Кишенькові новини

Кишенькові новини

4 Квітня 2015
20549

Кишенькові новини

20549
Телеканали затято захищають або піарять «своїх» та не менш затято воюють з «чужими». Про дотримання журналістських стандартів не йдеться взагалі. Огляд висвітлення порушень стандартів журналістики у підсумкових щотижневиках ICTV, «України», «1+1», «Інтера» та 5-го каналу за 29 березня 2015 року.
Кишенькові новини
Кишенькові новини

Після вибуху замовних матеріалів на попередньому тижні про події навколо персони Ігоря Коломойського редакції підсумкових випусків продовжили вести тему. Адже інформаційний привід був — відставка голови ОДА. Щоправда, осторонь були лише «Подробности недели» («Інтер»). Вони були зайняті іншим — джинсували власників Льовочкіна та Фірташа, «Опозиційний блок» та воювали з Княжицьким.

Якщо «Факти тижня» (ICTV), наприклад, випустили в ефір два сюжети, які разом складають чітку картинку «наїзду» на Коломойського, то у «ТСН. Тижні» («1+1») подали два заангажовані та замовні матеріали на підтримку свого власника і його команди. «События недели» («Україна») не впустили шансу «покусати» екс-губернатора.

Найбільш вдало подали цю тему в «Часі. Підсумках тижня» 5-го каналу, де намагалися показати системність проблеми — вплив олігархів та їхні дії в Україні, не прив’язуючись лише до персони Коломойського. Втім, без порушень не обійшлося. Головне — маніпуляція зі спікерами, коли журналіст долучає синхрон людини, не компетентної у сфері, про яку йдеться в матеріалі, або автор не пояснює аргументованості долучення коментаря конкретної людини. Ця проблема почала проявлятися в тижневику на президентському каналі недавно. Разом з тим інші ж канали грішать такими порушеннями давно.

«ФАКТИ ТИЖНЯ» З ОКСАНОЮ СОКОЛОВОЮ, ICTV (випуск о 18:45)

У сюжеті про затримання очільника ДСНС Бочковського та його заступника журналістка використовує оціночне судження:

«Тетяна Штан, кореспондент: А коли до зали зайшла слідчі та прокурори, занепокоєння сковзнуло чи не на кожному урядовому обличчі».

Другий у верстці сюжет — про звільнення Коломойського та захоплення невідомими в камуфляжі офісу «Укрнафти». В матеріалі — кілька маніпуляцій із подачею коментарів людей, які або не мають стосунку до історії, або журналіст не аргументував присутності синхрону тієї чи іншої людини.

Так, ситуацію коментує активіст майдану. Від чого знову постає питання компетентності коментаторів.

«Дмитро Карп, активіст Автомайдану: Это четкий конфликт Игоря Коломойского и государства».

А ось у сюжеті — коментар нардепа Сергія Лещенка.

«Володимир Соколов, кореспондент: За задумом, як стверджують фахівці, дармову нафту хотіли переробити на дорогий бензин, але оскільки почалося розслідування, то вирішили заробити на її зберіганні. Тобто, всю викачану нафту, яка безкоштовно зберігалася у державних трубах, Укртранснафта розмістила у приватних резервуарах, та ще за завищеним тарифом.

Сергій Лещенко, народний депутат України: За півроку зберігання в резервуарах Коломойського затрачено понад 300 мільйонів гривень. Нараховані вони були 6 місяців тому, та ще не були заплачені».

У підводці до цього синхрону журналіст маніпулює, посилаючись на невідомих фахівців. І Сергій Лещенко не є «фахівцем», він політик. Таке порушення не одине в матеріалі.

«Володимир Соколов, кореспондент: <…> Та це, на думку експертів, ще більше розізлило дніпропетровського очільника. Він зрозумів, що вся його нафтогазова піраміда може завалитися. Та пішов на загострення та барикади в “Укрнафті”. Та після цього відставка Ігоря Коломойського стала неминучою».

Журналіст каже про Коломойського як про «одіозного губернатора», що є оціночним судженням.

«Володимир Соколов, кореспондент: Не останню роль у відставці одіозного губернатора зіграли і західні політики».

Ще одне судження — наприкінці матеріалу, коли журналіст каже, що будинок «Укрнафти» «нагадує СІЗО».

«Володимир Соколов, кореспондент: Але чи гратиме мільярдер за правилами держави? Досі будівля Укрнафти нагадує СИЗО».

Попри те, що в сюжеті присутня критика колишнього очільника Дніпропетровської ОДА, його синхрон чи коментар відсутній. І автор не повідомляє про спроби звернутися до нього за коментарями.

Ще один матеріал у випуску — про так звані кишенькові армії. Ця тема перегукується з попередньою. Й у цьому сюжеті журналіст теж «кусає» Коломойського. Розповідає про вбивство офіцера СБУ у Волновасі, яке здійснив помічник нардепа Денисенка, «близького до олігарха Коломойського». Стверджуючи цей зв'язок, автор, по суті, посилається на чутки.

«Лариса Задорожна, кореспондент: Вбито капітана СБУ Віктора Мандзіка. Застрелив його Денис Гордєєв. Помічник нардепа Андрія Денисенка, обраного у Дніпропетровську. Та подейкують, що близького до олігарха Коломойського. У п’ятницю Гордєєва було затримано на Закарпатті, при спробі перетину кордону».

Цей «факт» тенденційно підібрано, зважаючи на характер і тему самого сюжету. Далі в матеріалі журналістка розповідає, що найбільшу «кишенькову армію пов’язують із Коломойським». У цьому фрагменті вона посилається на невідоме джерело. Крім того, без доказів назвала цю «армію» найбільшою. Далі каже про оприлюднення Лещенком телефонної розмови «олігарха» з головою «Нафтогазу». Також оціночним судженням є ствердження, що про віджим бізнесу «розкаже будь хто з добровольчих батальйонів АТО». Насправді цього авторка знати не може.

«Лариса Задорожна, кореспондент: Рахунок кишенькових армій за десяток. Найбільше таку кишенькову армію пов’язують з Коломойським. Народний депутат Лещенко оприлюднив телефонну розмову олігарха з головою НАК “Нафтогаз”. Як зараз віджимають бізнес, розкаже будь хто з добровольчих батальйонів АТО».

Журналістка неаргументовано й тенденційно долучила коментар нардепа Юрія Левченка.

«Юрій Левченко, народний депутат України: Монополія на силу повинна бути у держави, коли ми бачимо, що ця монополія на силу розвивається, це шлях до хаосу».

У сюжеті про нарощування м’язів Росії журналіст самовільно використовує причинно-наслідкові зв’язки. Мовляв, оскільки військові тренувалися за полярним колом, отже, в Росії можуть відкрити ще один фронт — в Арктиці.

«Михайло Малий, кореспондент: Окрім підтримки бойовиків на Донбасі, в Росії можуть відкритися нові фронти, один з них це війна за Арктику. Під час нещодавньої раптової перевірки готовності, тренувалися воювати за полярним колом».

Ще одне судження — наприкінці сюжету, коли автор каже про нібито нездатність воювати на різні фронти. І невідомо чому пророкує «новий Афганістан», не пояснюючи навіть, що мається на увазі. За недавню історію відбулося два вторгнення в Афганістан — СРСР (а не Росія) та США. Порівняння та асоціації в обох випадках є некоректними.

«Михайло Малий, кореспондент: Але воювати на сході, півночі, та півдні — Росія не здатна. Це закінчиться для неї новим Афганістаном».

ВАЖЛИВІ ТЕМИ, ЯКІ НЕ ВИСВІТЛИЛИВ ТИЖНЕВИКУ:

  • «Голова фіскальної служби Білоус подав у відставку».
  • «Інтерпол та Княжицький».
  • «Україні не дадуть безвізовий режим на саміті в Ризі - посол ЄС».
  • «Тарифи на воду підвищать з 1 травня».
  • «"Візз Ейр Україна" з 20 квітня припиняє свою діяльність».

«СОБЫТИЯ НЕДЕЛИ», «Україна» (випуск о 19:00)

Перша тема ефіру — арешт колишнього очільника ДСНС Бочковського та його заступника. Журналістка в сюжеті припускається фактологічної помилки, заявивши, що проти чиновника та його заступника відкрили «кримінальну справу». Хоча, як зазначає «BBC-Україна», відкрите лише «провадження». А це дві суттєві різниці.

«Анастасия Образцова, корреспондент: Однако уголовные дела против Бочковского и Стоецкого открывают не за хищения, а по 208-й статье — “Незаконное открытие или использование за пределами Украины валютных счетов”».

У цьому матеріалі один із синхронів належить представнику «Опозиційного блоку». Зважаючи на тенденцію постійних замовних матеріалів про цю політсилу (про це писала «Телекритика» тут, тут і тут) та відсутність аргументованих підстав подачі коментаря конкретно у цьому матеріалі, долучення має ознаку джинси.

«Анастасия Образцова, корреспондент: Не останавливаться — к этому призывает правительство и оппозиция. В "Оппозиционном блоке" уверены: проверить нужно всех и все.

Вадим Рабинович, народный депутат Украины, фракция "Оппозиционный блок": Это правительство, каждое министерство должно быть исследовано в парламентской комиссии — что они и где украли».

Сюжет про Коломойського та «Укрнафту» також має ознаки джинси. Журналіст знову нагадав про історію з лайкою Коломойського біля «Укртранснафти», хоча це відбулося ще два тижні тому. Крім того, відео лайки автор подає, а далі маніпулює, кажучи, що Ігор Коломойський не став вибачатися. Насправді він вибачився в ефірі підконтрольного «1+1», хоч і специфічним чином.

«Игорь Коломойский, бывший губернатор Днепропетровской области: Ты со своей “Свободой” сидишь тут и караулишь — как телка своего неверного мужа!

Валерий Солдатов, корреспондент: Это реакция на вопрос журналиста радио "Свобода" Сергея Андрушка — что же делает среди ночи в сопровождении вооруженных людей в киевском офисе государственной компании "Укртранснафта" губернатор Днепропетровской области. Извиняться Коломойский не стал, чем задел не только журналистов, но и правительство Соединенных Штатов, которое содержит радио “Свобода” на деньги американских налогоплательщиков».

Неаргументовано журналіст долучає синхрон депутата Сергія Лещенка.

«Валерий Солдатов, корреспондент: Несмотря на это, освобождать офис государственной “Укртранснафты” Коломойский и его ставленник Лазорко, руководивший предприятием шесть лет, не спешили.

Сергей Лещенко, народный депутат Украины, Блок Петра Порошенко: Коломойський управляв цим активом, як він, власне, і зізнався на слідчій комісії з питань приватизації, виплачуючи по 5 мільйонів доларів хабарів щомісяця.

Журналіст каже про махінації групи «Приват», підконтрольної Коломойському. Посилається на «документ», який нібито їхня редакція отримала і за яким можна простежити ці махінації. Утім, довіряти такій інформації не слід. Адже автор не назвав сам документ чи хоча б, із якого він відомства. Не йдеться про розкриття людини, яка надала документ, а отже, такі відомості не порушили би права на нерозкриття джерела інформації. Якщо ж оприлюднення інформації про характер документу зашкодить інформатору, про це варто говорити глядачу.

«Валерий Солдатов, корреспондент: Похоже, словами все не ограничилось! В редакцию “Событий”, как и в другие редакции, попал любопытный документ, иллюстрирующий схему перечисления денег, в том числе бюджетных. Схема сложная, но в общих чертах выглядит так. Торгующая топливом фирма “Авиас”, подконтрольная группе “Приват”, получила от Министерства внутренних дел, 55 миллионов гривен — для закупки бронежилетов и шлемов».

Традиційно в ефір подали корпоративний сюжет про благодійність власника каналу Ріната Ахметова. І традиційно його автором є одна й та ж людина.

«Виктория Чистюхина, корреспондент: По 100 тысяч гривен семьям погибших шахтеров выплатит Гуманитарный штаб Рината Ахметова. Здесь делают все возможное, чтобы помощь была освобождена от налогов. А это коло миллиона гривен.

Римма Филь, координатор Гуманитарного штаба Рината Ахметова: Никогда — сколько трагедий бы не происходило на Донбассе — никогда сумма помощи, которая предназначалась, выплаты семьям погибших, она не разу не облагалась такими налогами!»

ВАЖЛИВІ ТЕМИ, ЯКІ НЕ ВИСВІТЛИЛИ В ТИЖНЕВИКУ:

  • «Віктора Януковича поховали в Севастополі».
  • «Вихід депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка».
  • «Голова фіскальної служби Білоус подав у відставку».
  • «Інтерпол та Княжицький».
  • «В результаті падіння військового вертольота під Києвом загинув офіцер».
  • «Авіакатастрофа у французьких Альпах».
  • «Україні не дадуть безвізовий режим на саміті в Ризі - посол ЄС».
  • «Під Горлівкою на міні підірвався автобус із пасажирами».
  • «"Правий сектор" готовий приєднатись до армії лише як окремий підрозділ».
  • «Тарифи на воду підвищать з 1 травня».
  • «"Візз Ейр Україна" з 20 квітня припиняє свою діяльність».

«ТСН. ТИЖДЕНЬ», «1+1» (випуск о 19:30)

У випуску — два матеріали на захист Коломойського і його команди. Перший сюжет із циклу — про відставку Коломойського. Журналіст використовує оціночне судження, називаючи колишнього губернатора «неординарним».

«Сергій Швець, кореспондент: Такого неординарного губернатора в Україні ще не було».

Журналіст, по суті, прозвітував зроблене Коломойським. І чомусь тенденційно каже лише хороше. Критика відсутня. А в одному із закадрових текстів автор напряму вихваляє персону.

«Сергій Швець, кореспондент: Та минуло 388 днів, наступ ворога спинився. І обмеження з'явилися. Не малою мірою, і завдяки цьому не форматному губернатору, і годієм на межі фолу, країна отримала нових депутатів. І обрала нового президента. Із цієї миті напруження почало наростати. Єдиний засіб — на перший час війни добровольці почали владі здаватися загрозою».

Із семи синхронів, які є в матеріалі, чотири належать саме Коломойському. А один із них має хронометраж 42 секунди, що є неприхованою ознакою замовності матеріалу.

«Ігор Коломойський, колишній голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації: Только те события, которые назывались военные действия, выборы, то одни, то другие, не позволяли мне уйти в отставку раньше. <…> И у нас над головой только один флаг. Мы флаги в своей жизни никогда не меняли».

Наступний сюжет — про віче у Дніпропетровську. Журналіст подає неправдиву інформацію щодо кількості людей, які брали участь у віче. За її інформацією, на площі було «десятки тисяч людей». Тобто це щонайменше 20 тисяч. «РБК-Україна» та «Укрінформ» повідомляє інші цифри (їхні кореспонденти були на місці події) — дві тисячі та сім. Причому кореспондент «Укрінформу» посилається на ведучого, який вів віче на сцені. Попри те, що дані двох агентств суттєво відрізняються, все ж таки цифра не перевищувала десяти тисяч.

«О. Романюк, кореспондент: Дніпропетровськ, площа Героїв Майдану. Десятки тисяч людей. Ані сильний вітер, ані дощ не завадили сказати: місто з єдність України».

Як і попередній матеріал, цей сюжет став своєрідним звітом. Критики в бік власника каналу та колишнього губернатора Дніпропетровщини Коломойського, звісно, немає. Навіть навпаки — ледь не оди.

«О. Романюк, кореспондент: <…> А ще мітинг стає звітом і спогадом дніпропетровської команди за 388 днів. Днів, що разом із містянами прожили під час боротьби за Україну. Справжні воїни світла проти мордора руского міра».

У цьому ж фрагменті журналіст вдається до мови ворожнечі, даючи людям з іншими політичними погляду нелюдські характеристики, називаючи їх «мордором руського міру».

Для вихваляння Коломойського журналіст тенденційно, а від того маніпулятивно долучила синхрон нардепки Вікторії Сюмар.

«О. Романюк, кореспондент: За 2014-й Дніпропетровськ став справжнім новатором в питаннях захисту національних інтересів.

Вікторія Сюмар, народний депутат України, "Народний фронт": Зміг стати фактично плацдармом для формування ефективних бойових загонів, таких як добровольчі, зокрема, батальйони».

Видавши два «світлих» джинсових корпоративних сюжети про команду Коломойського, редакція змовчала, що голова СБУ Валентин Наливайченко заявив про начебто причетність людей команди Коломойського — Корбана та Олійника — до викрадення людини.

У підводці до сюжету про затримання Бочковського ведуча Алла Мазур порушує презумпцію невинуватості. Прямо називає колишнього голову ДСНС та його заступника «хабарниками».

«Алла Мазур, ведуча:Відпустити хабарників на волю цього разу захотів не суд, а прокуратура. Змінило ситуацію лише особисте втручання керівника МВС і генпрокурора».

Висвітлюючи тему підвищення тарифів та економію в цих умовах, журналіст допускає оціночне судження, зазначаючи, що українці «масово» кинулися встановлювати лічильники. Утім, не підкріплює слова конкретними даними.

«Юлія Дячук, кореспондент: А от українці перед 1 квітня масово згадали про ощадливість. І кинулись встановлювати лічильники, і переоформлювати договори.

Жінка: Вони ж тут деруть такі суми сумашедші за тепло, що мені от так необхідний цей лічильник».

У сюжеті про авіакатастрофу в Альпах журналіст розповідає про життя другого пілота (який умисно розбив літак) та посилається на слова невідомих осіб, які в інтерпретації кореспондента є, по суті, чутками.

«Наталія Фібріг, кореспондент: Кажуть, звичайний спокійний непримітний хлопець. Фанат літаків і неба. Мріяв стати пілотом ще зі школи».

Кажучи про мотиви дій винуватця трагедії, авторка вдається до оціночного судження. Вона чомусь точно знає, про що другий пілот думав.

«Наталія Фібріг, кореспондент: Отже, Андреас Любіц, який утратив надію стати капітаном повітряного судна, зрозумів — дуже скоро він не зможе здійматися в небо взагалі».

Також маніпулятивно посилається на «пасажирів».

«Наталія Фібріг, кореспондент: Пасажири на летовищі Дюссельдорфа вірять — Андреас Любіц поодинокий випадок. Принаймні, хочуть у це вірити.

Чоловік: Ми зараз вилітаємо у Барселону. Та ще і саме рейсом Germanwings. Відчуття неприємні трохи. І відверто вам скажу — трохи муляє на душі. Але буде добре все, напевне. Ну як інакше, таке ж рідко трапляється, правда?

Чоловік: Я сподіваюся, що саме зараз, після такої аварії, їх дуже ретельно перевірятимуть. Перевірки, напевно, зараз посилять, тому мене це, в принципі, заспокоює трохи».

У підводці до матеріалу про медиків-переселенців ведуча некоректно називає їх «біженцями» (правильно — тимчасово переміщеними особами).

«Алла Мазур, ведуча: І хоча окупанти щедро роздають гроші та посади, честь і добра слава для таких людей дорожча. Історії вірних народові медиків-біженців».

Таку ж помилку робить і автор матеріалу.

«Галина Сергеєва, кореспондент: Загалом у родині Борзих семеро людей, бабуся з дідусем, донька з зятем та троє онуків. Найменшому, Святику, тільки рік. Вони біженці з Донбасу».

ВАЖЛИВІ ТЕМИ, ЯКІ НЕ ВИСВІТЛИЛА РЕДАКЦІЯ В ТИЖНЕВИКУ:

  • «Вихід депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка».
  • «Інтерпол та Княжицький».
  • «В результаті падіння військового вертольота під Києвом загинув офіцер».
  • «"Правий сектор" готовий приєднатись до армії лише як окремий підрозділ».
  • «"Візз Ейр Україна" з 20 квітня припиняє свою діяльність».

«ПОДРОБНОСТИ НЕДЕЛИ», «Інтер» (випуск о 20:00)

Одна з перших тем ефіру — стан нинішньої коаліції. В підводці до обговорення проблем у студії ведучий назвав Лещенка і депутатом, і журналістом. Хоча він — лише депутат.

«Ведущий: И ещё одна важная тема. Коалиция. А там — за показным единством — море противоречий и обвинений. Сергей Лещенко — депутат от "Блока Петра Порошенко", известный журналист, — буквально взорвал информационную бомбу».

У цій же підводці ведучий посилається на соцмережі, де нібито жартували з приводу оголошення в розшук «Інтерполом» депутата Княжицього. Втім, таке посилання є маніпулятивним. По-перше, невідомо хто жартував. І чому саме «жарти» ведучий взяв до уваги, а інші дискусії — ні? За таким же принципом можна було сказати «в соцмережах були стурбовані». Але ведучий вирішив підібрати лише тенденційний «факт», який висміює депутата.

Обговорити тему життя коаліції редакція невиправдано запросила депутата Сергія Капліна, представника БПП. І редакція не пояснила, чому саме цей представник більшості повинен аналізувати діяльність коаліції.

«Ведущий: Прямо сейчас к нам только что в студию подъехал Сергей Каплин, народный депутат. Он тоже член коалиции. Давайте с вашей помощью попробуем разобраться — неужели действительно коалиция сейчас, несмотря на показное единство, все-таки трещит по швам?»

Депутат же скористався можливістю попрацювати на власний імідж

«Сергей Каплин, народный депутат: Головне в цій країні — це прості звичайні громадяни. <…> Я запланував цього року біля тисячі підприємств, на які я приїду».

А згодом ведучий ставить питання зі сфери, в якій гість не компетентний. Так, питає про корупцію, хоча Каплін — член Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Сюжет із Камбоджі, де місцевий «Інтерпол» спочатку оголосив у розшук українського народного депутата Княжицького, а потім зняв оголошення, переповнений оціночними судженнями.

«Корреспондент: Еще Камбоджу называют страной одного доллара.

<…>

Корреспондент: О скандале с украинским нардепом Николаем Княжицким тут говорят многие.

<…>

Корреспондент: Первый же бар — юные кхмерки обступают со всех сторон. Многим тут явно меньше 18.

<…>

Корреспондент: О скандале с Княжицким тут тоже наслышаны все».

Крім того, в сюжеті немає синхрону самого Княжицького. Якщо він відмовився давати коментарі, про це потрібно повідомити глядача. Його позицію чомусь переповів ведучий у відводці. А потім знову в Капліна просить «прокоментувати».

«Ведущий: Отмечу, что сам Княжицкий, естественно, все отрицает. Версии, правда, все время меняются. То говорил он о том, что это заказ его бывшего бизнес-партнера. Теперь вот говорит, что это месть за принципиальность. А как вы прокомментируете?»

Взагалі ж матеріал із Камбоджі виглядає суцільним замовленням, що, власне, навіть не дуже приховувалося його авторами. Адже відрядити кореспондента каналу в далеку країну лише для того, щоб він походив по барах та пляжах та поговорив із сутенерами, а потім, у кінці сюжету, повідомити глядачів, що канал звернувся по коментарі до офіційних органів Камбоджі, але вони не відповіли — це вже виглядає як знущання над здоровим глуздом. Сюжет можна використати для вивчення теми «маніпуляції у ЗМІ» в журналістських вишах.

Інтерв’ю з власником Сергієм Льовочкіним має ознаки корпоративного замовлення не лише тому, що інтерв’юер — співвласник каналу. А перш за все тому, що відсутній інформаційний привід, який би виправдав користування власником ефірним часом свого медіа. З гостем ведучий чомусь захотів поговорити про виконання мінських угод.

«Ведущий: Давайте в происходящем на востоке страны детальнее разберемся. Один из лидеров “Оппозиционного блока”, Сергей Левочкин, с нами на связи. Всю неделю продолжались споры о том, в каком порядке выполнять минские соглашения? <…> Ваше мнение - в какой последовательности нужно выполнять эти соглашения и важно ли это вообще?

Сергей Левочкин, народный депутат: Я считаю предельно важным, чтобы Украина выполняла свои обязательства в рамках минских соглашений и требовала выполнения минских соглашений от других участников».

Сюжет про тарифи та економію теж має ознаки корпоративного замовлення. В матеріалі з’являється синхрон Дмитра Фірташа, другого співвласника каналу, і його журналіст представляє як «експерта».

«Корреспондент: Эксперты уверены — выход один — модернизация. И вложение денег в строительство новой системы теплоснабжения.

Дмитрий Фирташ, глава Федерации работодателей Украины: Я думаю, что если мы уберем потери, то мы сможем снизить и тарифы. Потому что сегодня это только одна часть решения - поднять тарифы, чтобы компенсировать свои проблемы».

Ще одна маніпуляція та політична джинса — запрошення встудію депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Рабіновича. З ним ведучий обговорював виплату пенсій.

«Ведучий: Ну на самом деле информация шокирующая, информация, которая многих напугала, удивила, заставила волноваться. Ну а выплатят ли пенсии завтра? Давайте разберемся. К нам сейчас гости подъехали. Алексей Зарудный, председатель правления пенсионного фонда. И Вадим Рабинович, народный депутат».

ВАЖЛИВІ ТЕМИ, ЯКІ НЕ ВИСВІТЛИЛА РЕДАКЦІЯ В ТИЖНЕВИКУ:

  • «Віктора Януковича поховали в Севастополі».
  • «Вихід депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка».
  • «Голова фіскальної служби Білоус подав у відставку».
  • «В результаті падіння військового вертольота під Києвом загинув офіцер».
  • «Авіакатастрофа у французьких Альпах».
  • «Україні не дадуть безвізовий режим на саміті в Ризі - посол ЄС».
  • «Під Горлівкою на міні підірвався автобус із пасажирами».
  • «"Правий сектор" готовий приєднатись до армії лише як окремий підрозділ».
  • «Коломойський подав у відставку».
  • «"Візз Ейр Україна" з 20 квітня припиняє свою діяльність».

«ЧАС. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ», 5 канал (випуск ت 21:00)

Перший сюжет випуску — про корупцію у владі. Журналістка кілька разів посилається не невідомих «експертів».

«Анна Мірошниченко, кореспондент: Тепер, — кажуть експерти, — цей ринок прозоріший. Але все одно крадуть — 15%».

І в наступному закадровому тексті.

«Анна Мірошниченко, кореспондент: Це схеми Курченка з газом, схеми оцінки майна і продажу конфіскату. За підрахунками експертів, врятовано до 7 мільярдів бюджетних коштів».

І ще одне маніпулятивне посилання.

«Анна Мірошниченко, кореспондент: І навіть якщо затримання двох чиновників — це показовий піар, то експерти кажуть: він не найгірший».

Автор вдається до оціночного судження, характеризуючи процес взяття під варту Бочковського та його заступника. Називає дійство «показовим» і «театральним».

«Анна Мірошниченко, кореспондент: Показово і театрально головному рятувальникові вдягають кайданки під час засідання уряду».

В сюжеті про олігархів в Україні — також оціночне судження. У першому закадровому тексті журналіст характеризує Коломойського як «позитивного героя зразка 2014-го».

«Олексій Братущак, кореспондент: Позитивний герой зразка 2014-го останнім часом перетворився чи не найбільший головний біль у владних кабінетах».

Також оціночність присутня у фразі «популярний блогер», яким кореспондент характеризує одного зі спікерів. При цьому журналіст так і не пояснює доцільність долучення коментаря блогера.

«Сергій Іванов, блогер: Я не думаю. А що, у нас є державна програма, курс на деолігархізацію?

Олексій Братущак, кореспондент: Колишній правоохоронець Донбасу, а нині популярний блогер не бачить справжніх кроків влади боротись з олігархами. Каже: люстрація не проведена, Антикорупційне бюро не працює, чиновників за співпрацю з олігархами не карають. Тож події останніх тижнів він називає бійкою олігархів».

У сюжеті про нинішній обіг зброї в України автор матеріалу вдається до оціночного судження, кажучи, що з зони АТО вже вивозять гранатомети та вибухівку. Каже, це — «найстрашніше».

«Олександр Аргат, кореспондент: Найстрашніше, що із зони АТО вже привозять на продаж вибухівку та гранатомети. За таких умов найрозумніше було б узаконити право на зброю під наглядом держави, і організувати за допомогою добровольчого руху нову територіальну оборону за прикладом естонської організації "Кайциліт"».

ВАЖЛИВІ ТЕМИ, ЯКІ НЕ ВИСВІТЛИЛА РЕДАКЦІЯ В ТИЖНЕВИКУ:

  • «Віктора Януковича поховали в Севастополі».
  • «Вихід депутатів з фракції Блоку Петра Порошенка».
  • «Голова фіскальної служби Білоус подав у відставку».
  • «Інтерпол та Княжицький».
  • «В результаті падіння військового вертольота під Києвом загинув офіцер».
  • «Україні не дадуть безвізовий режим на саміті в Ризі - посол ЄС».
  • «"Правий сектор" готовий приєднатись до армії лише як окремий підрозділ».
  • «Тарифи на воду підвищать з 1 травня».
  • «"Візз Ейр Україна" з 20 квітня припиняє свою діяльність».

ПОВНА ВЕРСТКА ВИПУСКІВ:

ICTV, «Факти тижня» з Оксаною Соколовою (випуск о 18:45)

  • «Корупція».
  • «Укрнафта».
  • «Інтерв’ю прем’єр-міністра».
  • «Зброя».
  • «Прифронтова зона».
  • «Росія буде і далі нарощувати м’язи».
  • «Загибель на Байкалі молодшого сина Віктора Януковича».

ТРК «Україна», «События недели»ипуск о 19:00)

  • «Борба с коррупцией в прямом эфире».
  • «Провал губернатора».
  • «Эксклюзивное интервью министра внутренних дел Арсена Авакова».
  • «Безправный режим».
  • «Боевое дежурство».
  • «Путь гастарбайтера».
  • «Вторая жизнь».

«1+1», «ТСН. Тиждень»ипуск о 19:30)

  • «Продовження війни чи продовження перемир'я».
  • «У глибокому тилу теж відбуваються речі, які на фронті сприймають неоднозначно».
  • «Цього ж тижня українці побачили унікальне відео, як просто на засіданні уряду надягають наручники запідозреним у хабарництві».
  • «У понеділок прем'єр Яценюк прийняв також відставку голови Фіскальної служби Ігоря Білоуса».
  • «Арсеній Яценюк попросив Генпрокуратуру перевірити звинувачення в корупції на адресу всього уряду».
  • «До Дніпропетровська цього тижня добровольчі батальйони не стягували».
  • «Поки ж що насправді стоїть за цією відставкою року, як уже охрестила її преса».
  • «Східний форпост української незалежності. Так часто називають Дніпропетровськ перші особи держави».
  • «До підвищення тарифів лишилося 3 дні».
  • «Про заручників божевільного пілота».
  • «В гучній катастрофі ТУ-154 під Смоленськом, де 10-го року загинув польський президент Лех Качинський і вся владна верхівка країни, військова прокуратура Польщі звинувачує двох росіян».
  • «Викрадену з України льотчицю Надію Савченко російські слідчі хотіли звинуватити у катуваннях».
  • «Віктора Януковича молодшого поховали в Криму, у понеділок на військовому цвинтарі у Севастополі».
  • «Безвізовий режим України з Євросоюзом відкладається».
  • «Убивцю капітана СБУ Віктора Манзика уже впіймали».
  • «На протитанковій міні підірвався рейсовий пасажирський автобус під Майорськом на Донеччині».
  • «Там, куди пробиралися польовими дорогами жителі Донбасу, з новими порядками, без грошей, і під постійною загрозою обстрілів живуть уже рік».
  • «Ми далі про тих донеччан, хто все-таки наважився виїхати звідти».
  • «Наш погляд на кордони морські».
  • «Зброя для України лишається чи не найголовнішим питанням порядку денного для владних структур Вашингтона».
  • «Останні новини, які майже всі стосуються боротьби із корупцією».
  • «Так завершується тиждень, який дав нам надію на кардинальні зміни у правилах життя».

«Інтер», «Подробности недели» (випуск о 20:00)

  • «Главная тема недели - коррупция».
  • «Кадры с арестом Сергея Бочковского и Василия Стоецкого облетели на этой неделе весь мир».
  • «Итоги опроса общественного мнения».
  • «Интерьвю с Виктором Шокиным, генеральным прокурором Украины».
  • «Коалиция».
  • «Гость студии — Сергей Каплин, народный депутат Украины».
  • «Дело Княжицкого».
  • «Гость студии — Сергей Каплин, народный депутат Украины (продолжение)».
  • «Женщины массово уезжают из оккупированного Донбасса, чтобы родить ребенка на территории, подконтрольной Украине».
  • «Возвращение украденных при прошлой власти денег».
  • «Скандал с убийством капитана СБУ Виктора Мандзика под Волновахой».
  • «Как можно выживают в условиях войны за 500 гривен в месяц».
  • «Интервью с Сергеем Левочкиным о происходящем на востоке Украины».
  • «Дорожает коммуналка».
  • «Коммунальные услуги в Америке и Европе».
  • «Пенсионный фонд — банкрот».

5 канал, «Час. Підсумки тижня» (випуск о 21:00)

  • «Гучний корупційній скандал в ДСНС».
  • «Олігархічна безтурботність і безкарність в Україні минає».
  • «Україна стрімко наповнюється нелегальними пістолетами і автоматами».
  • «Україні треба терміново навести лад на фронтових територіях».
  • «Міністр фінансів України Наталія Яресько обговорила із західними партнерами ймовірну реструктуризацію зовнішнього боргу країни».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду