Прес-конференція - захід для ЗМІ чи для активістів?

Прес-конференція - захід для ЗМІ чи для активістів?

14 Квітня 2015
2478
14 Квітня 2015
14:16

Прес-конференція - захід для ЗМІ чи для активістів?

2478
Прес-конференція - захід для ЗМІ чи для активістів?
Прес-конференція - захід для ЗМІ чи для активістів?

Вже кілька прес-конференцій в Чернівецькій області не обходяться без участі активістів різних громадських рухів та організацій краю. І хоча захід анонсований як прес-конференція, він перетворюється на круглий стіл з палкими суперечками, взаємними звинуваченнями та з’ясуваннями відносин. Журналісти, замість того, аби виконувати свої професійні обов’язки, стають свідками не завжди конструктивного діалогу чи монологу активістів та владників, - пише регіональна представниця ІМІ в Чернівецькій та Івано-Франківській областях Надія Вірна, для сайту обласної ОПОРИ

 

Тільки за один тиждень така ситуація склалась під час першої прес-конференції нового тимчасово виконуючого обов’язки начальника УМВС в Чернівецькій області Сергія Пілігріма. І повторилась під час прес-конференції голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука. Все починалося стандартно для прес-конференцій: спікер розповідав про те, що анонсовано в темі прес-конференції. І от коли наставав час для запитань, журналісти ледь встигали задати кілька запитань, як включались активісти, які не пропускають жодної можливості виговоритись, звинуватити та перетворити прес-конференцію (повторюю ще раз ПРЕС-конференцію) на поле битви. Про мотиви активістів зараз мова не йде.

 

Мене більше турбує те, що майданчик для спілкування журналістів з представниками місцевої влади почасти перетворюється на балаган. Неодноразово чула нарікання місцевих журналістів про те, що така трансформація заходу для журналістів на захід для активістів, впливають на їхню роботу. Задати питання, перекричати представників громадських рухів буває просто неможливо. В результаті, журналіст іде з МЕДІА-події ні з чим. Йому доводиться вишукувати інші шляхи задати запитаннями першим особам, отримати коментар. Хоча саме ПРЕС-конференція для цього і організовується.

 

Найбільше мене вразило, коли на одному з медіа-заходів, коли активісти почали викрикувати, щось доказувати, а модератор спробувала вказати, що зараз час запитань для представників ЗМІ, один з активістів з обуренням викрикнув: «Хіба за це Майдан стояв?»  Тобто, активіст направду переконаний, що прес-конференції після Майдану мають стати дебатним клубом.

 

З визначення прес-конференції

 

Прес-конференція (від англ.press-conference) — захід для ЗМІ, що проводиться у випадках, коли є суспільно значуща новина, і організація або окрема відома особа, безпосередньо пов'язані з цією новиною, бажають дати свої коментарі з цієї новини, які були б цікаві і важливі для громадськості. Зустріч державних, політичних, громадських, наукових та інших діячів з представниками засобів масової інформації для висвітлення питань, які цікавлять широку громадськість.

 

Тим часом в Чернівецькій області це визначення не підпадає під опис подій, які мали б бути організовані для преси.

 

Я не маю рецепту вирішення цієї проблеми. Адже, буває, ті активісти діло говорять і від них можна взяти інформацію, коментар. Але тут питання в правилах та манері поведінки цих активістів. Коли вони починають кричати, перебивати, встрибувати і звинувачувати (в тому числі журналістів), то тут вже задаєшся питанням – а чи взагалі потрібні такі прес-конференції? І якщо в такому форматі їх продовжувати проводити, то чи потрібні там журналісти? 

 

Текст: Надія Вірна, регіональний представник ІМІ на Буковині та Прикарпатті, для сайту обласної ОПОРИ

 

На фото: акція протесту вінницьких активістів на прес-конференції екс-регіонала Віктора Жеребнюка. Джерело фото "Вінниця інфо"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2478
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду