«Сторона 2 гарантує…»

«Сторона 2 гарантує…»

21 Жовтня 2015
2649
21 Жовтня 2015
14:38

«Сторона 2 гарантує…»

2649
Петро Димінський намагався добитись економічних вигод в обмін на лояльність телеканалу ZIK
«Сторона 2 гарантує…»
«Сторона 2 гарантує…»

У розпорядженні ZAXID.NET опинилась копія документу, який свідчить, що у серпні 2010 року власник телеканалу ZIK Петро Димінський намагався укласти угоду з тодішнім головою Львівської ОДА Василем Горбалем про лояльність нового телеканалу в обмін на отримання певних економічних преференцій для свого телеканалу.

 

У «меморандумі», підписаному Петром Димінським, він гарантує «лояльне висвітлення діяльності влади» в ефірі телеканалів «ЗІК» (тепер ZIK) і «12 канал» (ЛОДТРК, зараз виходить під брендом ТРК «Львів»), а також «повноцінну підтримку» і «створення позитивного іміджу» під час місцевих виборів 2010 року «партій та кандидатів-мажоритарників від влади та її партнерів».

 

У переліку своїх «послуг» Димінський прямо наводить назви практично усіх новинних та публіцистичних телепрограм, які на той час виходили в ефірі «12 каналу», а також усі телепрограми нового телеканалу «ЗІК», який лише з 1 вересня 2010 року мав вийти в ефір.

 

В обмін Петро Димінський вимагав гарантій дотримання попередніх домовленостей, за якими «ЗІК» отримував три години мовлення у прайм-тайм в ефірі «12 каналу» і орендував виробничі та офісні приміщення у ЛОДТРК. Окремим пунктом зазначене «сприяння» у будівництві  600-метрового знімального павільйону у рамках підготовки до Євро-2012.

 

 

Щоб зрозуміти, на якій підставі Димінський гарантував голові ЛОДА лояльність державної ЛОДТРК, варто нагадати, що незадовго до того, після конфлікту з Димінським, у липні 2010 року звільнився тодішній гендиректор ЛОДТРК Ярослав Климович. Натомість його посаду у статусі «виконувача обов’язків» обійняв керівник інформаційних програм ЛОДТРК Володимир Палига.

 

Василь Горбаль, який у 2010 році очолював ЛОДА і чиє прізвище стоїть під «меморандумом» поруч із Димінським, підтвердив ZAXID.NET автентичність цього документу.

 

«Так, до мене справді у серпні 2010 року звертався Димінський з такою пропозицією, але я відмовився. Після цього на телеканалі вийшла низка сюжетів, зокрема, мені приписали неіснуючий будинок у Львові, – сказав Горбаль. – Я не підписував цього документу, але зберіг копію з підписом Димінського».

 

Василь Горбаль відмовився обговорювати можливі причини появи цього документа у журналістів саме тепер, однак стверджує, що під час розмови, у якій йому зробили пропозицію укласти таку угоду, окрім самого Димінського, був присутній тодішній генпродюсер телеканалу ZIK Дмитро Добродомов.

 

У коментарі ZAXID.NET Дмитро Добродомов заперечив слова Горбаля, називаючи їх «помстою» за його критичну позицію щодо діяльності Горбаля на посаді голови ЛОДА.

 

«Горбаль свідомо чи несвідомо втягує мене у цей скандал, бо мститься за мою позицію щодо висвітлення його діяльності на посаді голови ЛОДА у 2010 році… Я ніколи не вів з ним таких переговорів. Зрештою, у мене і не було повноважень вести такі переговори, тоді на каналі був інший гендиректор,  – заявив Дмитро Добродомов. – Я припускаю, що Димінський міг пообіцяти таке, але тоді це питання до нього».

 

Теперішній нардеп перебуває у складних стосунках зі своїм колишнім роботодавцем. Після обрання Добродомова народним депутатом телеканал Димінського неодноразово жорстко критикував його. Сам Добродомов у боргу не залишився – він, зокрема, звернувся в Генпрокуратуру, звинувативши Димінського у захопленні частини земель Яворівського полігону.

 

«Димінський міг що завгодно обіцяти Горбалю, але я не дозволяв Димінському втручатися у редакційну політику, за що він мене навіть кілька разів звільняв», – розповідає тепер Добродомов.

 

Протягом двох днів ZAXID.NET не вдалося отримати коментар Петра Димінського до цієї статті.

 

Натомість теперішнє керівництво телеканалу ZIK оперативно підготувало письмовий коментар, у якому появу проекту меморандуму теж назвали «помстою і провокацією», пов’язаною з виборами та виходом в ефір документального фільму про діяльність львівського мера.

 

«Навіть якщо припустити існування такого документу, єдиний, хто міг і мав повноваження поставити під ним власний підпис на той час, – Дмитро Добродомов. Оскільки наш інвестор Петро Петрович Димінський, і ми про це відкрито говоримо, ніколи не втручався і не втручається в роботу медіа-холдингу ZIK», – сказано у відповіді (повний текст) нинішнього гендиректора медіа-холдингу ZIK Ігора Туркевича.

 

Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду