Роман Вибрановський: «Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі»

Роман Вибрановський: «Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі»

30 Березня 2015
5002
30 Березня 2015
13:53

Роман Вибрановський: «Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі»

5002
Роман Вибрановський: «Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі»
Роман Вибрановський: «Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі»
Почати компетентну розмову про складні речі, надати людям можливість висловити свої думки у прямому ефірі і врешті об'єднати суспільство за допомогою компромісних рішень – таку мету ставить перед собою команда нового ток-шоу "Дебати PRO", яке стартує на Першому вже цієї середи, 1 квітня, о 19:30.
 
Про спробу перейти від популізму до аргументованих пояснень, відмову від аудиторії, яка виконує роль статистів, передефірний мандраж та свою місію у проекті розповів в інтерв’ю модератор "Дебатів PRO" Роман Вибрановський.
 
Романе, ток-шоу "Дебати PRO" виходитиме у прямому ефірі, тобто варто очікувати різних несподіваних ситуацій. Як ви плануєте з ними справлятися? Як будете налаштовуватися?
Я ще ніколи не працював у прямому ефірі у студії, а не в апаратній, тому мені цікаво і страшно водночас. Але без мандражу у прямий ефір виходити не можна. До того ж програму робить сильна команда, яка підстрахує у будь-якій ситуації. Задовго до ефіру проводиться серйозна аналітична робота – підбір і розробка теми, вибір гостей і аудиторії. Зараз ми ретельно готуємося до першого ефіру, налагоджуємо робочий процес.


Вам не здається, що в ефірі українських телеканалів вже забагато різноманітних ток-шоу, які набридли глядачеві? Чим "Дебати PRO" вирізнятимуться з-поміж інших подібних проектів?
Те, що ток-шоу набридли – це не зовсім правда. Кожна програма індивідуальна й унікальна, і їх не можна порівнювати між собою – вони всі дуже різні. Наприклад, неможливо скопіювати програму Шустера, яку він ще з Росії привіз. У неї є своє завдання, своє бачення. Взагалі кожна програма ставить свої завдання і вирізняється на тлі інших.

А яким Ви бачите завдання "Дебатів PRO"?
Почати розмову про складні речі, про проблеми, які стоять перед нами. Ми розпочинаємо з простих гасел – ви "за" чи "проти". Але зазвичай питання, з якими ми стикаємося – дуже складні для розуміння, і за простими гаслами та поверховими судженнями необхідно побачити суть проблеми, її корінь. Експерти переконуватимуть людей у тому, яка зі сторін має рацію, а люди будуть думати, що з цим усім робити. Бо всі прекрасно розуміють, що простих рішень не існує. Немає чорного і білого. Нам усім потрібно шукати компроміс, бо досить уже сваритися. І так ми змінюватимемо ставлення самих політиків, які мусять зрозуміти, що не треба говорити з людьми гаслами – необхідно говорити чесно, вказуючи, що справа дуже складна. Це така спроба перейти від популізму до пояснення того, що насправді відбувається. І часто люди розуміють усе краще, ніж експерти й політики. У нас є відчуття, що публічна дискусія занадто спрощена, занадто категорична. Ми хочемо брати ті теми, які дуже емоційно обговорюються у суспільстві, і розглянути їх в інший спосіб – більш компетентний, зрозумілий, компромісний. Якщо нам вдасться, я вважаю, що це буде успіх.

 

Але зазвичай, якщо людина упевнена у своїй правоті, то її майже неможливо переконати змінити думку…
Якщо ставити вибір "за" або "проти", то я погоджуюся, що людину неможливо переконати змінити думку. Але якщо спробувати виявити точки дотику, показати, що насправді все не настільки просто й однозначно – з'являється можливість вибудувати діалог, який дозволить знайти компроміс. Наша основна мета – дати людям можливість думати. І на телебаченні зокрема. Тому що на кухнях, на роботі, у розмовах і дискусіях вони думають значно більше, ніж це показують по телевізору. Ми не вчимо людей, ми даємо їм можливість висловитися. Насправді українці значно більше знають і розуміють, ніж це здається нашим політикам та експертам.

А може таке бути, що компромісу не буде знайдено?
Звісно, і таке може бути. Як у хімії: негативний результат – це теж результат. Тоді ми просто констатуємо, що з цієї конкретної проблеми компромісу немає. Але, як на мене, компромісу не може бути лише стосовно надто простих питань, які завжди були зброєю популістів. А наше завдання – говорити компетентно, ламати гасла. І люди будуть це робити – ставити запитання й намагатися самі для себе сформулювати бачення. Так від дуже простих протиставлень ми поступово переходитимемо до варіантів спільних рішень та компромісів.

 

Чи є у команди проекту якісь критерії підбору аудиторії для участі у програмі?
Ми запрошуватимемо представників різних прошарків населення, але максимальну увагу приділятимемо молоді, колишнім випускникам, студентам, учасникам дискусійних клубів – людям, яким болить, які не хочуть іти у політику, але переймаються усім, що відбувається, які вже щось знають у своїй сфері. Це не статисти, які сидітимуть у студії, аплодуватимуть і натискатимуть кнопки. Ці люди ставитимуть запитання, і виходячи з того, що вони почують, пропонуватимуть свої варіанти рішень, намагатимуться знайти якийсь компроміс. Ми вважаємо, що несправедливо думати, ніби люди нічого не розуміють в економіці, політиці, соціальних питаннях, що вони звикли до простих рішень. Майдан показав: люди знають і розуміють значно більше, ніж здається політикам. Наш народ на голову вищий від тих, хто представляє його у владі.

Яка Ваша роль, як модератора ток-шоу?
Моє завдання під час ефіру – контролювати, щоб ніхто забагато не говорив і підштовхувати людей до розмови, давати їм право голосу й можливість дискутувати, з’ясовувати, що вони зрозуміли з усього почутого. Потім я маю підсумувати сказане аудиторією у студії й запропонувати формулювання, яке задовольнить або не задовольнить учасників дискусії.

Чи зможе така програма, як "Дебати PRO" вплинути на рівень свідомості людей, навчити їх чути одне одного й домовлятися, а не сваритися? І чи будуть, на Вашу думку, політики дослухатися до цих думок?
Все більше людей хочуть дискусії, щоб збагнути, що відбувається, і сформулювати свою точку зору. Тепер у них буде місце, де це можна зробити. А ті політики, які дослухатимуться до думки громадськості, матимуть більше шансів залишитися при владі. Про всі процеси, які відбуваються у суспільстві, потрібно говорити чесно – що є, чого немає, що добре, а що – погано. Люди повинні розуміти, що здатні впливати на ситуацію у країні не лише від виборів до виборів. Вони впливають щодня, кожен на своєму місці, своєю думкою. Для цього і створюються такі програми. Ми не можемо тільки сваритися. Потрібно щось робити і триматися усім разом. 

 

Прес-служба Першого національного

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду