«Емоції не повинні шкодити передачі інформації», – експерти про журналістику в умовах війни та кризи

2 Серпня 2017
1838
2 Серпня 2017
16:30

«Емоції не повинні шкодити передачі інформації», – експерти про журналістику в умовах війни та кризи

1838
Якими мають бути матеріали про війну і ким є журналісти на війні? Кому вони мають служити – інтересам аудиторії чи держави? Ці та інші дискусійні питання розглядалися на семінарі «Світові стандарти журналістики в умовах війни та кризи», що відбувся у Харкові 1-2 серпня.
«Емоції не повинні шкодити передачі інформації», – експерти про журналістику в умовах війни та кризи

Захід було проведено Академією  Української Преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. Серед медіатренерів заходу були, зокрема, голова НСЖУ Сергій Томіленко, президент АУП Валерій Іванов, багаторічний голова Комісії журналістської етики та засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий.

На семінарі розглядалися вимоги до матеріалів про збройні конфлікти, особливості подачі матеріалів, використання термінів та уникнення мови ворожнечі, юридичні й етичні моменти  роботи журналістів, пошук джерел інформації, методи збору інформації, питання маніпуляції інформацією та інші аспекти.

Порушуючи питання використання мови ворожнечі в ЗМІ, Володимир Мостовий навів приклад ще з радянської історії, коли в газетах були статті з заголовками «Убей немца».

– Важко уявити, що зараз, наприклад, в «Голосі України» вийде матеріал під назвою «Убий москаля», – зазначив він.

Водночас, за словами пана Мостового, важливо враховувати конотацію кожного терміну. Наприклад, по відношенню до подій на Сході слово «бойовики» може мати негативну конотацію, а «повстанці» – позитивну.

Також, експерти семінару наголосили, що не варто нехтувати професійними принципами заради «вищої мети», бо цим можна зробити тільки гірше своїй державі. А патріотизм у журналістиці не слід плутати з журналістикою відданості, заплющуючи очі на порушення і злочини з боку держави.

Якщо не вдається бути неупередженим, треба відкласти перо і йти обороняти свою країну, наголошує професор Валерій Іванов.

– Термінологія річ технічна, але вона під час війни перетворилася у нас на принципову річ, і не знаходить консенсусу в журналістському середовищі. У наших ЗМІ постійно з’являється слово «терористи». Нібито й логічно, бо якщо антитерористична операція, то значить терористи. Але виникає питання – чому в жодній країні світу цей термін не використовують щодо подій в  Україні. Бо там визначають те, ким вони є насправді. Для журналістів визначення має бути емоційно нейтральне бо у новинних жанрах емоції не мають перешкоджати передачі інформації, – зазначив Валерій Іванов.

Патріотизм і професіоналізм – дискусійне питання, яке часто призводить до конфліктів і в самому журналістському середовищі, зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

– На жаль, зараз можна нерідко побачити, як самі ж журналісти чіпляють одне одному ярлики, звинувачують ті чи інші видання через їхню позицію, – зауважив Сергій Томіленко. – Але і загальна незахищеність журналістів в Україні не сприяє тому, щоб журналістика була високопрофесійною. Часто колегам доводиться вдаватися до само цензури, аби уникнути переслідувань чи цькування. Безкарність за злочини проти журналістів – це також одна з причин, яка впливає на якість журналістики.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду