Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 липня

7 Липня 2022
1009

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 липня

1009
Відставка Бориса Джонсона, санкції проти Росії, «назад до СРСР», зіркова підтримка українців.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Про ситуацію навколо прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона і ймовірність його відставки в етері говорили політкоментатор Микола Давидюк і голова Української асоціації зовнішньої політики, колишній посол України у Великій Британії Володимир Хандогій. Як відставка Джонсона, якого і в нашій країні і за її межами вважають великим другом українців, позначиться на британській воєнній допомозі Україні? За словами Володимира Хандогія, підтримка України Великою Британією базується не на одній людині, а на всьому суспільстві і відчувається на всіх рівнях, тому нам не варто боятися будь-яких змін. «Але, звісно, після всіх візитів цього лідера нам буде прикро, якщо він піде», — додав Хандогій.

Бойові дії коментували воєнні експерти Олег Жданов, Михайло Жирохов, Володимир Мартиненко, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, голова Слов'янської міської військової адміністрації Вадим Лях, депутат Харсонської облради Сергій Хлань, воєнно-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. Останній зокрема спростував заяви росіян щодо знищення двох систем HIMARS. За словами Коваленка, через віддалене розміщення цих систем від лінії фронту ймовірність такого перебігу подій дуже низька.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів про гуманітарну ситуацію у місті та області: ситуація важка і через небажання людей евакуюватися, хоча така можливість є.

Як завжди детально обговорювалася тема санкцій проти Росії та їхнього впливу на повсякденне життя росіян. За спостереженнями російського економіста, професора Чиказького університету Костянтина Соніна, «росіяни засмучені, але всі зміни достатньо повільні. Якщо з Росії пішов Макдональдс, це не означає, що в Росії закінчились всі гамбургери. Тому масових протестів не буде». «Але я вірю, що Україна переможе і буде вільною, як і раніше, і що Росія звільниться від бандитів і стане також вільною, як і Україна», — сказав Сонін.

Доктор економічних наук, професор Київського національного університету Андрій Длигач вважає, що санкції необхідно посилювати, але вони мають бути більш точковими і розумними, впливати навіть не на галузь, а на конкретні підприємства. Важливо також запроваджувати санкції проти третіх осіб і компаній, які діють в Індії, ОАЕ, Саудівській Аравії і допомагають Росії уникати обмежень. Фінансист, засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан спрогнозував наслідки виходу з ринку Росії багатьох компаній: «Більшість технологій неможливо замінити. Щоб створювати самостійно передові технології, треба було розвивати свою науку, як це робили в США та в Китаї і не робили в Росії».

На думку російського політолога Дмітрія Орєшкіна, до осені російські обивателі втомляться від росту цін і війна їх обурюватиме. Восени у вічній битві холодильника з телевізором почне перемагати холодильник, впевнений Орєшкін.  

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми Росії, говорив про ностальгію російської верхівки за СРСР і намагання повернути ті часи. Одним із прикладів є створення сучасної піонерії – дитячої організації «Большая пєрємєна». Пономарьов звернув увагу на подвійне значення цієї назви: «велика перерва» і водночас «велика зміна». Нове законодавство Росії про держзраду через збір інформації, яка може нашкодити російській армії, Ілля Пономарьов вважає «прямим показником посилення партизанського руху в Росії, який вже неможливо не помічати».

Із тим, що Росія стрімко наближається до жахливих часів і системи СРСР, згоден і російський правозахисник та журналіст Александр Подрабінєк: «Як і Сталін, Путін дуже боїться зради поруч із собою, тому що такі правителі відчувають нелегітимність свого існування у владі». А російський історик Юрій Півоваров, заочно заарештований московським судом за публічні виступи проти війні в Україні, знає про репресії та переслідування російської інтелігенції зі власного досвіду, про що і розповів телеглядачам.  

Пожвавив учорашній етер коментар телеведучого, військовослужбовця української армії Колі Сєрги. Йшлося про підтримку України музикантами, акторами та іншими зірками світового рівня, про роботу Шона Пенна над його фільмом про українців, а також про український зірковий десант — «Океан Ельзи», «Антитіла», «Бумбокс» та інші, які не тільки дають благодійні концерти, але й захищають Батьківщину за зброєю в руках.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду