Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 липня

9 Липня 2022
1318

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 липня

1318
Бойкот Лаврову на Балі, відставка Бориса Джонсона, санкції проти Росії, вирок Олексію Горінову.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 8 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» запустив моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Ми робимо щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров достроково залишив саміт міністрів закордонних справ G20 на Балі через бойкот, який йому влаштувала група учасників зустрічі. Про це в етері говорили директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, Надзвичайний і повноважний посол України Андрій Веселовський, політтехнолог Тарас Загородній. Російський політик і адвокат Марк Фейгін назвав демонстративне ігнорування Лаврова з боку дипломатів репетицією перед запланованим на листопад самітом глав держав «Великої двадцятки», на який запрошено Володимира Путіна. «Тепер у Кремлі думатимуть, як зробити виступ Путіна на Балі менш травматичним», — спрогнозував Фейгін. Колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов висловився жорсткіше: «Це катастрофа для російської дипломатії, якщо навіть спільне фото з ним майже всі відмовились робити». За словами Пономарьова, надалі країни G20 розбиватимуться на два табори: перші, як США і Канада, дозволятимуть собі повний бойкот Росії, а європейські держави диктуватимуть свої умови: мовляв, «що ви, Росія, можете нам запропонувати за те, що ми будемо з вами спілкуватись і звертати на вас увагу?»

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк вважає Росію «настільки не інтелектуальною країною, що Лавров навіть не зрозумів, що з ним сталося на зустрічі міністрів G20». «Нарешті на прикладі Лаврова Путін побачив, як ставляться до Росії і ставитимуться до нього», — додав Подоляк.

Політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман змалював можливий, на його думку, сценарій перевороту в російській владі: «Для кремлівської верхівки Путін став токсичним. Вони зараз через нього втрачають все, що заробили за все своє життя». За словами Шейтельмана, наступник Путіна буде не з військових, адже військові в Росії щодня втрачають політичний вплив через невдачі на фронті.

Тема відставки прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона третій день поспіль не втрачає актуальності. Її коментували аналітик, редактор служби UkraineAlert в Atlantic Council Пітер Дікінсон (був в етері двічі), експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв, колишній керівник російської служби Бі-бі-сі Андрій Остальський, лондонський політемігрант, лідер громадського руху «Говоріть голосніше!» Андрій Сідєльніков. Усі коментатори одностайно стверджували, що на українсько-британські взаємини відставка Джонсона не вплине. «Парадигма відносин не зміниться, ми навіть побачимо, як під час прем’єрських перегонів кандидати змагатимуться в тому, хто більше підтримує Україну», — зазначив Пітер Дікінсон.

Радниця голови правління НАК «Нафтогаз Україна» Світлана Заліщук припустила, що Канада, порушивши санкції проти Росії, передасть Німеччині турбіну, необхідну для обслуговування газопроводу «Північний потік-1», який потрібен Європі. Втім, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд бачить у цьому й позитив: «Росія використовувала блокування газової турбіни канадцями як елемент своєї пропаганди, тож розблокуванням цієї турбіни Канада лишає Росію можливості цим спекулювати». До слова, традиційну для етеру тему впливу санкцій на життя росіян розлого коментували й протягом цього дня.

У Москві суд виніс вирок муніципальному депутату Олексію Горінову. Його засудили до семи років колонії за поширення «фейків» про російську армію, а насправді — за публічну незгоду з війною в Україні. Це перший реальний строк у подібній справі. Цю тему в етері обговорювали з російськими журналістами Марією Строєвою та Романом Доброхотовим, а також із політичною оглядачкою Ольгою Курносовою. Роман Доброхотов назвав вирок Горінову показовою акцією залякування росіян.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду