Обхідні маневри

Обхідні маневри

11 Червня 2017
1917
11 Червня 2017
14:39

Обхідні маневри

Назарій Тузяк, Zaxid.net
1917
Які українські ЗМІ обходять блокування «ВКонтакте»
Обхідні маневри
Обхідні маневри

Після блокування «ВКонтакте» більшість українських ЗМІ відмовилися від своїх сторінок у цій соцмережі: частина з них закликали аудиторію переходити на Facebook і Twitter, а дехто просто зник без попередження.

Але деякі популярні українські ЗМІ, обходячи блокування, активно оновлють свої сторінки у VK. Серед них є й два львівських видання, стрічка яких доповнюється щодня.

ZAXID.NET дослідив, як працюють українські ЗМІ у VK після блокування.

***

Більшість ЗМІ покинули «ВКонтакте» у перші дні після того, як указ про блокування набув чинності. Це зробили «Сегодня», «24 канал», Liga.net, Gazeta.ua, «Еспресо TV», ZAXID.NET, ZIK, «Дзеркало тижня» та багато інших.

Трішки по-іншому повелися «Лівий берег» та «Новое время», які попередили, що не закривають сторінку, а просто ставлять її на паузу. При цьому «Новое время» створили у Facebook ще окрему сторінку для курйозних новин, жартів та мемів.

Деякі медіа тримались у VK, поки провайдери не почали виконувати указ президента. Так робили «Обозреватель», телеканал «Інтер» та «Українські новини», які навіть на початку червня продовжували оновлювали свої сторінки у «ВКонтакте».

Але є близько 10 видань, які досі активно поводяться у «ВКонтакте» – це «ТСН» та окрема сторінка телеканалу «1+1», «Страна.UA», «УНІАН», «Апостроф», телеканал «112», «Корреспондент», «Радіо Свобода», AIN.UA, «Громадське», а також львівські 032.ua та «Дивись.info».

ZAXID.NET звернувся до адміністраторів сторінок «Громадського», «ТСН» та «1+1» по коментар, однак не отримав відповідей.

Редакторки львівських видань, які є досі активними у VK, стверджують, що йдеться не про цілеспрямовану активність у соцмережі, а просто автоматичний експорт новин.

Головна редакторка «Дивись.info» Валерія Печеник пояснила ZAXID.NET, що нинішня редакція немає доступу до сторінки у «ВКонтакте», оскільки та створювалася ще попереднім керівництвом.

«Наша сторінка на VK завжди автоматично підтягувала новини з сайту, вона нам перейшла у спадок від колишньої редакції і ми навіть не отримали адмінського доступу до неї. Відповідно, ми не знаємо, ані які там охоплення були і є, ані не можемо її закрити», – пояснила Валерія Печеник.

Дещо інша ситуація із львівським сайтом 032.ua, що продовжує публікувати новини у VK, оскільки таке рішення прийняло керівництво холдингу, в який вони входять.

«032.ua входить в мережу міських сайтів компанії CitySites, тому коли в Україні заблокували соціальну мережу «ВКонтакте» рішення про те, чи продовжувати там публікувати новини, приймало безпосередньо керівництво компанії, а не кожен філіал окремо. З огляду на те, що «ВКонтакте» залишаються користувачі, які потребують проукраїнського контенту і читають його, компанія прийняла рішення не закривати там свої спільноти», – пояснила ZAXID.NET редакторка 032.ua Ірина Труш.

При цьому вона уточнила, що львівська редакція практично згорнула активність у VK, залишивши лише автоматичний постинг новин.

«Якщо говорити про цифри, то після блокування число відвідувачів нашої групи в соціальній мережі «ВКонтакте» скоротилося на 25%, а охоплення користувачів на 10%», – додала Ірина Труш.

Цікаво, що активною у VK залишається і популярна група «Варта1». Після набуття чинності указу президента там закликали учасників групи долучатися до сторінки у Facebook, однак і досі продовжують публікувати новини.

P.S. Варто зауважити, що використання «ВКонтакте» звичайними користувачами і ЗМІ у жодному випадку не є протизаконним – рішення про блокування зобов’язані виконувати лише компанії-провайдери. Проте наповнення цієї соцмережі якісним контентом з боку ЗМІ допомагає утримувати там українських читачів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Назарій Тузяк, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду