Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 серпня

10 Серпня 2022
748
10 Серпня 2022
22:17

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 серпня

748
Ситуація на ЗАЕС, судилище над азовцями, доповідь Amnesty International, Четверта світова.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 серпня

У блоці групи каналів StarLightMedia ізраїльський офіцер і військовий аналітик Ігаль Левін коротко розповів про ситуацію в Ізраїлі та проаналізував обстановку на фронті в Україні.

Про ядерний шантаж Росії, розміщення на території ЗАЕС боєприпасів, жахливі умови, в яких змушені працювати співробітники ЗАЕС, говорила експертка з питань ядерної енергетики і ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Керівник незалежного проєкту «Підтримка політув'язнених. Меморіал» Сергій Давідіс прокоментував підготовку «денеерівців» до «суду» над азовцями: «Цей суд викличе у світової спільноти протилежну реакцію від тієї, на яку ці бандити очікують».

За словами директора Інституту соціології НАН України Євгена Головахи, повне закриття кордонів із Росією підтримує велика частина українців, навіть тих, в кого є родичі в Росії. Водночас близько 3—4% мешканців східних та південних регіонів були б не проти повної інтеграції в Росію. Однак до 2013 року таких була майже половина країни, тому ці 3—4% — це дуже великий спад, зазначив соціолог.

Політтехнолог і письменник Міхаіл Шейтельман говорив про режисера Нікіту Міхалкова — «придворного митця», який нині є «найвищою художньою і культурною владою в країні». Шейтельман також згадав про багатьох діячів культури, які виїхали з Росії через незгоду з війною, і про тих, хто залишився служити владі Путіна.

У блоці каналу «1+1» боєць легіону «Свобода Росії» із позивним Арні розповів про російській легіон, що воює на боці України, бійці якого, переважно колишні військові, «після 24 лютого зрозуміли, що не бажають воювати за імперські амбіції Путіна, а бажають воювати за демократичну Росію в майбутньому». Сам Арні 24 лютого перейшов у складі армії Росії через кордон України, потім дізнався про існування легіону «Свобода Росії», здався у полон українським військовим і після перевірок вступив у легіон.

Експерт із кібербезпеки Руслан Болгов говорив про «ботоферми тролів», а журналіст Денис Казанський — про повсякденне життя людей на окупованій частині Донеччини і Луганщини, яку жартома називають «ЖНР», тобто «жіночі народні республіки», позаяк чоловіки здебільшого або переховуються, або на фронті.

У циклі «Люди доброї волі» показали інтерв’ю з мультиплікатором Олегом Куваєвим. Йшлося про популярність останніх серій мультфільму, з чого «Масяня» починалась, а також про «гопників» і бандитів у 1990-х роках в Санкт-Петербурзі, які, за словами Куваєва, тримали у страху все місто, а потім усе місто спостерігало, як ці кримінальні авторитети поступово прийшли до влади.

Юристка Агія Загребельська прокоментувала сумнозвісний пресреліз Amnesty International: «Я впевнена, що їм сказали, що треба зробити пояснення до цього розслідування, вибачення або щось таке, але вони обрали максимально інший шлях».

У денному блоці каналу UA голова Луганської ОВА Сергій Гайдай коментував становище на шахтах, які не працюють через те, що майже всіх чоловіків примусово мобілізували, а Валерій Рябих — ситуацію навколо ЗАЕС і оперативну обстановку на фронті.

У блоці каналу «Інтер» начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк розповідала про наслідки обстрілів Миколаєва (вдруге в етері), водночас зазначила, що наразі не може коментувати удари по ворожих базах на Херсонщині, а також вибухи на військовому аеродромі в окупованому Криму.

Професор Інституту радіоекології Університету Фукусіма (Японія) Марк Железняк проаналізував можливі наслідки аварії на ЗАЕС і прокоментував карти, за якими через нинішні погодні умови пил і радіоактивна хмара максимально шкодитиме півдню України, Криму, Кубані, Грузії і, можливо, півночі Туреччини.

У вечірньому блоці каналу UA Андрій Піонтковський пояснив, чому називає війну в Україні Четвертою світовою: Гітлер розв’язав Другу світову як помсту за програну Першу світову, а Путін розв’язав Четверту світову як помсту за програну СРСР «холодну війну».

Радник Президента з економічних питань Олег Устенко прокоментував можливість конфіскації російських активів на користь відбудови України та оцінки втрат України у війні: «Втрати складають близько 650 мільярдів доларів – це прямі втрати української економіки, і ми продовжуємо втрачати кожен день, оскільки бойові дії ще тривають».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
748
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду