Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 липня

14 Липня 2022
1096
14 Липня 2022
23:01

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 липня

1096
«Середньовічний» Маріуполь, зернові перемовини в Стамбулі, арешт Іллі Яшина, Собянінський полк.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів про ситуацію в місті, куди, за його словами, «повернулось середньовіччя». Під час зв’язку з Андрющенком і трьома попередніми гостями в етері були постійні перешкоди, ведучий Володимир Рабчун («1+1») навіть пожартував: «Шановні товарищі з ФСБ, будь ласка, не заважайте нашому ефіру».

Про життя на окупованих територіях говорив і голова Центру соціальних досліджень Донбасу Сергій Гармаш: «Зараз багато людей повертаються на окуповані території, зокрема через те, що росіяни обіцяють компенсації. Переселенці не можуть прижитися на заході країни, в тому числі через певну стигматизацію біженців з Донбасу, яка є у нашому суспільстві. Українці під час війни втратили свою толерантність, і це дуже заважає нам згуртуватися».

Перемовини в Стамбулі щодо розблокування українських морських портів коментували міністр економіки України (2019-2020) Тимофій Милованов, радник президента України з економічних питань Олег Устенко, завідувач катедрою міжнародних відносин і директор школи політичної аналітики НАУКМА Максим Яковлєв. «Ми контролюємо 10—15% усього світового експорту зерна і 50% світового експорту олії. Якщо українські порти розблокувати, голод загрожуватиме 100-200 мільйонам людей у світі», — сказав Олег Устенко. За його словами, свідченням того, як світ чекає на наше зерно, є затори у дельті Дунаю з більш ніж 100 суден.

За словами Максима Яковлєва, керівництво держав, яким загрожує голод, опинилося перед складною дилемою: купувати викрадене Росією в Україні зерно чи не співпрацювати з державою-терористом та довести свій народ до масової смертності від голоду. На думку економіста-міжнародника Руслана Осипенка, «ці перемовини будуть дуже важкими, тому що для Росії це програш у будь-якому сенсі. Її внутрішня авдиторія не зрозуміє цей відхід, як і відхід від Зміїного. Саме зараз у Financial Times з’явилась анонімна стаття про те, що Україні не можна поставляти зброю через імовірну контрабанду українськими портами. Це вигідно саме Росії, тому що через це вона виступає із наміром контролювати всі судна, що виходитимуть із портів. Насправді вона це хоче зробити задля заспокоєння своєї авдиторії, мовляв, вона все ще повністю контролює ситуацію у Чорному морі».

Чимало уваги в етері приділили арешту російського опозиційного політика Іллі Яшина, якому інкримінують «поширення свідомо неправдивої інформації про використання збройних сил Росії». Адвокат Іллі Яшина Вадім Прохоров у ексклюзивному інтерв’ю повідомив, що закриття суддею засідання, після якого Яшина арештували до 12 вересня, є незаконним, водночас це не перший випадок, коли засідання у справах за «поширення фейків» проводять за зачиненими дверима. На думку ще одного адвоката Іллі Яшина, Міхаїла Бірюкова, це робиться, щоб сховати від суспільства «дірки» у судовій справі.

Російський правозахисник і адвокат Ніколай Полозов відзначив, що це вже третє ув’язнення у Росії за «фейки про російську армію». «Для мене це особиста історія, тому що Ілля мій близький друг, ми з ним дуже багато років у політиці і багато разом пережили. Я переживаю арешт члена своєї родини»,— сказав російський політик Дмітрій Гудков (не плутати з Геннадієм Гудковим, – ДМ.). І додав: «Такі люди, як Яшин, як Горінов, які ціною свого життя і свободи продовжують говорити про війну, показують народу України, що у Росії є майбутнє після обвалу режиму Путіна». Білоруський і американський політичний консультант, політолог Віталій Шкляров розповів про власний досвід тримісячного ув’язнення у Білорусі в 2020 році. «Сподіваюсь, цей режим впаде раніше, ніж я і десятки тисяч інших репресованих людей. Я впевнений, що ми ще довго будемо розповідати нашим дітям про те, як важко Білорусі, Україні і Росії далась свобода і демократія, як ми її разом захищали», — сказав Шкляров.

До слова, голова Руху «За Волю», член Координаційної ради Білорусі Юрій Губаревич у своєму коментарі відзначив, що Україна, на відміну від багатьох європейських держав, досі не заявила на офіційному дипломатичному рівні про підтримку Світлани Тихановської.

А колишні депутати Держдуми Геннадій Гудков та Ілля Пономарьов прокоментували формування у Москві так званого «Собянінського полка». «Собянін достатньо скептично ставиться до цієї війни, як солдат партії він ніколи не висловлювався «проти», але важливо, що він ще ніколи не висловлювався за. Однак у Путіна чітка позиція: руки в крові мають бути у всіх. Через це кремлівськими ЗМІ розганяється усюди саме ця назва», — зазначив Пономарьов. За словами Геннадія Гудкова, в Росії місцеві політики вже змагаються за те, хто більше зібрав на фронт, хто більше відправив. «Раніше вони ще могли сказати, що це Путін веде війну, а Собянін займається господарськими справами. А зараз вже так не скажуть, — додав Гудков. — Ступінь провини Путіна, Шойгу, Герасімова і ступінь провини мера Урюпінська досить різні. І я би не рекомендував губернаторам переходити із категорії пособника режиму у категорію військового злочинця».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1096
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду