Ігор Колтунов: «Наше завдання – розкривати гнійники»

Ігор Колтунов: «Наше завдання – розкривати гнійники»

23 Листопада 2014
7212
23 Листопада 2014
12:20

Ігор Колтунов: «Наше завдання – розкривати гнійники»

7212
Як на журналіста впливають «Гроші»?..
Ігор Колтунов: «Наше завдання – розкривати гнійники»
Ігор Колтунов: «Наше завдання – розкривати гнійники»

Зустрічаючись із журналістом-розслідувачем, ставиш стандартне питання: «Над чим зараз працюєш?». Відповідаючи, Ігор Колтунов, кореспондент програми «Гроші» на каналі «1+1», напружився - говорить, звикся чути такі запитання від слідчих. Раніше Ігоря знали як журналіста-розслідувача програми «Агенти впливу» каналу НТН і відеоблогера «Детектор медіа» (перше інтерв'ю з Ігорем Колтуновим вийшло в «Дні» під назвою «Боягузом бути модно» саме як наслідок його радикальних висловлювань і дій у блогах. - Авт.). Зараз він працює у столиці над трьома різними проектами «Плюсів»: «Українськими сенсаціями», «Секретними матеріалами» і «Грошима». «Я зрозумів, що на НТН «уперся головою в стелю». Захотілося вийти із зони комфорту, і я прийшов на канал, у якого більше глядачів. Якщо ти був класним учора, але не став розвиватися, то завтра ти опинишся на нижчих позиціях», - говорить Ігор. Цього разу «День» говорив із Ігорем Колтуновим про ніч перед розстрілом Небесної Сотні, чому журналістські розслідування важливі, навіть якщо система не міняється, і про чистоту українського медіасередовища.

 

- Уперше ми говорили з тобою після відеоблогу на «Детектор медіа» про європейське устремління українців. У своєму недавньому блозі про комбатів, які йдуть у Верховну Раду, ти не менш радикальний.

- Насправді я хотів донести дуже просту, банальну річ. Мені постійно телефонують хлопці, з якими я був під Донецьком (як журналіст. - Авт.), і говорять: «А пам'ятаєш, ми їхали в мікроавтобусі, так от усіх цих хлопців вже немає, а я ось без ноги лежу в госпіталі в Дніпрі». Дуже багато дзвінків починаються словами «ми хочемо тобі дещо розповісти...». І ось я вмикаю телевізор і бачу, що це - нікому не потрібно. Всім цікаво про вибори, що Семенченко зняв балаклаву. Тому я хотів підняти важливе питання - ми не повинні забувати тих, хто постраждав на цій війні, не повинні забувати рідних загиблих. Повторюється сценарій Афганської війни і чорнобильських ліквідаторів. Нам тут класно в елітному офісі міркувати про маленьку зарплату в шість  тисяч гривень, а хлопці помирали за тисячу. А деякі ще до цього часу не отримали статус учасника АТО.

 

- Є така розхожа думка, що журналіст не повинен зближуватися з героями своїх матеріалів. Чи міняється цей принцип у новій для нас ситуації - під час війни?

- Не повинен, але зараз це неминуче. Ти не можеш розмішати молоко, не зануривши туди ложку. У мене є внутрішній кодекс - я прагну посильно допомогти. Але з часом у будь-якого журналіста виростає броня, товста шкіра, ти стаєш циніком. Тепер я спокійно ставлюся до трупів, поранених, страждань. Як в інтернет-мемі: «Інтерв'юйований розплакався під час синхрону - журналіст зрадів». Частково - це правда. Але також ти розумієш, що, якщо тобі пощастило виявити цю емоцію в людині, ти їй допомагаєш, і чесно показуєш це глядачеві. Інакше, можливо, глядач і не зрозумів би, яке перед його очима розвертається горе. Журналістів-розслідувачів часто називають розгрібачами бруду. Ти неминуче знаходишся по лікті у багнюці.

 

Як не забруднитися самому і не зневіритися від того, що твої сюжети не спричиняють зміну системи?

- Ми не вершителі доль. Але ми тримаємо політиків у тонусі, і це наша робота. Якби зараз зникли всі програми-розслідування, почалося б тотальне беззаконня. Знаючи, що їх ніхто не побачить і не засудить, вони б перетворилися на тварин, гірших за французьких королів епохи Ренесансу або часів війни з гугенотами. Можливість втрати іміджу утримує політиків і олігархів в певних межах. Вони бояться здійснювати помилки, інакше їх покажуть на каналі конкурента.

 

- Про канал конкурента детальніше...

- Всі ми розуміємо внутрішній механізм нашого телевізійного ринку. Хтось знімає про одних, хтось - про інших. У цьому є певний баланс думок. Ось така у нас сарматська демократія. В будь-якому разі це не телебачення Росії, коли один маленький «Дождь» із картонним мечем намагається виступати проти титанічної машини Кисельова і Ернста. Хочеш різних точок зору - подивись різні канали. Поки так.

 

- Є на «Плюсах» якісь обмеження в роботі журналіста-розслідувача?

- Жодні обмеження особисто мене не стосувалися. Є самоорганізація. Можливо, теоретично ми маємо на увазі і певну самоцензуру... Є, наприклад, тема з так званим «ДНР». Нещодавно журналістка «1+1» поїхала до Горлівки і зняла матеріал про Безлера як про звичайну людину - як він танцює на весіллях, грає на гітарі. Але ми розуміємо, що не можемо дати в ефір цей матеріал, адже Безлер не показав журналістці, як він розстрілює людей, не показав священика, який перебував у нього в полоні того ж дня. І якби ми показали цей матеріал, то це був би злочин проти наших хлопців, які загинули в цьому «ДНР». Але в наших частинах теж не все так гладенько. І завдання журналіста - знайти цей баланс, не скотитися в популізм.

 

- Який сюжет для тебе став найважливішим?

- Я випадково знімав у ніч чергування ТСН. Мені довелося йти по цьому холоду, в бронежилеті, касці до Жовтневого палацу. Провів пряме включення о третій годині ночі. До мене підходили «беркути» і говорили, що зараз поб'ють палицями. Хотів наступного дня вести ефір удень, страшно хотілося спати. Друге включення провів о сьомій ранку для «Сніданку з 1+1» з Марічкою Падалко і пішов додому спати. А за півтори години мені зателефонували і сказали - 70 трупів. Це збіглося з днем розстрілу Небесної Сотні. Я щойно був там і розумів масштаб того, що сталося. Цей день став доленосним для всієї країни. Якби я залишився хоча б на кілька годин або знімав удень - поліз би на амбразуру. Це для мене було найбільш знаковою миттю у моїй роботі. Ці п'ять хвилин нічного прямого включення стали для мене однією з найважливіших подій у житті. Я робив багато різних сюжетів за об'ємом і аналітикою, а важливими стали всього п'ять хвилин.

 

Одна з останніх твоїх робіт для програми «Гроші» - сюжет про ніч у штабах різних політичних партій після парламентських виборів. Ти бачив там журналістів, які були у списках партій? Як вони поводилися?

- Ці люди, умовно кажучи, сиділи ще вчора з тобою в одному окопі, а сьогодні летять на гвинтокрилі. Видно, як одразу ж міняються манери людини, інші рухи, звички. Наприклад, я знав Сергія Висоцького ще до того, як він став депутатом, і бачив його в ніч виборів. Спілкування набуває протекційного характеру. Можна багато говорити про те, що народний депутат - це просто слуга народу, але ми прекрасно розуміємо, що це людина, яка вибилася в «дамки» і стала альфа-самцем серед свого колективу. Ці люди досягли певного успіху, але питання в тому, чи варто розмінювати твій журналістський капітал і авторитет, як це зробило багато медійників за цих виборів, на незрозуміло що. На ВР, яку можуть розпустити через рік? Чи впевнений ти, що, якщо ти класний журналіст, ти станеш класним законодавцем? А найстрашніше те, що ти витратив усі бонуси, які заробив як журналіст, а мине п'ять років твоєї каденції, і ким ти будеш знову?

 

- А ось Мустафа Найем написав на своїй ФБ-сторінці: «Мандат - не самоціль, якщо не зможу знайти іншого способу легального заробітку, не бачу жодних проблем повернутися в професію».

- Я вважаю, що у нього проблеми з цим у будь-якому разі можуть початися. Мустафа розкрив дуже багато питань. Він знав, що депутатська зарплата набагато нижча, ніж отримує будь-який журналіст його рівня. За фактом він підняв важливе питання. Але з іншого боку, як ми пояснимо пенсіонерці чи лікареві, чому депутат кращий за них? Якщо ти народний депутат, то спочатку працюй на те, аби підняти прожитковий рівень інших людей, а потім уже і про себе подумай.

 

- Ти б пішов у депутати?

- Ні. Я не уявляю зараз там своєї ролі. Роль кнопкодава? Для мене депутат - це така декоративна істота, яка або натискає на кнопки, або прикидається людиною. Дуже багато людей, яких я знав і поважав, після багатьох років перетворилися на пустушку. Раніше вони були політичними або громадськими діячами, журналістами, а ВР зробила з них порожні беззмістовні кульки. Але з іншого боку, якщо ми хочемо новий парламент, давайте не ображатися, якщо адекватні люди намагаються до цього парламенту зайти. В будь-якому разі вони дуже дорого розплатяться, якщо зійдуть з лижні і стануть, умовно кажучи, чечетовими.

 

- Але ми бачимо колишніх журналістів Дарку Чепак або Ганну Герман, які, здається, не дуже дорого розплачуються.

 - Піти до парламенту - це не піти до Януковича. Клеймо Януковича - це страшно. Ми бачимо, як зараз через це українське суспільство не сприймає книжку Герман, навіть якщо вона добре написана.

 

- Коли стало відомо, що журналісти йдуть до цього парламенту, Мустафа Найем написав, що «він не змінився». Тоді ж багато хто пригадував блог Дарки Чепак, де теж було використано цю фразу. Троє журналістів з руху «Чесно» пішли в партію Президента, як свого часу до Президента пішли дві зазначені вище медійниці. Чи є ризик, що «чесних» спіткає та ж доля?

- Є така можливість, але мені здається, вони не повинні повторити цей сумний досвід попередників. У будь-якому разі вони звиклися бути лідерами думок у ФБ, а зараз ми бачимо, що їхня основна аудиторія, яка їм поклонялася, почала йти проти них. Дуже хочу, аби вони все-таки вийшли колись на трибуну ВР і сказали: «Ось закон, який ми прийняли, і від нього дійсно стало краще». Але давати їм спуску доки не можна.

 

- Чим зараз журналісти-розслідувачі можуть допомогти українському суспільству і медіасередовищу?

- Журналіст-розслідувач може допомогти суспільству розставити акценти. Ми повинні створити тренд, у якому чиновникові важливо не красти, не брехати. Якщо ми знаходимо і доводимо з документами і фактами, що ця людина - злодій, це повинно стати матеріально-доказовою базою для судової справи. Наше завдання - розкривати гнійники і показувати пальцем не лише суспільству, але і своїм колегам.

 

Анна Свентах, «День»

Фото - http://www.day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду