«Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим» - експерт

«Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим» - експерт

22 Липня 2015
2179
22 Липня 2015
20:12

«Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим» - експерт

2179
«Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим» - експерт
«Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим» - експерт

Фахівець з інформаційної політики Георгій Почепцов розповідає про інформаційну складову українсько-російської війни.

 

- В Україні постійно якісь проблеми з російським кінопрокатом. Чи варто забороняти російські серіали, де головні герої - російські силовики?

- Однозначної відповіді немає. З одного боку, якщо є війна фізична, то вона майже автоматично потребує й війни культурної, а сюди входить і зміна героїки. З другого, не можна забороняти, коли ти не даєш нічого на заміну. Бо споживач все одно буде шукати продукт, який відібрали. З третього, модель "ментівських телесеріалів" побудована так, щоб виховувати в населення відчуття потреби у владі. Вони будуються на просуванні в масову свідомість страхів. Влада сьогодні вже нічого не робить в галузі медицини, освіти, науки, культури. Вона знайшла себе лише в захисті від страхів, яка частково сама і продукує. Тому ці серіали потрібні як російській, так і українській владі.

 

- Чому російська пропаганда використовує старі "ярлики" - фашисти, георгієвська стрічка, бандерівці?

- Їм треба було зруйнувати стару міфологему "братніх народів", бо з братніми народами не воюють. Для цього виокремили частку народу, яку треба було демонізувати. Тоді виникла формула "справедливої війни", де є такі ролі, як "герой", "ворог" та "жертва". Український народ стає жертвою, фашисти - ворогом, а так звані ополченці - героями.

 

- Це таке російське ноухау?

- Ні. Демонізація ворога - інструментарій ще Першої світової війни. Він був і до цього, але тоді вдалося використати його на індустріальній основі, охопивши мільйони людей. Пропаганда працює виключно з емоційними повідомленнями, бо це дозволяє блокувати раціональне мислення. Найбільш емоційними є старі ярлики-символи, які повинні викликати автоматичну реакцію. Фашисти та інші страшні істоти саме з такого списку.

 

- Що Україна цьому протиставляє?

- Ми підкреслюємо, наприклад, "імперськість" іншої сторони, але це поняття більш абстрактне, тому не є таким дієвим.

 

- Чому російські інтернет-ресурси переважно дотримуються своєї термінології - "ополченці" і "народ Донбасу", а наші діють врізнобій - і ополченці, і сепаратисти, і терористи?

- Там теж є все, але головний набір ресурсів діє як єдина команда, що говорить про єдине управління ними. Ці слова несуть з собою конкретну міфологію, яку важко спростовувати на рівні фактів. Маємо війну міфологій. Її виграє той, чий міф виявиться сильнішим.

 

- Чи варто висилати одіозних журналістів російських ЗМІ?

- Тут ми зіткнулися з міжнародною точкою зору, бо для них висилання журналіста це нонсенс. Але одночасно по-справжньому одіозні журналісти вже мають візові проблеми.

 

- Якщо порівнювати медіаструктуру України та Росії, які головні відмінності можна назвати?

- Перше: Росія має єдине управління інформаційною сферою, бо три найважливіші телеканали є державними. А вони є основним джерелом інформації для тих 85% населення, що підтримують владу. У нас цього немає. Друге: Кремль має більш серйозний підхід до побудови власних меседжів, в якому проглядається науковий аналіз. Третє: Росія активно використовує політичні ток-шоу, де демонструє перевагу своїх спікерів над тими, хто репрезентує Україну. Тобто тут теж створений контекст риторичної перемоги над українськими аргументами і інтерпретаціями. Тому участь українців, які туди їздять, є наперед заданою поразкою.

 

- Яка роль соціальних медіа в цьому інформаційному протистоянні?

- Соціальні медіа, коли вони обслуговуються командами тролів, дозволяють утримувати увагу людини на "потрібній" думці, навіть в чужому інформаційному середовищі. А це дуже важливо. Мені відомо, що такий досвід командної роботи є в Ізраїлю, Китаю та Росії.

 

- Чому соціальні медіа або невідомі платформи, а то й коментарі в якихось обговорюваннях, часто використовують як "першу шухляду" для поширення неправдивої інформації?

- Бо там менший рівень контролю і немає юридичної відповідальності. Після появи інформації на таких майданчиках, її спокійно можна передруковувати навіть в солідних виданнях з посиланням на джерело. У радянські часи це було основним інструментарієм. Коли спочатку щось друкувалося в індійській газеті, а потім поширювалося світом з посиланням на неї.

 

- Часто кажуть, що лідери сепаратистів Плотницький чи Захарченко просто фасадно-медійні персонажі. Яким чином нейтралізувати їх "балакання", якщо фізично дістати не можемо?

- Не бачу загрози в їхніх словах, якщо ми не будемо на них посилатися чи переповідати. Нам просто треба думати, хто і як формує наш власний інформаційний простір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Куриленко, Gazeta.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду