхідно не дати Ходорковському, що сидить у в’язниці, перетворитися в суспільній свідомості на Нельсона Манделу. І «НВ» випускає фільм «Бригада з ЮКОСа», в якому МБХ з’являється як кривавий вбивця. Потім були чисельні фільми-доноси про опозицію, всі ці «Анатомії протесту», «Касьянови дні» та інше. Потім пішов серіал брехні про Україну. Отже, повертаючись до епізоду під час висвітлення Дня ВДВ, формування громадянина в майці з «Оплотом» НТВ, поза сумнівом, зробило свій внесок. Мат і дурь у нього свої, рідні, а ось «Оплот» і «візьмемо Україну» — це вже продукція НТВ.

Я не знаю, у створенні яких із цих продуктів брав участь Микита Развозжаєв, оскільки свою продукцію співробітники «Надзвичайного випадку» випускають без титрів, не вказуючи авторів. Тобто діють, як і належить найманим кілерам, анонімно, приховуючи обличчя під масками. Але сам факт служби в НТВ, а особливо в редакції «НВ» є незмивним клеймом ганьби на все життя. Одним словом, мої привітання колективу НТВ з найуспішнішим репортажем останніх років. Немає жодних сумнівів у тому, що при поваленні путінського режиму поява на вулиці з логотипом НТВ, а також з логотипами всіх останніх федеральних каналів, стане справою украй ризикованою, а співробітники цих ЗМІ будуть всіляко приховувати ці ганебні сторінки в своїх біографіях.

Того ж дня, коли співробітник НТВ зустрівся з результатом своїх селекційних досягнень і відчув на собі всі принади цього результату, приблизно такий самий успіх наздогнав Володимира Путіна і підвідомчу йому країну. Путін досить довго грубіянив світовій спільноті, плював їй в обличчя, хуліганив і бешкетував. І ось, нарешті, отримав відповідь. Санкції, яких не було з часів СРСР. Якщо хто забув, то саме післярейганівських санкцій, запроваджених у 1981—1982 роках у відповідь на репресії відносно польського народу і введення військового стану в Польщі, процес гниття СРСР пішов особливо бурхливо і завершився смертю режиму та розпадом країни. Росія набагато менше за СРСР, а сам режим збитий не так міцно, тому процес його смерті не доведеться чекати десять років. Але реакція на смертоносні санкції в сучасного російського політикуму приблизно така ж, що і в тих, хто озвучував позицію СРСР тоді, напередодні розпаду.

Депутат В’ячеслав Ніконов у програмі «60 хвилин» від 2.08.17 з радісною посмішкою розповідав, як постраждає від санкцій економіка США, а наша, навпаки, лише виграє. Він, як і весь російський телевізор, у ці дні із захватом згадував ембарго 1962 року на постачання труб великого діаметру для нафтопроводу «Дружба». Перша лінія нафтопроводу тоді була пущена в експлуатацію із затримкою на рік і побудована з використанням труб радянського виробництва. Цей приклад став одним з головних кліше радянської, а пізніше і російської пропаганди і ось вже 55 років використовується для доказу того, що: по-перше, «русские не сдаются», а по-друге, «нас ..., а мы крепчаем». Думка про те, що за 55 років світова економіка дещо змінилася і її основу тепер становить не залізо, а мізки, ті самі, які всі путінські роки нестримно витікали з Росії, на думку мешканцям телевізора не спадає. Мабуть, якраз у зв’язку з відтоком мізків, у тому числі й з телевізора.

Інший тип реакції на санкції представив сходознавець Семен Багдасаров у програмі Володимира Соловйова «Вечір» від 2.08.17. Він, як і депутат Ніконов, санкціям дуже зрадів. Але не тому, що від них розквітне російська економіка. У Семена Багдасарова до американських санкцій свій інтерес. Сходознавець Багдасаров плекає надію, що тепер нарешті російське керівництво вимушене буде перейти до репресій усередині країни, а в зовнішній політиці повернути практику знаменитого радянського організатора диверсій і терактів Судоплатова, якого сходознавець Багдасаров вже не один рік вихваляє в ефірі як кумира. «Час закінчувати з лібералізмом!» — з ентузіазмом проголосив Багдасаров. — «Час закінчувати з цією опозицією!». На обережне зауваження Соловйова щодо того, що опозиція взагалі потрібна, сходознавець Багдасаров твердо сказав, що, може й потрібна, але не така, «коли говорять, що 70 штабів створимо». А на сумніви Соловйова відносно доцільності повернення до репресій, резонно зауважив: «За часів Л.І. Брежнєва сиділи в психлікарні декілька дисидентів. Ну що ж робити, якщо вони хворі».

Саме в ці дні, наприкінці липня і на початку серпня, 80 років тому розпочався Великий терор. Оперативний наказ НКВС СРСР №00447 «Об операции по репрессированию бывших кулаков, уголовников и других антисоветских элементов» було підписано Єжовим 30.07.1937, а операція зі знищення сотень тисяч громадян СРСР на більшій частині країни почалася 5.08.1937. Потім пішли доповнення: оперативний наказ НКВС СРСР №00486 від 15.08.1937 «Об операции по репрессированию жен и детей изменников родины», Циркуляр НКВС СРСР № 106 від 20.05.1938 «Про дітей репресованих батьків» тощо. Країна нестримно котилася в пекло. Про все це ані слова в російському телевізорі. Натомість заклики до нових репресій і нових воєн в ефірі звучать постійно. Тому вся ця «расплескавшаяся синева» (назва передачі, в ході якої співробітник НТВ зустрівся зі своєю цільовою аудиторією) у вигляді санкцій стала значною мірою результатом старань російського телевізора. 

Ігор ЯКОВЕНКО, Москва, спеціально для «Дня»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Ігор Яковенко, для газети «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1725
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду