Велосипед для Зеленського й Нацбанк проти Коломойського. Моніторинг теленовин 25 листопада — 1 грудня 2019 року

Велосипед для Зеленського й Нацбанк проти Коломойського. Моніторинг теленовин 25 листопада — 1 грудня 2019 року

7 Грудня 2019
3798

Велосипед для Зеленського й Нацбанк проти Коломойського. Моніторинг теленовин 25 листопада — 1 грудня 2019 року

3798
Канали Ахметова та Коломойського показували різні версії ситуації на енергоринку та протестів під Нацбанком. Маніпуляції, порушення та матеріали з ознаками замовності в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу.
Велосипед для Зеленського й Нацбанк проти Коломойського. Моніторинг теленовин 25 листопада — 1 грудня 2019 року
Велосипед для Зеленського й Нацбанк проти Коломойського. Моніторинг теленовин 25 листопада — 1 грудня 2019 року

Протягом тижня виразно простежувалася лінія ідеологічного поділу між медіа олігархів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського. Якщо на каналі «Україна» говорили про інспіровані Коломойським протести під Національним банком України, що загрожують подальшій співпраці з Міжнародним валютним фондом, то на «1+1», навпаки, ставали на бік мітингарів та ігнорували критику протестів із боку керівництва Нацбанку. Так само з діаметрально протилежною упередженістю на «Україні» критикували зміни на ринку енергетики, що роблять уже не перший місяць, а на «1+1» включили інформаційний удар у відповідь, звинувативши підприємство Ахметова у створенні штучної кризи для тиску на уряд.

Тим часом важлива тема про продовження газових угод із Росією у новинах практично ігнорувалася. У питаннях тарифів на газ новинарі обходилися простою ретрансляцією обіцянок уряду про «все буде добре», без аналізу, в який спосіб це «добре» буде досягатися. За поодинокими винятками, не залучали коментарів експертів щодо газових питань. І загалом складні теми воліли обходити, надаючи перевагу шарлатанам-дієтологам,  особистим драмам та нападу свині на грецького журналіста.

25 листопада, понеділок

Головне. На ICTV до річниці захоплення вже повернених українських кораблів підготували репортаж-нагадування. На «1+1» та «UA: Першому» розповіли про акцію під посольством Росії у Києві. Люди принесли унітази, туалетний папір і труси, висміюючи те, що росіяни повернули кораблі без обладнання, вилучили навіть туалетне та кухонне приладдя.

ICTV, «Україна», «1+1» та СТБ позитивно показали звернення від Володимира Зеленського. Розповідали, що тепер президент звертатиметься до українців у соцмережах у новому форматі, пишається поверненням кораблів та передали його оптимістичні обіцянки.

На «112» та «Інтері» з цього звернення спробували витягнути інформаційні приводи: як президент готується до зустрічі у Нормандському форматі та погляди на земельну реформу.

Важливі теми. «Якщо Україні таки вдасться укласти з Росією угоду про транзит газу, то ми отримаємо одну з найменших цін у Європі», — передали слова міністра енергетики Олексія Оржеля на ICTV. Його позиція була єдиною у повідомленні, де йшлося тільки про вигоди, хоча поновлення газових контрактів із Росією — складна тема, у повідомленні немає достатнього бекґраунду для розуміння історії питання. Обіцянку про зиму з теплом також від Оржеля і також без балансу містили повідомлення на «Україні» та «1+1». При цьому у Світловодську на Кіровоградщині оголосили надзвичайний стан через зрив опалювального сезону.

Опитування «Демінціатив» про оцінку політичної ситуації показали на 5 каналі. У матеріалі йшлося: «Майже 40 відсотків громадян вважають, що Україна нині рухається в неправильному напрямку». Повідомили також про динаміку зміни поглядів порівняно з періодом після виборів. Більше на жодному з каналів про це опитування не йшлося. Також мало уваги приділяли протесту щодо конкурсу на посаду голови Держкіно (тільки на 5 каналі та СТБ), відставці голови Національної служби здоров’я Олега Петренка (тільки «Інтер»).

Сумнівні. «Скандальна справа "Роттердам+" тріщить по швах. Майже 3 роки триває розслідування, детективи НАБУ та антикорупційні прокурори шукають примарні докази, а експерти кажуть: формула економічно обґрунтована, і вона врятувала країну від холоду», — такою була підводка до сюжету Ірини Щербак на каналі «Україна». На каналі систематично нехтують стандартами відокремлення оцінок від фактів та балансу, висвітлюючи справу щодо «Роттердам+». Упередженість тут може бути мотивована тим, що, за версією слідства, формула була побудована в інтересах компанії Ріната Ахметова — власника каналу «Україна».  

Ще один матеріал в інтересах бізнесу Ріната Ахметова вийшов на його каналі. Співробітники Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату, котрий входить у групу Ахметова «Метінвест», скаржилися, що збільшення податків для підприємств металорудної галузі вдарять по зарплатах працівників. Очевидно, що податкова політика обмежить можливості власника отримувати прибутки, але всю тему переводять суто у соціальну площину, підміняючи інтереси власника добробутом найманих працівників.

Самому Ахметову традиційно дякували за благодійну допомогу мешканцям Донбасу. Такі сюжети виходять у кожному випуску «Сьогодні».

Також на «Україні» вийшли позитивні незбалансовані матеріали в інтересах кількох політиків: Олег Ляшко називав політичним переслідуванням справу через його бійку з народним депутатом Андрієм Герусом; Петро Порошенко робив заяви на безпековому форумі в Канаді; розказували про внесок Арсенія Яценюка у газову безпеку України.

На «1+1» вийшов сюжет про другий тиждень протестів під Нацбанком. У сюжеті повідомляють про протести проти корупції: «Лише впродовж останнього місяця відбулася серія затримань працівників Нацбанку на корупції. Окрім того, сам голова відомства відзначився неправдивою декларацією, заявляють активісти. учасники акції вимагають звіту від керівництва, а також створення тимчасової слідчої комісії для розслідування злочинів НБУ». Протестують і представники феросплавного заводу, і ГО «Захист інвесторів», які вимагали від НБУ звіту про діяльність і скаржилися на відсутність у Нацбанку діалогу із громадськістю. З позиції НБУ — лише те, що звинувачення там відкидають. Подібний підозрілий і незбалансований сюжет виходив і минулого тижня, 21 листопада.

На «Інтері» показували, що представниця «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська дбає про долю переселенців. З трьох коментарів у сюжеті два належали Королевській, і один — представнику «Слуги народу». Також у випуску Сергій Каплін критикував «Нафтогаз» і говорив про транзит російського газу: «Втрата можливості транспортувати російський газ може коштувати Україні до семи відсотків доходу у бюджет. Про це заявив голова конфедерації профспілок України Сергій Каплін». Його коментарем справа і завершується, хоча для фахової розмови по цій темі потрібна експертна думка, не кажучи вже про версію «Нафтогазу» для балансу.

26 листопада, вівторок

Головне. Український політв’язень Олег Сенцов отримав премію імені Сахарова. Про це йшлося у кожному з випусків новин, за винятком прайму на «112».

Сюжет про долю газових контрактів вийшов тільки на ICTV. Тут містилися позиції топпосадовців: керівника «Нафтогазу», міністра енергетики і природних ресурсів, позиція президента, а також коментар президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара. Решта аналізованих каналів у новинному праймі цієї теми не торкалися взагалі.

Володимир Зеленський перебував із візитом в Естонії й отримав у подарунок від колеги символічний подарунок — електровелосипед. Це стало ключовим повідомленням про цю подію в більшості матеріалів. Хоча на «Україні» про це згадали для привернення уваги, але загалом розповіли й про інші теми зустрічі: співпраця у безпековому секторі та оцінка президенткою Естонії ситуації на Донбасі.

Сумнівні. Поки політики та експерти обговорювали, в якому форматі та чи мають продовжуватися газові контракти з Росією, на «Україні» дали думку лише одного політика: «Прямі поставки газу з Росії — енергетична пастка Кремля — упевнений Арсеній Яценюк»,  — йшлося на «Україні». Інших коментарів по цій темі у випуску не було.

Питанням боргів за зарплати перед медиками скористалися на «Інтері» для піару лідера «ОПЗЖ» Юрія Бойка. Сюжет про його відвідини сумських лікарень містили скарги медперсоналу та запевнення Бойка у їх підтримці. Хоча цього ж дня президент та прем’єр-міністр повідомили про виділення коштів на покриття цих боргів.

У випуску «Інтера» ще кілька разів просували порядок денний від «ОПЗЖ». Королевська розповідала, як треба піклуватися про дітей війни. Віктор Медведчук викладав власну візію особливого статусу Донбасу, де наполягав на залученні самопроголошених лідерів сепаратистів: «У каждой из сторон могут быть и свои какие-то изменения. Но они, опять же, должны согласовываться на Нормандском формате. И они должны согласовываться потом с Донецком и Луганском. Потому что в нормандском формате нет ни Донецка, ни Луганска. Поэтому я бы считал, что оптимальной формулой была бы процедура принятия решения и в этой части, и в части закона о выборах, и в части других законов и подзаконных актов, касающихся реализации положения закона "О статусе" — согласование нормандского формата, утверждение на трехсторонней контактной группе в Минске — там где есть не только Украина, Россия, ОБСЕ, но еще и представители Луганска и Донецка».

Також у випуску «Інтера» був сюжет, де представники «ОПЗЖ» в Одеській облраді вимагали від парламенту не ухвалювати у другому читанні закон про ринок землі. Як і в попередніх випадках, подача була однобокою, без належного бекґраунду по темі чи альтернативних поглядів на ситуацію.

Теж однобоко, але з іншої сторони протести під Нацбанком показали на каналі «Україна». Одним із героїв сюжету був Олег Ляшко, він критикував мітингарів за зухвалість та відсутність чітких вимог. Авторка сюжету Тетяна Гаврилюк сказала: «На помаранчевих жилетах абревіатура Нікопольського заводу феросплавів. Він належить Ігорю Коломойському. Політолог Кирило Сазонов упевнений: мітинг тиск на владу у справі Привату». Раніше Сазонов не раз давав коментарі в сумнівних сюжетах «України», зокрема на захист Олега Ляшка.

На «1+1», де вчора, навпаки, стояли на боці мітингарів, вийшов матеріал, що піарив народного депутата Олександра Ткаченка. Той дякував фонду Держмайна за ініціативу законсервувати будівлю «Гостинного двору», яку вже кілька років відстоює громада Києва. «Залучення громадськості, яка, власне, відстояла цю будівлю, дуже на часі, тому ми вдячні Фонду держмайна за таку ініціативу. Будемо всіляко підтримувати і спільно з Міністерством культури опікуватися тим, щоби врешті-решт проєкт був зроблений, будівля не була втрачена, вона стала окрасою міста», — такий коментар політика не є змістовно важливим для теми, але демонструє стурбованість та залученість до процесів захисту інтересів громади Києва.

Треш дня. Майже серіальна драма розгорнулася на «1+1»: «Весільна оказія на Тернопільщині. Чоловік покинув молоду дружину на третій день після гучного весілля і відмовився платити оператору та фотографу за весільну зйомку. Оператор написав про це в соцмережі і та вибухнула. Тисячі користувачів обурилися діями чоловіка і почали підбадьорювати дівчину. Світлана Павук поїхала в містечко Борщів дізнатися подробиці і несподівано опинилася в заручниках нареченого і його мами». Майже чотирихвилинний сюжет присвячено проблемам в особистому житті молодят. Тож для редакції це виглядає набагато важливіше, ніж доля тих же газових контрактів, якій в праймі «ТСН» за весь місяць присвятили буквально одне речення.

27 листопада, середа

Головне. Зеленський повідомив про готовність зустрітися з Путіним у нормандському форматі. Про це він говорив під час брифінгу, перебуваючи з візитом у Литві. І це потрапило в усі головні новини дня.

У Києві обирали запобіжний захід Андрію Садовому. В усіх новинах подавали як коментарі обвинувачення, так і підозрюваного.

В Нацбанку заявили про тиск з боку колишнього власника «Приватбанку» Ігоря Коломойського. Тільки коментар голови НБУ Якова Смолія і закиди про тиск Коломойського — на «Інтері» та «Україні». На ICTV сфокусувалися на питанні, який це матиме вплив на співпрацю з МВФ, тож у сюжеті висловлювалися також міністерка фінансів Оксана Маркарова та юридичний радник «Приватбанку», але все одно матеріал вийшов незбалансованим.

На теж 5 каналі більше схилялися до позиції НБУ, але спробували показати реакцію у відповідь на закиди, хоч і не напряму: «Окрім замовника в установі називають і виконавця. У заяві НБУ йдеться про депутата від "Слуги народу" та члена фінансового та податкового комітету ради Олександра Дубинського. Голова профільного комітету Данило Гетьманцев і колега Дубинського по фракції після виїзного засідання комітету заявив, хто стоїть за мітингами — не знає». На «UA:Першому» повідомили, що намагалися зв’язатися з Коломойським чи його представниками: «Ні Ігор Коломойський, ні його адвокати на наші дзвінки не відповідають».

Замовчування дня. На «1+1», на якому активно розповідали про корупцію в НБУ і скаржилися, що керівництво банку ігнорує діалог із громадськістю, заяви Якова Смолія щодо тиску проігнорували.

Важливі теми. Три матеріали випуску на 5 каналі присвятили тому, чи є зрушення у справах Майдану, через що вже п’ятий день голодувала адвокатка Небесної сотні Євгенія Закревська. По темі говорили сама адвокатка та генпрокурор Руслан Рябошапка. Цю тему також висвітлювали на «UA: Першому».

«Комітет виборців України проаналізував ефективність перших трьох місяців роботи Верховної Ради дев'ятого скликання», — про це говорили тільки на «UA: Першому».

Сумнівні. «За цифровізацію взялися і енергетики. Тепер завдяки відео і фото з дронів вони можуть контролювати стан мереж та попереджати аварії. І не лише один з десятків проєктів компанії ДТЕК», — другий матеріал випуску на «Україні», де системно піарять соціальні проєкти та інновації на підприємства свого власника Ріната Ахметова.

На «1+1», навпаки, пролунала критика бізнесу Ахметова. У сюжеті Олександра Романюка йшлося про простій на Бурштинській теплоелектростанції, що обслуговує три західних регіони і входить до мережі ахметовської енергокомпанії ДТЕК. У компанії в причинах перебоїв у роботі називають несприятливу ситуацію на ринку, але представники провладної команди вбачають у цьому політичні мотиви: «Андрій Герус, народний депутат України: Ми розуміємо, що це створюється певний такий тиск і навіть певна дестабілізація ситуації на місці для того, щоб добитися підвищення ціни електроенергії». Хоча в сюжеті озвучили позиції різних сторін, версії про шантаж тут вірять більше. Сюжет завершується невигідними для ДТЕК аргументами: «З іншого боку, держава і сама має претензії до станції. У жовтні антимонопольний комітет почав розслідування щодо можливих зловживань ДТЕК "Західенерго" із цінами. А журналісти видання "Наші гроші" з'ясували, що одним із найбільшим імпортерів світла на Бурштинський енергоострів є саме компанія ДТЕК, якій станція і належить. Тобто, виходить, що компанія нібито терпить збитки через свої ж дії. Хоча у ДТЕК обидві претензії заперечують».

На «Україні» вчергове звітували про подаровані фондом Ахметова автомобілі швидкої допомоги на Рівненщині. Також на «Україні» упереджено розповідали, що ексдружина голови виконкому Радикальної партії затягала його по судах. Заступався за однопартійця Олег Ляшко.

На «Інтері» знову лише Наталія Королевська з «ОПЗЖ» розповідала про відшкодування переселенцям. Таким чином канал формує викривлене уявлення, що цією темою опікується лише одна політсила. Ще один її представник Віктор Медведчук на «Інтері» критикував ринок землі: «Замахнулись на черноземы! Замахнулись на то, чтобы сегодня в угоду фонду Сороса, МВФ, продать эту землю и дать возможность, чтобы иностранцы скупили». Це один із поширених міфів щодо земельної реформи. А Юрій Бойко на Харківщині підтримував протести аграріїв проти зняття мораторію на продаж сільгоспземлі.

Також на «Інтері» відзвітували про обрання колишнього керівника Адміністрації президента Петра Порошенка Ігоря Райніна на посаду голови Харківської обласної організації партії «Опозиційна платформа — За життя».

І ще один піар-сюжет на «Інтері» вже в інтересах іншого політика: Сергій Каплін вимагав зниження цін на газ і звинувачував уряд у спекуляціях на тарифах, причому канал навіть не спробував отримати відповіді на закиди від представників уряду.

Треш дня. «Хробаками, цвяхами і пліснявою лікують зайву вагу так звані гіпнодієтологи», — дев’ятихвилинний сюжет на «1+1» присвятили шарлатанам, хоча й критикували сумнівні методики, але для цього досить детально про них інформували. Тож аудиторія дізналася про існування «експертів», про яких узагалі ніколи в житті могли би й не почути. Для ілюстрації рівня ось один із коментарів: «Олена Шевченко, гіпнодієтолог: Щасу нас человек самый большой похудел на 100 килограмм жира».

28 листопада, четвер

Головне. Про обшуки у волонтерки Марусі Звіробій — один із перших сюжетів на більшості каналів. Найактивніше висвітлювали на 5 каналі. З короткого повідомлення почали: «Замах на життя президента у формі фейсбук-трансляції». «Обшуки та кримінальне провадження як наслідок інтернет-трансляції», — такою ж тезою відкрити тему на «1+1». Далі у випуску 5 каналу говорили про акцію «Ні політичним репресіям» на підтримку волонтерки. Пізніше у випуску — великий сюжет, де також були коментарі речниці Державного бюро розслідувань. Загалом майже в усіх випусках ця тема була однією з перших. Найкоротше про це — на «Інтері». Жодної згадки по темі не було в праймі на ICTV.

На «UA: Першому» це був перший матеріал випуску, наприкінці сюжету вирішили зацитувати скандальні висловлювання: «Маруся Звіробій: Тебе с#ка бажають, щоб ти здох, ти робиш таку шкоду цій країні, що всі бажають, щоб ти здох і просто обговорюють, яким чином. Чи тебе повісить краще, чи тебе застрелить краще, чи граната зірветься десь. Софія Федина: Ненароком може зірватися граната. А знаєш, там постріли бувають абсолютно випадково. Але чесно кажучи, було б красивіше, щоб це все сталося під час московських обстрілів, коли дехто знову у голубій сорочечці або білій сорочечці припреться на передову». Це плюс для точності, але мінус для коректності, враховуючи, що ці висловлювання в ДБР попередньо розцінюють як замах на вбивство.

Важливі теми. Олена Зеркаль повідомила про свою відставку з посади заступниці міністра закордонних справ. Дуже коротко про це сказали тільки на «Інтері». Раніше вона говорила про цей намір в інтерв’ю «Бігус.Інфо». Але і тоді про це дали лише поодинокі повідомлення, не розцінивши це як значну подію.

Сумнівні. На «Україні» розповідали про сумлінну підготовку до зими Придніпровської ТЕС, що входить до компанії Ріната Ахметова ДТЕК. Самому Ахметову дякували у черговому сюжеті про допомогу дитині з вадою серця.

Знову на «Україні» відстоювали інтереси Ляшка в незбалансованому сюжеті про його бійку з народним депутатом Герусом. Із нового — додався коментар політкоментатора Вадима Карасьова: «Нинішня команда владна вона захотіла за рахунок Геруса і цього особистого, я би сказав, конфлікту вдарити по опозиційності Оляга Ляшко».

Також незбалансовано на «Україні» подавали про позов Савіка Шустера до Ігоря Коломойського. Приводом стало перше засідання за цим позовом, а матеріал будувався виключно на позиції ведучого.

І на «Україні» подали коментар нардепа від «Батьківщини», ексголови СБУ Валентина Наливайченка щодо реінтеграції Донбасу. «Одночасний шлях України в ЄС та реінтеграція Донбасу єдина формула успіху для країни, переконаний Валентин Наливайченко. Зай ого ініціативи науковці, депутати, представники громадських організацій та дипломати розробили план дій для втілення в життя цієї формули», — про те, скільки ще подібних ініціатив різних політиків існує, в матеріалі вирішили не говорити.

Сергій Каплін на «Інтері» вчергове вимагав переглянути політику утворення комунальних тарифів. А Віктор Медведук нав’язував свій порядок денний щодо вирішення ситуації на Донбасі — незбалансовано, в матеріалі понад дві хвилини його монологу. 

На ICTV та СТБ, що належать Віктору Пінчуку, вийшов сюжет про діяльність благодійного фонду Олени Пінчук. Хоча тема є важливою і стосується профілактики ВІЛ-СНІДу, але очевидним є використання власних медіаресурсів у інтересах власників.

29 листопада, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня виходить підсумкова програма «Подробиці тижня».

Важливі теми. «У Нідерландах готуються розпочати суд над підозрюваними у збитті малайзійського боїнга», — повідомили на «Україні». Про це також повідомив «112»

«Занадто гучна свобода слова. Скандальна заява "слуги народу", Ольги Василевської-Смаглюк, про необхідність трохи її приглушити в Україні, викликала бурхливу реакцію в суспільстві. Сама депутатка — колишня журналістка каналу "1+1", попри скандал, від своїх слів не відмовляється. Мовляв, стосуються вони не роботи ЗМІ в цілому, а лише закликів до насилля», — такий сюжет показали на 5 каналі. І попри те, що справа Марусі Звіробій та Софії Федини є цікавою як прецедент, а слова колишньої журналістки про обмеження свободи слова звучать щонайменше дивно, цій темі більше ніхто не схотів приділяти увагу.

На ICTV з посиланням на Комітет виборців України повідомили, що найбільші прогульники зосередилися в «ОПЗЖ». Це один із висновків звіту, який КВУ оприлюднив іще 27 листопада. Тож це свідчить про фрагментарне висвітлення теми на ICTV, адже про інші тези звіту в новинах каналу раніше не говорили. Редакція також продемонструвала інертність, оскільки до самих нардепів вони не зверталися, лише використали новину, опубліковану на сайті КВУ.

Сумнівні. На «Україні» хвалили корпорацію Ахметова SCM за потрапляння в топ платників податків. Традиційно сюжет приділили і благодійності фонду Ріната Ахметова, який виділяє допомогу мешканцям прифронтових територій.

Президент Зеленський випустив своє чергове звернення. З нього показали запевнення, що ніхто не зливатиме справи Майдану, на ICTV та «1+1». На 5 каналі до цієї обіцянки додали роз’яснення від Держбюро розслідувань, чим виправдали використання коментаря з обіцянками. На «Україні» від Зеленського — вітання з Днем прокуратури і суцільний мед для вух: «Ера дорогих прокурорських автівок, яхт і коштовностей позаду. Відбувається реальна реформа прокуратури. Про це Володимир Зеленський заявив вітаючи працівників відомства із професійним святом».

30 листопада, субота

Річниця побиття студентів на Майдані. Про це нагадали на ICTV, 5 каналі та «Україні». На «1+1» та «UA: Першому» розповіли про нагородження волонтерів від «Євромайдан SOS».

На «1+1», 5 каналі та «Україні» передали обіцянку від уряду, що ціни на газ можуть зменшитися. Але в цій темі всі згадані канали нехтували експертними коментарями. Варто було пояснити, за рахунок чого можливе це зниження ціни і якими будуть його наслідки.  

На 5 каналі показали уривки з інтерв’ю Олени Зеркаль для Deutsche Welle. Решта каналів так само не вважають важливою темою гучну відставку в МЗС.

Сумнівні. На «Україні» знову критикували народного депутата Андрія Геруса щодо правки, що запроваджує зміни на ринку енергетики. «Чорна п'ятниця для української енергетики. Напередодні вночі профільний комітет Верховної Ради зібрався обговорити імпорт російської електроенергії», — так починався сюжет про засідання профільного комітету в Раді, де слово дали тільки опонентам Геруса. Далі продовжили тему сюжетом із обговорення теми під час шоу «Свобода слова», що виходила на «Україні» напередодні. Хоча тут дають слово і Герусу, і його опонентам: «Олексій Гончаренко, народний депутат, фракція "Європейська солідарність": Это эпопея с импортом российской электроэнергии. в интересах, понятно, Коломойского». Але настрій сюжету і ставлення до слів Геруса формують емоційні закадрові коментарі: «Але цього запитання Андрій Герус не почув, спізнився на токшоу. Прийшов по закінченню засідання комітету. Чому на нього не пустили журналістів, так і не пояснив», «Виходить, йшлося про скандальну правку, яку, власне, Герус і пролобіював, щоб відкрити український ринок для російської електроенергії», «Публічно Герус помилки не визнав».

На «Інтері» народний депутат Сергій Рудик переймався долею спортмайданчиків на Черкащині. А Наталія Королевська вкотре розповідала про ініціативи «Жінок за мир».

1 грудня, неділя

Оглядається випуск «Інтера» замість «Подробиць тижня», що виходять у п’ятницю.

Почали включенням з місця в центрі Києва, де обстріляли автівку депутата Київської облради. Наступне повідомлення — про напад на активіста ГО «Стоп корупції» з посиланням на його брата. Матеріал незбалансований, у ньому бракує коментарів правоохоронців. А поява матеріалів щодо ГО «Стоп корупції» також виглядає підозріло, оскільки активісти цієї організації періодично коментують політично анґажовані теми на «Інтері». Наприклад, критикували суддів, що виносили рішення, невигідні бізнесу власника «Інтера» Дмитра Фірташа, або ставали на сторону певних забудовників.

Відвертих матеріалів із ознаками замовності у випуску не було.

Підсумки

Найактивніше з політичних сил у новинах піарили «Опозиційну платформу — За життя». Різні представники партії розділили між собою типові меседжі: говорили на теми миру, допомоги дітям війни та переселенцям, особливого статусу для окупованих територій Донбасу, критикували соціальну політику уряду та ринок землі.

Попри те, що КВУ проводили підсумки перших трьох місяців роботи парламенту, діяльність партій у Верховній Раді в новинах майже не обговорювали. Тож до новин потрапляли ті політики, які самі ініціювали свою медійну активність. Найменше про політичні сили говорили на СТБ та «112».

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду