Фізіологічні потреби. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 4–6 жовтня 2019 року

Фізіологічні потреби. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 4–6 жовтня 2019 року

14 Жовтня 2019
3106

Фізіологічні потреби. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 4–6 жовтня 2019 року

3106
«1+1» пояснює, чому протести вигідні Зеленському, ZIK та «Інтер» не припиняють вболівати за «112», а 5 канал знаходить «зраду» там, де її немає.
Фізіологічні потреби. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 4–6 жовтня 2019 року
Фізіологічні потреби. Огляд порушень та маніпуляцій у тижневиках 4–6 жовтня 2019 року

На цьому тижні в Україні вперше за часів нової влади відбулися масові протести. Вони були викликані готовністю влади — принаймні, на словах, — втілити так звану формулу Штайнмаєра. Пам'ятаючи, як деякі телеканали шість років тому примудрялися не бачити в центрі Києва багатотисячний Євромайдан, ми би не здивувались, якби лояльні до влади телеканали просто змовчали про протест. Або, як це зробив голова Офісу президента Андрій Богдан, назвали його «проплаченою акцією корумпованої колишньої влади». Втім найбільш відданий Зеленському телеканал сотворив диво: показав протести проти дій керівництва держави як потрібну й вигідну владі ініціативу, яка допоможе Україні в переговорах із Росією.

Хто проти нас, той за нас

Якби пересічний телеглядач подивився один за одним сюжети всіх тижневиків, присвячених так званій формулі Штайнмаєра та протестам проти неї, йому загрожував би тяжкий когнітивний дисонанс. «Інтер», наприклад, розповівши про масові акції, натякнув, що «деякі політики» хочуть повернутися до влади, тому використовують найменший привід для тиску на президента. Що за політики? Вже в наступному матеріалі показали Петра Порошенка й розповіли, що колишній президент говорив журналістам «Інтера» про імплементацію формули Штайнмаєра ще 2014 року. Давши розгадку — мовляв, людей на вулицю виводить Порошенко, щоби повернутися до «корита», — «Інтер» не обтяжив себе детальними розповідями про мотивацію протестувальників. «Що вимагали? Однозначно відповісти складно. Комусь просто бракувало пояснень, що саме означатиме для України формула Штайнмаєра, яку підписали у Мінську. Хтось протестував принципово проти будь-яких компромісів, навіть якщо вони необхідні для розблокування переговорів у нормандському форматі», — ось і все.  Скільки людей вийшли на вулиці й де саме — невідомо. Яка різниця, якщо ключові слова пролунали: «компроміс, що розблокує переговори».

У ZIK усе просто: люди, мовляв, почали виходити на акції протесту (також невідомо, де і скільки людей), але президент сказав — «зрада скасовується». Показують акцію, організовану «Національним корпусом», хоча ця організація аж ніяк не була головною силою в акціях протесту.

Решта тижневиків вийшла вже після великого мітингу в Києві, в якому, за підрахунками правоохоронців, взяли участь понад десять тисяч, а за твердженням організаторів, від двадцяти п'яти до п'ятдесяти тисяч людей.

5 канал під час включення згадав про десять тисяч, але додав, що поліція кількість мітингарів традиційно применшує. Глядачам розповіли, що акції відбулись у Харкові, Дніпрі, Львові — загалом сорока містах. Дали коментарі політиків Романа Безсмертного, Георгія Туки, Михайла Забродського, Сергія Рахманіна та інших — людей, які протест загалом підтримують. Є в матеріалі й інші позиції, зокрема Богдана Яременка зі «Слуги народу», який обіцяє, що закон про особливий статус окупованих територій змінять. Втім «до рук журналістів потрапляє документ, у якому новопризначений генпрокурор Рябошапка вимагає в десятиденний термін розглянути законопроєкт про недопущення кримінальної відповідальності бойовиків». Про що йдеться? Така інформація справді потрапила до рук «журналістів», а точніше — Прямого каналу (в якого з 5-м де-факто спільний власник), просто з фейсбук-сторінки народного депутата України Ростислава Павленка. Ігноруючи стандарти журналістики, Прямий канал не став перевіряти правдивість написаного Павленком, а просто оприлюднив це; те саме зробив, зрештою, і «Час. Підсумки тижня» на 5-му каналі. Але якщо вчитатись у документ, викладений Павленком, то можна побачити, що адресований він іншим прокурорам — тоді як із озвученої 5-м інформації можна дійти висновку, що законопроєкт має розглянути парламент. Ой! Здається, хтось тут роздмухує зраду :)

У програмі «Сьогодні. Підсумки» на каналі «Україна» мітинги назвали «нечисельними в порівнянні з Майданом 2014 року, проте вже з першими смолоскипами». Окрім Петра Порошенка, чий виступ з трибуни став одним із голосів проти «формули», тут процитували двох улюбленців каналу — Олена Ляшка (формула розвалить Україну) і Вадима Новинського (формула — перший крок до встановлення миру). Також на користь формули висловився експрезидент Леонід Кравчук під час ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» на «Україні».

За версією «Фактів тижня» ICTV, люди вийшли на вулицю, бо «у формулі багато невідомих». «У що переростуть протести, якщо влада і далі не зможе виразно пояснити народу, куди ми рухаємось, — питання відкрите», — каже журналіст Максим Крапівний. Свідомо чи ні, журналісти «Інтера» та ICTV повторюють маніпуляцію, якою грішили люди з команди Януковича часів Євромайдану. Мовляв, влада «погано пояснювала» мотиви своїх дій, тому люди не зрозуміли мудрості її вчинків і вийшли протестувати. Версія, що люди розуміють суть озвучених владою планів, але не погоджуються зі змістом, не обговорюється.

«Президент Зеленський запевняє, що капітуляції не буде, але українці насторожені і протестують на мітингах», — заспокоїла Алла Мазур у «ТСН.Тижні» «1+1». За її словами, учасники мітингу вимагають не здавати національні інтереси й висловлюються проти рішень, які можуть призвести до поразки у війні з Росією. Принагідно показали Петра Порошенка з дружиною. А далі глядачам пояснили, що протести — це добре і правильно, бо… посилюють владу. «Протести всередині країни — це серйозна переговірна позиція України в нормандському форматі, — розтлумачує журналістка Ірина Прокоф’єва. — Якби їх не було, їх було б варто придумати. Бо мітинги бачать не тільки на Банковій, а й у Кремлі. Отже, розуміють: за спиною в Зеленського реальне активне українське суспільство, і висувати ультиматуми на переговорах президенту України немає ніякого сенсу». Отже, всіх, хто виходив на мітинги проти дій влади, автоматично записали у групу підтримки Зеленського. А на додачу нагадали, що саме Порошенко просував «капітуляцію» з наданням особливого статусу окупованій частині Донеччини та Луганщини.

Вгадайте канал

Невеличка розминка: вгадайте канал за описом сюжету в тижневику.

1. «Гуманитарку ждём, как Бога. Большое ему спасибо. Каких высот он достиг, а всё-таки людей не забывает!» — вдячно говорять місцеві мешканці прифронтових регіонів, отримавши допомогу від фонду Ріната Ахметова.

2. Фонд Віктора Пінчука придбав двокімнатні квартири для моряків, звільнених із російського полону. Бізнесмен і філантроп підтримав ініціативу президента: «Жоден із двадцяти чотирьох військовополонених, які повернулись із російської в’язниці, досі не мають власного житла. Цього тижня воно в них нарешті з’явилося. Сертифікати на нові двокімнатні квартири в одній із одеських новобудов вручили Олена та Віктор Пінчуки».

3. Компанія «United Energy», що входить до групи «Приват», постачає газ із Росії. «Вартість російського світла, яке на п’ятому році війни засяяло над ПРИВАТними українськими підприємствами, достеменно невідома — комерційна таємниця. Але неважко здогадатись, що переплачувати ніхто не буде». Голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус, пов'язаний із Ігорем Коломойським, сприяв ухваленню лобістських правок до закону про зміни у сфері використання ядерної енергії. Герус утікає від запитань журналістів, а політкоментатор Віктор Таран називає те, що відбулося, «енергетичною капітуляцією».

4. У Дніпрі вічно якісь біди. Тепер ось гуртожиток загрожує обвалитись, а «чиновники не поворухнулись» і не відреагували на запити місцевих мешканців. Активісти називають владу й конкретно мера Бориса Філатова недбалим. А тепер студентів із аварійного гуртожитку виселили до приміщень, непридатних для життя. «Щоб отримати роз'яснення, ми намагалися зв'язатися з міським головою Дніпра Борисом Філатовим через пресслужбу і телефоном, але марно. Знайшли його лише в соціальній мережі на світлині з підписом: "На дачі. Смажу шашлики"».

5. Юрій Бойко хвалить формулу Штайнмаєра, критикує програму уряду й прогнозує підвищення тарифів, а Сергій Льовочкін коментує продаж землі, склад Центральної виборчої комісії та інше.

6. Добірка парламентських курйозів тижня: расистський допис Лізи Богуцької зі «Слуги народу», Олексій Гончаренко з «Європейської солідарності», який заснув у сесійній залі, Олександр Дубинський зі «Слуги народу», який пообідав просто на робочому місці, і ще один представник президентської партії Олександр Сайчук, який хизується новим айфоном. І лише непристойна сценка за участі Іллі Киви з ОПЗЖ — найскандальніший курйоз тижня — не згадана. 

7. І навпаки: «парламентське відео тижня» на завершення випуску — Кива та його геніталії. «Це не те, що ви подумали, він просто поправив. Хоча голові парламенту так не здалося і він попросив депутатів у сесійній залі свої фізіологічні потреби не задовольняти».

Правильні відповіді в кінці тексту.

«112» не спинити

Минулого вікенду тема «репресій» проти телеканалів Медведчука була, принаймні, актуальною. Відтоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не ухвалювала жодних нових рішень; не сталося й інших важливих подій, які могли би бути приводами для обговорення в тижневиках. Що не завадило «Інтеру» та ZIKу знов приділити цій темі чимало уваги — і повторити маніпуляції минулого тижня.

Зокрема у «Подробицях тижня» знову говорять про те, що «112 Україна» позбавили ліцензії. І додають, що тепер мовлення NewsOne та ZIK під загрозою, бо невідомо, «як далеко держава може зайти». Чому саме ці канали можуть постраждати, не пояснили, адже тоді довелося б викласти суть претензій до каналів Медведчука.

Натомість у матеріалі «Інтер» дає слово Тарасові Козаку — формальному власникові трьох телеканалів, які, як припускають медіаексперти (зокрема в «Детекторі медіа»), контрольовані Віктором Медведчуком. Козак рідко спілкується з журналістами — навіть із тими, що працюють на його телеканалах, як стверджувала свого часу генпродюсерка ZIK Наталія Влащенко. «Інтеру» народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» розповів, що на його телеканали чинять політичний тиск, і ствердив, що за часів незалежності в Україні не було такого, щоби телеканали закривали. Насправді було — згадаймо хоча б боротьбу Нацради за часів Януковича із телеканалом ТВі. Хоча навіть тоді не йшлося, власне, про припинення роботи каналу, а лише про позбавлення частини ліцензій на частоти. Говорячи про те, що його канали «закривають», Козак не згадує про причини, і позиції Нацради в матеріалі також немає.

Про те, що над каналами Козака-Медведчука нависла небезпека, розповів наступного дня тижневик ZIK «Деталі». І тут також забули уточнити, в чому претензії Нацради до цих каналів, натомість змалювали жахливу картину: «Обстріляли, напали, позбавили — в Україні буквально атакують свободу слова». ZIK маніпулює картинкою — відеоряд із Нацради супроводжує слова про те, що «112» позбавили ліцензії.

Далі — коментарі групи підтримки каналів Медведчука: голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, який звинувачує Нацраду в лицемірстві та упередженості, а також двох євродепутаток, які виступили на захист «112». Дали слово й адвокатові «112» Василю Сметані, який укотре назвав те, що відбувається, політичним тиском. До цього додали інформацію про акцію протесту в ефірі каналів Медведчука 2 жовтня — півгодини в тиші із заклеєними ротами, — та інші акції, зокрема в Житомирі, де Зеленський зустрічався з Олександром Лукашенком. Білоруський президент висловився за «теледемократію» (ще б пак, у Білорусі вона квітне!), а український пообіцяв розібратись із Нацрадою. Про мотиви Нацради й далі анічичирк. Немає й коментарів незалежних експертів, які могли б оцінити законність претензій регулятора. Вочевидь «Інтеру» і ZIKу не до стандартів журналістики, коли під загрозою «свобода слова».

Вгадали?

А тепер правильні відповіді. Постійним читачам нашого моніторингу мало би бути неважко.

1. Авжеж, це «Україна» — канал Ріната Ахметова. Ніхто не похвалить Ріната Леонідовича так, як він сам себе. Матеріали про фонд Ахметова виходять у новинах і тижневиках «України» щодня останні щонайменше п’ять років. Ми навіть не впевнені, чи це щоразу нові матеріали, — вони зовсім однакові.

2. Неважко здогадатися, що це ICTV — канал Віктора Пінчука. Що ж, добру справу (навіть якщо вона — «за ініціативою президента», а не за власною) попіарити на своєму телеканалі не гріх. Добрі справи інших доброчинців (за винятком Леоніда Кучми, в якого теж є свій фонд) до «Фактів тижня» зазвичай не потрапляють.

3. Це «Україна» — нова серія війни проти Ігоря Коломойського. Минулого тижня у програмі «Сьогодні. Підсумки тижня» йшлося про наступ олігарха на енергетичному ринку. Цього разу знайшли серйозний компромат — мовляв, Коломойський купує газ у Росії. Те, що власник «України» та головний конкурент Коломойського на енергоринку Рінат Ахметов здавна імпортує з країни-агресора енергоносії, залишилось за кадром. До речі, нагадали в тижневику «України» (як і на ZIKу) про те, що дії Коломойського стали причиною відставки секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка.

4. Так-так, «1+1» допомагає своєму власнику розправитись із колишнім другом і союзником — мером Дніпра Борисом Філатовим. Насправді Філатов досить активно комунікує на цю тему і в соцмережах, і в медіа, однак «1+1» поговорити з ним чомусь не вдалося.

5. Це було просто. Є лише один тижневик, де з кожної дірки стирчать Бойко і Льовочкін, — «Подробиці тижня» на «Інтері». ZIK поки що не наздогнав старших колег за рівнем концентрації «ОПЗЖ» в ефірі свого тижневика, хоча робить успіхи. Наприклад, цього разу формулу Штайнмаєра тут коментував Віктор Медведчук.

6. Це ZIK — тут сміятися з «ОПЗЖ» не можна, навіть якщо йдеться про епатажного Киву.

7. А це 5 канал — тут можна. Хоча, щиро кажучи, доцільність демонстрації саме цього відео в тижневику викликає сумніви. Воно ж навіть на PornHub не користується попитом.

Верстка тижневиків:

«Подробиці тижня» («Інтер»), 4 жовтня.

Авіатроща у Львові

Діяльність Верховної Ради

План уряду

Протести проти формули Штайнмайєра

Реакція Німеччини на формулу

Новини з фронту

Стосунки з Білоруссю

Реабілітація ветеранів АТО

Дискримінація на ринку праці

Скандал у МОЗ

Імпічмент Трампа

112 канал

Арешт Пашинського

Побори у школах

Сесія ПАРЄ

«Деталі тижня» (ZIK), 5 жовтня.

Протести проти формули Штайнмаєра

Відставка Данилюка

Діяльність Верховної Ради

Закон про Київ

Тиск на «112»

Зарплата депутатів

Авіатроща у Львові

Сесія ПАРЄ

Візит Тома Круза

Осінній призов

Трудовий кодекс

Податкові нововведення

Без опалення

День учителя

«Час. Підсумки тижня» (5 канал), 6 жовтня.

Акції проти формули Штайнмаєра

Розведення військ

Сесія ПАРЄ

«Північний потік 2»

Відставка Данилюка

Стосунки України та Польщі

Життя без пластику

«Факти тижня» (ICTV), 6 жовтня.

Протести проти формули Штайнмаєра

Програма уряду

Імпічмент Трампа

Закон про столицю

Візит Олександра Лукашенка

Зарплати народних депутатів

Квартири для моряків

Курс долара

Сіамські близнюки

Візит Тома Круза

Історії провалів шпигунів

«Сьогодні. Підсумки» («Україна»), 6 жовтня.

Протести проти формули Штайнмаєра, реакція політиків

Гість студії — Дмитро Разумков

Рінат Ахметов рятує Донбас

Трудові книжки

Зберігання продуктів

Дороги смерті

Безпековий форум у Варшаві

Коломойський

Поставки електроенергії з Росії

Пенсія для ФОПів

Україна — Білорусь

Вейпи

«ТСН. Тиждень» («1+1»), 6 жовтня.

Мітинги проти формули Штайнмаєра

Програма дій уряду

День учителя

Москва підтримує Філарета

Мафіозі з Грузії

Реформа прокуратури

Ціни на зимовий одяг

Обвал стіни в гуртожитку в Дніпрі

Кримінальні новини

Погода

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду