Обрив зв’язку..

Обрив зв’язку..

15 Листопада 2014
8116
15 Листопада 2014
19:40

Обрив зв’язку..

8116
Нова стрічка Олеся Саніна безумовно була одним із найочікуваніших українських кінопроектів останнього часу
Обрив зв’язку..
Обрив зв’язку..

«Поводир» починається відправкою кобзарів на смерть. Незрячих  вантажать у товарні вагони,  аби відвезти до місця запланованої розправи. Головний герой на ймення Пітер (Антон Грін), син убитого чекістами американського інженера, ховається під вагоном у ящику для вугілля, якраз достатньому за розміром для дитини. Для хлопчика це завершення його мандрів: підготовка до страти і сама страта обрамлюють фільм.

 

У «Поводиреві» дві сюжетні лінії: Пітера, що, втративши батька, мимоволі став поводирем сліпого кобзаря Івана Кочерги (Станіслав Боклан), і власне самого Кочерги, котрому протистоїть жорстокий і підступний чекіст Володимир (Олександр Кобзар), його колишній однополчанин  часів УНР. У цих двох останніх  - особиста взаємна війна, спричинена давньою зрадою Володимира, а мета Пітера - вижити й свідчити про те, що бачив (за кадром лунає голос літнього оповідача, котрим є, як ми можемо здогадатися, Пітер у старості). Події розгортаються у 1932-1934 роках, від початку Голодомору до харківського з'їзду кобзарів, використаного НКВС як пастка.

 

Сценарій (Олександр Ірванець, Ірен Роздобудько) організований цілком добре принаймні на початку; де треба - ритм подій стискається, де треба - сповільнюється. Особливо хочеться відзначити роботу оператора Сергія Михальчука, давнього партнера Олеся  Саніна; зйомка краєвидів та концертних епізодів  - поза будь-якою похвалою. Ще одне відоме ім'я - Джамала в ролі театральної акторки Ольги Левицької. В епізодах з'являються один з найкращих українських кобзарів Тарас Компаніченко та Сергій Жадан в якості поета-авангардиста.

 

На окрему згадку заслуговує піар-команда проекту. «Поводир» став, мабуть,  першим вітчизняним фільмом, прем'єрі якого передувала настільки продумана й влучна рекламна кампанія: від вміло дозованих укидань  інформації в ЗМІ до афіш із обличчям Джамали і слоганом «Заплющ очі. Дивися серцем».

 

Одне слово: діяли амбіційно, залучили справжній зірковий склад.

 

Одне з важливих завдань фільму - показати жахливу й велику епоху. Спосіб такого показу давно відомий: через життя пересічних громадян. Щоб ці життя викликали цікавість, характерам дійових осіб належить бути багатими на відтінки -  інколи драматичними, інколи смішними, інколи боязкими, інколи сміливими.

 

Натомість - передбачуваний поділ на чорне й біле. На абсолютне зло та абсолютне добро. На одновимірних демонів-чекістів і не менш одновимірних святих українців. Ніхто  ніяк не змінюється протягом усього фільму ані на краще, ані на гірше. Як із самого початку взята одна інтонація - похмурий сліпий рицар Кочерга, одноманітний жорстокий боягуз Володимир, розумний і скромний Пітер - так це й триває до фіналу. І Боклан, і Кобзар - чудові виконавці, їхнє обдарування помітне. Але їм, як і Антону Гріну, по суті, нема чого грати. Джамала прекрасна, коли співає, її естрадний номер блискучий, і тим більш прикро, що це натхненне перевтілення геть зникає, коли доходить до акторської рутини, до діалогів і крупних планів за участі її героїні.

 

Драматургічний розвиток другої половини «Поводиря» грішить  дрібними, але прикрими логічними неузгодженнями між окремими епізодами.  Майже всі сцени, пов'язані з подругою Івана, Орисею, зроблені відверто слабко через або брак потрібних емоцій, або через їхній надмір: у ліричних моментах просто не вистачає посмішки (гумор - узагалі не сильний бік Саніна) та художньої делікатності,  у драматичних - все настільки грубо, з криком, хрипом і зім'ятим  завершенням, що те, що мало б лякати - не лякає.

 

Через вищезазначену одноманітність героїв, через логічні й драматургічні «провисання» смисловий підсумок «Поводиря» звівся до чергового викриття злочинів  комунізму - хоча це мало б бути тим, що називається романом виховання  - тобто оповіддю про кінець дитинства і про дорослішання.  А для такого результату, що маємо натомість, достатньо було б публіцистичного нарису.

 

Тож, «Поводир» став безумовним успіхом вітчизняного кіна як індустрії і водночас, на жаль,  - мистецьким розчаруванням.

 

Але невдача «Поводиря» -   лише  частина ширшої проблеми, котра полягає у хибній стратегії. Про це чудово сказав один з наших найкращих режисерів, Сергій Лозниця: «Кіно - це колективна ілюзія, і в України є всі підстави створити свою колективну ілюзію - тому що зараз тут з'явився герой. У Росії героя немає. Герой - той, хто бореться з несправедливістю, і є прецедент, коли несправедливість було переможено. Зараз в Україні можливі фільми на тему виникнення таких героїв - як неореалізм в Італії. Адже відчувається піднесення, вирує енергія, і є всі підстави, щоб цей кінематограф народився».

 

Про своє минуле треба пам'ятати, про нього треба говорити. Але розвиток такого масового мистецтва, як кіно, лежить у сучасності. Глядач хоче впізнавати себе на екрані, і не можна весь час давати йому набір тем і персонажів, незмінний останні чверть століття; не можна знову й знову заганяти сюжети - в тому числі історичні - в стилістику «поетичного кіна», котра давно перестала відповідати реальності як соціальній, так і мистецькій.

 

Поновіть зв'язок із залом. Покажіть нарешті українцям їх самих. Героями Історії вони вже стали - то зробіть їх героями своїх історій. Вони заслужили на це.

 

Дмитро Десятерик, «День»

Фото - http://www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8116
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду