Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки

Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки

24 Лютого 2017
2749
24 Лютого 2017
09:30

Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки

ІРРП
2749
Інститут розвитку регіональної преси проводить моніторинги відкритості владних веб-сайтів уже впродовж семи років. Мета дослідження – підвищення рівня відкритості владних структур та поліпшення доступу громадян до суспільно-важливої інформації.
Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки
Моніторинги відкритості сайтів у 2016 році: підсумки

У 2016 року оцінювання проводили за двома основними напрямками:

– рейтинг інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України;

– рейтинг інформаційної відкритості веб-сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва.

Моніторинги передбачають оцінювання веб-сайтів на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації за 221 параметром.

У процесі роботи фахівці Інституту розвитку регіональної преси спілкувалися з представниками владних структур, аби вдосконалити показники відкритості веб-сайтів, зробити доступ до інформації та електронних послуг максимально простим і зрозумілим для будь-якого користувача.

Основні проблеми щодо якісного та прозорого наповнення веб-сайтів із року в рік залишаються ті самі: владні структури часто приховують інформацію про витрачання бюджетних коштів, про оскарження дій або бездіяльності посадових осіб, деякі види інформації просто не враховують.

За підсумками 2016 року чільне місце в рейтингу інформаційної відкритості офіційних веб-сайтів центральних органів виконавчої влади України посів Антимонопольний комітет України. У п’ятірку лідерів увійшли: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послугМіністерство економічного розвитку і торгівлі УкраїниДержавна служба фінансового моніторингу УкраїниНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизаціїДержавна архівна служба України. Спілкування з представниками цих структур виявилося тривалим і плідним.

У рейтингу інформаційної відкритості веб-сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва перші місця серед облдержадміністрацій посідають у 2016 році Полтавська обласна державна адміністраціяЗакарпатська обласна державна адміністраціяДонецька обласна державна адміністраціяЗапорізька обласна державна адміністрація та Рівненська обласна державна адміністрація. Серед обласних рад перші п’ять місць розподілилися таким чином: Рівненська обласна радаЖитомирська обласна радаЗакарпатська обласна радаХарківська обласна рада та Вінницька обласна рада.

Проведені дослідження проілюстрували, що офіційні веб-сайти наповнені інформацією недостатньо. Середній показник відкритості для обласних державних адміністрацій та КМДА становить 44, 45% оприлюдненої на сайтах інформації й відповідно 55, 55% – не оприлюдненої. Для обласних рад та Київської міської ради показники ще гірші: 34, 54% оприлюдненої та 65, 46% не оприлюдненої інформації. Якщо порівнювати ці цифри з минулим роком, то показники відкритості майже не зазнали змін, але окремі сайти все ж покращили свій рівень відкритості: сайти Донецької ОДА та Хмельницької ОДА.

Загалом же моніторинг показав, що 9 сайтів обласних державних адміністрацій демонструють показник відкритості вищий за 50%, в інших 16 відповідно – нижчий. Серед обласних рад показник відкритості 50% мають лише два веб-сайти, в інших 22 цей показник відповідно нижчий, а в 19 він і взагалі не досягає позначки 40%.

Керівник проекту Людмила Панкратова переконана в тому, що офіційні сайти мають бути не плутаним лабіринтом для пересічного громадянина, а його провідником. Вона зазначає, що інтерес до моніторингів у суспільстві з року в рік зростає, та й кількість сайтів, відкритих до громадян, хоч і повільно, але збільшується: у 2016 році їх уже  21 із 70 досліджених сайтів, а в 2015 було лише 18.

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП)

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІРРП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду