Вам не до прокурора, а до психіатра. Огляд порушень і маніпуляцій у тижневиках 1–3 листопада 2019 року

Вам не до прокурора, а до психіатра. Огляд порушень і маніпуляцій у тижневиках 1–3 листопада 2019 року

11 Листопада 2019
6312
11 Листопада 2019
10:00

Вам не до прокурора, а до психіатра. Огляд порушень і маніпуляцій у тижневиках 1–3 листопада 2019 року

6312
Підсумкові програми ставлять діагнози, показують депутатам Tinder і знову висвітлюють розведення військ однобоко.
Вам не до прокурора, а до психіатра. Огляд порушень і маніпуляцій у тижневиках 1–3 листопада 2019 року
Вам не до прокурора, а до психіатра. Огляд порушень і маніпуляцій у тижневиках 1–3 листопада 2019 року

Журналістам тижневиків доводиться виконувати різні нетипові функції. Як і минулого тижня — військових експертів та екстрасенсів-соціологів, які примудряються точно знати відсоток прихильників і противників розведення військ. Сексологів і психологів, які аналізують, чому депутати шукають кохання в інтернеті на засіданні Верховної Ради. А там, де йдеться про інтереси власників, — ще й піарників. Хоча ні, це типова функція, на жаль.

Розводили, розводили та й не дорозводили

«Інтер» уже другий випуск «Подробиць тижня» поспіль подає тему розведення військ на Донбасі у форматі коментарів представників «Опозиційної платформи — За життя». Лідер партії та головний завсідник каналу Юрій Бойко позитивно оцінює розведення й називає його реальним шансом «врегулювання конфлікту». Та цього разу про розведення в Золотому був і окремий сюжет. «Командувач ООС запроваджує режим “жовтий”. Жорсткі правила. В'їзд-виїзд до зони розведення локалізований. Правоохоронці набули спеціальних повноважень. Можуть забороняти рух транспорту та пішоходів. До порушників — застосовувати зброю. За кордони силовиків потрапляють лише місцеві жителі», — розповідає кореспондент, демонструючи, як серйозно взялася влада за безпеку під час розведення. Дивовижно як для цього каналу, але після всіх позитивних відгуків про розведення в інтерівському сюжеті лунає згадка і про те, що не всі в Золотому «за»: «Розведення військ самі жителі Золотого розцінюють неоднозначно». За оцінкою журналіста — цікаво, звісно, як він це підрахував, — третина мешканців Золотого боїться помсти бойовиків і не хоче, щоб українська армія відступала. Є у програмі також згадки про ветеранів-протестувальників та їхня позиція.

Тим часом 5 канал показує зовсім іншу дійсність, у якій місцеві мешканці (без зазначення відсотків або часток — можна вважати, що всі) бояться опинитись у сірій зоні. «КПВВ Золоте, як і раніше, працює лише з української сторони, а Катеринівка зараз поділена на дві частини — українську і, так би мовити, сіру», — йдеться у програмі «Час. Підсумки тижня». Ведуча ставить під сумнів дієвість розведення: бойовики й далі стріляють, а військові неоднозначно оцінюють дії командування. «Розведення вже проходили три роки тому, але до миру це не призвело», — каже ведуча Анна Мірошниченко.

У сюжеті лунає слово «капітуляція», якого уникають інші телеканали, говорячи про ситуацію з розведенням військ. У матеріалі позиція також переважно критична як до самої ідеї, так і до методів розведення — зокрема лунає невдоволення тим, що журналістів не пускали в зону переміщення військ. Нагадують про сварку Зеленського з добровольцем Янтарем. Втім констатують, що на ділянці, де відвели війська, не стріляють.

«Факти тижня» нагадали, що через обстріли розведення постійно відкладали, адже процедура можлива лише після тижня тиші. «Напередодні Золоте знов обстріляли, але в ОБСЄ цього не помітили», — каже ведучий програми Сергій Кудімов. (За офіційною версією українського командування, обстріли були за межами ділянки, де розводять війська.) Повідомляють і про акції протесту проти розведення. «По всій зоні проведення операції — “жовтий режим”. Такого не було з 2014 року. Це означає, що військові без попередження можуть обшукувати людей та автомобілі, вилучати речі. Та навіть стріляти. До Золотого не допускають жодного журналіста. [...] Українська армія за один день лишає ту територію, яку відбивала кілька років. На розведення, — заявляють у Штабі ООС, — відводиться 30 днів. Сьогодні мало початися розмінування», — йдеться у програмі. Розведення журналісти «Фактів тижня» пов’язують зі збільшенням «сірої зони», та й експертів підібрали переважно критичних. Зокрема, за словами донбаського журналіста Сергія Гармаша, урядові війська відходять в односторонньому порядку, а якщо бойовики почнуть наступ, до Україні не буде кому висловити претензії. Нагадали про ситуацію 2016 року, коли війська залишили Широкине біля Маріуполя й туди одразу зайшли бойовики, а також про Станицю-Луганську, де бойовики лише вдали, що відходять.

Олег Панюта у програмі «Сьогодні. Підсумки» на «Україні» висловив занепокоєння тим, що третій тиждень поспіль Росія відправляє на окуповану частину Донбасу «гуманітарні конвої», в яких, за даними розвідки, замість медикаментів везуть зброю. До того ж Кремль вигадує нові умови зустрічі в нормандському форматі — тепер це розведення військ на всіх 410 кілометрах лінії розмежування. У сюжеті про розведення кажуть, що рух військ намагалися приховати від журналістів, а штабу Операції об’єднаних сил закидають непослідовність: «Буквально за декілька годин до початку процесу штаб ООС повідомив про обстріли в районі Золотого-4. Пізніше уточнивши: вогонь бойовики вели не на означеній ділянці. Цікаво, що за два дні до цього сайт Міноборони повідомляв про обстріли саме в межах зони розведення. Попри це, воно відбулося». Втім у матеріалі є коментарі мешканців Золотого, які сподіваються, що після розведення стрілятимуть менше.

«ТСН. Тиждень» на «1+1» повідомив про місця, де має розпочатися наступний етап розведення. Сюжет Андрія Орляка починається з радості місцевих мешканців через те, що військові йдуть із села. Журналіст каже, що подальше розведення під загрозою: «Химерна інформація з'явилася напередодні в інтернет-спільнотах сепаратистів. [...] Мова про щонайменше трьох загиблих і чотирьох поранених терористів. Їх нібито впродовж кількох днів підривали під Білокамінкою, що на Маріупольському напрямку. Утім, за нашими даними, українські війська дотримувалися тиші. І, ймовірно, бойовики самі підривалися. Але що дивно: місце, де це відбувалося, їм добре знайоме та ними ж контрольоване. Тож навіть сепаратисти підозрюють, це їхні квазі-командири ініціюють бої, аби зірвати можливість розведення військ. Населений пункт Петрівське — це якраз фінальна точка так званого пілотного дзеркального розведення сил по обидва боки фронту. Воно мало б розпочатися уже 4 листопада. Але і ця інформація від сепаратистів щодо їхніх загиблих і обстріли, які ОБСЄ зафіксувало напередодні, точно відтерміновує відвід армії». За кадром цієї історії залишилася відповідь на найочевидніше питання: чи можуть дописи в «інтернет-спільнотах сепаратистів» вважатися гідним уваги й достовірним джерелом? Дивно, що журналісти оперують цією інформацією, не перевіряючи її, та на її основі роблять якісь висновки щодо перспектив розведення.

Найкоротше про розведення говорили в тижневику каналу ZIK: мовляв, Зеленський втілює свій план, добровольців роззброїли, але вони можуть залишатись у Золотому. Крім того, журналіст Дмитро Будкевич наводить приклад успішно демілітаризованої зони — тридцятикілометрової смуги між Сирією та Туреччиною. Досить похмурий приклад, зважаючи на те, що Туреччина веде повномасштабну військову операцію проти сирійських курдів із численними жертвами. Також журналіст «Деталей» називає розведення військ у Станиці-Луганській «успішним», хоча за версіями інших ЗМІ ситуація там далеко не ідилічна.

Секс, пранк і психіатрична експертиза

Два скандали за участі народних депутатів — Софії Федини з «Європейської солідарності» та Богдана Яременка зі «Слуги народу» — стали найбільш обговорюваними темами тижня та, природно, потрапили до тижневиків. Але якщо про гріхопадіння Яременка всі говорили приблизно однаково іронічно, то відеозвернення волонтерки Марусі Звіробій та народної депутатки Федини найбільше схвилювало «1+1» та «Інтер».

«Подробиці тижня» навіть процитували деякі погрози, що лунали з уст Марусі та Софії. А також повідомили, що «Слуга народу» вимагає покарати народну депутатку за державну зраду та звернулася до правоохоронців. Дали слово й самій депутатці — вона сказала, що Україна «скочується до тоталітаризму», а президентові вона не погрожувала, «хіба він боїться дівчат». Оскільки йдеться про кримінальне провадження, до коментарів запросили… Звісно ж, Анну Маляр, яка фігурує в новинах і тижневиках «Інтера» майже так само, як Сергій Каплін. Юристка проаналізувала висловлювання Софії й Марусі і зробила висновок, що вони були непрямими. А отже авторки можуть трактувати їх не як погрози, а як, наприклад, попередження.

Ще один завсідник програми, політкоментатор Володимир Фесенко пожартував, що звертатися щодо відеозапису Звіробій та Федини треба не до прокурора, а до психіатра. Але потрактував те, що відбулось, як «ганьбу для фракції» «Європейської солідарності», порадивши однопартійцям засудити нецивілізовані висловлювання Федини.

«ТСН. Тиждень» слова депутатці не надав. Натомість пустили в ефір уривок її звернення, де вона каже: «Товариш президент, таке враження, що думає, що він безсмертний. Там ненароком може зірватися граната. А знаєш, там обстріли бувають абсолютно випадково? Але, чесно кажучи, найкрасивіше було би, щоби це все сталося саме під час московський обстрілів, коли дехто знову в голубій сорочечці припреться на передову». Подали також реакцію партії «Слуга народу» та інформацію про те, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження, вбачаючи в діях Федини й Марусі Звіробій заклики до вбивства та державного перевороту.

За словами ведучою «Деталей тижня» на ZIKу Катерини Романюк, Звіробій і Федина «матюкалися і фактично погрожували президентові розправою». Ведуча стверджує, що депутатка може втратити мандат через свої дії. А в сюжеті Марусю Звіробій чомусь порівнюють із Фанні Каплан — жінкою, яка ввійшла в історію, спробувавши вбити Володимира Леніна. Крім того, в сюжеті лунає думка психолога, що Софія з Марусею намагалися привернути відеозаписом увагу до себе, тому матюкалися навмисно.

Ведуча тижневика 5 каналу Анна Мірошниченко перейшла до історії з Богданом Яременком після сюжету про українське кіно. Почала з іронії: мовляв, є кіно, яке збирає мільйони переглядів — «достатньо  в робочий час, на робочому місці написати умовній Галі, а потім ще одній Галі. Поцікавитись у них, скільки коштують інтимні послуги, а кому скільки треба в місяць, бо, може, дешевше взяти секс-абонемент». Ведуча пояснює, що хоча політики й не мусять бути святими, але «всьому свій час і місце», та радить «клеїти захисні плівки на телефон, якщо не хочете, щоб ваше потаємне стало загальним». А ось із оголошенням про те, що Яременко написав заяву про звільнення з посади голови комітету ВР із питань закордонних справ, 5 канал поспішив: написати-то написав, але не подав. Фракція розглядатиме це питання 11 листопада.

ICTV переповів окремі деталі діалогу між політиком та повією. Дав і позицію самого Яременка про те, що листування — провокація для того, аби «провчити любителів підглядати». «Краще би сказав, що готує законопроєкт про легалізацію проституції і, так би мовити, особисто занурювався у проблематику, бо у версію із провокацією ніхто не повірив», — іронізують «Факти тижня». Розповіли і про історію з пранкером, який начебто змусив народного депутата покаятись у соцмережах. «Наступного дня депутат уже з трибуни парламенту ще раз вибачився перед сім'єю, фракцією і президентом. І почав погрожувати журналістам кримінальною відповідальністю за порушення закону», — розповідають «Факти тижня». Тижневик ICTV наголошує, що проблема не в аморальній поведінці, а в переговорах із повією на робочому місці під час роботи. Тут також припускають, що Яременко навмисно написав заяву без дати, бо сподівається, що про скандал забудуть і він залишиться на місці. Принагідно згадали й Іллю Киву з «ОПЗЖ», який розкритикував Яременка за секс-листування, хоча його самого «ледь не щодня ловлять на дивній поведінці у Верховній Раді» (це перебільшення).

«Інтер» зробив акцент на тому, що Яременко перепросив. Девіантну поведінку народного депутата коментувала та ж таки Анна Маляр, яка порівняла народних депутатів зі школярами — мовляв, якщо у школах забороняють учням брати до класу смартфони, можливо, те саме варто зробити з політиками. «ТСН. Тиждень» вважає, що реакція Яременка «підлила бензину у вогонь»: «Спочатку депутат стверджував, що він сам все це сфальшував на зло шукачам сенсацій. А після нової хвилі викриття інтимного характеру визнав правду та вибачився» (насправді жодної «правди» Яременко не визнавав, а лише написав, що «не всі рішення бувають однаково вдалими»). Про пранкера, що видавав себе за Генпрокурора, та звинувачення на адресу медійників ні слова.

ZIK провів химерну паралель: «Медичний канабіс, казино і проституцію обіцяла легалізувати ВР. Навряд чи про останнє згадали, якби не Яременко». Ведуча наголошує на тому, що Яременко домовлявся з повіями не один раз, адже «на фото видно різні піджаки». За її словами, історія з народним депутатом і його статевим життям «витіснила відео з Зеленським і добровольцем». У продовження теми кореспондентка «Деталей» для чогось ходила Верховною Радою й показувала народним депутатам, переважно від «Слуги народу», додаток Tinder — чи впізнають? Політики стверджують, що сервісом не користуються. «Серед опитувань ніхто не знає про цей додаток для знайомств і надають перевагу знайомствам вживу», — робить дивний висновок кореспондентка. А ось ролі пранкерів у цій історії ZIK приділив порівняно найбільше уваги. Журналістка жартує: якщо у 48 років Яременко навчився користуватися додатком для знайомств, міг би й навчитись користуватися додатком, який перевіряє телефонні номери.

Герої силового жанру

Сутичку під час дискусії про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року називають першою бійкою Верховної Ради дев’ятого скликання. При цьому сама бійка стала набагато гучнішим інформаційним приводом, ніж причина бійки — провалений законопроєкт про ТСК. Хіба що «Інтер» розставив акценти по-своєму: тут на тему ТСК висловився співвласник каналу Сергій Льовочкін, який пообіцяв, що партія наполягатиме на розслідуванні злочину та покаранні винних. А також Вадим Рабінович, який ствердив, що, на думку «слуг народу», люди, які згоріли заживо в Будинку профспілок в Одесі, самі винні. Дали й коментар Юрія Бойка — один із багатьох у цьому випуску: він назвав відмову більшості голосувати за проєкт плювком в обличчя одеситам, які здебільшого підтримували «Слугу народу», а тепер їм «відмовили у справедливості». Про бійку «Подробиці тижня» навіть не згадали.

Навіть ZIK, який належить Віктору Медведчуку й обслуговує потреби «ОПЗЖ», як і «Інтер», — згадав про факт сутички, змовчавши про її причину. У сюжеті є коментар Миколи Скорика з «ОПЗЖ», який побився зі «слугою народу» Миколою Тишенком.

А ось у «ТСН. Тижні» назвали Скорика «головним героєм силового жанру». Про суть конфлікту розповіли розпливчасто: «Медведчуківці, випробувавши Раду зі "Слуги народу" змушені були визнати їх непрохідними і після невеликої штовханини і погроз віцеспікера відійшли на облаштовані позиції». «1+1» навіть не повідомив, із ким бився Скорик, не кажучи вже про позицію медведчуківців. Принагідно «Плюси» розповіли про чергову витівку Іллі Киви з «ОПЗЖ», який пригрозив відтяти людині голову.

І вже традиційно за кадром залишилася відповідь на головне питання: навіщо створювати тимчасову слідчу комісію? В якому стані розслідування загибелі людей в Одесі у травні 2014-го? Що, на думку опозиції, правоохоронці роблять не так, і якою є версія влади та слідства? Таке поверхове висвітлення, в якому кожен телеканал ставить свої акценти, але не висвітлює суті, створює ґрунт для тривалих зловживань і маніпуляцій.

Верстка

«Подробиці тижня» («Інтер»), 1 листопада

Скандали у «Слузі народу»

Діяльність Верховної Ради

Розведення військ у Золотому відкладається

Юрій Бойко критикує владу

Справи в Києві

Ветерани Азову влаштували пресконференцію

Інцидент із Зеленським у Тернополі

Ситуація в Золотому

Зняття недоторканності з Ярослава Дубневича

Пожежі у США

Імпічмент Трампа

Дифтерія. У студії міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька

Медична марихуана

Реформа ОСББ

Зіпсовані продукти

«Деталі тижня» (ZIK), 2 листопада

Скандали у Верховній Раді

Розведення на сході України

Конфузи й сутички в парламенті

Справи у столиці

Скорочення РДА

Дифтерія

Міжнародний огляд

Афери на благодійності

«Час. Підсумки тижня» (5 канал), 3 листопада

Розведення військ

Робота швидкої допомоги

Реформа освіти

Трамп

Визнання Голодомору

Українське кіно

Секс-скандал із Яременком

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»), 3 листопада

Розведення військ

Ситуація в банківському секторі

Ахметов — найвідоміший благодійник України

Річниця смерті Гандзюк

Дифтерія

Права покупців

Комунальні платежі

Переговори із «Газпромом»

Імпорт вугілля

Стан гуртожитків

Київська влада

Штраф за перевезення дітей без автокрісла

Здорове харчування

«Факти тижня» (ICTV), 3 листопада

Розведення сил

Військові навчання на Херсонщині

Ліквідація лідера ІДІЛу

Справа нацгвардійця Віталія Марківа

Північний потік

Форум у Маріуполі

Скандал із Яременком

Позбавлення депутатської недоторканності Дубневича

Злодії в законі

Схеми махінації із квартирами

Технології майбутнього. Ювал Ной Харарі

Бермудський трикутник

«ТСН. Тиждень» («1+1»), 3 листопада

Смерть хлопчика у Прилуках

Розведення на Донбасі

НАТО й Україна

Транзит російського газу

Пристрасті у Верховній Раді

Погрози Ківи

Кроки допомоги при інсульті

Оцінювання вчителів

Справа Дубневича

Поліційно-релігійний скандал на Вінничині

Угон автомобілів

Трагедія в Бангладеш

Справа Каті Гандзюк

Пласт

Погода

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6312
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду