Ольга Червакова: у журналистов «Эспрессо ТВ» стокгольмский синдром?

Ольга Червакова: у журналистов «Эспрессо ТВ» стокгольмский синдром?

Депутат и бывший журналист Ольга Червакова задала ряд вопросов коллегам с «Эспрессо ТВ», снявшим странный сюжет о нападении на съемочную группу канала Zik возле дома, принадлежащего семне замминистра МВД Чеботаря. «Звісно, я вже не журналіст, і втру
Ольга Червакова: у журналистов «Эспрессо ТВ» стокгольмский синдром?
Ольга Червакова: у журналистов «Эспрессо ТВ» стокгольмский синдром?
8 Трав 2015
0
2391

Депутат и бывший журналист Ольга Червакова задала ряд вопросов коллегам с «Эспрессо ТВ», снявшим странный сюжет о нападении на съемочную группу канала Zik возле дома, принадлежащего семье замминистра МВД Чеботаря.

«Звісно, я вже не журналіст, і втручатися в цехові дискусії було б дещо аррогантно, але в мене таки питання. А щось сталося зі стандартами професії чи мені здається? Бачу сюжет на телеканалі «Еспресо ТВ»: заступник голови МВС Чеботар, що напередодні втрапив в халепу з побиттям журналістів, запросив до себе в гості... інших журналістів. Сто сторінок пояснень, чому туди не варто було б їхати непобитим колегам з інших каналів, вже написав «Фейсбук». Але Бог з ним. Вирішили їхати. І ось що привезли (розповідає лице в студії): «Журналісти нібито знайшли дім, в якому мешкає Сергій Чеботар, прийшли туди знімати, вийшли невідомі люди, побили там чи то журналіста, чи то оператора, чи по камері побили кулаками, ну і почалося таке гоніння на заступника міністра».

Це підводка ведучого в новинах. «Нібито знайшли дім» – а чому «нібито», дім дійсно знайшли, інше питання – чий. «Побили чи то журналіста, чи то оператора» – навіщо таке казати, якщо журналісти чітко заявили, кого і за яких обставин побили, і в цих свідченнях, здається, не фігурувало, що по камері били саме «кулаками», а не, наприклад, долонями. Очевидно, маніпулятивні формулювання потрібні для того, щоб вдати, що ситуація заплутана, а отже – сумнівна і навряд чи варта уваги. А якщо і варта, то тільки через те, що потім «почалося таке гоніння» на бідолашного заступника міністра.

Дуже шкода заступника міністра. Настільки шкода, що представники проурядового телеканалу, цитуючи твердження, що будинок, де стався конфлікт, належить донці чиновника, забули згадати, що ще вчора цей чиновник взагалі відхрещувався від цієї нерухомості як від такої, до якої не має стосунку.

Отже, хочу спитати – може прогавила: коли це стало модно, щоб журналісти в конфлікті влади і професії так явно ставали на бік влади? Думаю, доцільно поставити питання, чи не піддаються вони бідолашні тиску або якійсь цензурі. Сумніваюсь, що риторика була б такою самою, якби цей канал не належав дружині народного депутата від фракції, висуванцем якої є Арсен Аваков, заступник якого сів у таку прикру калюжу. Чи з власної волі висловлювали журналісти цей скептицизм стосовно самого факту побиття колег і навіть вдалися до настільки очевидного «стокгольмського синдрому»? Чи розуміють вони, що якщо нахаби не отримуватимуть гідну відсіч, а потурати їм почнуть не лише такі самі нахаби, а ще й самі журналісти, то на професії можна буде ставити хрест? Бо тоді від наступного нападу можуть постраждати саме ті, хто сьогодні так заповзято пере пляму на репутації друзів інвестора», – написала Червакова.

И хорошо, что Червакова теперь не журналист – кто-то же должен задавать очевидные вопросы, не рискуя при этом быть обвиненным в «очернении конкурентов». И хорошо, что она тоже в блоке Порошенко и ей нельзя предъявить претензии в том, что она критикует политических оппонентов. Ура.

А у меня еще один вопрос: если замминистра сам пригласил съемочную группу, почему видеоряда так мало, что его пришлсь дважды повторить, чтобы перекрыть полутораминутный текст о доме Чеботаря?





Ваша Муся

Фото: Владимир Герасимов

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
«Детектор медіа»
Зміни, про які було оголошено на щорічній конференції F8 у Каліфорнії, роблять для користувачів сервісу групи основною частиною спілкування в соцмережі.
01 Трав 2019 13:42
2 778
ДУСЯ
Журналист Осман Пашаев написал пост  том, что оба канала иновещания в Украине – совершенно равнозначны: «Недавно Александр Ткаченко пристыдил Юрій Стець за государственное иновещание. Один делает Ukraine Today второй - Ukraine Tomorrow. Панове, чтоб
27 Жов 2015 17:42
5 205
ДУСЯ
Ведущий кулинарного шоу «МастерШеф» на СТБ Эктор Хименес-Браво выложил в Instagram фото своей мамы. «Моя мама ужасно любит йогу, – похвастался кулинар-телеведущий. – Для неё это самая важная часть дня! А каким спортом занимаетесь вы?. Что ж, нужно
27 Жов 2015 16:32
4 631
ДУСЯ
Люблю, когда люди с юмором и умеренной простотой относятся к собственной персоне. Живой пример – ведущий шоу экстремальных путешествий «Світ навиворіт» Дмитрий Комаров. Недавно он поделился в соцсетях фотографией из одного таблоида, в котором фамилию
27 Жов 2015 11:21
2 552
ДУСЯ
Вчера в Украине прошли выборы в местные органы власти. И, конечно, еще со вчерашнего дня в Интернете начались бурные обсуждения текущего голосования, прогнозов его результатов, данных различных экзит-поллов и т.п. Многие медийщики, дабы не переживать
26 Жов 2015 19:35
7 534
ДУСЯ
В то время, пока возбужденные толпы пользователей соцсетей наперебой радуются, ругаются и скорбят по поводу выборов, ведущий «Надзвичайних новин» Константин Стогний впал в ностальгическую задумчивость. На своей страничке в «Фейсбуке» он опубликовал с
26 Жов 2015 17:27
4 768
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду