Тиждень імені Порошенка. Огляд політичних відеоблогів за 24 лютого — 1 березня 2020 року

Тиждень імені Порошенка. Огляд політичних відеоблогів за 24 лютого — 1 березня 2020 року

4 Березня 2020
1750
4 Березня 2020
12:30

Тиждень імені Порошенка. Огляд політичних відеоблогів за 24 лютого — 1 березня 2020 року

1750
Родина експрезидента знову в центрі уваги, «кумир дідусів» від Мокрика та лагідний Скрипін, який дякує підписникам.
Тиждень імені Порошенка. Огляд політичних відеоблогів за 24 лютого — 1 березня 2020 року
Тиждень імені Порошенка. Огляд політичних відеоблогів за 24 лютого — 1 березня 2020 року

На тижні у блогерські обговорення увірвався Петро Порошенко. Причому разом із сином Михайлом, бо поки батька вчергове кликали до Державного бюро розслідувань, син розважався на лондонському виступі російського репера Face. Згадали блогери і про призабутого Сергія Тігіпка, якого з небуття виштовхнула на світ божий команда Володимира Зеленського.

Слідами коронавірусу й Сергія Тігіпка

Коронавірус — тема, що довго ще не сходитиме ані зі сторінок медіа, ані з уст блогерів. Відрефлексував на неї й журналіст Данило Мокрик. На старті відео він представив власний рейтинг найбільш «офігівших» персон тижня за підсумками голосування його глядачів. Список очолили мешканці Нових Санжар, котрі протестували проти завезення до місцевого санаторію евакуйованих із Вуханя (на думку посадовців, їхні настрої ще й підігрівали вправні провокатори). Втрапили до переліку й народний депутат із монобільшості Максим Бужанський, який демонстративно сидів під час хвилини мовчання на честь Героїв Небесної сотні, й міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, який вважає, що проєкт «Битва екстрасенсів» допомагав правоохоронцям розкривати злочини.

«У людей в головах насрано», — підсумував Мокрик, записавши в «насирачі» і президента Зеленського, й народного депутата з монобільшості Олександра Дубинського, і представника «Євросолідарності» Олега Синютку, які, мовляв, і розганяли паніку серед українців.

Зреагував Данило Мокрик і на ймовірне призначення на поаду прем’єра старожила української політики Сергія Тігіпка, нагадавши, що вперше Тігіпко як політик засвітився ще на етері популярного російського ведучого Влада Листьєва у 1994 році. А отже «скучити за ним (Тігіпком. — Авт.) могли ваші бабусі й дідусі», певен Мокрик. Президент раніше запевняв, що уряд не очолюватиме «старий» політик, а тепер на посаду прем’єра начебто претендує колишній соратник Кучми і Януковича.

Відзначив блогер і дивну поведінку екснародного депутата, а нині члена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка. Він сім років тому критикував Сергія Тігіпка як політичного «лузера», а нині висловлюється на захист кандидатури колишнього соратника Януковича.

Лондон, Face, Порошенко

Тим часом у проросійському блогерському крилі, де активно моніторять кожен факап Петра Порошенка та наближених до нього людей, не могли пропустити похід сина п’ятого президента — Михайла — на лондонський концерт російського репера Face. Під час концерту Порошенко-молодший видерся на сцену, коли виконавець кричав у мікрофон: «Русские в Лондоне». Саме за цю фразу й ухопилися противники попередньої влади. І байдуже, що сам Михайло Порошенко цієї фрази не вимовляв, а репер Face у Росії здобув славу критика влади.

Новину, яку поширив колишній соратник Януковича, а нині «журналіст» Андрій Портнов, підхопив член його «команди» Анатолій Шарій. Темі блогер присвятив два відео, сенс яких випливає з назв: «Сын Порошенко считает себя русским» та «Патриотический сын патриотического папы». В обох Шарій висміює Порошенка за подвійні стандарти: мовляв, у людини, яка «топить» за українську мову й ходить у вишиванках, син не вважає себе українцем.

Схожі тези просувала у блозі й авторка «Страни.ua» Олеся Медвєдєва. Тільки про лондонський інцидент медійниця говорила в контексті можливого приводу Петра Порошенка на черговий допит у ДБР, куди попередній президент зрештою прийшов сам. Медвєдєва теж вклала в уста Михайла Порошенка слова про «русских в Лондоне», хоча на опублікованих записах фразу промовляє лише реп-виконавець. Звернула увагу блогерка й на те, як відбілювати честь сина Порошенка кинулися його колишні радники та «придворні» блогери на кшталт Юрія Бірюкова.

«Переслідування» Порошенка від ДБР

Пропорошенківські блогери пригоду сина п’ятого президента коментували не надто активно. Бо тиждень приніс їм важливіше завдання: розповісти про той-таки візит Петра Порошенка до ДБР. Андрій Карпов (Полтава) записав тематичне відео напередодні візиту Порошенка до ДБР, тож у ролику не йшлося про сам допит. Зате вчергове йшлося про слабку владу, яка, мовляв, не просто не бореться з корупцією, а й активно її очолює.

А от підстав доставляти Порошенка до ДБР силою, певен Карпов, немає. Бо він «завжди з’являється за повістками, коли вони законні». Хоча, враховуючи, що Порошенко зо три десятки разів проігнорував виклики правоохоронців, поняття законності в ДБРівців та членів команди Петра Олексійовича — істотно різні. «Переслідування» Порошенка, на думку Карпова — лише «шоу для охлоса». Бо саме попередник Зеленського, мовляв, є «реальним лідером опозиції».

А от на самому поході Порошенка ДБР під прицілом камер, крім власне «винуватця свята», опинився і затятий критик п’ятого президента — блогер, телеведучий, а нині народний депутат із монобільшості Олександр Дубінський, якого прихильники Порошенка дуже хотіли прийняти в «теплі обійми». У блозі, присвяченому зустрічі з опонентами, депутат назвав їх «толпой бродячих порохоботов», дехто з яких, мовляв, «на работу не хочет ходить, а харчуется за деньги, украденные у украинской армии».

Сам же Дубінський каже, що прийшов до ДБР дати важливі свідчення у справі фінансових махінацій Порошенка за часів президентства. При цьому, переконує народний депутат / блогер, він особисто, не побоявшись натовпу «порохоботів», вийшов із будівлі ДБР через головний вхід, тоді як Порошенко, мовляв, виходив через чорний.

Одразу після розмов про Порошенка Дубінський продовжив… нагнітати паніку довкола коронавірусу. Враховуючи, що представники Кабміну не встигають звітувати про епідемію, «накидання на вентилятор» із боку члена монобільшості виглядає як удар у спину.

А от Роман Скрипін у «Монологах пінгвіна» здивував риторикою: замість матюків у бік влади, як нинішньої, так і попередньої, блогер… дякував глядачам за фінансову підтримку каналу. Хоча на тижні Скрипін, звісно, не втрачав нагоди і пройтися високопосадовцями. Наприклад, коментуючи можливе призначення в Кабмін Сергія Тігіпка та слова на його захист із боку екснародного депутата Лещенка, Роман назвав обох «шушерою» та «гноєм системи», які, мовляв, і псують українську політику.

Експрес Шарій — Стерненко — Щур

Тим часом активіст та блогер Сергій Стерненко присвятив чергове відео брехні колеги по блогерському цеху Анатолія Шарія. Якого незмінно називає «проросійським пропагандистом» за те, що той критикує Україну, і кривим словом не згадуючи Росію.

У блозі Стерненко згадує маніпуляції навколо загибелі майданівця Сергія Дідича, якого, за словами ексрегіоналки Олени Лукаш, убив інший учасник Майдану. Хоча, на думку Стерненка, другий учасник тих подій — Леонід Бібік, який вантажівкою тікав від розлючених беркутівців, — збив побратима Дідича випадково. А такі як Лукаш чи Шарій, певен блогер, намагаються очорнити Майдан. Хоча докази, представлені Стерненком, і не спростовують факту, що машина, за кермом якої був Бібік, збила Дідича.

У цей час сам Анатолій Шарій відповідав на інше відео: згадуваний нами в попередньому огляді розбір його «творчості» від ведучого «Телебачення Торонто» Майкла Щура. Ще раніше Шарій заперечував слова героя Романа Вінтоніва (якого називає «ВинтонОвым») по гарячих слідах. Та тоді виправдання вийшло непереконливим. Тож Шарій змушений був ретельно переглянути спецвипуск «Телебачення Торонто», аби відбитися від нападок Щура.

Та виправдальна промова Анатолія Шарія знову виглядала не надто щиро. Взяти хоча би випадок, коли Шарій захищав британського проросійського пропагандиста Грема Філіпса, якого свого часу затримали на території України та заборонили йому в’їзд. Про цей кейс, зокрема, згадує у своєму відео й Майкл Щур. Шарій виправдовує слова на захист пропагандиста просто: стріляти в «укропів» Філліпс почне вже після видворення, повернувшись на окуповані території. А на момент затримання навесні 2014-го пропагандист, на думку Шарія, був «одним из немногих журналистов, которые были на Донбассе».

Хоча при цьому Шарій нехтує тим фактом, що вже на момент затримання Філіпс був представником одіозної пропагандистської телекомпанії Russia Today, а також підозрювався у шпіонажі. За схожим принципом вибудовані й інші виправдання блогера. Тож «відповіді на відповідь» від Майкла Щура ми, певно, не дочекаємося.

Зміцнілий Бойко та Сурков, «викинутий із Кремля»

Завершився «гарячий» блогерський тиждень виваженими «Итогами» від Євгенія Кисельова. Більшу частину програми телевізійник присвятив подіям у Росії. Згадавши, зокрема, річницю вбивства російського опозиціонера Бориса Немцова, річницю анексії Криму, антиукраїнське інтерв’ю ексрадника Путіна Суркова. «Все эти оскорбительные (для українців. — Авт.) слова сказаны от бессильной злобы, из-за того, что выкинули из Кремля», — іронізує Кисельов.

Згадав журналіст і про рейтинги президента Зеленського, які (всупереч прогнозам опозиційних блогерів на зразок Карпова. — Авт.) істотно падати не поспішають. А от масована критика Зеленського у ЗМІ та блогосфері, вважає Кисельов, дає лише підсилення «лидера пророссийской оппозиции Юрия Бойко». Тоді як нічого позитивного для рейтингу Петра Порошенка вона не дає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1750
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду