Зоя Казанжи поделилась опытом борьбы с Facebook-зависимостью

Зоя Казанжи поделилась опытом борьбы с Facebook-зависимостью

Журналистка Зоя Казанжи, работавшая в Одесской ОГА, приняла решение отказаться от пользования соцсетью. О своем опыте отказа от фейсбука, Зоя будет рассказывать на сайте ВВС-Украина: «5 жовтня 2015 року я вкотре прийняла непросте рішення – перестати
Зоя Казанжи поделилась опытом борьбы с Facebook-зависимостью
Зоя Казанжи поделилась опытом борьбы с Facebook-зависимостью
9 Жов 2015
0
1761

Журналистка Зоя Казанжи, работавшая в Одесской ОГА, приняла решение отказаться от пользования «Фейсбуком». Об этом опыте Зоя будет рассказывать на сайте ВВС-Украина:

«5 жовтня 2015 року я вкотре прийняла непросте рішення – перестати жити в мережі Facebook.

Звичайно, поки що це схоже на те, як Марк Твен кидав палити цигарки – «немає нічого простішого, ніж кинути палити – я сам це робив десятки разів».

Звичайно, я вже пробувала раніше.

Звичайно, я знову потрапляла в оту наркотичну залежність.

Найперше, я домовилась сама з собою. Доросла жінка хоча б іноді може дотримуватися встановлених нею ж правил.

Отже, правило № 1. Видаляю Facebook з айфону. Тому що у 90 відсотків випадків я саме через телефон потрапляю до соцмрежі.

Правило № 2. Залишаю в телефоні лише месенджер. Тому що мережа таки спрощує соціальне контактування.

Правило № 3. Заходжу в Facebook лише з ноутбуку. Один раз на день на 10-15 хвилин.

Правило № 4. Фіксую свої почуття та відчуття в зв’язку з відлученням від Facebook-секти.

Я завжди вважала, що у мене немає ніякої залежності ні від чого – не палю, не смакує мені алкоголь, раніше упроджовж семи років не їла м’яса.

Тому і не помітила, як засмоктало.

Facebook реально почав мені заважати. День починався з нього – Facebook і кава. Іноді Facebook без кави.

В автомобільній тягучці чи на світлофорі переглядаю новинну стрічку. Це при тому, що в автомобілі у мене блютуз, я розмовляю лише за допомогою гучного зв’язку. І завжди пристібаюсь ременями безпеки.

Але, як помітила, Facebook в телефоні це не стосується.

Facebook жер мій час шалено. Горіли млинці, відкладалися на потім важливі справи, не витримувалися терміни здачі важливих проектів. Ти сідаєш за комп’ютер зі святим переконанням, що лише «на 5 хвилин» – і приходиш до тями через 5 годин.

Я практично перестала читати літературу. Лише в літаках. Лише уривками, в ліжку, засинаючи. Ще ніколи у мене вдома не було таких завалів куплених, але не прочитаних книжок.

При тому, що я користуюсь рідером, у мене є скачані книжки в айфоні, я нічого з того не читаю. Лише постійний Facebook з дурними лінками і ще дурнішими порадами; зі словесними баталіями і нещадними банами; зі з’ясуванням стосунків і тоннами образ.

Мені вистачало мужності лише не з'ясовувати, яке я дерево і якого кольору моя аура.

Я стала залежна від точок зору людей, яких ніколи в житті не бачила і навряд чи побачу. Я вважала за необхідне щось їм пояснити, аргументувати свою точку зору, в чомусь переконати…

Хоча і розуміла, що тут важливо не почути і зрозуміти, а сказати, прокричати, заявити, привернути увагу.

В якийсь момент я раптом зрозуміла, що звертаю увагу на кількість лайків і перепостів. І зрозуміла, що частину постів я пишу саме задля цього.

Я раптом перестала спілкуватися з людьми, з якими в реальному житті була в прекрасних стосунках. Перестала саме після Facebook-баталій і непорозумінь, які стаються саме внаслідок поганої, неживої комунікації.

Там, в Facebook, раптом вибудовувалося паралельне життя, ілюзія. Яке практично має досить мало спільного зі мною, реальною.

Залежність від соцмереж – це алкоголізм тих, хто вважає себе розумним.

Тому добу назад я мужньо видалила Facebook з телефона, закрила вкладку на комп’ютері – і швидко лягла спати.

Зранку я пила каву і слухала музику. Телефон до столу не брала.

Робота почалася з наради. Я звично потяглась за телефоном, тому що забула про видалений Facebook. Натомість переглянула новини на Ukr.net. З вчорашнього дня нового було мало.

Почала слухати, про що говорять на нараді.

Коли йшла обідати, телефон не взяла. Колега з солідарності теж не взяла свій телефон. Ми їли і розмовляли. І не тюпилися в екрани!

Потім все-таки зайшла на Facebook і подивилась, як відреагували мої друзі на останній пост про те, що я хочу впорядкувати свої стосунки з Facebook:) Швиденько прокрутила коментарі. Швиденько закрила сторінку. І пішла працювати.

Потім була ділова зустріч. Десяток людей обговорювали важливу тему. Я знову звично розблокувала айфон. Потім згадала, що у мене там видалено Facebook.

Спробувала гризти нігті. Зрозуміла, що завтра жалкуватиму за новеньким манікюром. Довелося включитися в процес ділової зустрічі.

Ввечері мене похвалив мій чоловік. І сказав, що він зробить так само. Обіцяв же – «і в горі, і в радості».

Зараз загляну в профіль, щоб подивитися кількість друзів і підписників – треба додати цю інформацію до «історії хвороби».

І трохи почитаю на ніч. ЗВИЧАЙНУ ПАПЕРОВУ КНИЖКУ.

P. S. Зараз зрозуміла, що весь день думками поверталась до Facebook – писала пости в уяві. Може, не щоденник треба писати, а лікуватися?:)»

Надеюсь, эксперимент принесет свои плоды и Казанжи избавится от зависимости. А вы чувствуете себя зависимым от соцсетей?

Дуся

Фото: Максим Лисовой

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
«Детектор медіа»
Зміни, про які було оголошено на щорічній конференції F8 у Каліфорнії, роблять для користувачів сервісу групи основною частиною спілкування в соцмережі.
01 Трав 2019 13:42
2 778
ДУСЯ
Журналист Осман Пашаев написал пост  том, что оба канала иновещания в Украине – совершенно равнозначны: «Недавно Александр Ткаченко пристыдил Юрій Стець за государственное иновещание. Один делает Ukraine Today второй - Ukraine Tomorrow. Панове, чтоб
27 Жов 2015 17:42
5 205
ДУСЯ
Ведущий кулинарного шоу «МастерШеф» на СТБ Эктор Хименес-Браво выложил в Instagram фото своей мамы. «Моя мама ужасно любит йогу, – похвастался кулинар-телеведущий. – Для неё это самая важная часть дня! А каким спортом занимаетесь вы?. Что ж, нужно
27 Жов 2015 16:32
4 631
ДУСЯ
Люблю, когда люди с юмором и умеренной простотой относятся к собственной персоне. Живой пример – ведущий шоу экстремальных путешествий «Світ навиворіт» Дмитрий Комаров. Недавно он поделился в соцсетях фотографией из одного таблоида, в котором фамилию
27 Жов 2015 11:21
2 552
ДУСЯ
Вчера в Украине прошли выборы в местные органы власти. И, конечно, еще со вчерашнего дня в Интернете начались бурные обсуждения текущего голосования, прогнозов его результатов, данных различных экзит-поллов и т.п. Многие медийщики, дабы не переживать
26 Жов 2015 19:35
7 534
ДУСЯ
В то время, пока возбужденные толпы пользователей соцсетей наперебой радуются, ругаются и скорбят по поводу выборов, ведущий «Надзвичайних новин» Константин Стогний впал в ностальгическую задумчивость. На своей страничке в «Фейсбуке» он опубликовал с
26 Жов 2015 17:27
4 768
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду