Майкл Щур: Як тільки буде можливість, наша програма знову з’явиться на телеекранах

8 Жовтня 2015
2413
8 Жовтня 2015
20:28

Майкл Щур: Як тільки буде можливість, наша програма знову з’явиться на телеекранах

2413
Майкл Щур: Як тільки буде можливість, наша програма знову з’явиться на телеекранах

Скетч Майкла Щура про єнотів свого часу збирав мільйони переглядів в інтернеті. "Нам в хату Путін запустив єнотів, ми їх вигнали. Як почали робити ремонт, він їх знову запустив. Ми спробували їх вигнати, а Путін підняв крик: "Дивіться, в яких умовах живуть у них єноти!"

 

"То не наші єноти!" - звучало звідусіль, доки образ Майкла Щура ставав популярнішим в мережі. "Телебачення Торонто" дивилися більше, ніж звичні новини, а згодом Майкл Щур і сам переїхав на ТБ. Сміятися з того, про що говорять із показним занепокоєнням чи недоречною патетикою - проект "Утеодин з Майклом Щуром" виходив щосуботи в ефірі телеканалу UΛ:Перший, а щонеділі Щур робив огляд економічних подій за тиждень у програмі "Перша шпальта". #АЄОА - але є одне "але". У липні ведучого мобілізували.

 

Довго не вагаючись, про будні військових навчань він почав писати на Facebook. А про перші думки з повісткою в руках, будні військових розвідників та "файні новини" про повернення на телеекрани Майкл Щур розповів в інтерв'ю. І, цитуючи класика: "Вйо до читання!"

 

 

-Майкле, розкажіть, якими були Ваші перші думки, коли отримали повістку з військкомату?

-Якщо би я сказав, що не було найменшої думки "відмазатись", то це була б неправда. Звісно, з'являлися думки: може знайти якийсь спосіб, щоб це не виглядало, ніби я "відмазався", і не піти до армії. Але я прокрутив усе це в голові, зрозумів, що це буде неправильно, і вирішив іти.

 

-Як цю звістку сприйняла родина, друзі, колеги?

-Із дружиною ми говорили ще до отримання повістки: якщо вона прийде, то я не шукатиму способів "відкосити". Ми поговорили, і вона мене підтримала, бо це правильно. А колеги підтримали, бо іншого виходу у них не було. Не будуть же вони мене вмовляти "відмазуватись" (сміється). Звісно, і родина і друзі дуже хочуть, щоб я скоріше повернувся.

 

-І які Ваші враження від перших місяців перебування в армії?

-Мої враження про те, куди я потрапив, дуже хороші. Особливо про рівень нашої підготовки. Інструктори та військові, які нами займаються, пройшли перші місяці АТО, коли все було найважче, коли не було фінансування, ресурсів. А вони це пройшли. Вони були там. Пережили першу хвилю мобілізації, всі найскладніші моменти. І зараз ці люди у нас викладають, допомагають, інструктують, розказують. І це круто. Розумію, що багато хто в Збройних силах України не має такої посиленої підготовки, як у нас. Я поспілкувався з танкістами, ще з багатьма людьми, і вони нам заздрять. Коли я про це пишу у Facebook, то багато хто говорить, що це спеціально під Майкла Щура все зробили (сміється).

 

 

-А Ви самі обирали військову спеціалізацію?

-Так. Насправді мені з цим пощастило. Спочатку я був 4-5 днів у Рівному. Там нас готували як піхоту. Тобто давали стріляти, проходити смуги перешкод. А потім перевели всією ротою в навчальний центр "Десна". Поділили за віком: до 35 років і після 35-ти. Я потрапив до першої групи. Потім нас спитали: хто хоче бути снайпером? Оскільки у мене поганий зір і я ношу окуляри, то не пішов. З нашої групи більшість пішла у снайпери. В усіх, хто лишився, питали, хто хоче піти до розвідки. І я вирішив піти туди, бо ж не хочеться бути танкістом. Отак я потрапив до навчальної роти розвідки. А після кількох тижнів перебування в навчальному центрі до мене підійшов один прапорщик і спитав, чи не хочу я спробувати перейти в іншу групу розвідників, де більше фізичного навантаження. Мені хотілося довести себе до межі, щоб б я сказав: "Все, більше не можу". Тому погодився. І через деякий час, о третій годині ранку, будить мене цей прапорщик і каже: "Пішли заповнювати анкету". Я здивувався, звісно, чому анкету потрібно заповнювати о третій годині, але пішов. Ми прийшли, а там така величезна анкета - багато запитань маленьким шрифтом... Заповнив, хоча очі злипалися, і пішов. А через деякий час виявилося, що це був тест: хто встав і пішов заповнювати - того взяли, хто сказав: "Я завтра заповню" - того не взяли. Це був один із моментів відбору до цієї групи.

 

 

-Якими є будні майбутніх українських розвідників?

-Підйом о восьмій ранку. Потім ідемо години на чотири у спортзал. І там виконуємо різні вправи. Нас вчили як правильно впасти, щоб не травмуватися - на спину, наперед, на коліна. Виявилося, що найважче - у найпростіших вправах. Наприклад, треба впасти на спину, перевернутися на 180 градусів обличчям, потім в інший бік. І коли ти це робиш 20-30 разів, то болять абсолютно всі м'язи, включно із бровами. І так чотири години - з 9-ої до 13-ої. Потім ми ледве волокли ноги до казарми. Потім обід, а після обіду - на турніки. І там на турніках так само дві години займаємось. І ввечері ти вже нічого не хочеш. Ти просто чекаєш, коли можна повечеряти і впасти в ліжко. А тиждень тому ми переїхали на полігон і живемо там. Тепер, окрім фізичних вправ, ми ще й багато стріляємо.

 

-Коли Ви знаходите час, щоб писати у Facebook?

-Увечері, коли вже всі лягають спати і в мене самого очі злипаються. Хоча інколи я пишу, щоб вибачали: не можу нічого написати, бо дуже втомився і хочу спати.

 

 

-А коли взагалі з'явилася ця ідея - писати про своє перебування в армії?

-Як тільки прийшла повістка, я подумав, що це буде прикольно, якщо кожного дня описуватиму, що відбувається. Я просто не можу не писати. Це мене трохи рятує, від того, щоб не збожеволіти. Я ж до того не пристосований. Наприклад, полігон розташований за 16 кілометрів від наших казарм. І після цілого дня відпрацювання на полігоні - з 9-ої до 17-ої - нам прапорщик каже: "Ну що, хлопці, йдемо назад пішки". І ми очі повипучуємо, бо усі з автоматами, рюкзаками, хтось у броніках, і 16 км по колії мусимо йти до казарми без відпочинку.

 

-Ви змінили свою думку про українську армію, коли відчули усі її принади на власному досвіді?

-Я стовідсотково по-іншому почав сприймати армію. По-іншому почав ставитися до військових. Багато кажуть, що вони тупі. Але це не так. Вони просто змушені виконувати будь-які завдання мінімальними ресурсами, які є в наявності. Це умови, в яких фактично існують всі, з ким я перетинався. Тобто є завдання зробити щось, і нікого не хвилює, як ти це зробиш. Немає грошей, немає умов, майже нічого немає, але все одно знаходяться люди, які це роблять. Наприклад, там де я був, немає елементарного паперу формату А4, ручок, лінійок. І стоїть завдання - організувати стрільби. А щоб організувати стрільби, треба надрукувати стос паперів і різної документації. Де ти візьмеш цей папір - невідомо. І вони мусять викручуватися. Там, де я зараз проходжу навчання, все трохи по-іншому, бо у нас є люди, які мають нове бачення, як має виглядати армія. І вони інакше ставляться до солдатів, викручуються, знаходять волонтерів, допомагають. Але однозначно у мене з'явилася повага до військових. Ясно, що не до всіх, але глобально я побачив, що армія - це не збіговисько бомжів, які висмоктують гроші з бюджету. І зрозумів, що все не так вже й погано.

 

 

-Як Вам вдається впоратися зі психологічним навантаженням? Адже Ви фактично з телеекрану потрапили на полігон? Як звикали до зміни обстановки?

-Психологічно неважко. Просто відключаєш голову. Там не треба думати, як би смішно це не звучало. Тобі говорять, що робити, і ти це робиш. І все. Фактично головою я зараз відпочиваю. Тому що повністю змінив вид діяльності. І тут справді спрацьовує цей момент: щоб відпочити, треба змінити рід занять. Голова у мене зараз відпочиває капітально. Тому що мені достатньо працювати фізично, робити, що говорять, і не задумуватися, що до чого. Немає оцієї глобальної відповідальності - за проект чи щось інше.

 

-А про нові якісь проекти думаєте?

-У мене нема часу на те, щоб думати. Як тільки з'являється час, щоб думати - одразу лягаю спати. А якщо я не сплю, є лише одна можливість подумати - під час чищення зброї. Якщо добре чистити, то треба десь годину витратити. І от стоїш, чистиш, і цей процес навіть трохи схожий на медитацію. Поки робиш певні рухи, з'являється час подумати. Але я там взагалі намагаюсь не згадувати про роботу. Воно мене тоді повертає сюди, а мені звідти вся ця історія, здається якимось іншим, паралельним, життям.

 

-І наприкінці запитання, яке хвилює усіх Ваших шанувальників, відколи Ви отримали повістку - що буде далі з програмою "Утеодин" з Майклом Щуром"?

-Повернуся з армії - все буде добре. Як тільки буде можливість, наша програма знову з'явиться на телеекранах.

 


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду