Реєстр сексу та реєстр трешу. Моніторинг теленовин 14–20 жовтня 2019 року

Реєстр сексу та реєстр трешу. Моніторинг теленовин 14–20 жовтня 2019 року

26 Жовтня 2019
2317

Реєстр сексу та реєстр трешу. Моніторинг теленовин 14–20 жовтня 2019 року

2317
Тепер іще прискіпливіше про треш в інформаційних випусках, але є й хороші новини. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5 каналу.
Реєстр сексу та реєстр трешу. Моніторинг теленовин 14–20 жовтня 2019 року
Реєстр сексу та реєстр трешу. Моніторинг теленовин 14–20 жовтня 2019 року

Намагаючись розказати про найбільші маніпуляції в теленовинах, ми інколи упускаємо «перли», найвизначніші з яких все ж можна знайти у блозі «Ньюспалм». Висмоктані з пальця новини, соковиті метафори й епітети, які намагаються привернути увагу до абсолютно порожніх та незначних подій, — усе це тепер постараємося описувати детальніше.

Що ж найважливішого було в новинах протягом тижня? Чули про скандал із Олексієм Гончаруком на концерті «Сокири Перуна»? Навіть BellingCat про це написали, а глядачі праймових каналів про нього майже не дізналися. Ті випуски, що розповіли про скандал, маніпулювали через замовчування повної картини. А решта просто проігнорувала цю подію. Канал «Україна», який виявляє лояльність до п’ятого президента Петра Порошенка, вже вдруге до студії запросив його опонента — юриста Андрія Портнова. До критики Андрія Геруса на каналі Ахметова підключилися народні депутати від «Батьківщини». Більшість каналів, ігноруючи норми етики, показала жорстокі кадри підліткової бійки.

Є й хороші новини. До Дня захисника новинарі розповіли неординарні історії про військових: жінок в армії, ветерана з ампутацією, який далі служить, повернення до життя на волі звільнених моряків, роботу воєнкорів. На СТБ виходить спецпроєкт про сурогатне материнство.

14 жовтня, понеділок

Головне. День захисника України, президент відвідав військових на Донеччині і привітав зі святом. У Києві та низці регіонів відбулися акції «Ні капітуляції». У Києві відбулася акція «Свободу Віталію Марківу». Міністр закордонних справ Вадим Пристайко зустрівся з верховною представницею ЄС із закордонних справ Федерікою Могеріні. А прем’єр Олексій Гончарук вляпався у скандал та звинувачення в толеруванні неонацизму.

Лише подяка від Зеленського та лише його синхрон із вітанням захисників були на ICTV, «1+1» і СТБ. На 5 каналі на «UA: Першому» також лише синхрон Зеленського, але приводом для новини обрали вручення нагород військовим. На «Україні» — включення з описом перебування президента на передовій. Але коментарі теж тільки від Зеленського, без реакції на його візит із боку військових. На «Інтері» поєднали сюжет про візит президента із зустрічами військових зі школярами у прифронтовій зоні.

Про акції «Ні капітуляції» в Києві, Дніпрі та Львові розповіли на ICTV. На «1+1» акції також висвітлювали в цих містах. Але хоча акція впізнається саме за гаслом «Ні капітуляції!», про те, що протести викликані «формулою Штайнмаєра», сказали лише у третьому закадровому, коли йшлося про Львів. Тож у сюжеті бракує повноти й точності щодо опису акції в Харкові та Дніпрі: «На протести вийшли сьогодні і жителі обласних центрів. У Львові кількасот людей пройшли маршем центром міста. В Харкові тисячна юрба крокувала центральною вулицею під бій барабанів і вибухи петард. В Дніпрі на мітинг прийшли переселенці з окупованого Донецька». Відсутність згадок про назву акції можна пояснити (але не виправдати) тим, що випуск почався із невдалого включення, де йшлося саме про «Ні капітуляції!» в Києві. Між студією та кореспондентом не було зв’язку, тому перейшли до сюжету з регіонів, вже не уточнюючи, що тут також акції пройшли під спільним гаслом.

Важливі теми. До Дня захисника телеканали шукали свої акценти до теми. Сюжет про жінок в армії до Дня захисників на ICTV. Про роботу воєнкорів — на «Україні». На «1+1» — про життя звільнених моряків після полону. На «UA: Першому» — про військову, яка пішла служити за прикладом батьком. На СТБ історія військового, який втратив ногу на фронті, але після лікування із протезом повернувся на службу, хоч і в іншій ролі.

Сумнівні. Лише Олега Тягнибока на марші УПА показали на ICTV. На «Україні» про це розповіли у збірному сюжеті про акції в Києві: «Ні капітуляції» та маршу УПА. На «1+1» та «UA: Першому» висвітлили марш, але не показували синхрони лідерів ВО «Свобода». На «Інтері» повідомили, що серед учасників маршу були представники «Свободи» і «Правого сектора», а коментарем дали виступ лідера Нацкорпусу Андрія Білецького.

Про те, що Олег Ляшко відвідав Рівне, повідомили на «Україні». Крім піару тут немає ніякої цінної чи нової інформації, а політик говорить самоочевидні речі: «Україні потрібен мир і повернення окупованих територій, упевнений лідер Радикальної партії».

«Стосунки України і НАТО — це головний чинник глобальної і регіональної безпеки. Про це п'ятий президент України Петро Порошенко заявив у Лондоні, де відбуваються парламентська асамблея Північно-атлантичнго альянсу», — повідомили на 5 каналі. Схожий матеріал вийшов на каналі «Україна». Висвітлення заяв Порошенка є корисним для його іміджу, але невиправданим із точки зору стандартів інформаційної журналістики.

На каналі «Україна» продовжили критикувати народного депутата від «Слуги народу» Андрія Геруса. Йому закидають, що з його ініціативи в Україні став (або може стати) можливим імпорт електроенергії з Росії. У сюжеті відсутність позиції Геруса пояснили так: «Спілкуватися з журналістами напряму він не хоче, передає нам привіт через статтю на інтернет-порталі». Пізніше Герус на своїй сторінці у фейсбуку навів дані, що імпорт електроенергії з Росії становить менше 1 %. А також натякнув, що зміни на ринку енергетики просто не подобаються Рінату Ахметову, який володіє енергокомпанією ДТЕК, що має майже монопольне становище на українському ринку, а також є власником каналу «Україна».

Замовчування. «В “Опозиційній платформі — За життя” вимагають відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука» через його виступ на концерті групи «Сокира Перуна», повідомили на «Інтері». Олексій Гончарук прокоментував свою присутність на концерті, але його позицію на «Інтері» не відобразили. На «1+1» згадували про цю вечірку: «Вхід платний, бо концерт благодійний. Пожертви збирають для військового шпиталю. На сцену вийдуть гурти “Кому вниз” та “Сокира Перуна”». Але про скандал із участю посадовців вирішили не говорити, просто нейтрально згадавши: «Серед ветеранів та пива прогулюється прем'єр-міністр». Решта праймових новин взагалі цієї теми не торкалася.

Треш дня. «Чи живий особистий кухар Путіна? Посольство Росії в Демократичній Республіці Конго спростовує загибель ресторатора і бізнесмена Євгена Пригожина. Натомість у ЗМІ ширяться чутки, що він був на борту літака Ан-72, що розбився в Конго», — такий матеріал вийшов на «1+1». Далі тільки розповідь, хто такий Пригожин, без посилань на джерела і без спроби самостійно встановити правдиву інформацію. Не кажучи вже про сумнівну інформаційну доцільність такого сюжету на українському каналі.

15 жовтня, вівторок

Головне. Зеленський зустрівся з родинами загиблих воїнів і пообіцяв допомогу та зміни законодавства щодо добровольців. У Мінську відбулися переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Ключовою темою також було обговорення підготовки обміну для звільнення українських політв’язнів. У Києві відбулася акція «Капкани Кремля» на підтримку українських бранців. У парламенті на погоджувальній раді обговорювали плани засідання: розгляд судової реформи та норм щодо депутатських прогулів.

Незбалансовано й паркетно обіцянки Зеленського показали на ICTV та «1+1». Решта каналів просто нічого на цю тему не повідомляла.

Про переговори в Мінську йшлося в новинах усіх каналів цього дня. Переважно ключовою тезою було «Не домовилися». «Інтер» звітує, що переговори в Мінську були безрезультатними, не даючи посилання на конкретні джерела, посадовців чи коментарі представників Тристоронньої контактної групи.

Не висвітлювали акцію «Капкани Кремля» тільки «Інтер» і канал «Україна».

Важливі теми. На ICTV розповіли про черговий протест підприємців біля Офісу президента. Протест спрямований на закон, що зобов’язує ФОПів застосовувати касові апарати. Коли ж президент врешті підписав цей закон, про ці протести майже не згадували в новинах.

Про виграш апеляції «Приватбанку» в колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова в Лондоні розповіли тільки на 5 каналі, «UA: Першому» та «112». На Суспільному було включення журналіста «Голосу Америки» з деталями перебігу слухання. На каналі Коломойського «1+1» про це мовчать, як, до речі, й на «Україні», де в лютому впродовж кількох тижнів критикували колишніх власників банку.

Сумнівні. Віталій Кличко побував у студії каналу «Україна». Його розпитували, чи вдалося наблизити Київ до вигляду Берліна, Відня й Гамбурга, як і планував мер, коли добудують метро на Троєщину й чи не буде проблем з опалювальним сезоном. Наприкінці ведучий подякував: «Дякуємо вам за відвертість і за участь у нашій програмі».

Сергій Каплін на «Інтері» заявив, що роботодавцям треба створювати умови для молоді. Це лише констатації очевидного без пропозицій та коментарів від посадовців чи роботодавців.

У сюжеті на ICTV до Дня боротьби з раком молочної залози про профілактику говорили лікарі приватної клініки «Борис». Схоже, сюжет мав на меті «вбити двох зайців»: і про важливу тему поговорити, і клініку та її дбайливих лікарів прорекламувати.

На «Україні» — черговий зворушливий сюжет про допомогу фонду Ахметова дівчині-переселенці з вадою серця.

Треш дня. «1+1» почали випуск із криміналу — новини про покинуту матір’ю дитину. І так вкрай чутлива тема, ще й оздоблена емоційними деталями: «Із підозрою на перелом черепа, в синцях та забитим кров'ю носиком 19-річна мати зачинила маленького Микитку в кімнаті і зникла. За кілька годин плач дитини почули сусіди, а коли відчинили двері, були приголомшені — побитий малюк вже ледь дихав».

У Запоріжжі підлітки побили однолітку і знімали знущання на відео. На жаль, такі новини трапляються не вперше, але телевізійники досі не навчилися не показувати сцен насильства. Кадри з побиттям та емоційні закадрові коментарі з’явилися на каналах ICTV, СТБ, «1+1», «Інтер» та «112». «Намагалися вирвати язик, тягали за волосся і били ногами по голові» («112»); «Звіряче побиття. В Запоріжжі зграя підлітків відлупцювала двох дівчат» (СТБ); «Екзекуцію влаштували на стадіоні під оплески сотень дітей» («Інтер»); «Зграя підлітків витягла одну із дівчат на вулицю, після чого жорсткого відлупцювала» («1+1»); «Дівчина тримає у страху дітей усього мікрорайону. Її жертви розповідають, вона тягала їх за волосся та намагалася навіть вирвати язик» (ICTV).

16 жовтня, середа

Головне. Володимир Зеленський перебував у Латвії, де зустрівся з тамтешнім президентом. Парламент ухвалив судову реформу у версії Зеленського, а також покарання для народних депутатів за прогули. Українська делегація вирушила на переговори з МВФ. Напередодні на фронті загинули двоє військових. Одна з них — донька загиблого військового Ярослава Никоненко.

Щодо судової реформи всі канали показали позиції як більшості, так і опозиції. В одних варіантах позиції фракцій описували за кадром, в інших — давали коментарі синхронами. Як це часто трапляється на «Інтері», найбільше часу в сюжеті показували коментарі представників «Опозиційної платформи — За життя», хоча були й синхрони від Тимошенко і Разумкова, представників «Голосу» і «Слуги народу». На ICTV до експертного коментування долучили колишнього народного депутата: «Головне, щоб ухвалена реформа не залишилася лише на папері, як це було в попередні роки, бо нині судова система потребує перезапуску. У цьому переконаний депутат попередніх двох скликань і доктор юридичних наук Леонід Ємець». Про критику реформи західними партнерами повідомили на 5 каналі та «UA: Першому».

Важливі теми. «Детективи НАБУ розпочинають розслідування щодо колишнього Генпрокурора Юрія Луценка», — повідомили у випуску «112». Реакції Луценка в матеріалі не було. Він опублікував її пізніше, але й новинарі не повідомили, чи намагалися отримати його коментарі. Також у новині неповне посилання на джерело інформації, оскільки про провадження не просто повідомили в НАБУ: цю інформацію отримала «Українська правда» на свій запит. Втім жоден інший вечірній випуск не повідомляв цю досить важливу новину.

Сумнівні. «Кримінальні провадження проти Петра Порошенка, які відкрило Держбюро розслідувань, неправомірні та сфабриковані, — вважає адвокат і радник 5-го президента Ілля Новіков», — повідомили на «Україні». Після цього у студії — Андрій Портнов. Це вже другий ефір соратника Януковича на цей канал за два тижні. І знову виглядає, ніби запрошення мотивоване прагненням озвучити претензії до позиції Портнова, ніж дати йому висловитися. «Отже, сьогодні стало відомо, що Панама закрила справу проти Порошенка. Йшлося про відмивання грошей, однак у компаній, пов'язаних із Порошенком, зв'язку з компаніями не знайшлось. Натомість тепер з'явилася інша заява, вже з боку ваших опонентів, проти вас за подання, як це правильно юридично називається, за свідомо неправдиву заяву. Як ви це можете прокоментувати?» — почав ведучий Максим Сікора. Також ведучий намагався з’ясувати, що мотивує Портнова подавати заяви проти Порошенка.

«Чому Коломойський допомагає Путіну позбутися санкцій за Крим? Це заголовок статті з бельгійського видання “Європейський Брюссель”. Закордонна преса, а з нею і експерти, усе частіше згадують Андрія Геруса як наближеного до Коломойського депутата», — також сказали на каналі «Україна». Це повідомлення доповнював лише коментар народного депутата від «Батьківщини», колишнього керівника СБУ Валентина Наливайченка.

На «Україні» розказували про благодійність Ахметова — подаровані Черкаській лікарні автомобілі швидкої допомоги, а також про реконструкцію Дарницької площі в Києві під егідою мера Віталія Кличка.

На захист NewsOne на каналі «Інтер» висловився генпродюсер каналу Василь Голованов, який звинуватив Нацраду в тиску та звернувся до народних депутатів від монобільшості по захист: «Я попросив би вас, як представників Комітету з питань свободи слова, і представників фракції “Слуга народу”, в короткий строк оновити склад Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і, якщо це юридично можливо, відкликати звернення Нацради, яке було надіслано до суду щодо анулювання ліцензії. Таким чином ви покажете, що ви дійсно стоїте на захисті свободи слова, на захисті журналістів».

Треш дня. «Намагався каструвати ґвалтівника своєї дружини, заскочивши кривдника на гарячому», — розповідав канал «Україна». «Свиняча еволюція. Паризькі льохи навчилися копати землю палицями. Це перший зафіксований вченими випадок, коли свині використовують знаряддя праці», — йшлося в сюжеті «1+1». Але, до прикладу, про новий прогноз економічного розвитку від МВФ, де показники України покращилися, ці канали нічого не говорили; на це знайшлося трохи ефірного часу лише в ICTV.

17 жовтня, четвер

Головне. Затримання Олега Гладковського. Генпрокуратура звернулася до парламенту з поданням про зняття недоторканості з Ярослава Дубневича. Рада ухвалила закон про викривачів. Зеленський підписав закон про касові апарати.

На ICTV закон про викривачів коментували тільки представники «Слуги народу». Лише за кадром сказали: «Сергій Власенко з “Батьківщини” запропонував взяти норму, яку визначила Рада Європи», — та пояснили, що саме він мав на увазі і якої норми це стосується. На СТБ вийшло коротке повідомлення з коментарем депутатки від «Слуги народу» Галини Янченко.

На «UA: Першому» в сюжеті на цю тему додали коментар адвоката Максима Костецького, який прокоментував зміни з позиції юридичної практики: «Не можна просто приїжджати — перевірте такого-то такого-то, я думаю, що він займається корупцією. Це не буде вважатися повідомленням про викривання корупції. Ви повинні були мати якийсь стосунок до цієї діяльності, тобто або ви працювали, скажімо так, в цій саме організації, або навчалися. Важливо мати аргументовані докази того, що саме вчинилося». Також у випуску розповіли, як подібні норми працюють в інших країнах світу.

Про затримання Гладковського всі повідомили збалансовано, додавши коментарі корпорації «Богдан» чи самого Гладковського, який заперечує, що намагався втекти з України. У сюжеті «1+1» дещо маніпулювали емоціями: «Гладковський замовив страви, а чи встиг доїсти — невідомо, бо на трапезу навідалися детективи НАБУ». На 5 каналі дали реакцію на затримання керівників фракцій «Слуга народу» та «Європейська солідарність».

Про Дубневича говорили тільки на «Інтері», «Україні» та «1+1». На «1+1» ведуча помилилася: «Генпрокуратура просить Верховну Раду позбавити імунітету депутата Ярослава Дубневича із групи “За життя”». Ярослав Дубневич входить до складу групи «За майбутнє», а «За життя» — крило Вадима Рабиновича у складі партії «Опозиційна платформа — За життя».

Важливі теми. На СТБ розбиралися, чому кожен новий президент обіцяє розформувати державне управління справами й чому воно досі працює.

Сумнівні. «За крок до енергетичної капітуляції. Один законопроєкт і одразу кілька ризиків для всієї країни. Вперше нардепи пропонують дозволити купувати кіловати в Білорусі. експерти певні, світло буде російським, а ще ризикуємо втратити зелену генерацію», — сказали на каналі «Україна». Тут уже котрий тиждень поспіль видають емоційні сюжети, що переконують у шкоді змін на ринку енергетики. Знову дісталося народному депутату від «Слуги народу» Андрію Герусу. У сюжеті його критикують кілька представників партії «Батьківщина» — лідерка партії Юлія Тимошенко, Михайло Волинець, який очолює профспілку гірників і часто казав у сюжетах каналу «Україна», що формула «Роттердам+» вигідна для українських шахт. Для критичної оцінки таких сюжетів важливо пам’ятати, що власником каналу «Україна» є Рінат Ахметов, який має свої бізнесові інтереси на ринку енергетики та вугільної промисловості.

Як і щодня, на каналі «Україна» звітували про благодійність фонду Ахметова.

На «Україні» та «Інтері» показали участь голови Харківської ОДА Юлії Світличної у жіночій асамблеї ООН. «Жінки політики на Генасамблеї ООН. Очільниці міст та губернаторки з різних країн світу на засіданні комітету Асамблеї радилися як розвивати міста та області», — йдеться в повідомленні каналу «Україна». Але ні тут, ні на «Інтері» не називають жодну іншу учасницю заходу, крім Світличної.

На «Інтері» Нестор Шуфрич розповідав про утиски каналу NewsOne. «Детектор медіа» вже пояснював, чому ситуація з цим каналом не може вважатися порушенням свободи слова.

Під будівлею парламенту протестували тепловики та підприємці ринку «Барабашово» з Харкова. Вони звинувачують міського голову Харкова Геннадія Кернеса в потенційному знищенні їхніх робочих місць, оскільки в Харкові заплановане будівництво дороги через ринок. Судячи із сюжету Оксани Григор’євої на «Інтері», єдині, хто почув підприємців, — ненависники Кернеса з «ОПЗЖ». «У парламенті на мітинг відреагували нардепи “Опозиційної платформи — За життя”. Вони провели зустріч із підприємцями. У політсилі запевнили: будівництво скандальної дороги ціною тисяч робочих місць депутати не допустять».

Також на «Інтері» пропіарили юридичну академію колишнього регіонала Сергія Ківалова, розповівши про присвоєння звання почесного професора першому президентові України Леоніду Кравчуку. А Сергій Каплін однобоко критикував зміни до Трудового кодексу. Ініціаторів цих змін до коментування не залучили.

Треш дня. «Приголомшливе відео, яке позбавило сну пів країни, проти ночі оприлюднили користувачі однієї з соціальних мереж. На ньому двоє дівчат топлять у криниці котів. Примітно, що при цьому живодерки тішаться своєму вчинкові. Хто вони — вбивці тварин? І що спровокувало таку поведінку?» — розповіли на каналі «Україна». Так само, смакуючи деталі, про цю історію розповідали на «1+1».

19 жовтня, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня у праймі виходять «Подробиці тижня».

Головне. Парламент ухвалив бюджет на 2020 рік у першому читанні. Олегу Гладковському оголосили про підозру.

Нічого не розповідали про розгляд головного кошторису країни на СТБ. Серед депутатів, які висловлювалися про держбюджет у сюжеті «1+1», переважають представники «Слуги народу» та позафракційні партійці Ігор Палиця й Тарас Батенко, пов’язані з Ігорем Коломойським — власником каналу. Розбавив їх коментар Олексія Гончаренка з «Євросолідарності». Він критикував бюджет за відсутність підвищення мінімальної пенсії. У підводці ведуча розповіла про «тертя між прем'єром і президентською фракцією», що набуло публічності. «Слугам народу» не сподобався розподіл коштів на мажоритарні округи.

На каналі «Україна» проти ухваленого варіанту бюджету виступали Юлія Тимошенко й Петро Порошенко.

На 5 каналі Петро Порошенко коментував затримання Гладковського: «Феєричними затриманнями можна зірвати оплески, але до першого антракту, коли глядачі побачать, що в театральному буфеті порожньо». Це був не єдиний політичний коментар із цієї теми. У сюжеті висловилися народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин, а також речниця НАБУ та адвокат Гладковського.

Сумнівні сюжети. На каналі «Україна» вчергове критикували Андрія Геруса щодо змін на ринку енергетики. Також у випуску — матеріал про благодійний проєкт одного з лідерів «Опоблоку» Бориса Колесникова «Морська справа» для талановитих студентів. І традиційно на каналі Ахметова звіт про добрі справи фонду Ахметова. Цього разу йшлося про автомобіль швидкої допомоги для полтавської лікарні.

Треш дня. «Скоро українців нікому буде лікувати. Через малі зарплати медики їдуть на заробітки за кордон», — повідомила ведуча новин на ICTV, зловживаючи оцінками у досить важливій темі. Відтік кадрів не є надуманим, на відміну від припущення, що «лікувати українців буде нікому».

«Створити державний реєстр сексу — із такою ініціативою звернувся киянин до парламентського комітету з питань людини», — розповіли на «1+1». Сюжет про ідею юриста Андрія Хілька у випуску майже рівнозначний за обсягом сюжету про голосування за держбюджет. Йдеться про ініціативу створення додатку, в описі завдань якого є протидія домашньому насильству та сприяння сексуальному здоров’ю. Але до «державного» ідея Хілька не має жодного стосунку. Хоча він і тегнув у своєму дописі голову профільного парламентського комітету. «Ірина Суслова вже готувала законопроєкти протидії сімейному насильству та педофілії. У цьому зверненні, каже, нічого конкретного і дієвого. Цю оцінку підтримують і психологи», — розповів кореспондент Сергій Моргун. Тож шансів на втілення ця ініціатива не має, але її обговорюють у вечірньому праймі понад три хвилини.

19 жовтня, субота

Головне. Суд обрав запобіжний захід Олегу Гладковському. На ICTV вийшов короткий матеріал, де за кадром окреслили позицію обвинувачення та захисту, а синхроном дали рішення судді щодо застосування умов внесення застави. Досить коротко також на 5 каналі — зміст рішення та коментарі прокурора, захисту й бекґраунд. Доволі стриманими і збалансованими були сюжети на «Інтері», «112» та «UA: Першому».

На «Україні» сюжет з елементами репортажу про перебіг судового засідання. Також у сюжеті сказали, що біля будівлі суду відбувалася акція з вимогою арештувати Гладковського. «Гладковський за ґратами, але ймовірно ненадовго, бо збирається внести 10 мільйонів гривень застави», — припустили на «1+1» у сюжеті про судове засідання.

Важливі теми. На каналі «Україна» вийшов сюжет про представництво так званої Донецької народної республіки в Бельгії. У сюжеті підкреслюють, що так звана ДНР — «неіснуюча країна», «псевдореспубліка», а творець цього «представництва» — Кріс Ромен, який сам називає себе русофілом і внесений у базу «Миротворця» за антиукраїнську пропаганду. На 5 каналі розповіли про соціальну рекламу від Національної служби здоров’я, яка радить людям звертатися по допомогу лікарів, а не покладатися на діагнози з інтернету. На «1+1» висвітлили протест вчителів на Житомирщині через кількамісячні затримки з виплатою зарплати. На «UA: Першому» розповіли про обговорення земельної реформи між керівником профільного комітету парламенту та представниками кількох регіонів.

Сумнівні сюжети. На ICTV присвятили позитивний сюжет Interpipe TechFest — події, організованій компанією «Інтерпайп», що, як і канал, належить Віктору Пінчуку.

На каналі «Україна» позитивно розповіли про проєкт «Давай, грай!» за підтримки компанії ДТЕК, яка, як і канал, належить Рінату Ахметову.

На «Інтері» розповіли про відкриття почесного консульства Індонезії в Харкові, консулом якого став Олександр Фельдман-молодший — син народного депутата від «ОПЗЖ».

20 жовтня, неділя

Аналізуються лише новини «Інтера» замість «Подробиць тижня». На початку випуску — коротка інформація про два ДТП: в Чехії та Угорщині. Наступний матеріал розповідав про проблеми з водопостачанням у Лисичанську на Луганщині. Завершується він заявою на підтримку мешканців: «В “Опозиційній платформі — За життя” закликають владу негайно відреагувати на кризу водопостачання на Луганщині та відновити подачу води місцевим мешканцям, — про це йдеться у заяві політсили».

Спеціальний кореспондент «Інтера» у США Дмитро Анопченко розповів про зустріч української делегації із представниками МВФ та обговорення можливостей співпраці.

Кілька матеріалів випуску стосувалися осінніх тем: підготовки до опалювального сезону, енергоефективних будинків, заготівлі жолудів на Буковині.

Підсумки

Майже половина матеріалів із ознаками замовності за тиждень припадає на канал «Україна». Це можна пояснити активним просування інтересів власника каналу Ріната Ахметова. Крім щоденних звітів про благодійність його фонду, майже щодня критикували зміни на ринку енергетики, вочевидь, невигідні Ахметову.

Тож і критичні матеріали відносно народного депутата Андрія Геруса, який займається питаннями енергетики у фракції «Слуги народу», — теж лише на «Україні». Як і раніше, за кількістю згадок переважали представники монобільшості. Не сильно відстає цього тижня від неї «Європейська солідарність». Причин тут кілька: про Порошенка говорили в піар-матеріалах і згадували про нього в матеріалах, пов’язаних із Олегом Гладковським.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2317
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду