Оскаженілі слони, аврал у парламенті та зірка 90-х. Моніторинг теленовин 9–15 вересня 2019 року

Оскаженілі слони, аврал у парламенті та зірка 90-х. Моніторинг теленовин 9–15 вересня 2019 року

21 Вересня 2019
1650

Оскаженілі слони, аврал у парламенті та зірка 90-х. Моніторинг теленовин 9–15 вересня 2019 року

1650
Що спільного у Гройсмана і Лері Вінна? Вони обидва повернулися на малу батьківщину, і це показали у піар-сюжетах. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Оскаженілі слони, аврал у парламенті та зірка 90-х. Моніторинг теленовин 9–15 вересня 2019 року
Оскаженілі слони, аврал у парламенті та зірка 90-х. Моніторинг теленовин 9–15 вересня 2019 року

«Ні дня без гучного законопроєкту», — описують новинарі темп роботи Верховної Ради. І майже рівномірно висвітлюють позиції більшості фракцій. Лише «Опозицінйна платформа — За життя» зосереджується на підконтрольному їй «Інтері», де цю політсилу показують у вигідному ключі, дають їй більше ефірного часу і поширюють навіть порожні заяви.

У новини «України» все впевненіше повертається Олег Ляшко. Також на «Україні» та 5 каналі демонструють приязнь до Петра Порошенка. На ICTV почали критикувати Віталія Кличка. А теми обшуків у «Приватбанку» та зустрічі олігарха Ігоря Коломойського з президентом Володимиром Зеленським у теленовинах майже не було.

9 вересня, понеділок

Усі канали повідомили про обстеження і лікування звільнених моряків і політв’язнів.

На 5 каналі вийшло інтерв’ю з Балухом і Карпюком. На «1+1» та СТБ говорили з матір’ю Олега Сенцова. Окремо на «1+1» — сюжет зі звільненим Артуром Пановим та ще один матеріал — про заручини звільненого моряка Андрія Ейдера. Про заручини також згадували у новинах «України», «UA:Першого» та СТБ.

На «UA: Першому» повідомили, що Сенцова і Кольченка чекають у прокуратурі, аби вони розповіли про те, як їх викрали росіяни.  А тим часом Олена Лунькова записала ексклюзивне інтерв’ю з розвідником, який брав участь у операції з затримання бойовика Володимира Цемаха.

У парламенті цього дня відбулася погоджувальна рада, на якій обговорювали порядок денний тижня. На ICTV, «112» та «Україні» з опозиційних сил показують «Європейську солідарність». Усі фракції висловились у сюжеті 5 каналу. На «Інтері» — усі, крім «Голосу», найбільші за хронометражем коментарі від Юрія Бойка та Нестора Шуфрича з ОПЗЖ.

На «1+1» колишній генпродюсер каналу, нардеп Олександр Ткаченко розповів про плани розвитку кінематографії. Ткаченко очолює комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, тож ця тема стосується його безпосередньої роботи, але це не виправдовує відсутності балансу у сюжеті.

На «Інтері» Сергій Каплін вимагав проведення аудиту «Нафтогазу». Жодних інших коментарів сюжет не містив. Також на «Інтері» незбалансовано розповідали про героїчну перемогу Сергія Рудика, якому досі не дають офіційного статусу обраного нардепа через оскарження опонентами. Слова опонентам у сюжеті не дали. І Рудик, і Каплін — постійні герої новин «Інтера» протягом останніх кількох років, тим часом як іншим політикам їхнього рангу такої уваги не приділяють.

На каналі «Україна» звітували про діяльність благодійного фонду Ріната Ахметова. А на СТБ хвалилися рейтингами серіалу «Кріпосна», в такий спосіб рекламуючи власний телепродукут у власних же новинах — емоційно і упереджено.

Лише на «UA: Першому» розповіли про 75-ті роковини депортації українців з Лемківщини до Польщі. Жертв депортації саме вшановували напередодні.

10 вересня, вівторок

Пресконференція звільнених Олега Сенцова і Олександра Кольченка — тема номер один у більшості випусків. З двогодинної розмови вибирали найяскравіші моменти. Говорили про великий інтерес до колишніх політв’язнів і переповнений журналістами зал, умови ув’язнення, підтримку за ґратами, ставлення до рішення про обмін, а також про плани на майбутнє. Наголошували на їхньому прагненні боротися за звільнення решти незаконно утримуваних українців. Критики запитань, як у соцмережах, у теленовинах не було. 

Парламент ухвалив законопроєкт про імпічмент. Тим, що закон ухвалювався без обговорення і з порушенням регламенту, дорікнули депутатам у сюжетах ICTV та «1+1». На 5 каналі та «Україні» через коментарі більшості фракцій монобільшість критикували за поспіх і недопрацьований законопроєкт. На «UA: Першому» долучили коментарі юриста Тараса Шевченка та політкоментатора Олексія Гараня. Гарань каже, що законопроєкт виглядає як піар, оскільки дублює норми, записані у Конституції. «Прес-секретарка Зеленського Юлія Мендель коментувати це відмовилася. Не говорив публічно про голосування і президент», — уточнила за кадром авторка сюжету Роксолана Бичай.

На «1+1» окремий матеріал присвятили скандальній фразі Ірини Геращенко про «зелених чоловічків» у парламенті. «Вона відреагувала так на запропонований «Слугою народу» законопроект, який має обмежити зловживання правами нардепів. На думку опозиції, це забере у депутатів право вносити правки, а самі закони зробить недосконалими. Спочатку з трибуни Геращенко згадала про спецпризначенців Росії, які захопили парламент Криму п'ять з половиною років тому. За це головуючий вимкнув їй мікрофон і попросив утриматись від образ. Тоді до трибуни вийшла вся фракція ЄС, Геращенко знову дали слово, але вона знову почала озвучувати образливі для депутатів Слуги народу порівняння», — розповіла ведуча Лідія Таран. Подали коментарі обох сторін: Геращенко і Разумкова.

Не обійшлося у новинах без політичного піару. На «Україні» повідомили про приєднання «Євросолідарності» до Європейської народної партії. Верстка випуску більш ніж дивна: одразу після новини про приєднання партії Порошенка до «найбільшої та найвпливовішої політичної сім'ї об'єднаної Європи», як озвучила ведуча, — сюжет про інцидент з оскаженілими слонами у Шрі-Ланці. Після цього знову повернулися до українських новин і говорили про проблеми квартирних крадіжок на Київщині.

Вадим Рабинович з ОПЗЖ вимагав припинити нібито тиск на свободу слова і не позбавляти ліцензії канал NewsOne. Матеріал однобокий і не висвітлює претензій, що висуваються проросійському медіа. Чому NewsOne не має стосунку до свободи слова, читайте тут.

На «Україні» вчергове розповідали про допомогу від Ріната Ахметова пораненій дівчинці з Маріуполя. На «Інтері» просували комерційні інтереси підприємства «Каховка протеїн агро», пов’язановго з бізнесом власника каналу Дмитра Фірташа.

11 вересня, середа

Усі топові канали висвітлювали у праймових новинах пресконференцію звільненого Романа Сущенка. А от про перші слухання у справі «Україна проти Росії» в Європейському суді, розповідали тільки «Україна», 5 канал і Суспільне. 

На каналі «Україна» піарили Петра Порошенка, який провідав у лікарні звільненого політв’язня Володимира Балуха.

На ICTV вийшов матеріал, спрямований проти Віталія Кличка. У випуску розповіли про звернення депутатів Київради до Володимира Зеленського з проханням провести аудит діяльності міської адміністрації. Слово дали лише невдоволеним роботою мера депутатам. Позиції Кличка чи його апарату на цю заяву немає. Раніше критикували Кличка на «1+1». Цього разу «1+1» теж розповів про ініціативу опозиційних до мера депутатів. Але сюжет містить коментарі з різних таборів: і опонентів Кличка, і представника Блоку Порошенка, який звинувачує цих опонентів у розхитуванні ситуації.

На «Інтері» підготовку рішення про розпуск складу ЦВК коментував невизнаний нардеп Сергій Рудик: «Із недоліками роботи Центрвиборчкому добре знайомий і нардеп Сергій Рудик, у його 198 окрузі досі не встановили результати виборів, навіть попри рішення судів», — підвела ведуча до його коментаря. Також на «Інтері» знову світився колишній нардеп, який програв вибори на своєму окрузі — Сергій Каплін. Він вимагав перевірки діяльності міністерства соцполітики. Також поширили на «Інтері» заяву «Опозиційної платформи — За життя» з вимогою включити до порядку денного законопроєкти, які подала партія.

На каналі «Україна» вихваляли формулу «Роттердам+», щодо якої ведуть розслідування НАБУ і САП. Матеріал містив виключно позитивні характеристики цієї формули. А політтехнолог Тарас Березовець пов’язав розслідування з кампанією чорного піару. Також на «Україні» розповідали про благодійність Ріната Ахметова.

«Інтер» знов переконував, що справа проти NewsOne є тиском на свободу слова. Ми вже знаємо, чому це не так.

На СТБ проанонсували форум YES, організований фондом власника каналу Віктора Пінчука.

«Інтер» розповів, що легендарний гонщик Міхаель Шумахер вийшов з коми. Хоча це не так. З коми він вийшов ще кілька років тому.

12 вересня, четвер

Цього разу з журналістами спілкувалися звільнені з московського полону моряки. Усі праймові новини висвітлювали цю пресконференцію.

Про обшуки у «Приватбанку» розповіли тільки «Україна» та «UA: Перший». На «Україні» повідомлення незбалансоване — говорить лише голова правління банку, який пов’язав перевірки з тиском. На Суспільному розповіли про ситуацію більш комплексно. Спершу розповіли про обшуки у ексочільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої, яка пов’язала це з націоналізацією «Приватбанку». А потім скаали і про обшуки в «Приватбанку», додавши про оскарження націоналізації колишніми власниками. Про обшуки у Гонтаревої також розповідали на «112». Решта каналів на ці події не зреагували.

На «Інтері» розповідали про жіночий форум за участі нардепки від ОПЗЖ. «Ініціаторка руху "Жінки за мир" Наталія Королевська на з'їзді також представила законопроекти, які вже зареєструвала в парламенті "Опозиційна платформа - За життя". Вони стосуються повернення миру в країну», — розповіла за кадром авторка Ірина Розова.

Наступне повідомлення на «Інтері» — про працівників NewsOne, які почали кампанію «щодо утисків свободи слова в Україні». Хоча ми вже розбиралися, що події довкола NewsOne не пов’язані з питанням свободи слова.

Депутати від «Слуги народу» вибачалися за кнопкодавство, а у парламенті заговорили про ініціативу президента штрафувати нардепів за порушення особистого голосування. У сюжеті про цю ініціативу на Суспільному додали коментар аналітика мережі «Опора», а ось на «112» замість експерта — ексрегіонал Антон Кіссе. На «Інтері» у сюжеті виклали позиції «Слуги народу», «Голосу» та «Євросолідарності». А насамкінець додали: «А от опозиціонери вимагають першочергово голосувати соціальні законопроекти». Після цього закадрового тексту понад півтори хвилини віддали під коментарі Бойка і Медведчука.

У сюжеті каналу «Україна» про ініціативу збільшити податки для промисловців, переконували, що це погана ідея, бо бідний гірничо-промисловий комплекс і так ледь виживає (хоча власник бізнесу у цій галузі є найбагатшою людиною України). А на підтвердження тези навіть навели коментар уже не нардепа Олега Ляшка, який хоч і не пройшов до парламенту, але продовжує світитися у ефірах «України».

Про перспективи виборів у Києві говорили на «Україні» збалансовано, а на «1+1» з перекосом у сторону опонентів Віталія Кличка.

13 вересня, п’ятниця

Головна тема на ICTV та СТБ — форум YES, організований фондом власника каналів Віктора Пінчука. Цій події присвятили кілька сюжетів випуску, а не один, як більшість каналів.

Порошенко на «Україні» прокоментував обшуки у «Приватбанку», назвавши це тиском. Достатнього для балансу бекґраунду у сюжеті немає. Також на «Україні» розповідали про соціальні проєкти ахметовської компанії ДТЕК та благодійність одного з лідерів «Опоблоку» Бориса Колесникова. Традиційно говорили і про допомогу Ріната Ахметова дітям Донбасу.

На 5 каналі окремим повідомленням виділили коментар Петра Порошенка щодо виконання Мінських угод. «Все більше сигналів, що без виконання безпекового компоненту Мінських угод вони можуть відбутися, вибори, на російських умовах. І несподівана заміна комісії може бути пов'язана саме з цим», — йшлося у коментарі п’ятого президента. Наступний сюжет випуску присвячений заявам Володимира Зеленського щодо виборів на окупованих територіях, які він озвучив під час спільної пресконференції з президенткою Естонії: «Це питання спочатку обміну людей, це потім питання розведення військ. Розведення військ, зараз ми говоримо про розведення в Золотому і Петровському. Потім тільки ми говоримо про розведення військ по всій території, це 400 кілометрів. Тобто, а тільки після цього ми можемо говорити про формат виборів на окупованих територіях», — казав Зеленський.

На зустріч Ігоря Коломойського з президентом Зеленським у його офісі теленовинарі не відреагували. А з появою Коломойського на форумі YES лише «Україна», «112» та «UА: Перший» розповіли, як пояснив Зеленський цю зустріч.

На 5 каналі перед матеріалом про обговорення мирного плану для Донбасу на форумі YES дали коментар Петра Порошенка з його докорами опонентам: «Порошенко пов'язав сьогоднішні заяви міністра закордонних справ про можливі вибори на окупованих територіях із розпуском ЦВК».

Коли ж у парламенті обговорювали звільнення членів ЦВК, у сюжеті каналу «Україна» вставили коментар Петра Порошенка, схоже, записаний його пресслужбою, а також Олега Ляшка, який промовляв чомусь від імені «колишніх нардепів»: «Олег Ляшко: Звільнення всього складу Центрвиборчкому, який найчесніше за всі роки незалежності провів президентські і парламентські вибори — це показова розправа з усіма, хто служить закону, а не новій владі».

14 вересня, субота

На YES обговорювали питання статусу Донбасу і слухали позитивні прогнози нових очільників країни щодо щастя українців. На «Інтері» окремим повідомленням дали коментар нардепа від ОПЗЖ Сергія Льовочкіна щодо мирних ініціатив очима його партії.

На «1+1» у матеріалі про представлення нового голови Дніпропетровської обладміністрації більше говорили про Володимира Зеленського: «Покатався з мером на тролейбусі, проінспектував місто і продовжив парі далі. Президент побував сьогодні в Дніпрі, представив нового керівника області». Але про самого нового керівника Олександра Бондаренка нічого, крім віку, не сказали.

Також на «1+1» нардепи від «Слуги народу» розповідали про свою ініціативу «Більше влади киянам». Жодної альтернативної думки щодо цього у матеріалі не дали, наприклад, як оцінюють законопроєкт в інших фракціях чи міській адміністрації Києва.

На «Україні» Володимир Гройсман вітав рідну Вінницю з Днем міста. А зірка 90-х співак Лері Вінн (Валерій Дятлов) повернувся до рідного Дніпра. Ймовірно, він і не знав, що розповідаючи про свої враження від змін у місті, потрапить у замовний матеріал ахметовського бізнесу. «Комфортне та світле, вигляд міста, каже Валерій, змінився кардинально», — каже кореспондентка. Після цього наводять коментар співака, який зауважує зміни, але нічого не каже про самі електромережі. І за тим «невимушено» підводять до головного: «В основі змін кожного міста лежить енергетика. В Дніпрі у неї інвестують значні кошти. Цього року компанія ДТЕК запустила інноваційну підстанцію Наддніпрянську».

 

На «Україні» поширили незбалансовані заяви Олега Ляшка з критикою відкриття ринку землі. І ще один сюжет з елементами піару на «Україні» — голова Харківської ОДА Юлія Світлична відкривала новий гуртожиток для спортшколи і вітала її вихованців з Днем фізкультури. Це унікальна голова ОДА, що з’являється в новинах «Інтера» та «України» регулярно вже другий рік, тоді як голів адміністрацій інших областей тут практично ніколи не згадують.

15 вересня, неділя

Випуск «Інтера» аналізується замість новин п’ятниці, коли виходили «Подробиці тижня». Новини почалися зведенням із фронту, де бойовики вчергове порушили режим тиші. Наступний матеріал розповів про основні показники Держбюджету на наступний рік. Про це говорили з прем’єром Олексієм Гончаруком та міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою. Далі у випуску блок міжнародних новин і регіональні соціальні теми: лікування онкохворих дітей, стан доріг, ремонти шкіл. Новин з ознаками замовності у випуску не було.

Підсумки

Лідером за кількістю матеріалів, що мають ознаки замовності, є канал «Україна». Більше половини таких сюжетів просувають інтереси власника каналу Ріната Ахметова: безпосередні подяки за допомогу дітям і мешканцям прифронтових територій, розповіді про соціальні проекти та інвестиції його бізнесу, а також опосередковані — просування версії про корисність формули «Роттердам+» без належного балансу.

У лідерах за активністю появи у новинах — «Слуга народу» та «Європейська солідарність». Три інші парламентські фракції за частотою згадок представлені майже рівнозначно. Відмінність у тому, шо «Голос» і «Батьківщина» приблизно рівномірно розподілилися на усіх каналах, а ОПЗЖ найчастіше цитують на «Інтері» — переважно в позитивному ключі.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1650
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду