Валентина Самар: Блокування доступу до ЦЖР в Росії і Криму – це як комариний укус

Валентина Самар: Блокування доступу до ЦЖР в Росії і Криму – це як комариний укус

6 Жовтня 2015
2681
6 Жовтня 2015
17:07

Валентина Самар: Блокування доступу до ЦЖР в Росії і Криму – це як комариний укус

2681
Валентина Самар: Блокування доступу до ЦЖР в Росії і Криму – це як комариний укус
Валентина Самар: Блокування доступу до ЦЖР в Росії і Криму – це як комариний укус

Львів - Третього жовтня Роскомнагляд заблокував доступ до кримських сайтів «Центр журналистских расследований» і «События Крыма» на всій території Росії та в окупованому Криму. Приводом для блокування ЦЖР з боку Генеральної прокуратури Росії став матеріал журналістки «Центру» Анни Андрієвської «Волонтери батальйону «Крим», в якому, на їхню думку, містяться заклики до масових заворушень і вчинення екстремістської діяльності. Про те, що ж стало причиною, журналіст Крим.Реалії поговорив з головним редактором видання Валентиною Самар.

 

- Як Ви відреагували на блокування доступу до сайту?

- Ми так загартувалися за часів Януковича, коли нас DDOS'или тижнями і місяцями, що ми навчилися виживати в найсуворіших умовах. Ми прожили півроку в окупації, коли кожного дня кожен з нас ризикував життям, так що зараз це сприймається як комариний укус, який легко можна не те що вилікувати, а навіть не звернути на нього увагу.

 

- Наскільки це було очікуваним?

- Зараз крім видавлювання з півострова неугодних активістів, незгодних і незалежної преси, підійшов наступний етап закриття доступу до незалежних ресурсів.

 

З перших же днів окупації будівлю редакції «Центру журналістських розслідувань» захопили «зелені чоловічки» і проросійські активісти. Тиск чинився весь цей час, наших журналістів захоплювала «самооборона», били, нам доводилося змінювати місце розташування редакції. Потім ми обходилися взагалі без апаратури, тому що вона незаконно була арештована службою російських федеральних приставів. Ми втратили ефір, бо була розгромлена Чорноморська телерадіокомпанія. Все йшло до того, що нас просто витискали з Криму. І, звичайно, продовжувати працювати там вже не було в чому і на чому: адже ні ефіру, ні апаратури. Була загроза подальшого переслідування, так що нам довелося евакуюватися. Тому це був наступний крок відносно нас: після того як була порушена кримінальна справа за фактом публікації матеріалу «Волонтери батальйону «Крим», який був кваліфікований ФСБ як інформація, що містить в собі заклики до порушення територіальної цілісності Росії. Звичайно, рано чи пізно навіть чисто процесуальні дії вимагали б висування обвинувачення журналістам «Центру» і закриття доступу до сайту на території Росії. Все це очікувані кроки.

 

- Як Ви оцінюєте рішення російських правоохоронців?

- Рішення абсолютно нерозумне, тому що неможливо в цьому світі зупинити доступ до інформації. Тому що все те, що розміщується на сайті, тут же йде експортом на сторінки в соціальних мережах в акаунти, його тут же розмітають інші інформаційні агентства та інтернет-видання. Ми виробляємо мультимедійний контент, він розміщується в ефірі двох телекомпаній і на YouTube. Так що немає сенсу блокувати одну платформу лише для того, щоб показати, що вживаються якісь заходи для «захисту» росіян від «шкідливої» інформації.

 

Технічно обійти блокування доступу дуже легко. Інструкція вже висить на сайті. Кримчани навчилися здобувати інформацію навіть у ситуації, коли була інформаційна блокада з боку Росії. Коли були вимкнені всі українські передавачі, люди повісили тарілки і дивляться українські канали. Якщо є потреба в цій інформації - її отримають.

 

А те, що це було зроблено на вимогу Генеральної прокуратури Росії, зайвий раз підказує, що ми правильно працюємо.

 

- Яка подальша доля «Центру»?

- Розширення. Останній рік всі експерти та представники донорських організацій говорили нам, що ми така сильна організація і маємо розширювати свою діяльність на національному рівні, а ми все чинили спротив і говорили, та ні, ми кримські, ми кримські... Ну ось, завдяки Володимиру Володимировичу Путіну ми тепер вийшли на національний рівень.

 

Ми відроджуємо наші медіацентри і хочемо бути поряд з нашими кримчанами. Ми хочемо, щоб тема Криму звучала не тільки завдяки протестним акціям, і кримчани отримали трибуну в тих регіонах, де вони зараз живуть. Ми хочемо, щоб було більше інформації про кримських військових - це десятки тисяч людей, які залишилися вірними присязі і в яких багато проблем. Цієї інформації має бути більше, тому ми відкриваємо наш медіацентр в Одесі, там буде корпункт. Також ми хочемо відкрити медіацентр у Херсоні, де зараз розгортаються резонансні події. Ми вважаємо, що цей регіон має стати плацдармом для повернення Криму.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Щедріна, для «Крим.Реалії»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду