Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня

13 Серпня 2022
896
13 Серпня 2022
22:02

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня

896
Експорт зерна, заклики заборонити росіянам в’їзд до ЄС, ситуація на ЗАЕС, двадцять друга річниця катастрофи російського підводного човна «Курск».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня

На початку блоку каналу «1+1» ведучий Олександр Преподобний означив, до якої саме аудиторії звертається. У підводці до сюжету про розслідування російських журналістів щодо оборудок заступника міністра оборони Росії Олексія Криворучка ведучий сказав: «Що ще він приховує від вас, російських платників податків…»

Заступниця міського голови Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська розповіла про пошуки та поховання мешканців Бучі, які стали жертвами окупантів.

Голова фракції «Нова єдність» у Cеймі Латвії Айнарс Латковскис прокоментував визнання сеймом Росії спонсоркою тероризму. До слова, ведучі запитали гостя, чи зробила це яка-небудь держава раніше, хоча могли б самі повідомити, що в травні терористичною державою Росію одностайно визнав Сейм Литви.

Політтехнолог і письменник Міхаіл Шейтельман прокоментував визнання Сеймом Латвії Росії державою-спонсоркою тероризму: «Путін боїться цього, бо для терориста не потрібен суд, терориста знаходять і ліквідують». На думку Шейтельмана, те, як поводяться росіяни на ЗАЕС, є поведінкою справжніх терористів — захопили атомну станцію і погрожують світові.

Активіст із Приморська Артур Ярошевський розповів про окупацію свого рідного міста і про своє кількаденне ув’язнення за протидію загарбникам.

Постійні обстріли Харкова і Миколаєва, ядерний шантаж Росії, вибухи на військовому аеродромі в окупованому Криму коментував воєнний експерт Олег Жданов.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук говорив про український зерновий експорт та як росіяни крадуть наше зерно.

Виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини Олександр Павліченко наголосив, що сумнозвісний звіт Amnesty International насправді не звіт, а пресреліз, назвавши появу цього повідомлення навмисною маніпуляцією.

Редактор «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов говорив про настрої в російському суспільстві і прокоментував заклики до Європи припинити видавати росіянам візи: «Якби це допомогло припинити війну, я був би за».

Адекватним заходом у відповідь вважає припинення видачі віз росіянам і експерт-міжнародник Максим Ялі.

У етері показали також частину розслідування Фонду боротьби з корупцією (заснованого Олексієм Навальним) щодо статків і способів незаконного збагачення Людмили Очеретної — колишньої дружини Путіна.

У денному блоці каналу UA на тему зернового експорту говорив аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування КШЕ Павло Мартишев. За його словами, ціни на збіжжя не знижуються, а це свідчення того, що ринок налаштований песимістично, тобто не вірить обіцянкам росіян дотримуватися досягнутих домовленостей.

Виконавча директорка Східної Правозахисної групи Віра Ястребова розповіла про евакуацію з Донецької області, зокрема з Бахмута.

Показали знятий студентами літньої школи журналістики Бориса Немцова документальний фільм «Маріуполь – Афіни» про долі біженців зі зруйнованого загарбниками міста.

Чималу увагу в етері приділили двадцять другій річниці загибелі екіпажу російського підводного човна «Курск». Про події 22-річної давнини нагадав ведучий Олег Борисов, спогадами і міркуваннями поділився капітан першого рангу запасу військово-морських сил України Андрій Риженко. Цього дня Андрій Риженко двічі коментував річницю затоплення «Курська». Пізніше, у блоці каналу «Інтер», до нього приєднався колишній секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко.

У блоці каналу «Інтер» колишній посол США в Україні Джон Гербст прокоментував новину, що Китай звинуватив США у війні в Україні («Китай підтримує Росію, але боїться американських санкцій»), а також візит на Тайвань спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, перспективи визнання Росії спонсоркою тероризму, ситуацію на ЗАЕС («не бачу розв’язання цієї проблеми»).

У вечірньому блоці каналу UA співробітник «Фонду боротьби з корупцією» Руслан Шаведдінов представив розслідування про корупцію в Міноборони Росії. Розмову з Шаведдіновим незабаром повторили.

Нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук коментував зупинку транспортування російської нафти в Європу через Україну, а російський політик Геннадій Гудков прогнозував, чи судитимуть Путіна в Гаазі: «Сьогодні більш перспективні суди над тими, хто безпосередньо чинив в Україні воєнні злочини».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
896
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду