Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 липня

13 Липня 2022
1037
13 Липня 2022
22:00

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 липня

1037
Окупаційна паспортизація, газовий тиск, новий медіапростір, кандидати в наступники Бориса Джонсона, мовна карта в Казахстані.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» запустив моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Знищення ворожого складу з боєприпасами в окупованій Новій Каховці на Херсонщині в етері коментували зокрема перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, полковники запасу, військові експерти Сергій Грабський і Роман Світан. Під час включення речниці Донецької ОВА Тетяни Ігнатченко йшлося про обстріли Слов’янська та перебіг рятувальних робіт у місті Часів Яр, де внаслідок удару росіян по п’ятиповерхівці загинуло багато мирних мешканців, зокрема дев’ятирічна  дитина.

Указ щодо спрощення отримання громадянства Росії для всіх українців, який напередодні підписав Путін, російський адвокат Ніколай Полозов назвав наслідком фантазій лідера РФ: «Хтось йому доніс, що українці хочуть стати росіянами. Безумовно, це буде примусова паспортизація, людям даватимуть воду, їжу тільки тоді, коли вони візьмуть паспорт…». Разом із цим політолог Олег Саакян вважає, що «це гра Путіна на його внутрішню аудиторію, це продаж перемоги, якої ще не було».

Однією з ключових тем для обговорення лишилося порушення Канадою та Німеччиною антиросійських санкцій задля відновлення роботи «Північного потоку-1». «З одного боку, вони мають думати про своїх громадян і тепло наступної зими, — зауважив політкоментатор Володимир Фесенко, — але з іншого, якщо йти на поступки цій терористичній державі, то вона продовжить тиснути на світ». Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар теж упевнений, що Росія продовжить шантажувати Європу газом, позаяк побачила дієвість такої політики. Радник віцепрем'єр-міністра з питань євроінтеграції і голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Олексій Рябчин нагадав про плани Європи позбутися залежності від російського газу, а гендиректор групи компаній Advanter Group Андрій Длигач припустив, що відхід від санкцій проти Росії на користь Німеччини є результатом роботи проросійського лобі в ЄС.

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк розповіла про нещодавню зустріч керівників найбільших польських мовників із представниками Нацради, підсумком якої має стати підписання меморандуму про співпрацю. В Україні доведеться створювати новий медіапростір, зазначила Ольга Герасим'юк. Цей медіапростір, за її словами, «жодним чином не формуватиметься недемократичним шляхом», бо Україна отримала статус кандидата в члени Євросоюзу, тож врахує рекомендації ЄС  щодо медіа.

Британський підприємець і консерватор Олександр Темерко поділився міркуваннями про кандидатів на пост прем’єр-міністра Великої Британії та інсайдами із Консервативної партії, яка й надалі максимально підтримуватиме Україну. А екскерівник російської служби Бі-бі-сі Андрій Остальський спрогнозував розвиток подій за умови, якщо наступницею Бориса Джонсона стане нинішня міністерка закордонних справ Ліз Трасс.

Експрем’єр Казахстана Акежан Кажегельдін в інтерв’ю розповів про ставлення до війни в Україні («Ми ніяк не можемо підтримати дії Росії в Україні, тому що дивимось на все це через дзеркало і розуміємо, що це могло статися з нами»), події далеких 90-х («Конфліктних гарячих точок було багато при розпаді СССР: Севастополь, Чорноморський флот, Придністров’я… Пам’ятаю, що вже тоді відчувалася неминучість конфлікту»), мовне питання у Казахстані («Мовна карта завжди розігрується, але у нас немає проблеми з російською мовою, у нас є великі проблеми з казахською мовою. Ми не можемо змусити казахів розмовляти рідною мовою. Але рухаємось в цьому напрямку»). Йшлося також про зимові революційні рухи у Казахстані, про рухи у Каракалпакії, про вплив санкцій на Казахстан: «Ми залишились замкнутими майже з усіх боків підсанкційними країнами. Ми не можемо експортувати товари через Іран, Росію, через Каспій і Азербайджан – немає інфраструктури. Таким чином, єдиний вихід – це Китай…»

Темами ще одного інтерв’ю в етері — з російським журналістом, теле- та радіоведучим, письменником Артемієм Троїцьким — була опозиційність до влади частини російських діячів культури, благодійні концерти російських опозиційних музикантів у європейських країнах, різне ставлення молоді і людей літнього віку до гонінь на опозиційних артистів, а також причини виступів артистів «старої гвардії» із прокремлівськими гаслами: «Вони розуміють, що більше нікому не потрібні».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1037
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду