Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 липня

15 Липня 2022
1224
15 Липня 2022
22:17

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 липня

1224
Ракетна атака на Вінницю, візит Байдена на Близький Схід, «Санкт-Маріубург».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Центральною темою етеру стали наслідки ранкової ракетної атаки на Вінницю, внаслідок якої загинуло понад двадцять мирних вінничан, у тому числі троє дітей, понад сто людей отримали поранення. Про це говорили голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергій Крук, речник командування Повітряних сил української армії Юрій Ігнат, начальник поліції Вінницької області Іван Іщенко. За словами Юрія Ігната, «калібр», якими обстріляли Вінницю, — точні ракети, радіус ураження — 10 метрів, тому немає сумніву, що росіяни цілились саме у цивільний центр міста. Радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смирнов вкотре закликав співгромадян не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Вінничанин В’ячеслав Мірошниченко розповів, як працював удома за комп’ютером, коли вибуховою хвилею його відкинуло в протилежний куток кімнати. Помешкання В’ячеслава — за кількасот метрів від місця вибуху. А у Олега Скрипки учора в Вінниці мали бути два благодійних концерти. П'ятнадцятихвилинне запізнення на заплановану в центрі міста зустріч із їхніми організаторами вберегло Скрипці життя. Один із продюсерів, із якими він мав зустрітися, загинув, другий в реанімації.

Головна редакторка журналу Wonderzine Юлія Таратута народилася у Вінниці, в цьому місті досі живуть її батьки. «Я, звісно, переживала за них, але, знаючи, що вони далеко від лінії фронту, здебільшого була спокійна. А сьогодні зрозуміла, що ніхто не може бути у повній безпеці», — сказала Юлія. І кілька разів за короткий коментар повторила: «Те, що відбувається, не вкладається в голові…»

Візит президента США Джо Байдена на Близькій Схід коментували директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, експерт із міжнародних і правових відносин Кирило Барашков, журналістка «Голосу Америки» Ксенія Туркова. На її думку, візит Байдена до Саудівської Аравії є важливим перш за все з огляду на близькі відносини Ірану й Росії. А російський журналіст і публіцист Сєргєй Алєксашенко вважає мету президента США дуже прозорою — врегулювання цін на нафту задля налагодження ситуації у світовій економіці.

Двоє гостей етеру — російська опозиціонерка, головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова і російський соціолог Ігор Яковенко — згадали організоване Кремлем наприкінці червня закрите опитування, згідно з даними якого лише 30% росіян виступають за припинення війни проти України. Більшість із тих, хто хоче, щоб бойові дії припинилися, — молодь. «Втрата молоді – це велика поразка Кремля, — каже Ольга Курносова. — А ті 13%, які відповідають, що не визначилися, насправді визначились. Зараз із цим питанням уже визначились всі. Ці 13% просто бояться, адже якщо тобі подзвонили соціологи, то вони вже знають, хто ти».

За словами Ігоря Яковенка, на початку березня війну в Україні підтримували не 70%, як зараз, а 85%. Молодь 18-24 років проти війни, по-перше, тому, що це аудиторія інтернету, де є вільна інформація, а по-друге, вони розуміють, що саме їх наступними можуть відрядити на фронт. Після повної поразки армії Росії багато тих, хто нині підтримує диктатора, припинять його шанувати, бо люди схильні підтримувати переможців, а не переможених.

Говорили гості марафону і про важливість розблокування українських морських портів, вплив санкцій на життя росіян, приховану мобілізацію в Росії.  

Також учора в етері показали нову серію мультфільму «Масяня» ізраїльського художника-мультиплікатора Олега Куваєва, який майже все життя прожив у російському Санкт-Петербурзі. У своїх сатиричних мультфільмах він завжди висміював російську владу і суспільство. Але останні три серії були присвячені повномасштабній війні Росії проти України і виявилися «взагалі не смішними», як зазначив сам Куваєв. Перед показом мультфільму в етері «Freeдома» Олег Куваєв пояснив, що перші дві серії, які вийшли навесні, були для росіян, незгодних з політикою Кремля. А третій епізод — для тих громадян Росії, хто досі не розуміє, що відбувається в Україні.

Серія носить назву «Санкт-Маріубург» (алегорія на назви Санкт-Петербурга і Маріуполя). За сюжетом, Китай вирішує провести «спецоперацію» у Росії задля «звільнення російського народу від нацистів». Родина з двома дітьми потрапляє у епіцентр подій і вимушена ховатись від ракетних і авіаційних ударів, втрачаючи свій дім, машину і сусідів. Наприкінці немає ніякого хеппіенду: дівчинка, одна у бомбосховищі, читає віршик про китайців, а на екрані з’являється напис: «Знищене разом із людьми місто Маріуполь було оголошено містом-побратимом Петербурга»…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1224
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду