Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 серпня

9 Серпня 2022
981
9 Серпня 2022
21:57

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 серпня

981
«Фабрики тролів», війна в Грузії 2008 року, ситуація на ЗАЕС, з’їзд «Нової Білорусі».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 серпня

У блоці групи каналів StarLightMedia показали інтерв’ю з російським викладачем Олексієм Аргуновим — одним із тих, кого оштрафували на 30 тисяч рублів за сумний смайлик у соцмережі під чужим постом, який «дискредитує» російську армію.

Керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко говорила про «фабрики тролів», де наймані «працівники» створюють акаунти у соцмережах і за гроші пишуть коментарі, що дискредитують українську армію, а також поширюють наративи про неонацизм і біолабораторії в Україні.

Голова російської профспілки «Альянс вчителів» Данило Кен розповів про мілітаризацію дитинства у Росії: покази військової техніки у школах, реконструкцію на лінійках сюжету «придушення непогодженого протесту пенсіонерів», романтизацію силовиків тощо.

Російський опозиціонер Геннадій Гудков прокоментував появу списків «ворогів суспільства Росії», які складає організація ГРАД. До цих списків потрапив навіть гендиректор «Первого канала» Костянтин Ернст, який усе ще не звільнив опозиціонера Івана Урганта.

У блоці каналу UATV колишній посол Грузії у Британії Георгій Бадрідзе згадав про російсько-грузинську війну у 2008 році, а також докладно розповів про історичні зв’язки України і Грузії на початку 20 століття та важливість продовження партнерства і дружби між нашими країнами. Дипломат наголосив на тому, що грузинський народ на відміну від уряду зараз всебічно підтримує Україну.

Керівник Білоруського кризового центру у Львові Олексій Францкевич повідомив про з’їзд у Литві всієї опозиції Білорусі. Попри розкол усередині спільноти противників режиму Лукашенка, вони зібралися, щоб обговорити можливі шляхи розв'язання важливих питань, пов’язаних із кризою у білоруському суспільстві.

В етері було також велике інтерв’ю (англійською мовою із закадровим перекладом) із спецпредставником Державного департаменту США в Україні (2017-2019) Куртом Волкером. Йшлося зокрема про те, як змінилося ставлення західного світу до України за п’ять місяців війни. Говорили й про ситуацію навколо Тайваню: «Китай не починатиме війну. Вони бачать, як все обернулось проти Росії, яка розпочала війну, а для Китаю дуже важливий розвиток міжнародної економіки і партнерства». Також Волкер докладно проаналізував дипломатичну активність президента Зеленського, який, мовляв, зробив для об’єднання світу більше, ніж будь-хто зі світових лідерів.

У блоці каналу «Інтер» про ситуацію на ЗАЕС говорили голова Запорізької ОВА Олександр Старух та воєнний експерт Іван Ступак. За словами Ступака, «відвойовувати ЗАЕС силою і наступом неможливо, оскільки відступаючи російські солдати, імовірніше за все, будуть її мінувати і підривати. Її можна звільнити тільки шляхом оточення: разом із собою вони станцію не підриватимуть». Експерт також поінформував про поточну обстановку на фронті.

Наслідки невтручання західного світу у російсько-грузинську війну аналізували Дмитро Гудков і депутатка парламенту Грузії, представниця «Єдиного національного руху» Нона Мамулашвілі. «Якби нас послухали у 2008 році, нічого не сталось би у 2014-му. Тоді ніхто не слухав нас, і не слухали президента Ющенка, який висловлював підтримку Грузії і казав, що Росія просто перевіряє реакцію Заходу на свої дії», — констатувала Нона Мамулашвілі.

Радник президента з економічних питань Олег Устенко спрогнозував, які саме санкції можуть накласти на Росію через обстріл Запорізької АЕС і як це вплине на російську економіку.

Про з’їзд білоруської опозиції «Нова Білорусь» у Вільнюсі, скликаний за ініціативою Світлани Тихановської, розповідав її радник Франак Вячорка.

У блоці каналу «1+1» російський правозахисник Лев Пономарьов зазначив, що в Росії на відміну від України 2013-2014 років занадто слабка опозиція, щоб здійснити державний переворот. Тим паче що більшість її лідерів зараз ув’язнені.

А лідер російського рок-гурту «Ногу свело!» Макс Покровський розповів про те, як вся його родина брала участь у благодійній ході «War is not Over» («Війна ще триває») в Нью-Йорку. Музикант показав, що в нього на столі стоїть прапорець України, і наголосив, що не розуміє і не бажає розуміти своїх колег, які підтримують війну. Також він сказав, що на його благодійних концертах глядачі на біс тепер викликають словами «Нет войне!».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
981
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду