Подвійний кабздець. Моніторинг теленовин 25 лютого — 3 березня 2019 року

Подвійний кабздець. Моніторинг теленовин 25 лютого — 3 березня 2019 року

8 Березня 2019
3124

Подвійний кабздець. Моніторинг теленовин 25 лютого — 3 березня 2019 року

3124
Що спільного в Антона Геращенка та Володимир Зеленського й чим Ляшко схожий на Сталіна. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.
Подвійний кабздець. Моніторинг теленовин 25 лютого — 3 березня 2019 року
Подвійний кабздець. Моніторинг теленовин 25 лютого — 3 березня 2019 року

Найгучнішою подією тижня стало розслідування журналістів «Наших грошей» про оборудки в «Укроборонпромі». Звинувачення на адресу друга й партнера Петра Порошенка мало би відчутно вдарити по репутації глави держави. Чи вдарило? Судячи з праймових новин, Порошенко зміг перехилити цей негатив на свою сторону. Але це не заважало його опонентам фонтанувати радикальними заявами.

На цей тиждень випала річниця російської окупації Криму. За весь тиждень про хронологію анексії вийшли матеріали на чотирьох каналах: ICTV, 5 канал, «UA: Перший» та ICTV. На «1+1» про річницю нагадали в сюжеті про флешмоб у Берліні. На решті каналів так чи інакше про анексію згадували в контексті затримання екс-начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани, розпорядження якого, ймовірно, послабили керівництво армією й не вплинули на здатність відсічі росіянам у лютому-березні 2014-го.

25 лютого, понеділок

Керівники МВС презентували онлайн-сервіс для моніторингу порушень на виборах. Про це говорили в новинах усіх аналізованих каналів.

На ICTV вийшов сюжет у рамках проекту «Опори» і StarlightMedia, присвячений тому, як різні штаби платять агітаторам, порушуючи законодавство.

У штабі Анатолія Гриценка вважають, що влада готується до масового підкупу виборців. Про це окремим повідомленням ішлося у випуску ICTV.

На «Інтері» та «Україні» в сюжетах із погоджувальної ради парламенту в підкупах один одного звинувачували представники пропрезидентської сили та опозиції. На «Інтері» та «1+1» заочно сперечалися представник Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов та Юлія Тимошенко. На «Україні» Максим Бурбак із «Народного фронту» запевняв, що поліція працює над попередженням порушень, а Олег Ляшко все одно закидав владу звинуваченнями у фальсифікаціях. На «112» з усіх промов вибрали коментар Герасимова, Ляшка й добалансували заявами керівника МВС Арсена Авакова.

На «1+1» присвятили цілий сюжет тому, як можуть сприяти фальсифікаціям технічні кандидати. Більшу частину сюжету лунали закиди на адресу «конкретної політсили», зокрема й від опонентів: «Олександр Шевченко, кандидат на посаду Президента України: Комісії наповнені фактично представниками БПП від фейкових кандидатів. І якщо ті півтора мільйони людей, то можна вважати, що Петро Олексійович може отримати при любих розкладах перемогу». Про відповідь на закиди сказали тільки двома реченнями за кадром: «Речник передвиборної кампанії президента Порошенка Олег Медведєв усі закиди до свого кандидата відкидає. Каже, що це лише політичні заяви, які не мають реальних доказів і фактів». І продовжили цитувати звинувачення на адресу Порошенка від його опонентів.

А тим часом Петро Порошенко пообіцяв «підкуповувати» українців усі наступні п’ять років, розповідаючи про підвищення пенсій: «Наші опоненти кажуть, що це буде підкуп. Так? Ми всі наступні 5 років будемо підкупати пенсіонера, збільшуючи їм пенсії, людей праці, багатодітних матерів. Це є наша стратегія боротьби з бідністю». Такі слова Порошенка поширили ICTV, 5 канал і СТБ.

Канал «Україна» повідомив, що «боротьба з бідністю — стратегічне завдання для президента, каже Петро Порошенко». Потім у дайджесті політичних обіцянок Порошенко назвав одним із пріоритетів розвиток промисловості й запевнив у зростанні економіки. І третій матеріал із заявами Петра Порошенка на каналі «Україна» цього дня стосувався його спілкування зі студентами на Молодіжному форумі.

В іронічному тоні про це спілкування розповіли на «1+1». Важливої для аудиторії інформації в цьому повідомленні немає. Йдеться лише про те, що президент може й пожартувати.

Володимир Зеленський тим часом звернувся до виборців із проханням порадити йому, кого в разі перемоги призначити на керівні державні посади. Це звернення поширили на «1+1».

Юлія Тимошенко в парламенті закликала колег не голосувати за підтримку порядку денного, доки не будуть знижені ціни на газ (а на своїх агітаційних білбордах Тимошенко обіцяє виборцям знизити ціну на газ удвічі). Її заяву поширили «Інтер», ICTV та СТБ. На «Україні» в політичному дайджесті передали її обіцянки знизити податки.

Про те, що Олександра Вілкула підтримали представники гірничо-металургійної промисловості, розповіли на «Україні», ICTV та СТБ. Крім того, на каналі «Україна» кандидат з’явився ще двічі. В інтерв’ю у студії він критикував закон про мову, згадуючи про Геббельса. А ведучий Ігор Пупков підігравав: «Якщо коротко для наших глядачів: розмовляти винятково українською публічно усім. За порушення передбачені штрафи». Це маніпуляція.

Ще раз про Вілкула на «Україні» згадували, критикуючи Юрія Бойка. Тут раптом згадали, що кандидат відкликав Вадима Рабиновича з посади своєї довіреної особи. За кадром сказали, що Бойко відкликав Рабиновича без жодних пояснень (і це неправда).

Піарили Бойка на «Інтері», розповідаючи, що він вислухав скарги на тарифи від пенсіонерів у Чернігові. Його однопартійці теж засвітилися на «Інтері». Наталія Королевська разом із кандидатом у президенти Сергієм Капліним говорили, що пенсії мають становити мінімум 4300 грн. Нестор Шуфрич закликав розслідувати події 2 травня 2014 року в Одесі. «Винуватці відомі і мають бути покарані», — сказав він, нікого конкретного не називаючи.

Крім виборів, майже всі канали розповіли про затримання екс-начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани. ICTV, «1+1», «UA: Перший», СТБ та «112» повідомили, що Замана, вочевидь, несе відповідальність за стан збройних сил на момент анексії Криму. На «Інтері» про затримання сказали, але без жодної згадки про Крим. На «Україні» цю справу взагалі не висвітлювали протягом усього тижня.

На каналі «Україна» не обійшлося без щоденного піару фонду Ахметова. А також розповіли, як його бізнес допомагає розвиватися громадам у Дніпропетровській та Черкаській областях.

26 лютого, вівторок

Найактивніше обговорювали гучне розслідування програми «Наші гроші» про оборудки на оборонці. На ICTV та «Україні» зробили акцент на реакції Порошенка й Олега Гладковського, а про зміст самого розслідування говорили дуже мало. Загалом про Порошенка говорили в понад 20 повідомленнях цього дня — тобто на кожному каналі згадали більше одного разу. Переважно позитивно і збалансовано, й лише на «1+1» переважав негатив.

5 канал та «112» поставили запитання, чи не є розслідування маніпуляцією перед виборами. До того ж на 5-му дали коментар Ірини Луценко про найвищий рейтинг Порошенка серед кандидатів. Жоден рейтинг насправді не виводив його на перше місце. А «112» єдиний взагалі замовчав ініціативу Тимошенко про імпічмент.

На «112» та «Інтері» серед коментаторів був Вадим Рабинович, який пропонував дати владі час на реакцію й подивитися, чи будуть звільнення й реальні розслідування.

На «1+1» можна було відчути дежавю. Спершу матеріал, що розпочинається фразою ведучої: «Імпічмент, недовіра Президентові». Після дайджесту коментарів, де Тимошенко розповідає про необхідність провести процедуру імпічменту, а Ляшко вдається до менш цивілізованих закликів: «Якщо це правда, що оприлюднили журналісти, за це Порошенка треба розстріляти!» У сюжеті є коментарі критиків і захисників Порошенка, а також коментарі авторки розслідування Лесі Іванової. Потім окремим сюжетом детальніше розповіли про зміст розслідування й через кілька матеріалів знову повернулися до теми: «Імпічмент, розстріл — це кара, якими погрожують президенту Порошенку його опоненти на виборах», — вже радикальніше озвучила ведуча. Тут повторюють ті самі коментарі Тимошенко та Ляшка.

А також оздоблюють матеріал «подвійним кабздецем». Спершу народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко каже про те, що оприлюднені журналістами матеріали вже роки два як відомі слідчим. І додає: «Якщо дійсно завишалися ціни в три рази на покупку тих чи інших запчастин для військової техніки, то це є просто кабздець». Але мемом це слівце робить популярніший коментатор: «Тобто контрабанда з Росією можна, беушні запчастини в обмін на життя наших солдатів можна, конфети можна, MARUV не можна. Вибачте мене, але це кабздець». Ця фраза належить Володимиру Зеленському, який своїм виступом закрив сюжет «ТСН».

Доволі зважені матеріали про скандал вийшли на «UA: Першому», журналісти якого поговорили з авторкою розслідування, а також на «Інтері» та СТБ.

Поки за репутацію президента в парламенті сварилися його прихильники та опоненти, сам Порошенко оглядав есмінець НАТО у порту Одеси й дякував міжнародним партнерам за підтримку. А також повідомив про загрозу повномасштабного вторгнення з боку Росії. Тобто на фоні конфлікту він виглядав найвигідніше: рішучим керівником, який заручається міжнародною підтримкою й готується до нових і нових атак.

Щоправда, немає змоги зрозуміти, що свідчить про загрозу вторгнення, й лишається вірити Порошенку на слово. Про загрози вторгнення він говорив і влітку 2015 року. Про потребу у плані на випадок повномасштабного вторгнення він говорив улітку 2016-го. У 2017 році теж ішлося про таку загрозу. Вона начебто знов з’явилася під час агресії в морі у листопаді та грудні 2018 року. Тим часом у зведеннях фронту не передають про наростання небезпеки чи будь-які значущі зміни в обстановці.

На ICTV поширили вчорашню заяву Зеленського із проханням підказати йому, кого варто призначати на найвищі посади в державі. Також розповіли, як Анатолій Гриценко зустрічався з молоддю у Львові. Наприкінці випуску показали сюжет про те, як українські миротворці здійснили подвиг у тогочасній Югославії. Не обійшлося й без компліментів тодішньому президентові Леоніду Кучмі, тестеві власника телеканалу Віктора Пінчука.

На «Україні» в дайджесті повідомили, що Порошенка підтримують Ада Роговцева, Ахтем Сеїтаблаєв та Ігор Козловський; Олег Ляшко висловив свою стурбованість зростанням цін на ліки, Юлія Тимошенко обіцяла модернізувати житлові будинки, а Олександр Вілкул обіцяв підтримку легкій промисловості. Потім окремо Вілкул критикував законопроект про мовну політику, а Ляшко у студії ганив «Нафтогаз» і тарифи на газ. Згадали, як Ахметов допомагає знедоленим мешканцям прифронтового Донбасу, а його компанія ДТЕК — енергонезалежності України.

На СТБ Олександр Вілкул також виступав проти мовного законопроекту. Як і на «Україні», критичні заяви не доповнили реальним змістом законопроекту чи коментарями його авторів і прихильників. На СТБ Анатолій Гриценко повідомив, що в разі своєї перемоги призначить міністеркою закордонних справ Світлану Заліщук.

На «Інтері» піарили Бойка, який провів зустріч із представниками спостережної місії ОБСЄ й говорив про протидію фальсифікаціям, а також його однопартійців: Наталю Королевську, яка вимагала підвищити соцстандарти, та Нестора Шуфрича, який критикував стан доріг та рівень корупції.

Паркетні заяви Володимира Гройсмана вийшли на «Україні» (обіцяв вирішити проблеми з дорогами) та «Інтері» (обіцяв підтримку ІТ-галузі).

27 лютого, середа

Ще не вгамувалися пристрасті після розслідування зловживань в «Укроборонпромі», а вже Конституційний суд визнав незаконною норму про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький назвав це «обнуленням» справ політиків, підозрюваних у непрозорих доходах.

«1+1» та СТБ розбиралися у статках депутатів, які ініціювали скасування цієї норми, й серед них чимало фігурантів антикорупційних справ.

Тільки коментар Петра Порошенка з обіцянкою повернути норму про незаконне збагачення з урахуванням зауважень Конституційного суду поширили «Україна» та «Інтер».

На ICTV та «Україні» згадали річницю створення уряду Яценюка. Очільника «Народного фронту» хвалили за те, що взяв на себе відповідальність у найскладніші часи, проводив непопулярні реформи. Про його проекти говорили тільки хороше, уникаючи критики, наприклад щодо проекту «Стіна». На каналі «Україна» доповнили ці компліменти позитивними відгуками очільника УГКЦ Святослава Шевчука та письменника Юрія Андруховича. За неназваними джерелами авторів цього сюжету, нині Яценюк у трійці топ-претендентів на посаду прем’єра в новому уряді. Хто інші двоє, в сюжеті теж не розказали.

На «1+1» розповіли про пікет, організований молодіжною організацією Блоку Петра Порошенка. «Мета цих акцій — задекларувати курс України на НАТО і ЄС. На цих акціях було чимало ЗМІ. Наш канал організатори не запрошували. Не ходили молоді активісти і до штабів явно проросійських кандидатів. Чому? Дмитро Фурдак з’ясував», — сказала ведуча. На анонсоване запитання в сюжеті відповіли самі пікетувальники. Вони розповіли, що інші акції в них планують проводити згодом. Але закінчується все бенефісом Зеленського: він сказав, що курс на НАТО і ЄС вписаний у його передвиборну програму (про членство в НАТО там справді сказано, а про ЄС ідеться лише в контексті співпраці). І на завершення Дмитро Фурдак розповів, що Зеленський до того ж зустрівся з одним із найвпливовіших західних дипломатів Куртом Волкером. «Провокацією влади» цю акцію назвали на ICTV, де також вийшов сюжет в інтересах Зеленського.

Тимошенко виступала за безкоштовну страхову медицину на «1+1», «Україні» та «Інтері».

На «Україні» в дайджесті: Ляшко говорив про страхову медицину, держконтроль за цінами на ліки й повне державне забезпечення лікування важкохворих; Порошенко — про індексацію пенсій та піклування про пенсіонерів; Вілкул казав, що має план подолання демографічної кризи, а Сергій Тарута обіцяв економічний прорив.

Також у випуску Петро Порошенко урочисто відкрив нову вітрову електростанцію ДТЕК (компанія Ахметова) в Запорізькій області і ставив компанії у приклад приватних інвестицій і технологій для відновлювальної енергетики.

На «Інтері» Юрій Бойко на «Черкаському азоті» підтримував антидемпінгові мита. Цей бізнес належить Дмитру Фірташу, як і канал «Інтер», де тривалий час просували тему цих мит, очевидно, в інтересах Фірташа. Також у випуску Сергій Каплін і Наталія Королевська вимагали проіндексувати пенсії (які уряд щойно проіндексував). Детально описали аргументи про користь та політичність індексації пенсій у сюжеті «112».

Через «Інтер» поширили заяву «Опозиційної платформи — За життя» на захист Віктора Медведчука. Партія назвала непереконливою реакцію ГУР Міноборони, яке назвало фейком заяву про підготовку замаху на Медведчука.

28 лютого, четвер

«1+1» знову викрили сумнівний пікет. Цього разу під будівлею, де розташований телеканал. Побачили на цьому дійстві навіть свого колегу з 5-го каналу.

Про вихід Мустафи Найєма, Світлани Заліщук і Сергія Лещенка із фракції БПП сказали тільки «1+1» та «UA: Першому». У цих матеріалах не згадали про те, що Найєм і Заліщук іще раніше заявили про підтримку Гриценка, а Лещенко періодично консультує команду Зеленського.

Цього дня вийшли розслідування про сумнівні джерела наповнення виборчого фонду Тимошенко. У теленовинах це відобразилося лише на «Інтері», інші редакції пропустили цю тему.

Порошенко запевнив у невідворотності справедливого покарання в разі доведення провини посадовців у справі «Укроборонпрому». Його фразу «не врятують ні прізвища, ні посади» поширили СТБ, ICTV, «Україна», 5 канал, але бекґраундом вони практично знехтували.

Також на «Інтері» та «Україні» Порошенко обіцяв подолання бідності під час поїздки до Кропивницького. Крім цього повідомлення в дайджесті каналу «Україна»: Ляшко обіцяв змусити керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва повернути свою премію в держбюджет; Вілкул скаржився на «молодиків у балаклавах», а його постійний політкоментатор Руслан Бортник казав, що у Вілкулі просто бачать сильного конкурента; Валентин Наливайченко обіцяв гідне життя.

Лише 5 канал повідомив, що свій законопроект про покарання за незаконне збагачення подав не лише Порошенко, а і його опонентка Юлія Тимошенко.

Про підтримку молодих аграріїв фондом Бориса Колеснікова розповіли на ICTV та «Україні». Сергій Тарута на ICTV розповідав про свої надії на промисловий розвиток Полтавщини.

На «Інтері» двічі за випуск з’явився народний депутат і лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький. Спершу винесли окремим матеріалом його коментар про норму щодо незаконного збагачення, хоча більш логічним і збалансованим підходом було би включити цей коментар у сюжет, присвячений цій темі. Такий був кількома матеріалами раніше у випуску. А згодом Білецький з’явився знову — вже коментував ситуацію преміями в «Нафтогазі», практично відбираючи «політичний хліб» у свого колеги Олега Ляшка.

«1+1» показав кадри зустріч Андрія Садового й Анатолія Гриценка, з посиланням на фото і відео журналістки Соні Кошкіної. Наступного дня ця історія матиме продовження.

1 березня, п’ятниця

Випуск «Інтера» не аналізується, оскільки виходять підсумкові новини. Прочитати про них можна в моніторингу тижневиків.

Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Усі канали про це говорили тільки з коментарями Садового і Гриценка. Тільки «UA: Перший» запитав думку експерта — аналітика Комітету виборців України Дениса Рибачка й доповнив повідомлення соціологічними рейтингами, які в Садового були не найвищими. Лише «UA: Перший» і 5 канал сказали про готовність Дмитра Гнапа також зняти свою кандидатуру.

Узагалі не згадували про зняття Садового на «112» та «Інтері».

Порошенко знову обіцяв покарати гаданих винних в оборудках в «Оборонпромі». Про це повідомили «Україна», 5 канал, ICTV та «Інтер». Підсилило цей не новий меседж перебування президента на передовій, «всього за два кілометри від бандформувань», як наголосили на 5-му.

Тим часом на «1+1» підняли ще одне розслідування, що може вдарити по репутації Порошенка: про ймовірну корупцію в корпорації «Богдан» та ремонтному цеху «Кузні на Рибальському». Про це повідомив аналітик Гліб Канєвський, який очолює організацію StateWatch. Бенефіціаром цих заводів був Петро Порошенко. Відповідей цих компаній на закиди в сюжеті немає, як каже авторка, запити редакція направила, але відповідей не отримала.

Тим часом новинарі «1+1» розбиралися в політичній магії й підготували сюжет про містичні послуги для кандидатів. У Порошенка «руйнівна» енергетика, в Тимошенко — заряд на перемогу, сказали автори матеріалу.

Ще одна критична згадка Порошенка — в сюжеті про підсумки політичного ток-шоу «Право на владу», що виходить на «1+1». Там не дали можливості долучитися до обговорень представникові Порошенка Артуру Герасимову. Його ставлення до цього не передали, замість нього висловилася ведуча Наталія Мосейчук: «Я дуже вдячна Артуру Герасимову, що все ж таки ми знайшли порозуміння в цьому питанні. Буду вдячна Петру Порошенку, якщо він так само прийде на ефір каналу “1+1”». А от Володимира Зеленського, який, як і Порошенко, особисто не прийшов до студії, не сварили, а радше навпаки. Він виступив скайпом і, як каже кореспондентка, «конкуренти слухають його увімкнення, не перебивають і запитань не ставлять».

У піар-дайджесті каналу «Україна»: Ляшко розказував, як підвищити рівень економіки; Порошенко обіцяв боротися з бідністю, Тимошенко — підвищувати рівень освіти та гідного життя; Вілкул казав про потребу провести аудит «Оборонпрому», знищити корупцію в армії та виступав за позаблоковий статус. Окремим матеріалом розповіли про відкриття Порошенком нової ливарної лінії на маріупольському металургійному комбінаті, що входить до групи «Метінвест» Ріната Ахметова. Про самого Ахметова, як і щодня, теж не забули — сказали про його благодійну програму.

На СТБ розповіли про фільм «95-го кварталу» про благодійні концерти на передовій. У матеріалі Володимир Зеленський ділиться своїми враженнями від поїздок, а представники команди кажуть, що за Зеленським у політику не підуть, бо хочуть продовжувати «дарувати радість людям». Також на СТБ розповіли про форум «За мир і розвиток» на підтримку кандидата Олександра Вілкула і про те, що Юлія Тимошенко «закликала захистити чесні вибори».

2 березня, субота

Канал «Україна» почав випуск із повідомлення про втручання в мовлення каналу під час програми «Головна тема. Вибір». Директор мережі мовлення Богдан Жданов сказав, що це вже втретє й канал має записи якості сигналу на підтвердження, що втручання є цілеспрямованим, а не наслідком погодних умов.

На канал ICTV дійшли вчорашні новини про фільм «95-го кварталу». У матеріалі його назвали «зворушливим», а причину появи пояснили так: «До створення фільму студію спонукали маніпулятивні публікації, що мають на меті дискредитувати Зеленського». Тепер країна має знати, як він давав безкоштовні концерти військовим та віддав їм бусик із фільму «Слуга народу».

На ICTV Тимошенко обіцяла повернути заморожені заощадження часів СРСР, а пенсійну реформу — в дайджесті на «Україні».

Про остаточне рішення щодо зняття кандидатури Дмитра Гнапа знову повідомили тільки два канали: 5-й та «UA: Перший». На Суспільному дали, крім заяв зі з’їзду, дані про рейтинг Гнапа. Згідно з опитуваннями КМІС та групи «Рейтинг», він становив 0,01 %.

Також на «UA: Першому» повідомили про реакцію «Батьківщини» на інтерв’ю заступника голови СБУ Віктора Кононенка: «Партія “Батьківщина” заперечує свою причетність до підкупу виборців та фальсифікації, таку заяву опублікували на офіційній сторінці в інтернеті. В ній сказано: “Це відповідь на закиди СБУ та Генпрокуратури, що звинувачують "Батьківщину" в створенні схеми підкупу на, яку збиралися витратити понад 2 мільярда гривень”. Вчора про таке в ефірі телеканалу “Інтер” розповідав заступник голови СБУ Віктор Кононенко, він жодної особи при цьому не називав». У стислому повідомленні без коментарів намагалися охопити позиції всіх сторін.

На «Інтері» третину випуску показували фрагмент з інтерв’ю Юрія Бойка трьом каналам — власне «Інтеру» та підконтрольним його політсилі NewsOne та «112». Говорив кандидат про свій мирний план, опіку над мешканцями окупованих територій і корупцію в оборонці.

Порошенко хвалився досягненнями децентралізації під час візиту в Одесу. Про це вийшов сюжет на «Інтері». Також він анонсував збільшення доплат військовим; про це з нотками героїчного пафосу повідомили на каналі «Україна». Повідомлення перекрите відеорядом із Порошенком у бліндажах. А його синхрон дублює більшість закадрового тексту. Наприклад, на «UA: Першому» передали слово речнику Міноборони для роз’яснень, кому і які виплати належать, вибравши з новини тільки корисну інформацію.

На «Інтері» Наталія Королевська анонсувала пакет законопроектів щодо «мирних ініціатив», але їхній зміст навіть не пробували розкривати. Її колега по ОПЗЖ Юрій Павленко зустрівся з чорнобильцями, обіцяв їм відновлення пільг і сказав, що «Юрій Бойко підписав відповідні зобов’язання з представниками Чорнобильських організації».

У дайджесті каналу «Україна» Ляшко на Київщині «переймався проблемами трудової міграції», Порошенко на Одещині «куштував смаколики на ярмарку, але не забував про справи державні», а Вілкул сходив в аптеку, скаржився на ціни й казав, що треба скасувати медичну реформу «из-за санитарки Супрун».

У студії каналу «Україна» був Олег Ляшко і знову повторював свій заклик: «Ті, хто граблять на армії, на дорогах, пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, дітей, сиріт повинні розстріляти». Нагадаємо, що мораторій на смертну кару Україна запровадила понад 20 років тому, вступаючи до Ради Європи.

2 березня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість підсумкових новин п’ятниці.

Те саме інтерв’ю з Юрієм Бойком забрало не десять, як напередодні, а цілих 15 хвилин новинного ефіру. Але й цього для піару кандидата виявилося замало, й окремим повідомленням дали коментар народного депутата Сергія Ларіна. Він повідомив, що кропивницький осередок «Опозиційного блоку» підтримав Юрія Бойка як єдиного кандидата від опозиції. «А также призвал Вилкула и Мураева снять свои кандидатуры, потому что у них очень незначительный рейтинг. Для того, чтобы Бойко мог выйти во второй тур и бороться за победу», — сказав Ларін, який разом із Юрієм Бойком долучився до створення «Опозиційної платформи — За життя». До речі, про обласну конференцію «Опоблоку», про яку йдеться в повідомленні, розповідають ресурси ОПЗЖ та Дмитра Фірташа, але не офіційний сайт партії «Опозиційний блок», чиїм кандидатом залишається Олександр Вілкул. Але позиції партії в матеріалі немає, та й нейтральне слово «опозиціонери» замінює в ньому партійний бренд.

Підсумки

Скандали тижня, попри свою нищівну спрямованість на Порошенка, кількісно додали йому небагато негативу. Праймові теленовини активніше поширювали збалансовані або ж вигідні президентові меседжі, тут же активно перекриваючи тему оборонки питаннями збільшення пенсій, доплат і боротьби з бідністю. Топові кандидати, якщо вони мають справді вагомий інфопривід, потрапляють на всі телеканали. Чого не скажеш про Анатолія Гриценка. Попри його підтримку двома кандидатами, він залишився персоною нон ґрата на «Інтері» та «112».

Найбільше матеріалів з ознаками замовності стосуються кандидатів у президенти. Але, судячи з опозиціонерів, які піарять не лише «перший номер», а й інших партійців, можна припустити, що вони роблять ставку вже на парламентські вибори.

У моніторингу аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112 Україна»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Більше про висвітлення виборів читайте в огляді «Детектор виборів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду