«Красавчики». Огляд телетижневиків 21–23 червня 2019 року

«Красавчики». Огляд телетижневиків 21–23 червня 2019 року

29 Червня 2019
1871

«Красавчики». Огляд телетижневиків 21–23 червня 2019 року

1871
«Україна» піарить Ляшка на смерті дитини, а «Плюси» захоплено розповідають про переїзд Зеленського. Як і про що розповідали підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5 каналу, «України», ICTV та «1+1».
«Красавчики». Огляд телетижневиків 21–23 червня 2019 року
«Красавчики». Огляд телетижневиків 21–23 червня 2019 року

Закордонні візити й олігархи, які не в курсі

«Інтер» традиційно звернув багато уваги на роботу парламенту, яку канал часто трактує як бездіяльність. За словами ведучого «Подробиць тижня» Олексія Ліхмана, пленарний тиждень витратили на «чисто механічний і беззмістовний розгляд поправок до нового виборчого кодексу». А журналістка Катерина Лисенко назвала те, що відбувається у ВР, імітацією роботи. За її словами, спрогнозувати, яким буде виборчий кодекс, неможливо, адже відхилені поправки будуть переголосовувати пакетом перед фінальним рішенням. Розповідають про прохання президента призначити позачергове засідання, щоби проголосувати за відставку Юрія Луценка та Павла Клімкіна; Андрій Парубій обіцяє призначити засідання, якщо отримає рішення комітетів із кожного кадрового питання. Втім і щодо цього журналістка скептична — «парламент ігнорує аргументи Зеленського». Цитують Тетяну Острікову, Валерія Карпунцова, Сергія Власенка, Юлію Тимошенко, Олега Ляшка, Вадима Рабиновича та інших типових героїв «Інтера».

Розповідають про пропозицію Зеленського «запровадити відповідальність за неперсональне голосування депутатів, а також за прогули. Тексту законопроєкту ще немає, але раніше представник президента наголошував, що це може бути навіть кримінальна відповідальність». Також «Інтер» згадав про заяву голови Ради суддів Олега Ткачука про те, що на нього чинить тиск представник команди Зеленського Руслан Рябошапка: «Він нібито й намагався продемонструвати на зустрічі заступникам Ткачука можливості свого впливу. Голова ради суддів поскаржився у Генеральну прокуратуру та Державне бюро розслідувань. Сам Рябошапка звинувачення заперечує». Інші тижневики про цей інцидент змовчали.

Детально розповіли про візити Зеленського до Парижа й Берліна, мета якого, за словами Ліхмана, — «реанімація нормандського формату для відновлення переговорів щодо війни на Донбасі». За оцінкою ведучого, президент не припустився великих помилок і не досягнув значних успіхів. «Єдине, що зрозуміло: кроків до швидкого закінчення війни на Донбасі поки що не буде», — констатував Ліхман, не уточнивши, які б це могли бути кроки. Згадали і про необережний вислів Зеленського щодо красивих жінок як туристичний бренд. «Необережне висловлювання президента спровокувало хвилю критики і обурення. Може, Зеленський не мав на увазі нічого такого, але однаково треба бути уважнішим зі словами, бо саме цей скандал перекрив усі інші новини про візит президента до країн Євросоюзу», — повчає Олексій Ліхман президента України. Далі сюжет до теми — про проституцію в Україні.

Тижневик «Деталі» каналу ZIK, який створює вже вочевидь нова команда, розповів про результати зустрічі Зеленського з олігархами, які пообіцяли допомогти відбудовувати Донбас. «Віктор Пінчук забезпечить квартирами двадцять чотири родини полонених моряків і надалі опікуватиметься клопотами соціальної допомоги всім військовикам. З Рінатом Ахметовим домовився про скасування формули "Роттердам+", а також він інвестуватиме в місцеву медицину та дороги. Говорив Зеленський з Ігорем Коломойським», — розповіли у програмі, втім уточнили, що Коломойський заперечив, що щось обіцяв Зеленському.

«Деталі» розповіли про закордонні візити президента, особливо зустріч із Макроном: «їх називають схожими, обидва несистемні політики, які стрімко піднялися на найвищу посаду. Зустріч проходить комфортно для новачка Зеленського, хоча й президенту України доводиться перечити своєму французькому колезі». Зустріч із Меркель назвали більш напруженою.

На «1+1» підбили підсумки першого президентського місяця Зеленського. За словами журналістки Ірини Прокоф’євої, цей місяць засвідчив, як важко в Україні передається влада. ВР не підтримала жодного з шістнадцяти законопроєктів і взагалі наполегливо ігнорує Зеленського. Тому він узявся скасовувати укази попередників, щоб хоч якось міняти систему. На думку «Плюсів», на міжнародній арені Зеленський виглядає впевненіше, ніж сподівалися недоброзичливці. «Зеленському вдалося залишитися людиною, що ламає чиновницькі формати. Перемога у Конституційному Суді укріпила його позиції, але потрібні і інші перемоги, бо кредит довіри — річ крихка», — резюмує журналістка.

Щоб розповісти про майбутнє перенесення Офісу президента, Алла Мазур включилась в ефір з Українського дому. Зеленський, за її словами, «навіть вікно собі вибрав. Можливо, не конкретно це, але таке собі “вікно в Європу” — вигляд на Європейську площу». Розповіла також про те, що архітектори підшукають «місце для протестів». У сюжеті лунає означення «Білий дім по-українськи» і твердження, що гроші на переїзд візьмуть з іноземних грантів, а не з бюджету. Що ж до нинішньої будівлі на Банковій, то про неї говорять, постійно називаючи її «комуністичною». Хоча насправді Український дім — колишній Музей Леніна. Нагадують, що навіть Віктор Ющенко хотів переїхати з Банкової, але не зміг — а ось «нова команда поки не зрозуміла, що таке неможливо». За інформацією «1+1», переїзд планується до кінця року.

«Україна» також говорила про місяць президентства Зеленського, але тут зосередилися на геополітичних викликах. У сюжеті Наталії Кравченко йдеться про візити в Німеччину та Францію. Журналістка припустила, що європейські політики намагаються підштовхнути офіційний Київ до «прямих переговорів із самопроголошеними на сході утвореннями». Згадують про непорозуміння на пресконференції, коли Макрон згадав про готовність Зеленського вести переговори із сепаратистами: політкоментатор Євген Магда каже, що це не випадковість.

Згадали і про ініціативу президента залучити бізнес олігархів до відновлення Донбасу. В дещо паркетному матеріалі спочатку сам Зеленський розповідає про ініціативу: мовляв, великий проєкт зі реінтеграції, 300 мільярдів гривень. «Ми публічно запропонували напрями, але ваша участь — це виключно, ваше рішення. І це є вашою справою. Те ж саме я нещодавно запропонував і власникам великого бізнесу: Рінату Ахметові, Віктору Пінчуку, Ігорю Коломойському. З іншими я ще не зустрівся. Тільки збираюся, вони від мене не сховаються. Але, якщо говорити серйозно, то вони беруть на себе відповідальність за вирішення конкретних питань. Наприклад, пан Пінчук зараз вже забезпечить квартирами двадцять чотири родини наших полонених моряків. І далі він буде опікуватися проблемами і соціальної допомоги всіх військовослужбовців. Це наша домовленість», — процитували Зеленського. Повідомили, що Коломойський вкладатиме кошти в інфраструктуру Донбасу, але сам він про це ще не знає.

Окремо зупинилися на ділянці відповідальності власника каналу — повідомили, що не за бюджетні кошти, а за домовленістю з Рінатом Ахметовим купили 200 швидких високої прохідності: «Для 60 % українців питання здоров'я є пріоритетним, тож медицина для фонду Ріната Ахметова — це важливий напрямок. За 12 років реалізували низку масштабних проєктів, як от "Рак виліковний", "Стоп туберкульоз", "Здорове серце", "Ліки дітям"». Про Ахметова згадує і Зеленський у промові: «З паном Рінатом Ахметовим ми не лише дійшли згоди щодо скасування формули "Роттердам+", але і домовилися, що він буде вкладати гроші у медицину та інвестувати у дороги та інфраструктуру Донбасу. Перший результат усі вже бачили. Це двісті "швидких" для сільських та міських лікарень по всій Україні». Про діяльність Ахметова розповідають і ще в кількох піар-сюжетах.

«Факти тижня» почали підбивати підсумки місяця президента зі змін в АП. За словами ведучої Оксани Соколової, тепер в АП буде інша назва, відбудеться реорганізація, звільнять частину чиновників і переїдуть в Український дім. «Цікаво тільки, за які гроші? У Зеленського запевняють, що не візьмуть ні копійки з бюджету, а залучать кошти міжнародних грантів», — розповідає ведуча. Джерела ICTV дають менш оптимістичну оцінку, ніж «1+1»: на переїзд піде від дев’яти місяців до кількох років, а що буде з проїжджою частиною біля Українського дому, не зрозуміло.

Непорозуміння з «прямими переговорами» на пресконференції Макрона і Зеленського «Факти тижня» розбирають разом із перекладачкою — і доходять висновку, що сталася помилка перекладу. Політкоментатор Михайло Басараб не виключає, що це була свідома провокація для того, щоби прозондувати позицію Зеленського і його готовність розширювати межі дискусії. Згадали і про скандальне висловлювання Зеленського про жінок. Про візит до Німеччини говорять значно коротше: мовляв, обговорювали «Північний потік — 2». Згадали в тижневику ICTV й про те, що Зеленського запросили на форум Ялтинської економічної стратегії у вересні. Це ще нескоро, але чого не зробиш для піару власника телеканалу, який є спонсором YES.

На 5 каналі про Зеленського багато не говорили. Констатували, що він провів перші візити й дав зрозуміти, що розвороту курсу не буде. Детальніше про це говорили в інтерв’ю з Павлом Клімкіним, який похвалився, що візити Зеленського готувало Міністерство закордонних справ. Клімкін назвав візити «розвідкою боєм» і розкритикував можливе повернення Росії до Ради Європи, а також пояснив, що участь у виборах у складі партії лідерського типу його не цікавить.

Загибель Тимчука

Усі тижневики, крім «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою», говорили про смерть народного депутата Дмитра Тимчука. На «Інтері» сказали, що Тимчук був із «так званої військової парламентської когорти. Він довго працював в Міноборони, а з початку війни став особою публічною. Координував групу "Інформаційний опір". Це саме від нього українці дізнавалися всі новини з окупованого Криму і перші фронтові зведення». Лише на «Інтері» повідомили, що жінка, з якою Тимчук був наодинці в момент смерті, була його помічницею, й назвали її ім’я, яке не фігурувало в жодних інших ЗМІ. Процитували юристку Анну Маляр, до якої «Інтер» дуже часто звертається по коментарі: вона стверджує, що постріл був прицільний. Народний депутат Андрій Тетерук припустив, що це було замовне вбивство, але згодом перестав коментувати цю тему. За словами Олексія Ліхмана, у прокуратурі не відкидають версію самогубства. Згадали і про «передсмертну записку, яка з’явилася в мережі» — без конкретики; певно, йдеться про злий жарт блогера Анатолія Шарія.

ZIK оповів про трагедію стисло: «Прокуратра розглядає три версії загибелі: самогубство, вбивство та необережно поводження зі зброєю. Слідчі вважають, що Дмитро Тимчук сам звів порахунки з життям, адже, за словами родичів, перебував у стані депресії, тиждень не виходив із дому». Водночас тут нагадали, що Тимчук координував «Інформаційний простір» і дошкуляв Кремлю.

Алла Мазур на «1+1» розповіла, що Тимчук із 2014 року був на медіапередовій, тому його смерть вразила всю країну. Згадала про те, що свої співчуття висловив президент Зеленський.

На ICTV наголосили на тому, що в час, коли Тимчук загинув, його картка пройшла реєстрацію у Верховній Раді. У сюжеті також розбирають, чи може бути правдивою версія, спершу озвучена Антоном Геращенком, — випадковий постріл під час чищення зброї. Експерт каже, що поцілити себе в голову під час чищення пістолета неможливо. Сказали також про те, що Тимчук «багато знав», підтримував зв’язки з розвідкою, а Андрій Тетерук не виключає російський слід.

5 канал згадав про Тимчука в кінці випуску: «Патріот, світла людина і претендент на Орден Свободи. Щоправда, посмертно». Перелічили версії й сказали, що в історії «забагато білих плям».

Благословення на вибори

«Інтер» прокоментував рішення Конституційного Суду щодо законності виборів іронічно: мовляв, дотепне рішення — «суд констатував, що взагалі то цей конфлікт між президентом і депутатами не можна вирішити лише з огляду на чинне законодавство. Оскільки ані конституція, ані регламент Верховної Ради не визначають законних правил роботи коаліції. Так сталося в нашій країні, що це — правова діра. Немає жодної норми, яка б зобов'язувала спікера оголошувати про розпад коаліції або якось ще описувала порядок припинення її діяльності. Та немає жодної норми, яка забороняла б Президентові самостійно констатувати відсутність коаліції. Ось чому судді постановили: якщо в законах прогалина, нехай народ через вибори вирішує цей конфлікт між Володимиром Зеленським і колишньою більшістю». У той же час «Деталі» каналу ZIK кажуть, що «більшість експертів» (невідомо, яких) назвала рішення суду політичним.

«1+1» зробив акцент на тому, що з рішенням суду погодився навіть колишній президент Петро Порошенко, сказавши, що справжній політик завжди має бути готовим до виборів. «Україна» скористалася нагодою в черговий раз дати слово колишньому прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, який назвав рішення «машиною часу» та розкритикував суддів за те, що вони керувались політичною доцільністю, а не законом.

«Факти тижня» ICTV зосередились не на рішення Конституційного Суду, а на тому, що триває виборчий процес. Розповіли про кандидатів, які претендують на округи. Окрема увага округам, де змагаються Ігор Кононенко, Ігор Мосійчук та Олександр Дубинський, а також екссвободівець Ігор Мірошниченко та син лідера «Громадянської позиції» Олексій Гриценко. Розповідають про наміри (які врешті виявились невдалими) повернутися в українську політику Олександра Онищенка та Андрія Клюєва. Цитують політкоментатора Дениса Богуша: мовляв, до ВР пройде багато «проходимцев» — клонів і тих, хто зареєструвався від фальшивих «Слуг народу».

Результати соціологічних опитувань озвучують лише окремі тижневики. «Інтер» озвучили результати опитування «Социса», за яким рейтинг «Опозиційної платформи — За життя» зріс до 12,4 %. Називають лише ті політсили, які проходять… І «Опозиційний блок», про який кажуть, що за нього планують голосувати 2 % виборців.

ZIK у тижневику цитує результати дослідження компанії «Рейтинг», констатуючи, що «рівень підтримки партії Вакарчука зріс, натомість Порошенка — впав». Неназване дослідження (ймовірно, також «Рейтинг» процитував тижневик 5 каналу.

На «Україні» увагу приділили достроковій агітації, яку починають іще не зареєстровані кандидати. Втім констатували, що дієвих інструментів боротьби з такою практикою немає.

Партії «Слуга народу» у тижневиках приділяють менше уваги, ніж Володимиру Зеленському. «Факти тижня» повідомили, що партія має найдовший список — 201 списочників і 199 мажоритарників, але будуть проводитись «постпраймериз». Розповіли про кілька цікавих мажоритарних округів: футболіст Федецький проти місцевого олігарха Дубневича, Сергій Сивохо проти Колеснікова. «Україна» також розповіла про «велику чистку», яку продовжили в партії. На «Інтері» Артура Герасимов із «Європейської солідарності» ствердив, що програми «Слуги народу» ніхто до ладу не знає.

«Опозиційну платформу — За життя» піарить лише тижневик «Інтера». Спочатку тут показали паркетний сюжет про «Форум миру» в Краматорську, в якому брали участь Наталія Королевська та Юрій Бойко. Наприкінці сюжету повідомили, що під час «робочого візиту в Донецьку область» опозиційні депутати провели зустрічі з колективами Слов'янського машинобудівного заводу, який постраждав під час бойових дій, і Слов'янської ТЕС.

Частина ток-шоу «Подробиці вибору», вмонтованого в «Подробиці тижня», традиційно віддана спікерам із «ОПЗЖ». Цього разу це були Нестор Шуфрич, Юрій Павленко, Микола Скорик та Віктор Баранський. Говорили про перший місяць президентства Зеленського.

Шуфрич називає рішення КС перемогою українського народу. Павленко також критикує нинішню Верховну Раду — мовляв, ухвалили багато законів, що зробили життя українців гіршим. Другою позитивною дією Шуфрич назвав спробу диджиталізувати країну. За його словами, колись це буде можливо, бо зараз лише 60 % населення України користується смартфонами. Втім європейський вояж президента Шуфрич розкритикував — мовляв, ми не побачили в Європі такого Голобородька якого обирали. Представники «ОПЗЖ» постійно нагадують, що рейтинг Зеленського — це рейтинг голосування проти Порошенка, а він продовжує зовнішню політику свого попередника. Політкоментаторка Олександра Решмедилова застерегла Володимира Зеленського від того, щоби рухатися в руслі Порошенка — на її думку, це пастка, бо через це його рейтинг впаде.

«Опозиційний блок» згадали тільки на ICTV — повідомили, що з першої п’ятірки зник Вадим Новинський, який балотуватиметься по мажоритарці, та процитували Євгенія Мураєва, який сказав, що партія ставить на мерів міст. У «Фактах тижня» говорили також про «Голос»: розповіли, що у списку 175 кандидатів, серед яких журналіст Сергій Рахманін і телеведучий Сергій Притула. Показали, як кандидати бігли півмарафон — мовляв, готові долати парламентську дистанцію. На «Україні» повідомили, що «Голос» відкликав кількох кандидатів через проросійський бекґраунд, але деталей не навели й імен не назвали.

«Інтер» озвучив піар-заяву Юлії Тимошенко про те, що газотранспортну систему України доводять до штучного банкрутства, аби позбавити державу контролю над нею. Тимошенко звинувачує в цьому уряд Гройсмана, «Нафтогаз» і Нацкомісію з державного регулювання у галузі енергетики, а Зеленського закликає скликати з цього питання засідання РНБО.

Юлія Тимошенко стала гостею студії «Фактів тижня». У розмові з Оксаною Соколовою лідерка «Батьківщини» привітала рішення Конституційного Суду, розмірковувала про політику у своєму житті та наголошувала на важливості газотранспортної системи. А також повторила, що готова співпрацювати із Зеленським. Окремо у «Фактах тижня» згадали про те, як партія Тимошенко готується до виборів і хоче поєднати у списку досвід із молодістю.

Говорячи про «Європейську солідарність», «Факти тижня» зазначили, що міністри В’ячеслав Кириленко та Павло Розенко опинилися на навряд чи прохідних місцях списку, а скандальну Наталію Баласинович «екстрено евакуювали». Про Баласинович розповіли й на «Україні», назвавши «скандальною зіркою соцмереж».

Представник «ЄС» Артур Герасимов у студії «Подробиць вибору» на «Інтері» заявив, що відбувається реванш, двигуном якого є Андрій Портнов. Утім про діяльність Портнова, зокрема про його заяви проти Порошенка, в тижневиках не говорять.

Ігор Смешко — частий гість «України» — знов побував у студії каналу. Олегу Панюті він розповів, що в нього вкрали 700 тисяч голосів на президентських виборах через те, що представники його штабу були не в усіх комісіях. Смілива заява, зважаючи на те, що масових фальсифікацій спостерігачі не фіксували. Також Смешко твердить, що його партія має насправді вищий рівень підтримки, ніж показує соціологія, й наголошує, що за ним нема олігархів.

Піарила «Україна» й Олега Ляшка, до того ж під доволі специфічним приводом. Коротко розповівши про дівчинку, вбиту на Одещині, творці «Сьогодні» дали в ефір заяву Олега Ляшка з вимогою запровадити відкритий реєстр педофілів.

«Україна» повідомила також про те, що суд дозволив «Руху нових сил» брати участь у виборах. А «Інтер» єдиний розповів про об’єднання націоналістів. Ведучий «Подробиць вибору» Олексій Фадєєв назвав націоналістичні політсили «красавчиками»; гість студії Андрій Білецький із «Національного корпусу» сором’язливо всміхнувся.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1871
Читайте також
04.08.2019 17:40
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 898
21.07.2019 13:00
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
1 437
26.05.2019 15:00
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
2 339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду