Закрити «Інтер?» Тоді наступні «1+1», «Україна» та 5 канал

Закрити «Інтер?» Тоді наступні «1+1», «Україна» та 5 канал

4 Січня 2015
7539
4 Січня 2015
10:52

Закрити «Інтер?» Тоді наступні «1+1», «Україна» та 5 канал

7539
Закрити «Інтер?» Тоді наступні «1+1», «Україна» та 5 канал
Закрити «Інтер?» Тоді наступні «1+1», «Україна» та 5 канал

Думаю, що мені пощастило. У новорічну річ я не дивився Інтер. Не тому, що заснув обличчям в олів'є))). Просто я давно не дивлюся Інтер. Навіть вважаю це поганим смаком.

 

Але судячи з бурхливого обговорення новорічного ефіру саме цього телеканалу можу припустити: Україна досі хворіє в медійному плані.

 

Ну от правда: що нового Турчинов та його однодумці могли побачити у новорічну ніч на Інтері?

 

Проросійський ефір? Я вас прошу, а що тоді було останні кілька років? Невже раніше не помічали?

 

Скоріше за все Турчинов побачив щось інше. Може можливість на патріотичних настроях щось віджати?

 

Чи не бачите ви в його бажанні покарати "проросійський телеканал" вуха, які сторчать десь в районі Дніпропетровська?

 

Будь-який журналіст має замислюватися: кому вигідне те чи інше вирішення конфлікту? То кому вигідний конфлікт з Інтером? Громадянам України? Які маючи бажання можуть дивитися в інтернеті будь який телеканал без будь яких ліцензій. Хоч український, хоч російський, хоч "новоросійський".

 

Можливе позбавлення ліцензії вигідне в першу чергу конкурентам. Конкурентам в медіа та бізнес просторі. Це ж очевидно!

 

Чи ніхто не чув про бізнес конфлікти власників телеканалів? Так-так от тих самих олігархів, які володіють телеканалами.

 

На жаль, в Україні телеканали сприймаються власниками не як медіа-бізнес, а як медіа-зброя. Зброя, яка допомагає у бізнес-конфліктах.

 

Позбавляючи конкурента медіа-активів легше відібрати і бізнес-активи. Ось так думають лідери рейтингу товстосумів...

 

У пост-новорічній історії з Інтером основним є те, що позбавлення ліцензії ініціюють всупереч законодавству. Бо що саме порушив телеканал? Яким документом заборонено показувати Кобзона? Це не патріотично? Так.

 

Але чи може держава вимагати від бізнесменів проявляти патріотичність, коли сама веде торгівлю з агресором?

 

На прем'єрське "ми закуповуємо енергоносії у Росії, бо без цього накриється уся економіка" будь який власник телеканалу може відповісти: ми закуповуємо телевізійний контент у Росії, бо без цього накриється увесь бізнес.

 

Чи може держава, яка не спромоглася показати приклад, закликати до патріотичності своїх громадян та карати тих, хто не дослуховується? Чи не виглядає це цинічно?

 

Подивіться на новорічну телепрограму інших телеканалів. "Сплошь и рядом" російські фільми та серіали. В окремих фільмах фото Путіна в кабінетах чиновників та ментів замилюють. Це такий прояв патріотичності?

 

Отже, новорічний конфлікт навколо Інтера я сприймаю не інакше, як намагання вирішити бізнес інтерес за допомоги чиновника у вишиванці.

 

Але де гарантії та запобіжники, що завтра долю Інтера не повторять інші телеканали? 1+1? Так при бажанні та поставленому завданні у новорічном ефірі плюсів теж можна побачити антиукраїнські матеріали. От взяти, наприклад, "Сказочную Русь". Серія про батальйон "Мандат":

 

 


Сценарій мультфільму: Президент оголошує чергову хвилю мобілізацію, і усі намагаються відкосити від служби. Один з останніх висловів серії: "Вы стремитесь попасть в армию. Значит вы - ненормальный. А ненормальных в армию не берут". Так у цьому ж можна побачити інформаційну кампанію проти мобілізації.

 

Чи не про це казав Президент "в реалі" на засіданні РНБО 20 грудня 2014 року? Тоді анонсували три чергові хвилі часткової мобілізації у 2015 році. І Петро Порошенко окремо наголосив: "Ні в якому разі ми не можемо допустити, щоб внаслідок інформаційної війни проти нашої держави було відкрито другий фронт всередині країни проти мобілізації або проти здатності країни себе захищати".

 

То що, караємо плюси? Позбавляємо ліцензії за антиукраїнську пропаганду?

 

Далі давайте згадаємо телеканал "Україна". З ним взагалі "усе зрозуміло". Бо власника вже неодноразово "за визначенням" приписували до прихильників сепаратистів та ініціаторів народження ДНР. Тож "за визначенням" можна і в Ахметова відібрати канал. А скільки лайків у Фейсбуці ця акція набере!!!

 

5 канал? Теж можна "придивитися". От хіба Кобзон найгірший росіянин для українців? Звичайно, що ні. Є ще такий собі Владімір Путін. І саме його - найгіршого з найгірших росіян - 5 канал (як і усі інші українські телеканали) протягом 2014-го показував в ефірі. Та це ж ганьба та непатріотична позиція! Відібрати ліцензію та расфрєндіть у ФБ усіх працівників 5-го!!!

 

Аааа, 5 канал нині недоторканий? Та чи надовго? У демократичній країні влада періодично змінюється.

 

А раптом завтра власник Інтера, ТРК "Україна" чи Плюсів отримає усю повноту влади? Що зупинить його покарати 5-ий так, як збираються це зробити з Інтером?

 

Як висновок: потрібно не карати окремий телеканал "па маєму хатєнію", а встановлювати зрозумілі правила для всіх.

 

Таких я бачу три.

 

1. Особлива маркировка російського теле- та кіно- продукту. Щось на зразок того, що ввели свого часу для фільмів, які демонструють в ефірах телеканалів. Або попередженням про шкідливість паління. Ось якось так:)

 

 


Основна ідея, сподіваюся, зрозуміла: потрібно встановити таке маркування, щоб російський продукт не можливо було показувати та дивитись.

 

2. Економічний вплив на контент телеканалів. Це можуть бути або податкові пільги для виробників українського продукту, або надбавки за російське. $1000 за хвилину ефіру російського контенту може відбити будь яке бажання у власників закуповувати пропаганду Кремля.

 

3. Підіймати планку якості тележурналістики. Бо нині виглядає так, ніби власники проводять змагання - досягти рівня Інтера у редакційних матеріалах. Тобто опустити тележурналістику до рівня обслуги, яка буде готова виконати будь яку забаганку власника.

 

І на останок.

 

Попросив своїх колег з медіа-спільноти поділитися своїми думками щодо ситуації навколо Інтера та шляхів обмеження російського телевізійного продукту в Україні. Сподіваюся, що відповіді вони напишуть протягом доби, тож вже з понеділка поділюся і іншими роздумами...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Братущак, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду