У Криму та на Донбасі немає «сепаратизму». Є «колабораціонізм». Різниця величезна

28 Липня 2017
1702
28 Липня 2017
17:16

У Криму та на Донбасі немає «сепаратизму». Є «колабораціонізм». Різниця величезна

gordonua.com
1702
Не треба ображати громадян України, які проживають в окупації – у Криму та на Донбасі. Найбільш масово вживане визначення до людей на захоплених територіях, і не тільки комбатантів – "сепаратизм" і "сепаратисти". Це базова помилка ЗМІ та політиків. Немає ніякого "сепаратизму". Це називається по-іншому.
У Криму та на Донбасі немає «сепаратизму». Є «колабораціонізм». Різниця величезна

Не треба ображати громадян України, які проживають в окупації – у Криму та на Донбасі. Найбільш масово вживане визначення до людей на захоплених територіях, і не тільки комбатантів – "сепаратизм" і "сепаратисти". Це базова помилка ЗМІ та політиків. Немає ніякого "сепаратизму". Це називається по-іншому.

Сепаратисти хочуть відокремитися. А особи, які захопили Донбас і Крим, не хочуть цього. Вони хочуть знищення України. Повністю. На лінії зіткнення вони демонструють це діями, які потрапляють у фронтові зведення. У публічному просторі це видно зі спроб придумати ерзац-назву для нашої країни, придумати псевдоісторичне обґрунтування, щоб позбутися слова "Україна".

Якби те, що відбувається на сході нашої країни, називалося "сепаратизмом", то Кремлю було б не западло погодитися на миротворців і незалежний контроль кордону "блакитними шоломами" ООН.

Що ж це за такий "сепаратизм", якщо: 
– РФ повністю забезпечує війну. Особовий склад, зброя, військова техніка, зокрема ЗРК "Бук", боєприпаси й амуніція;
– керівництво на першому етапі здійснювали виключно громадяни РФ, москвичі (Бородай, Гіркін та інші). Зараз те саме, тільки росіяни маскуються за місцевими ляльками;
– фінансування окупованих регіонів здійснюють прямо з бюджету РФ і різних держструктур;
– освіту на окупованих територіях здійснюють виключно за російськими підручниками, привезеними з РФ, за гроші російського бюджету;
– 100% інформаційна окупація та вигнання будь-яких українських ЗМІ;
– зовнішнє дипломатичне забезпечення.

Якщо виключити ці пункти, ні в кого не залишиться й грама сумнівів, що Донбас – це Україна. Можна скільки завгодно накачувати "особливий статус", але за ним порожнеча. Речі треба називати своїми іменами, немає "сепаратизму". Є "колабораціонізм". Різниця величезна. Перше визначення підтримує кремлівську версію про "внутрішній конфлікт". Друге описує явища, супутні російській окупації.

Роман Цимбалюк, 

український журналіст, кореспондент агентства УНІАН в Росії

Джерело: Роман Цимбалюк / Facebook

Опубліковано на gordonua.com з особистого дозволу автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
gordonua.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду