Журналісти-розслідувачі діляться зі студентами «польським» досвідом

Журналісти-розслідувачі діляться зі студентами «польським» досвідом

7 Грудня 2016
766
7 Грудня 2016
09:31

Журналісти-розслідувачі діляться зі студентами «польським» досвідом

766
Серію майстер-класів для студентів факультетів журналістики розпочали проводити переможці спільного українсько-польського конкурсу «Школа журналістики розслідувань 2016». Нагадаємо, в рамках проекту вони пройшли стажування в Польщі. Конкурс традиційно проводиться Національною спілкою журналістів України та Асоціацією польських журналістів.
Журналісти-розслідувачі діляться зі студентами «польським» досвідом
Журналісти-розслідувачі діляться зі студентами «польським» досвідом

Цьогоріч журі визначило шістьох переможців, якими стали: Олександр Хрольський (ІА "Українські новини", м.Київ), Ірина Марушкіна (ІА "Варіанти", м. Львів), Тетяна Біскуб (філія НТКУ, м.Луцьк), Юлія Костюк ("Наші гроші", м.Львів), Олена Шаповал (сайт "Інфоміст", м.Черкаси), В’ячеслав Головченко (сайт "Губернская неделя", м.Миколаїв).

Майстер-класи для студентів 5 курсу факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка уже провели Ірина Марушкіна та Тетяна Біскуб.

Тетяна Біскуб досліджувала в Польщі створення і особливості суспільного мовлення та підготовку журналістських розслідувань і гострих викривальних матеріалів журналістами цього телебачення.

Розповідає: суспільне мовлення у Польщі є прибутковим та високотехнологічним.

– В рамках цього мовлення працює дуже багато тематичних каналів, кожне воєводство має свій канал, як у нас ОДТРК. Приємно було відзначити, що, наприклад, якість нашого контенту не гірша, ніж в польських колег, але, звісно, ми відстаємо у плані матеріального забезпечення та технічного оснащення. Якість картинки і сигналу у них на порядок вищі, – розповідає Тетяна.

Також журналістка, перебуваючи у Польщі,  познайомилися з роботою телеканалу «Белсат», який веде мовлення у Білорусі, записала інтерв’ю з керівниками системи суспільного мовлення Польщі.

– З нами працював польський колега, який відразу знімає, стрімить, пише інтерв’ю і сам монтує. Тобто одна людина відразу виконує функції кількох.

За словами Тетяни, польське суспільне телебачення відкрите для рекламодавців і непогано заробляє на рекламі, хоча розцінки має вищі, ніж приватні телеканали.

– Завдяки тому, що телебачення популярне, тут розміщують рекламу, – каже журналістка.

На черзі – майстер-клас Тетяни для студентів Луцька.

Юлія Костюк, журналістка сайту «Наші гроші. Львів», планує провести майстер-класи у ЛНУ ім. Франка та Національному університеті «Львівськаполітехніка». Тема її дослідження стосувалася роботи відкритих баз даних та реєстрів у Польщі й Україні. Юлія зауважує: порівняно з Україною, багато інформації у Польщі є закритою.

– Наприклад, інформацію з реєстру нерухомості можна взяти тільки через інформаційний запит. Інформація про публічні закупівлі досить недосконала, чимало даних на сервісі відсутні, – коментує журналістка.

Довідково:

Проект «Школа журналістики розслідувань 2016» проводять Асоціація польських журналістів у партнерстві з Національною спілкою журналістів України. Він відбувається за фінансової підтримки Програми Польсько-Американського Фонду Свободи «Перетворення у регіоні» - RITA, яку реалізує Фонд Освіти для Демократії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
766
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду