Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня

10 Липня 2022
1074
10 Липня 2022
22:00

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня

1074
Відставка послів, російські погрози Литві, новий пакет допомоги від США, фільтраційні табори для українців.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV: щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Президентські укази щодо звільнення відразу кількох українських амбасадорів, включно з відомим резонансними заявами послом України в Німеччині Андрієм Мельником, ведучі попросили прокоментувати експерта-міжнародника Євгена Добряка. За словами Добряка, причини відставок можуть бути різні — від невиконання поставлених завдань до звичайної ротації. Робота послів публічно не аналізується, тож про справжні причини громадськість навряд чи дізнається. Що ж до посла в Німеччині, то, на думку експерта, Андрій Мельник не повинен був давати скандальні оцінки складним моментам світової історії, і взагалі, «президент правильно зробив, що прибрав цю токсичність».

На запитання, чи можливе в Росії щось подібне до ситуації в Шрі-Ланці, де на тлі глибокої економічної кризи і масових протестів президент і прем’єр оголосили про відставку, Євген Добряк спочатку відповів, що це «непорівнянні речі». У Росії, мовляв, все піде в свої строки і за власним сценарієм. Однак згодом експерт визнав, що сценарії можуть бути дещо схожі…

Тим часом Росія почала погрожувати Литві через заблокований транзит своєї підсанкційної продукції до Калінінграда. На думку політкоментатора Олега Саакяна, в Росії немає відчутних економічних важелів тиску як на Литву зокрема, так і на Євросоюз загалом. Навіть прикручування газового вентилю влітку не спрацює. Литовський політолог Вітіс Юрконс назвав залякування Литви з боку Росії маневром Кремля, що має на меті відвернути увагу від невдач в Україні.

Польський журналіст Ігор Ісаєв у продовження теми небезпечного сусідства сказав, що стіна, вибудувана між Польщею та Білоруссю, є суто політичною реакцією Польщі, оскільки не зупинить потік мігрантів і тим паче не допоможе у випадку військової агресії. Про паркани на кордонах Польщі та Білорусі і Фінляндії та Росії, а також про малоймовірність ядерної війни говорив колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов. За його словами, загрозу ядерної атаки російська верхівка теж використовує як метод залякування.  

Старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд вважає спокій Кремля щодо вступу Фінляндії і Швеції до НАТО прямим доказом того, що цілі Путіна у війні в Україні зовсім інші, ніж небажання допустити розширення альянсу. Військовий експерт Сергій Грабський відзначив, що росіяни перекидають сили з півночі на Харківський напрямок, тобто послаблювати кордони з Фінляндією вони не бояться, отже, «загроза НАТО» — пусті слова. Це перекидання також свідчить про агонію Росії на фронті з Україною, додав Грабський.

Новий пакет оборонної допомоги від США на 400 мільйонів доларів, до якого, поміж іншим, увійдуть і новітні ракетні системи HIMARS, в етері коментували Директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик, нардеп від «Слуги народу» Єгор Чернєв, за словами якого, «постачання нових, більш далекобійних снарядів HIMARS свідчить про довіру партнерів до української армії», а також Андрій Піонтковський.

Цього дня в етері торкнулися і такої важкої теми, як фільтраційні табори в Росії та на окупованій території. Про це говорили виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки Павло Лисянський, а мешканка Маріуполя Валерія Зеленська поділилася власним досвідом проходження фільтрації після евакуації з «Азовсталі».

Голова Запорізької районної державної військової адміністрації Олег Буряк і його 16-річний син Владислав розповіли, як Владислава захопили в полон, та про повернення хлопця до рідних після 90 днів розлуки. Олег Буряк наголосив, що, попри успіхи у звільненні військовополонених, у нас досі немає чіткої системи з визволення мирних жителів. А Владислав додав: «Зараз я хочу якомога більше розповісти про те, що зі мною сталося, і про те, як виживати в таких ситуаціях, щоб люди знали, що немає безвихідних ситуацій. Треба завжди вірити в себе і бути сильними».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду