Бірмінгемський літературний фестиваль представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі

Бірмінгемський літературний фестиваль представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі

20 Квітня 2017
883
20 Квітня 2017
10:09

Бірмінгемський літературний фестиваль представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі

883
У 2016 році Британська Рада в Україні розпочала співпрацю з Міжнародним бірмінгемським літературним фестивалем (Англія), започаткувавши програму резиденцій для українських письменників «3х3». У рамках цьогорічного партнерства Бірмінгемський літературний фестиваль стане першою іноземною організацією, що представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі - Alternative Albion.
Бірмінгемський літературний фестиваль представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі
Бірмінгемський літературний фестиваль представить свій кураторський проект на VII Книжковому Арсеналі

Мета проекту - познайомити гостей Книжкового Арсеналу і столиці з читацькими практиками і культурою письма Об’єднаного Королівства. «Альтернативний Альбіон» міститиме освітню, перформативну, подієву, дитячу та дослідницьку складові. Заходи програми відбуватимуться з 18 по 21 травня 2017 року на території Мистецького Арсеналу і не тільки. Почесним гостем проекту стане всесвітньо відомий прозаїк, автор романів ідей і сатиричної прози Джонатан Коу

У Київ також завітають директор Бірмінгемського фестивалю і британської організації Writing West Midlands Джонатан Девідсон; публіцист, радіоведучий і журналіст Стюарт Маконі; літераторка Кітде Ваал; дитяча письменниця Кет Везеріл; а також поет-перформер Алан «Kерлі» МакГітчі.
 
У такий спосіб українські читачі зможуть відкрити для себе найяскравіших сучасних авторів регіону Західний Мідленд - кожен із яких має «альтернативний» підхід до літературної практики. Стюарт Маконі (Stuart Maconie) сполучив свою цікавість до популярної музики й соціальної політики із літературним талантом і створив цілий пласт текстів про альтернативну сучасну історію Об’єднаного Королівства. Джонатан Коу (Jonathan Coe) скористався спогадами про дитинство й юність у Західному Мідленді, коли писав гостро-сатиричні романи про дорослішання.
 
Подібним чином Кіт де Вааль (Kit de Waal) скористалася матеріалом міжрасових сутичок в Англії початку 1980-х, щоби розповісти нерозказані доти історії. Алан «Керлі» МакҐікі (Alan ‘Kurly’ McGeachie) та Кет Везерілл (Cat Weatherill) використовують перформанс як виражальний засіб і як спосіб залучити до діалогу тих, кому є що сказати, бодай і не в літературний спосіб. Усі разом ці автори є альтернативою столичному книжковому світові: вони дають слово представникам регіону важливого в історичній площині та разом із тим - такого, що динамічно розвивається.

Програма Бірмінгемського літературного фестивалю на Книжковому Арсеналі передбачає низкуподій:
     - круглий стіл «Альтернативний Альбіон: сучасна література Великої Британії»;
     - публічне інтерв’ю із Джонатаном Коу «Викрити таємницю літературного героя і зберегти приватність реальної людини»; 
     - відкриту дискусію «Дитина розказує дорослу історію: (не)страшні казки» за участі Кіт де Вааль; 
     - обговорення книжки Джозефа Конрада (приміт. Коженьовського) «Серце пітьми» у рамках читацького клубу British Book Group із нагоди святкувань 160-ої річниці від дня народження письменника; 
     - подію «Wild Magic: Магічні історії з усього світу» від дитячої письменниці Кет Везеріл; 
     - лекцію «Література та британська поп-музика», що передбачає знайомство з тенденціями і особливостями сучасної британської музики від письменника, дослідника і ведучого радіо BBC Cтюарта Маконі; публічну лекцію за його ж участі у студії Радіо Аристократи; 
     - поетичний перформанс від британського поета Алана «Керлі» Макґітчі під відкритим небом, просто на виході з метро Арсенальна. 


Окремо варто відзначити захід «Промоція нового письменництва у Великій Британії: Найцікавіші кейси», що її спеціально для українського фахового середовища культурних менеджерів готує Джонатан Девідсон, співзасновник і співдиректор Бірмінгемського літературного фестивалю, виконавчий директор британської організації Writing West Midlands і директор компанії Midland Creative Projects Limited, що займається літературними проектами.
Але знайомство неодмінно буде двостороннім! Спеціально для гостей із Британії Книжковий Арсенал розробив проект «Київські історії» (Kyiv stories). В межах програми Alternative Albion британська делегація у повному складі вирушить у справжню експедицію Києвом, аби дослідити українську столицю, відчути її атмосферу і дізнатись, чим дихають її мешканці. Кожне місто має свої особливі запахи, звуки, кольори, будівлі, ритм і рух. І щоб їх вловити, часом потрібен свіжий погляд збоку. Есеї, зафіксовані у нотатках і фотографіях британських авторів, про місто і його мешканців стануть частиною альтернативного путівника Києвом.

Новини програми Alternative Albion і пригоди британської делегації в Україні ви зможете відстежувати у Події проекту, на веб-сайті Британської Ради, а також на офіційних сторінках Британської Ради і Книжкового Арсеналу у Facebook.

Довідка:
Західний Мідленд, регіон Об’єднаного Королівства, у 19 столітті став колискою Промислової революції. В останні кількадесят років він перетворився на освітній центр із одинадцятьма університетами й осередок виробництва високоякісних і високотехнологічних товарів, наприклад, автомобілі «Ягуар». Цей регіон також є малою батьківщиною багатьох відомих авторів - від Вільяма Шекспіра до сучасних письменників і поетів, як-от Девід Лодж, Гелен Кросс та Бенджамін Зефаная, а також п’ятеро авторів, котрі цього року беруть участь у програмі Alternative Albion.

Writing West Midlands («Райтін Вест Мідлендс»), - разом із якою Книжковий Арсенал готує програму Alternative Albion, - це регіональна літературна агенція, що опікується Західним Мідлендом (Англія). Саме вона відповідає за Бірмінгемський літературний фестиваль, одну з найеклектичніших літературних подій Об’єднаного Королівства. Торік у ньому взяли участь представники 14 країн, серед яких були й учасники резиденції «3х3», українські автори Галина Шиян, Любко Дереш та Володимир Рафеєнко, а також автори з усіх куточків Великобританії й Північної Ірландії. Writing West Midlands також співпрацює з сотнями авторів - як початківців, так і цілком досвідчених, - і допомагає їм творчо розвиватися. Агенція Writing West Midlands дбає й про літературне майбутнє: вона опікується найбільшою в Об’єднаному Королівстві щорічною програмою з понад 200 письменницьких майстер-класів і майстерень для дітей та молоді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду